Viszkisdoboz

fapalrepulo.jpg

A nevem Fapál László. A Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára voltam, korábban katonatiszt, majd sikeres ügyvéd. Az életem egyik napról a másikra gyökeresen megváltozott egy állítólagos viszkis doboznak köszönhetően.  

 

Egy volt tábornok, egy büntetőügy első számú vádlottja megváltoztatta korábbi vallomásait, és azt vallotta, hogy kenőpénzt adott nekem, amit én egy viszkis dobozba téve elvittem felettesemnek.  A vallomástevő ettől kezdve már nem vádlott, hanem tanú az eljárásban, én pedig minden egyéb bizonyíték híján, pusztán egy önmagát menteni kívánó ember vallomása alapján előzetes letartóztatásba kerültem.

Egy hónapos letartóztatásom alatt megpróbálták elérni, hogy tegyek terhelő vallomást az egykori honvédelmi miniszterre. Nem tettem, mert nem volt miért. Most bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel vádolnak. Naponta jelennek meg rólam hazugságoktól hemzsegő lejárató cikkek, de a valóságra senki sem kíváncsi. Az életem, a karrierem romokban, végzettségemnek megfelelő munkát talán soha nem kapok majd.

Két okból írom ezt a blogot. Egyrészt nem akarok lesütött szemmel járni, mert nincs okom rá: szeretném, hogy egykori munkatársaim, barátaim, ismerőseim, két felnőtt korú és négy kiskorú gyermekem megismerjék az igazságot velem kapcsolatban. Másrészt az a célom, hogy minél többen átlássák azt a folyamatot, amit ma Magyarországon elszámoltatásnak neveznek, és amelynek során bárkit, akinek haragosa van, egyetlen vallomás alapján börtönbe lehet vetni, tönkre lehet tenni. Ezen a blogon nyilvánosságra hozok minden fontos iratot az eljárással kapcsolatban és elmesélem, mi és hogyan történt valójában.

Friss topikok

  • Mzperx: Katonai ügyészeket nem vállalsz? Képzelem, mikor a vádlóid az ügyfeleid/védenceid lesznek... :O Va... (2020.05.28. 14:35) 310. Epilógus
  • Pálné Nagy: @Tudok én türelmes is lenni, ha írsz időnként: Örülök, hogy kiderült az igazság és vége a megpróbá... (2020.03.17. 02:30) 309. Itt a vége, fuss el véle
  • Secnir: kitartás Fapál úr! csak ennyit tudok hozzátenni... (2020.02.19. 13:23) 308. Ítélethirdetés előtt
  • Magyaur: Az erkölcsi tisztasága HŐS-sé avatta Önt, a rothadó és kapzsi NER-rel szemben. Példát mutat számun... (2019.12.03. 18:50) 306. Az életre szavaztunk
  • Molen David: Tisztelt Fapál László Ezredes Úr! Volt egy kérdése amiben azt kérdezte van ennél lejjebb? VAN !!... (2019.11.12. 22:29) 303. Az ügyészi fellebbezésre adott védői válasz

Linkblog

233. Ébredező középkor

2016.02.09. 17:02 Viszkisdoboz

Nem tudom, nem jártam-e volna jobban a sötét középkorban, amikor a bűnösség vélelme alapján istenítéletekkel döntöttek bűnösségről, ártatlanságról. Becsületességem vizsgálatának részeként egy forróvíz-próba vagy egy hidegvíz-próba dönthetett volna akár a lakás-ügyben is.

Ha a víz, mint tiszta elem befogadott volna, és zsákba varrt testem nem jön fel a víz felszínére, akkor ártatlanul fulladhattam volna meg.

Ha a biztos bűnösség jeleként a víz felszínén maradok, akkor meg nyilvános kivégzésen köpködhettek volna meg vádlóim.

lovagok_hu.jpg

                                                                                    (fotó: lovagok.hu)

Az újkor viszont új jogszemléletet is hozott a bűnösség tekintetében. Az a fránya felvilágosodás! Az ártatlanság vélelmét. Ez azt jelenti, hogy az egész eljárásban – jogerős döntésig – a büntetőeljárás alatt álló személyt ártatlannak kell tekinteni. A terheltet pedig nem lehet ártatlansága bizonyítására kötelezni. Az ártatlanság vélelmének tagadása nem más, mint a bűnösség vélelme.

„Itten állnak a bűnösök!” – gondolta a másodfok. - „De az ügyészség nem indítványozott másodfokra tárgyalást, nem kapart össze valami hamis tanút vagy első fokon nem járt okiratot, így nyilvános ülésen, bizonyítás nélkül kell megváltoztatni a felmentő ítéletet… Nem semmi! Kell találnunk valamit az elítélésükhöz! Muszáj!” (És ki is találtak valamit, de erről majd a következő bejegyzésben…)

Sokan kérdezgetik tőlem, hogyan lehetséges az, hogy az egyik bíróság szerint nem történt bűncselekmény, amikor megvásároltam szolgálati lakásomat, egy másik bíróság viszont elítélt, mert szerinte szörnyű tettet követtem el, amikor megvásároltam szolgálati lakásomat.

A választ magam sem tudom. Olybá tűnik, hogy a másodfokú bíróság tagjai nem a rózsaszín, esetleg az átlátszó szemüveget vették fel, amikor hozzáláttak az iratok átvizsgálásához, hanem a feketét, amelyen keresztül nézve minden olyan sötét, olyan bűnös.

Elvetették az ártatlanság vélelmére vonatkozó alapjogi és eljárási előírásokat, és a bűnösség vélelméből indultak ki. Vagyis eldöntötték, hogy a bűncselekmény megtörtént, annak objektív tartalmi elemei megvalósultak, és bűnösség is terheli a vádlottakat. Már csak az első fokú felmentő ítéletet kellett egy elítélő döntéshez hozzá fazonírozni. Lenyesni, hozzátenni és egy kis hókusz-pókusszal – ideig-óráig – elhitetni a közvéleménnyel, hogy az elítéltek valóban bűnösök.

Ugyanakkor én még nem találkoztam olyan ügyésszel, aki az ártatlanság vélelmét tiszteletben tartotta volna, de ez náluk valószínűleg szakmai ártalom is. Az egész ügyészi szervezet a bűnösség rejtett vélelmén alapul. Aki a hatóság látókörébe került valamilyen módon, az bűnös!

Mondok egy példát. Egy ügyész elmesélt egy jogesetet a közelmúltban és elmondta, hogy semmilyen bizonyítéka nincs az adott ügyben, de ő meg van győződve arról, hogy a bűncselekményt az illető elkövette, ezért vádat is fog emelni. Nem tudtam lebeszélni róla.

Az igazi probléma szerintem akkor jelentkezik, amikor a bűnösség rejtett vélelme a bíróságot is megfertőzi és elfeledkeznek arról, hogy az emberek jogvédelme az elsődleges feladatuk. A bíróknak az előttük álló vádlottat emberként és ártatlanként kell kezelniük, és erről a tárgyalás alatti verbális és nonverbális kommunikációjuk során sem feledkezhetnek meg.

A bűnösség rejtett vélelme a bíróknál is tetten érhető, de (még) nem általános gyakorlat. A bűnösség vélelmének számtalan motivációja lehet. Az emberi lustaság a leggyakoribb bűn, amikor a bíró kritikátlanul azonosul a vádhatóság jogi álláspontjával. Ők jobban tudják, ők nyomoztak. Az ítélet a váddal szó szerint megegyező lesz. Az is elképzelhető, hogy bíró ténybeli ismereteit a sajtóból szerzi be, hiszen pártunk és kormányunk olyan jól ért a karaktergyilkosságokhoz. Elismétlik százszor a médiumokban, hogy ezek a vád alatt lévő személyek bűnözők, a magyar jó nemzeti bíró pedig tegye a dolgát!

A bűnösség vélelme a bíróknál tetten érhető akkor is, amikor a bíróság a kétséget kizáróan nem bizonyított tényeket a terhelt terhére értékeli. Lazán átlép a vádhoz kötöttségén, és ehhez még dogmatikai magyarázatot is fűz. „Saját érdekében” kötelezi a vádlottat ártatlansága bizonyítására. Perbeli tények hiányában „következtetés” levonásával igyekszik a hiányzó tényeket pótolni. A vádlott bűnösségéről tények hiányában „jogi következtetést” igyekszik levonni.

Tiszteletlen a felsőbb bíróságokkal. A felsőbb bíróság (pl. Kúria) iránymutatását nem akarja érteni, sőt félre magyarázza. Megismételt eljárás elrendelésekor az ügyészség számára a vád képviseletére iránymutatást ad. Tetszőlegesen változtatja meg a terhelti pozíciókat (ma bűnsegéd, holnap felbujtó, holnap után társtettes). Eltűri és természetesnek tartja, hogy az ügyészség angolna módjára változtassa jogi álláspontját egy büntetőperben, és nem érzi ebben a védelemhez való jog sérelmét sem. Végül a koncepciós perekben pedig a politikus feljelentő által használt szókészlet szerint írja meg a hatalomnak tetsző, marasztaló ítéletet.

Ez a XXI. század. Ez ma Magyarország. Ez ma a Fővárosi Törvényszék.

Nem lehetne inkább a vízpróba?

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://viszkisdoboz.blog.hu/api/trackback/id/tr908376744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

na__most__akkor 2016.02.10. 06:55:22

" Elnézést Virág elvtárs, de ez az ítélet! "
- www.youtube.com/watch?v=BHrwveyy4II - (0:47)

Ballib Cenzúrázók Réme 2016.02.10. 08:05:16

Csakhogy mindenki értse:
rtl.hu/rtlklub/hirek/belfold/cikkek/2011/04/13/fapal_gyerekeinek_is_jutott_luxuslakas
Százmillió forintért vásárolt lakásokat két gyerekének Fapál László, a honvédelmi tárca vesztegetési ügyének vádlottja 2006-ban.
A Célpont című műsorhoz eljuttatott jelentés szerint a fiatalok feltehetőleg a szülők segítségével jutottak hozzá a főváros XIII. kerületében lévő luxuslakásokhoz. Az ingatlanokat ugyanattól a cégtől vették, amelytől a honvédség vásárolta később a Fapálnak negyedáron továbbadott zuglói lakást. Budai Gyula elszámoltatásért felelős kormánybiztos vizsgálatot indított az ügyben.

Ballib Cenzúrázók Réme 2016.02.10. 08:07:31

hvg.hu/itthon/20110223_piaci_ar_toredeke_szolgalati_lakas
A piaci ár töredékéért vásárolhatta meg 150 négyzetméteres szolgálati lakását Zugló zöldövezetében Fapál László, a Honvédelmi Minisztérium volt államtitkára - hangzott el a HírTV szerda esti híradójában.

A padlófűtéses, klímatizált, szaunás ingatlan tulajdonát 2005-ben 65 millió forintért szerezte meg a Honvédelmi Minisztérium. Mint a híradóban elmondták, a vásárlás napján az akkor regnáló közigazgatási államtitkárnak, Fapál Lászlónak a tárca havi 12 ezer forintért határozatlan időre bérbe adta a kétszintes épületet.

Egy évvel később, mikor államtitkári megbízása megszűnt, Fapál László a beszerzési ár harmadért, nem sokkal több mint 22 millió forintért megvásárolhatta a bérleményt. A HírTV szerint az érvényben lévő szabályozás értelmében az ingatlant 15 évig el sem adhatta volna az állam, ezért "az ingatlanügyletet külön eljárás keretében személyesen a honvédelmi miniszter Juhász Ferenc engedélyezte".

Ballib Cenzúrázók Réme 2016.02.10. 08:11:15

Ja és igen...

Ez nem az első esete ennek az ártatlan komcsi tolvajnak:

mno.hu/migr_1834/fapal_gyerekeinek_is_jutott_luxuslakas-174659
998-ban egy 73 négyzetméteres szolgálati lakást vásárolt meg 1,37 millióért a HM-től, majd 2001-ben hárommillió forint munkáltatói kölcsönt kapott táborfalvai luxusvillája építkezéséhez, 2005-ben pedig maga kérvényezte Juhásznál, hogy harmadáron megvehesse a 66 milliós szolgálati luxuslakást Zuglóban. Juhász engedélyezte azt is, hogy ezt az ingatlant elidegenítésre jelöljék ki egy évvel a vásárlás után, miközben erre alapesetben csak a vagyonkezelésbe kerüléstől számított 15 év után lett volna lehetőség.

de let e ... 2016.02.10. 08:18:49

@Ballib Cenzúrázók Réme:
Hmmm... A Rogán vezette ( most meg az utódja )belvárosi kerületben napi gyakorlat a nagy értékű önkormányzati ingatlanokat pár hónapos bérlet után jóval a piaci ár alatt értékesíteni a bérlőknek . Hol van ilyenkor az ügyészség meg az elszámoltatási biztos ?

Mzperx 2016.02.10. 08:50:01

@Ballib Cenzúrázók Réme: Csak hogy mindenki értse:
A csatolt cikk tartalma hazugság, a Hír Tv, mint a fityesz kommunikációs ökle a tényeket mindig is elferdítette politikai megrendelésre. Nem luxus és nem óriás lakásokról volt szó, hanem másfél szobás odúkról, de közben valódi luxuslakások képeit mutogatta a hazug médium. A százmillió az meg tíz millió. Van egy kis különbség.
Íme a bizonyíték első kézből:
index.hu/kultur/media/2016/02/06/hir_tv-s_vezeto_az_igazsag_az_hogy_kiszolgaltuk_a_rendszert/

ostvan2 2016.02.10. 08:53:16

@Ballib Cenzúrázók Réme: Érdekes, hogy ezekkel az esetekkel NEM vádolta meg Fapált az ügyészség. Csak a média.
Mellesleg ajánlom figyelmedbe a Hír-TV korábbi főszerkesztőjének "vallomását".

Mzperx 2016.02.10. 09:03:19

@Ballib Cenzúrázók Réme:
Ja, és igen. A csúsztatások folytatódnak az akkor még nem geciző Simicska lapjában (mno.hu). A 73 négyzetméteres lakást az első feleség vette meg. A munkáltatói kölcsönt meg vissza kell fizetni!!! Most mindenkit a szánkra veszünk, aki kölcsönt vett fel életében??
Akkor ebben az országban nagyon sok ember követett el "bűnt".
Ne vegyetek be minden aljas kommunikációs trükköt!
index.hu/kultur/media/2016/02/06/hir_tv-s_vezeto_az_igazsag_az_hogy_kiszolgaltuk_a_rendszert/

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2016.02.10. 09:10:18

@Mzperx: Neked a 10 millió az nem pénz! Rohadnál meg, trafik-mutyis orbáncsicska! :P

Orsolya Fapál 2016.02.10. 10:08:56

Tisztelt Kommentelők!
Továbbra is kérem, igen én, hogy tartsák be a normális kommunikációs érintkezési szabályokat!
Bár már korábban is nem egyszer elhangzott, de mivel az ismétlés a tudás anyja és nem várhatom el, hogy mindenki elolvassa a korábbi blog bejegyzéseket, ezért akkor még egyszer a tényeket.
1. Valóban férjem első felesége megvette szolgálati lakásukat.
Ez a lakás nem a miénk! Ne keverjék ide, méltatlan.
2. Valóban vettünk fel munkáltatói kölcsönt, de azt maradéktalanul vissza is fizettük.
Tehát az államnak nem okoztunk "veszteséget". Sőt, ha a kamatokat is nézem, akkor haszonra tett szert az állam.
3. Férjem első házasságából származó gyermekei saját garzonlakásukban élnek. Szintén méltatlan őket belekeverni. Egyébként felnőttek, dolgoznak és nem a mi lábainkon állnak. De ehhez, már ne is haragudjanak meg, Önöknek semmi köze! Amihez közük van az az, hogy nem állami pénzből vásároltak maguknak lakást.
4. Szolgálati lakásunkat a hatályos törvények alapján adózott jövedelemből vettük meg.

Azért annak van valami édes bukéja, amikor tényként kezelünk olyan állításokat, rágalmakat, amelyek csak és kizárólag a médiában hangzottak el. Abban a médiában, amelyről ma már, álljunk bármelyik oldalon is, tudjuk, hogy kormányzati kampányt folytatott. Nekem hamar megtanították a szüleim, hogy amit hallasz a tévében, olvasol az újságban nem feltétlenül igaz, meg kell tanulnod olvasni a sorok között is.
Csak egy kis adalék budai gyula "igazmondójuhászhoz": azt is állította sajtótájékoztatóján, hogy én rendelkezem egy V. kerületi HM lakással. Felszólítottam rá, hogy rendben, de akkor hol vehetném át a kulcsokat? Azóta se kaptam választ.
Nos, a többi "igazsága" is ilyen...

csak egy néző 2016.02.10. 10:24:15

@Ballib Cenzúrázók Réme:
Na figyelj csak te idiótafaszfej.
"Töredék áron vett állami lakást Budai Gyula"
"a 2 millió 809 ezer forintra értékelték. Budai ezt az ingatlant 842 700 forintért vehette meg úgy, hogy első részletben 10 százalékot előtörlesztett."
www.origo.hu/itthon/20110414-toredek-aron-vett-allami-lakast-budai-gyula.html

nol.hu/belfold/csak-fapal-lakasa-faj-a-miniszteriumnak-1576137

krokodil2008 2016.02.15. 13:47:29

Ha nem haragszotok, akkor maradnék az eredeti témánál, azaz a bírói - ügyészi munka kérdéseinél, amiről elvileg a poszt szól.

Az a baj, hogy az átlagembernek fogalma sincs, hogy működik az igazságszolgáltatás. Nézik a tv-t ahol csupa jófej ügyész és bíró, csupa okos ember szolgálja a közjót, mindig a közösség érdekét és az igazságot nézve. Csak amikor bekerül a szerencsétlenem a rendszerbe akkor jön rá, hogy annyi köze van ennek ehhez mint egy falusi betörést vizsgáló helyszínelőnek az NCIS-hez.

Például egy átlagos magyar vádlott amikor megkapja az ítéletét reménykedik, hogy az ügyész nem fellebbez, hiszen mondjuk egy 600 ezer forintos csalásban már 5 éve zajlik az eljárása, már sok ismétlés után végre kapott egy nagyon enyhe büntetést, de a rengeteg ügyvédi költség, tárgyalásokon való megjelenés, a teher alattiság az igazi büntetése. Mindenki tudja, hogy értelmetlen már a folytatás, az egész sztori, az államnak sokszorosába került ez az egész, de az ügyész mégis fellebbez, és szabadkozik az orra alatt b@zmegoló járási bírónak, hogy elnézést, nem tehetek mást legfőbb ügyészségi utasítás van rá, hogy MINDIG!!!! fellebbeznem kell, nem dönthetek önállóan.

Ez nem politikai kérdés, ez pártállástól független orbitális hülyeség. A rendszer rossz.

Mindezt csak azért mondom, mert a posztban felvetettekkel alapvetően egyetértek, DE!! és itt a véleménykülönbségem, mindez nem azért van mert politikai ügyről van szó, vagy Fapál úrra ki vannak már akadva az ügyészek. A rendszer ilyen. Akkor is ha Fapál úr áll ott és akkor is ha Nagy/Kovács stb. úr.

Mzperx 2016.04.01. 13:48:08

@krokodil2008:
Abszlút egyetértek a meglátásaiddal kedves Krokodil.

Az ügyészséget is emberek alkotják, nem jobbak és nem rosszabbak, mint az átlag. Az állandó fellebbezési kényszer megvalósítása butaság szerintem, és emberektől függ, lehet, csak egytől. Az államnak rengeteg költsége keletkezik a megismételt eljárásokból, ahol a perköltség már egy az egyben az államé. Sokszor, legtöbbször a politikai ügyekben fordul ez elő.

A koncepciós pereknek ez a lényege: nincs bűn, nincs bizonyíték, de per alatt tartani sokakat, hogy bünhődjenek a politikai nézeteikért és megbosszulni valamilyen régi fidesz sérelmet.
süti beállítások módosítása