Viszkisdoboz

fapalrepulo.jpg

A nevem Fapál László. A Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára voltam, korábban katonatiszt, majd sikeres ügyvéd. Az életem egyik napról a másikra gyökeresen megváltozott egy állítólagos viszkis doboznak köszönhetően.  

 

Egy volt tábornok, egy büntetőügy első számú vádlottja megváltoztatta korábbi vallomásait, és azt vallotta, hogy kenőpénzt adott nekem, amit én egy viszkis dobozba téve elvittem felettesemnek.  A vallomástevő ettől kezdve már nem vádlott, hanem tanú az eljárásban, én pedig minden egyéb bizonyíték híján, pusztán egy önmagát menteni kívánó ember vallomása alapján előzetes letartóztatásba kerültem.

Egy hónapos letartóztatásom alatt megpróbálták elérni, hogy tegyek terhelő vallomást az egykori honvédelmi miniszterre. Nem tettem, mert nem volt miért. Most bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel vádolnak. Naponta jelennek meg rólam hazugságoktól hemzsegő lejárató cikkek, de a valóságra senki sem kíváncsi. Az életem, a karrierem romokban, végzettségemnek megfelelő munkát talán soha nem kapok majd.

Két okból írom ezt a blogot. Egyrészt nem akarok lesütött szemmel járni, mert nincs okom rá: szeretném, hogy egykori munkatársaim, barátaim, ismerőseim, két felnőtt korú és négy kiskorú gyermekem megismerjék az igazságot velem kapcsolatban. Másrészt az a célom, hogy minél többen átlássák azt a folyamatot, amit ma Magyarországon elszámoltatásnak neveznek, és amelynek során bárkit, akinek haragosa van, egyetlen vallomás alapján börtönbe lehet vetni, tönkre lehet tenni. Ezen a blogon nyilvánosságra hozok minden fontos iratot az eljárással kapcsolatban és elmesélem, mi és hogyan történt valójában.

Friss topikok

  • Mzperx: Katonai ügyészeket nem vállalsz? Képzelem, mikor a vádlóid az ügyfeleid/védenceid lesznek... :O Va... (2020.05.28. 14:35) 310. Epilógus
  • Pálné Nagy: @Tudok én türelmes is lenni, ha írsz időnként: Örülök, hogy kiderült az igazság és vége a megpróbá... (2020.03.17. 02:30) 309. Itt a vége, fuss el véle
  • Secnir: kitartás Fapál úr! csak ennyit tudok hozzátenni... (2020.02.19. 13:23) 308. Ítélethirdetés előtt
  • Magyaur: Az erkölcsi tisztasága HŐS-sé avatta Önt, a rothadó és kapzsi NER-rel szemben. Példát mutat számun... (2019.12.03. 18:50) 306. Az életre szavaztunk
  • Molen David: Tisztelt Fapál László Ezredes Úr! Volt egy kérdése amiben azt kérdezte van ennél lejjebb? VAN !!... (2019.11.12. 22:29) 303. Az ügyészi fellebbezésre adott védői válasz

Linkblog

86. Téves a katonai ügyészek jogi minősítése

2012.10.26. 20:21 Viszkisdoboz

A mai napon lezárult a bizonyítási eljárás a bíróságon a viszkisdoboz-ügyben. Ez a tárgyalási nap is számos érdekes fejleményt tartogatott. A legfontosabb talán az, hogy kiderült: a katonai ügyészek olyan jól nyomoztak és állapították meg a tényállás alapján a vád jogi minősítését, hogy ma a bíróság bejelentette a vádtól eltérés lehetőségét. Ez azt jelenti, hogy a bíróság nem vesztegetés, hanem befolyással üzérkedés vagy más bűncselekmény miatt hozhat ítéletet. Ezen kívül a bíróság elutasította, hogy O. János ügyében újabb elmeorvosi szakértőt rendeljenek ki, szó esett N. Dénes börtönbeli bántalmazásáról és előkerült egy újabb kényszervallatás gyanú is. Íme a részletek:

 

O. János elmeállapota: nincs kétség

A katonai bíróság rövid tanácskozás után elutasította a katonai ügyészek újabb igazságügyi elmeszakértő kirendelésére irányuló indítványát. A bíróság szerint O. János tábornok, XVI. r. vádlott elmeállapotára két szakértői vélemény áll rendelkezésre, amelyek között nincs ellentmondás. A meghallgatott szakértők a kérdésekre elfogadható, megindokolt válaszokat adtak, így újabb szakértő kirendelése szükségtelen.

A tárgyalás kezdetén dr. Horváth Z. Péter ügyvéd, O. János XVI. r. vádlott védője bejelentette, hogy O. János kórházba került. Nem meglepő, mert a tegnapi tárgyaláson kétszer is rosszul lett, egyszer a mentőket is ki kellett hívni. Szerencsére nem volt jelen a Hír tv, mert akkor – betegsége mellett - emberi méltóságán is csorba esett volna.

 

N. Dénes bántalmazása: titkos iratok

 N. Dénes III. r. vádlott benyújtotta a bíróság részére bántalmazásának kronológiáját. Ebből idézek:

 „2010. június 23-án védencemet előzetes letartóztatásba helyezik. Kapcsolattartását 100 %-ban korlátozták, a 30 naponkénti ügyész előtti beszélőt sem biztosították. A fogvatartás alatt két alkalommal volt kihallgatáson. Mindkét alkalommal azt kérték tőle, hogy tegyen terhelő vallomást a HM exállamtitkárára” (megjegyzés: dr. Fapál Lászlóra).

 „2010. augusztus végén vagy szeptember elején – a pontos dátum bizonyítás alatt áll – makulátlan magatartású védencemet két fegyőr súlyosan bántalmazta. Ezt bizonyítja egy nyolc napon túli röntgen lelet, amely védencem fülcsontjánál jelez elváltozást.”

N. Dénes III. r. vádlott bántalmazására néhány nappal a katonai ügyészi kihallgatás előtt került sor. A vádlott a bántalmazás motivációját szeretné kideríteni. Az ügyészség gyorsaságára jellemző, hogy 2012. június 03. napján a Központi Nyomozó Főügyészség egyik szerve (Budapest) nyomoz és N. Dénest sértett tanúként hallgatja ki, majd az ügyészség másik szerve (Győr) két nappal később határozatban állapítja meg, hogy „A nyomozás eddigi adatai szerint olyan körülmény nem merült fel, amely arra utalna, hogy a jelen eljárásban érintett főügyészségi katonai ügyészeknek bármiféle szerepe is lett volna a III. r. vádlott bántalmazásában”.   

 A bíróság a Központi Nyomozó Főügyészség Budapesti Regionális Osztály által végzett nyomozás iratait az ügyészségről bekérte, de abba a védelem nem tekinthetett bele, mert dr. Waltner Roland őrnagy, katonai ügyész tiltakozott, az ügy folyamatban való jellege miatt. Az akta tehát megjárta Kaposvárt, de abba a bíróságon kívül senki nem tekinthetett bele. Arról már nem is beszélek, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség olyan ügyben jár el, ahol az oda beosztott katonai ügyészek is érintettek lehetnek.

 

V. Sándor vallatása: újabb ügyészi nyomásgyakorlás

 V. Sándor ezredes, VII. r. vádlott a bíróságon vallomást tett, a kérdésekre nem válaszolt. A vallomásról később írok. Álljon itt ízelítőül egy mondat a vallomásából:

 „Annyira készületlen voltam, hogy igazából ügyvédem sem volt, azt is csak ezek után intéztek nekem, nem hittem el, ami velem történt. Aztán amikor közöltem, hogy egyelőre ügyvéd nélkül nem kívánok vallomást tenni, illetve meglepetten reagáltam arra, hogy letartóztatnak, az ügyész úr (megjegyzés: dr. Waltner Roland őrnagy) közölte velem: „ebben az ügyben érintett személyek egyelőre mind le vannak tartóztatva, Önnek is ez a sorsa”. Illetve Oláh tábornokra utalva közölte „ezt akarod te védeni, ezt a szar embert, gondold végig, a körülmények ahova most mész, nem igazán olyanok lesznek, mint amilyenhez szoktál, tudjuk nem te vagy a főszereplő, mi úgyis behozzuk az Oláh-t, vagy veled, vagy nélküled.”

 

 

Egyebek

A bíróság dr. L. András Szilárd ezredes, XI. r. vádlott elmeállapotának vizsgálatára igazságügyi szakértőt rendelt ki. O. János tábornok, XVI. r. vádlott védője észrevételeket csatolt.

A bíróság a bizonyítási eljárást lezárta, az ügy teljes iratanyagát ismertette. A Kaposvári Törvényszék Katonai tanácsa 2013. január 16. napján folytatja munkáját, 4 napos tárgyalást tart, ahol – az előzetes tervek szerint - a vádbeszéd és a védőbeszédek hangzanak el. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://viszkisdoboz.blog.hu/api/trackback/id/tr654871787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása