Viszkisdoboz

fapalrepulo.jpg

A nevem Fapál László. A Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára voltam, korábban katonatiszt, majd sikeres ügyvéd. Az életem egyik napról a másikra gyökeresen megváltozott egy állítólagos viszkis doboznak köszönhetően.  

 

Egy volt tábornok, egy büntetőügy első számú vádlottja megváltoztatta korábbi vallomásait, és azt vallotta, hogy kenőpénzt adott nekem, amit én egy viszkis dobozba téve elvittem felettesemnek.  A vallomástevő ettől kezdve már nem vádlott, hanem tanú az eljárásban, én pedig minden egyéb bizonyíték híján, pusztán egy önmagát menteni kívánó ember vallomása alapján előzetes letartóztatásba kerültem.

Egy hónapos letartóztatásom alatt megpróbálták elérni, hogy tegyek terhelő vallomást az egykori honvédelmi miniszterre. Nem tettem, mert nem volt miért. Most bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel vádolnak. Naponta jelennek meg rólam hazugságoktól hemzsegő lejárató cikkek, de a valóságra senki sem kíváncsi. Az életem, a karrierem romokban, végzettségemnek megfelelő munkát talán soha nem kapok majd.

Két okból írom ezt a blogot. Egyrészt nem akarok lesütött szemmel járni, mert nincs okom rá: szeretném, hogy egykori munkatársaim, barátaim, ismerőseim, két felnőtt korú és négy kiskorú gyermekem megismerjék az igazságot velem kapcsolatban. Másrészt az a célom, hogy minél többen átlássák azt a folyamatot, amit ma Magyarországon elszámoltatásnak neveznek, és amelynek során bárkit, akinek haragosa van, egyetlen vallomás alapján börtönbe lehet vetni, tönkre lehet tenni. Ezen a blogon nyilvánosságra hozok minden fontos iratot az eljárással kapcsolatban és elmesélem, mi és hogyan történt valójában.

Friss topikok

  • Mzperx: Katonai ügyészeket nem vállalsz? Képzelem, mikor a vádlóid az ügyfeleid/védenceid lesznek... :O Va... (2020.05.28. 14:35) 310. Epilógus
  • Pálné Nagy: @Tudok én türelmes is lenni, ha írsz időnként: Örülök, hogy kiderült az igazság és vége a megpróbá... (2020.03.17. 02:30) 309. Itt a vége, fuss el véle
  • Secnir: kitartás Fapál úr! csak ennyit tudok hozzátenni... (2020.02.19. 13:23) 308. Ítélethirdetés előtt
  • Magyaur: Az erkölcsi tisztasága HŐS-sé avatta Önt, a rothadó és kapzsi NER-rel szemben. Példát mutat számun... (2019.12.03. 18:50) 306. Az életre szavaztunk
  • Molen David: Tisztelt Fapál László Ezredes Úr! Volt egy kérdése amiben azt kérdezte van ennél lejjebb? VAN !!... (2019.11.12. 22:29) 303. Az ügyészi fellebbezésre adott védői válasz

Linkblog

300. Végre kezdődik!

2019.09.28. 09:20 Viszkisdoboz

Csengetett a postás és a régóta várt bírósági idéző végzést hozta meg.

A boríték tartalmazta az ügyészség fellebbezését is. De haladjunk sorban.

A viszkis dobozos ügyként is elhíresült Tábornok-per 2010 óta folyik, és talán, miután az alapügyben és a megismételt eljárásban is felmentettek első fokon a katonai bíróságok, még az idén véget is érhet.

Persze ne igyunk előre a medve bőrére, mert a másodfokú ítélet tartalmától függetlenül már az is eredmény lesz, ha az ügy 10. éves évfordulóján – rendkívüli perorvoslatok nélkül - lezárt ügyként tartják majd nyilván, hiszen az észszerű elbírálási határidőn jócskán túl vagyunk.

Néhány dolog bizonyosan látszik. Az ügyészség megismételt eljárást nem indítványozott. Az ügyészség fellebbezése alaki szempontból megfelelő. Másodfokú elbírálásra a katonai tanács pedig alkalmasnak tartja a peranyagot.

A másodfokú bíróság, a Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsa 2019. november 25., 27., 29. és december 02. és 11. napjaira kitűzte a tárgyalást.

586315348.jpg

Korábbi posztjaimban részletesen írtam arról, hogy a Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsának új összetételben kellene eljárnia, mert az Alkotmánybíróság 21/2016. (XI. 30.) AB megállapította, hogy az Alaptörvény XXVIII. cikk (1) bekezdéséből eredő alkotmányos követel­mény a büntetőeljárásról szóló törvény alkalmazásakor, hogy a büntetőügy további elintézésében ne vegyen részt olyan bíró, aki az eljárás bármely korábbi szakaszában, így akár a nyomozás során bíróként járt el.

Az új Be. 14. § (3) bekezdés a) pontjában ezért kimondta, hogy bíróként nem járhat el az a bíró sem, aki az ügyben a vádemelés előtt nyomozási bíróként, vagy a nyomozási bíró határozata elleni fellebbezés tárgyában eljárt.

A törvényalkotó a Be. 869. § (1) bekezdésében rögzítette, hogy a Be. 14. § (3) bekezdés a) pontjának alkalmazása során a törvényszék másodfokú tanácsának tagjaként eljáró bíró a 2016. november 30. után indult büntetőeljárásokban minősül kizártnak.

Vagyis kétféle bíró van. A kizárt, meg ugyanezért nem kizárt. Aki 2016. november 30. napja előtt járt el nyomozási bíró határozata elleni fellebbezés tárgyában arra nem vonatkozik a kizárási szabály, aki ezt követően indult büntetőeljárásban vett részt, az meg kizárt bíró.

Nem teljesen érthető a különbségtétel a pártatlanság követelményének alkotmányos követelményének érvényesülése körében, azonban az Alkotmánybíróság a 3019/2019. (I. 21.) AB végzésben is kimondta, hogy határozatának nincs visszaható hatálya.

Ez pedig azt jelenti, hogy az ügyelosztási rend szerint a 6. Kbf. tanács bármely tagja eljárhat, akkor is, ha 2010-ben és 2011-ben a nyomozási bíró határozata elleni fellebbezés elbírálásában másodfokú bíróként vett részt.

Ennek ellenére úgy látszik, hogy a Fővárosi Ítélőtábla a pártatlanság alkotmányos követelményét az Alkotmánybíróságnál is szigorúbban értelmezi, mert a katonai tanács elnöke olyan bíró lett, aki az ügyben nyomozási bíróként, vagy a nyomozási bíró határozata elleni fellebbezés tárgyában nem járt el.

A másodfokú bíróság tehát minden törvényes feltételnek megfelel.

Kezdődhet az újabb menet.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://viszkisdoboz.blog.hu/api/trackback/id/tr6015179814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása