Viszkisdoboz

fapalrepulo.jpg

A nevem Fapál László. A Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára voltam, korábban katonatiszt, majd sikeres ügyvéd. Az életem egyik napról a másikra gyökeresen megváltozott egy állítólagos viszkis doboznak köszönhetően.  

 

Egy volt tábornok, egy büntetőügy első számú vádlottja megváltoztatta korábbi vallomásait, és azt vallotta, hogy kenőpénzt adott nekem, amit én egy viszkis dobozba téve elvittem felettesemnek.  A vallomástevő ettől kezdve már nem vádlott, hanem tanú az eljárásban, én pedig minden egyéb bizonyíték híján, pusztán egy önmagát menteni kívánó ember vallomása alapján előzetes letartóztatásba kerültem.

Egy hónapos letartóztatásom alatt megpróbálták elérni, hogy tegyek terhelő vallomást az egykori honvédelmi miniszterre. Nem tettem, mert nem volt miért. Most bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel vádolnak. Naponta jelennek meg rólam hazugságoktól hemzsegő lejárató cikkek, de a valóságra senki sem kíváncsi. Az életem, a karrierem romokban, végzettségemnek megfelelő munkát talán soha nem kapok majd.

Két okból írom ezt a blogot. Egyrészt nem akarok lesütött szemmel járni, mert nincs okom rá: szeretném, hogy egykori munkatársaim, barátaim, ismerőseim, két felnőtt korú és négy kiskorú gyermekem megismerjék az igazságot velem kapcsolatban. Másrészt az a célom, hogy minél többen átlássák azt a folyamatot, amit ma Magyarországon elszámoltatásnak neveznek, és amelynek során bárkit, akinek haragosa van, egyetlen vallomás alapján börtönbe lehet vetni, tönkre lehet tenni. Ezen a blogon nyilvánosságra hozok minden fontos iratot az eljárással kapcsolatban és elmesélem, mi és hogyan történt valójában.

Friss topikok

  • Mzperx: Katonai ügyészeket nem vállalsz? Képzelem, mikor a vádlóid az ügyfeleid/védenceid lesznek... :O Va... (2020.05.28. 14:35) 310. Epilógus
  • Pálné Nagy: @Tudok én türelmes is lenni, ha írsz időnként: Örülök, hogy kiderült az igazság és vége a megpróbá... (2020.03.17. 02:30) 309. Itt a vége, fuss el véle
  • Secnir: kitartás Fapál úr! csak ennyit tudok hozzátenni... (2020.02.19. 13:23) 308. Ítélethirdetés előtt
  • Magyaur: Az erkölcsi tisztasága HŐS-sé avatta Önt, a rothadó és kapzsi NER-rel szemben. Példát mutat számun... (2019.12.03. 18:50) 306. Az életre szavaztunk
  • Molen David: Tisztelt Fapál László Ezredes Úr! Volt egy kérdése amiben azt kérdezte van ennél lejjebb? VAN !!... (2019.11.12. 22:29) 303. Az ügyészi fellebbezésre adott védői válasz

Linkblog

299. Csipkerózsika, ébredj fel!

2019.08.27. 18:21 Viszkisdoboz

A viszkis dobozos ügy, a 2010-es kormányzati elszámoltatás egyik legnagyobb port kavart ügye egyelőre „Csipkerózsika álmát” alussza, de köszöni szépen él és virul.

Az ÜGY létezik, csak éppen az ügyészségen, vagy a bíróságon, vagy éppen a kettő között szunnyadozik.

Már évek óta nem kérek számon olyan ósdi liberális elveket, mint ártatlanság vélelme, törvény előtti egyenlőség, tisztességes és részrehajlás nélküli ügyészi eljárás és észszerű büntetőeljárási határidő. Kilenc és fél éve vagyok folyamatosan büntetőeljárás hatálya alatt. Volt három ürgebőrbe öltöztettet vád, ami alól a magyar bíróságok eddig felmentettek. Két jogerős felmentésen és egy nem jogerős felmentésen vagyok túl.

cyanideandhappiness_blog_hu.jpg

2019. január 31. napján felmentett a Debreceni Törvényszék katonai tanácsa az ügyészség által - viszkis dobozos ügyként elhíresült ügyben - emelt vád alól. A megismételt eljárásban hozott újabb felmentő ítéletem ellen a drága jó magyar ügyészség fellebbezést jelentett be, így az nem lett jogerős.

Az első fokú bíróság az ítéletet 2019 márciusára írásba foglalta, és Dr. Nagy László hadbíró ezredes, a katonai tanács elnöke az ügyiratokat a másodfokú bíróság mellett működő ügyészség útján felterjesztette a Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsához.

Az ügyészség nem bíbelődhetett sokat, de gyaníthatóan a törvényi maximumot kihasználva, három hónapig gondolkodott azon, hogy mi szépet és jót, legfőképpen igazat írjon a fellebbezésben.

A másodfokú bíróság mellett működő főügyész ugyan dönthetett volna az első fokon eljárt ügyész által bejelentett fellebbezés visszavonásáról, de el tudja ezt valaki képzelni ma Magyarországon?

Hogyan dönthetett volna másként a fellebbviteli főügyész, amikor legfőbb ügyészi utasítás írja elő, hogy a bírósági eljárásban részt vevő ügyész az ügyben kialakított korábbi állásponttól - ideértve a Legfőbb Ügyészség utasítására vagy jóváhagyásával benyújtott vádiratot is - akkor térhet el, ha utóbb merülnek fel a tényállást, a szükséges bizonyítás körét, a jogi minősítést, valamint az indítványozott joghátrányt lényegesen befolyásoló kérdések. Eljárásáról az ügyésznek közvetlen felettesének jelentést kell tennie, az eltérést szükségessé tevő kérdésről előzetesen egyeztetnie kell közvetlen felettesével.

Így lett foglya az ügyészség saját maga által komponált vádiratának.

Külön érdekessége az ügynek, hogy a tábla előtt az alapeljárásban eljárt fellebbviteli főügyész (aki az ügy nyomozáskor a Budapesti Katonai Ügyészséget vezette) befejezte áldásos ügyészi tevékenységét. És láss csodát, éppen a nagy mesélő, Oláh János volt tábornokot - az ügyészi nyomozás időszakában „védő” - Bárándy Ügyvédi Irodában kezdett dolgozni.

Sok sikert, Ügyvéd Úr!

Hol tartunk most?

Ott tartunk, hogy a táblabíróság mellett működő fellebbviteli főügyészség a büntető ügy iratait érdemi elbírálás végett, indítványaival együtt legkésőbb 2019. június végéig a Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsának megküldte.

Elvileg.

A büntetőeljárást a Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsának (6. Kbf.) soron kívül kell lefolytatnia.

Elvileg.

Egyetlen „biztató” dolog látszik, hogy a Fővárosi Ítélőtáblán 2018-ban a katonai ügyek száz százaléka fejeződött be egy éven belül.

Csipkerózsika sóhajt egyet és a másik oldalára fordul.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://viszkisdoboz.blog.hu/api/trackback/id/tr6815027148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása