Viszkisdoboz

fapalrepulo.jpg

A nevem Fapál László. A Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára voltam, korábban katonatiszt, majd sikeres ügyvéd. Az életem egyik napról a másikra gyökeresen megváltozott egy állítólagos viszkis doboznak köszönhetően.  

 

Egy volt tábornok, egy büntetőügy első számú vádlottja megváltoztatta korábbi vallomásait, és azt vallotta, hogy kenőpénzt adott nekem, amit én egy viszkis dobozba téve elvittem felettesemnek.  A vallomástevő ettől kezdve már nem vádlott, hanem tanú az eljárásban, én pedig minden egyéb bizonyíték híján, pusztán egy önmagát menteni kívánó ember vallomása alapján előzetes letartóztatásba kerültem.

Egy hónapos letartóztatásom alatt megpróbálták elérni, hogy tegyek terhelő vallomást az egykori honvédelmi miniszterre. Nem tettem, mert nem volt miért. Most bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel vádolnak. Naponta jelennek meg rólam hazugságoktól hemzsegő lejárató cikkek, de a valóságra senki sem kíváncsi. Az életem, a karrierem romokban, végzettségemnek megfelelő munkát talán soha nem kapok majd.

Két okból írom ezt a blogot. Egyrészt nem akarok lesütött szemmel járni, mert nincs okom rá: szeretném, hogy egykori munkatársaim, barátaim, ismerőseim, két felnőtt korú és négy kiskorú gyermekem megismerjék az igazságot velem kapcsolatban. Másrészt az a célom, hogy minél többen átlássák azt a folyamatot, amit ma Magyarországon elszámoltatásnak neveznek, és amelynek során bárkit, akinek haragosa van, egyetlen vallomás alapján börtönbe lehet vetni, tönkre lehet tenni. Ezen a blogon nyilvánosságra hozok minden fontos iratot az eljárással kapcsolatban és elmesélem, mi és hogyan történt valójában.

Friss topikok

  • Mzperx: Katonai ügyészeket nem vállalsz? Képzelem, mikor a vádlóid az ügyfeleid/védenceid lesznek... :O Va... (2020.05.28. 14:35) 310. Epilógus
  • Pálné Nagy: @Tudok én türelmes is lenni, ha írsz időnként: Örülök, hogy kiderült az igazság és vége a megpróbá... (2020.03.17. 02:30) 309. Itt a vége, fuss el véle
  • Secnir: kitartás Fapál úr! csak ennyit tudok hozzátenni... (2020.02.19. 13:23) 308. Ítélethirdetés előtt
  • Magyaur: Az erkölcsi tisztasága HŐS-sé avatta Önt, a rothadó és kapzsi NER-rel szemben. Példát mutat számun... (2019.12.03. 18:50) 306. Az életre szavaztunk
  • Molen David: Tisztelt Fapál László Ezredes Úr! Volt egy kérdése amiben azt kérdezte van ennél lejjebb? VAN !!... (2019.11.12. 22:29) 303. Az ügyészi fellebbezésre adott védői válasz

Linkblog

164. És az ügyész mégis komolyan gondolta…

2014.01.27. 19:58 Viszkisdoboz

A honvéd tábornokok és főtisztek büntető perében ügyészi és védői viszontválaszokkal folytatta munkáját a Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsa. A viszkis dobozos ügyként is elhíresült büntetőperben a katonai bíróság már bűncselekmény hiányában felmentett a vád alól. A jobboldali médiumok kedvenc meséje nagy nyilvánosság előtt ugyan már megbukott, de az ügy a súlyos presztízs veszteséget szenvedő katonai ügyészek fellebbezése miatt másodfokra került.

A vádat a fellebbviteli eljárásban dr. Hegedűs Antal ügyész tábornok képviseli, aki a nyomozás alatt (az első fokú bíróság által dokumentáltan) a súlyos törvénysértéseket elkövető Budapesti Katonai Ügyészséget vezette. Éppen ezért nem csodálkoztam, amikor Hegedűs tábornok úr azzal kezdte viszontválaszát a korábban feltett védői kérdésre, komolyan gondolja-e a fellebbezést, hogy „igen, minden mondatát”. 

Nem csoda, hogy Hegedűs tábornok úr a nyomozás alatt történteket teljesen szabályszerűnek tartja. Az idézések kitöltésével nem vacakoló, hanem lakásról és a munkahelyről embereket elhurcoló katonai ügyészek eljárása tehát teljesen szabályos volt. Szerinte! Hát, persze! Hiszen Hegedűs tábornok úr tudta nélkül meg sem történhetett volna.

Hegedűs Antal dandártábornok.JPG Dr. Hegedűs Antal tábornok, a Budapesti Katonai Ügyészség volt vezetője (fotó: Deák Zoltán)

Tehát, szabad volt valótlanul büntetlenséget ígérni, majd annak korrigálásaként szintén törvénytelenül szóban vádalkut kötni. Semmibe venni az önvádra kötelezés tilalmát. Embereket arra kényszeríteni előzetes fogva tartásuk alatt, hogy feletteseikre (miniszterre, államtitkárra) vallomást tegyenek, mert „akkor nyílnak a rácsok”, és még a nevüket is kihúzza az ügyész úr a listából… sorolhatnám, napestig. De leírta ezt a Kaposvári Törvényszék Katonai Tanácsa is.

Ezek a vádak Hegedűs tábornok úr szerint csak „feltételezések”, ezért az ügyészség nevében azokat visszautasította.

Én meg azt mondom, ha minden szabályos volt, akkor nem visszatért, hanem valójában el sem távozott a katonai büntetőeljárásból az 50-es évek gyakorlata.   

A vád képviselője szerint valóban nem vitatható az a védői érvelés, hogy az Európai Bíróság gyakorlata szerint a nyomozó ügyész nem képviselheti a vádat. Hogy miért nem? Mert a nyomozó ügyészek soha nem fogják elismerni törvénytelen eljárásukat, mint azt a jelenlegi ügyben is tapasztalhatjuk. De Hegedűs tábornok úr szerint minden rendben van, mert a magyar büntetőeljárási törvény nem tartalmaz ilyen tiltást. Érthető, hiszen már nem Brüsszelbe, hanem Moszkvába készülünk, és a nagy előd, A. J. Visinszkij is határozottan tiltakozna az ellen, hogy a szovjet büntetőjogba Európa belepofázzon.

Hegedűs tábornok úr szerint nincs lehetőség a vádlottak egyéni bírósági megítélésére. Valamennyi vádlottal szemben az ítéletet hatályon kívül kell helyezni, és egy új eljárást kell lefolytatni. Mindig tanul az ember. Eddig úgy tudtam, hogy nem kollektív büntetést alkalmaznak a büntetőbíróságok, hanem az egyén felelősségét vizsgálják, és azt ítélik meg.

S hogy miért nem kértek az ügyészek titkos információgyűjtést? Hát, nagyon egyszerű. Feleslegesnek ítélték. Miként a telefonos híváslisták beszerzését is. Hogy miért? Az nem derült ki az ügyészi viszontválaszból.

Az ügyész tábornok határozottan tagadta, hogy az önvádra kötelezés tilalmát megsértették volna. Személyesen nézte át újra a vallomásokat és megállapította, hogy O. János honvéd tábornokot a folytatólagos kihallgatások mindegyikén megfelelően kioktatták. Szerinte egyébként elegendő lett volna egyszer figyelmeztetni a gyanúsítottat az egész nyomozás alatt. Cinikusan azt mondta, hogy az anyanyelv használatára sem oktatták ki a gyanúsítottakat az ügyészek, aztán még sem panaszkodott senki.

A védelem részéről O. tábornok meghatalmazott védője, dr. Horváth Z. Péter ügyvéd próbálta megvédeni az ügyészséget saját magától.

A védő azzal szembesítette Hegedűs tábornok, katonai ügyészt, hogy O. János tábornok folytatólagos kihallgatásain nem egy, hanem tizenkét alkalommal mulasztották el a gyanúsítottat figyelmeztetni és az arra adandó választ jegyzőkönyvben rögzíteni, hogy saját magára terhelő vallomást nem köteles tenni. Azt már csak magam teszem hozzá, hogy ennek azért lett különös súlya, mert mindezt egy kóros elmeállapotban lévő emberrel tették, mint az utóbb, a bíróság által kirendelt szakértők megállapították. Az eljárási szabálysértések sorozata és a gyanúsított elmeállapota (személyiségzavara) így együtt eredményeztek egy olyan elmebéli állapotot, hogy (nem meglepő módon) tucatnyi kihallgatásából valójában csak kettőre emlékszik. Fogalma sincs, hogy hogyan kerültek jegyzőkönyvbe az ügyészség szerint tőle származó mondatok, mint például a viszkis doboz legendája is. És ez alapján emeltek vádat ellenem!!!

Tehát ott vagyunk, ahol a part szakad. Ahonnan elindultunk. Az első fokú bíróság kizárta az eljárásból O. tábornok vallomását. A katonai ügyészek pedig fel akarják támasztani.

Azt kéri tehát Hegedűs tábornok úr a másodfokú bíróságtól, hogy fusson még egy kört ezzel a vallomással egy másik katonai bíróság is. Abban reménykedve, hogy egy másik bírósági tanács ülnökei és a hivatásos bíró is fordítva fogja majd a büntetőeljárási törvényt. Vagy becsukja a szemét, és az eljárási szabálytalanságokat törvényesnek fogja látni?

Mert szerintük minden rendben volt. Ez Magyarország katonai ügyészsége, a Fidesz-KDNP 4 éves kormányzása után. Nem vigasztal, hogy őket is tönkre tették, nem csak engem.

Az utolsó szó jogán a vádlottak az első fokú ítélet hatályban tartását kérték. Egyedül O. János tábornok nem kívánt élni az utolsó szó jogával.

A Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa 2014. február 12. napján 13.00-ra határozathozatalra idézte meg szóban a jelenlévőket. Vagyis a füst felszáll, és eldől, hogy vesszőfutásom véget ér vagy az eljárás - ártatlanságom ellenére - meghatározatlan idejű büntetéssé változik.

Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsa.JPG        A Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsa nyilvános ülést tart (fotó: Deák Zoltán)

A jobboldali médiumok erőlködését figyelve látható, hogy ez nem csak egy büntető ügy. Ez egy politikai ügy is. Politikai ügy, mert információim szerint Budai Gyula kormánybiztos maga írta a vádirat viszkis dobozos részét. Politikai ügy, mert a jobboldal ebben az ügyben reméli bukott elszámoltatásának feltámadását is: legalább a választásokig lehessen viszkis dobozozni. 

Ez az ügy azonban nem csak jogtörténeti érdekesség lesz, hanem a magyar büntető igazságszolgáltatás vizsgája is. Ártatlanság vélelme vagy bűnösség vélelme. Európa vagy CCCP. Eldől.      

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://viszkisdoboz.blog.hu/api/trackback/id/tr15785497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása