Viszkisdoboz

fapalrepulo.jpg

A nevem Fapál László. A Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára voltam, korábban katonatiszt, majd sikeres ügyvéd. Az életem egyik napról a másikra gyökeresen megváltozott egy állítólagos viszkis doboznak köszönhetően.  

 

Egy volt tábornok, egy büntetőügy első számú vádlottja megváltoztatta korábbi vallomásait, és azt vallotta, hogy kenőpénzt adott nekem, amit én egy viszkis dobozba téve elvittem felettesemnek.  A vallomástevő ettől kezdve már nem vádlott, hanem tanú az eljárásban, én pedig minden egyéb bizonyíték híján, pusztán egy önmagát menteni kívánó ember vallomása alapján előzetes letartóztatásba kerültem.

Egy hónapos letartóztatásom alatt megpróbálták elérni, hogy tegyek terhelő vallomást az egykori honvédelmi miniszterre. Nem tettem, mert nem volt miért. Most bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel vádolnak. Naponta jelennek meg rólam hazugságoktól hemzsegő lejárató cikkek, de a valóságra senki sem kíváncsi. Az életem, a karrierem romokban, végzettségemnek megfelelő munkát talán soha nem kapok majd.

Két okból írom ezt a blogot. Egyrészt nem akarok lesütött szemmel járni, mert nincs okom rá: szeretném, hogy egykori munkatársaim, barátaim, ismerőseim, két felnőtt korú és négy kiskorú gyermekem megismerjék az igazságot velem kapcsolatban. Másrészt az a célom, hogy minél többen átlássák azt a folyamatot, amit ma Magyarországon elszámoltatásnak neveznek, és amelynek során bárkit, akinek haragosa van, egyetlen vallomás alapján börtönbe lehet vetni, tönkre lehet tenni. Ezen a blogon nyilvánosságra hozok minden fontos iratot az eljárással kapcsolatban és elmesélem, mi és hogyan történt valójában.

Friss topikok

  • Mzperx: Katonai ügyészeket nem vállalsz? Képzelem, mikor a vádlóid az ügyfeleid/védenceid lesznek... :O Va... (2020.05.28. 14:35) 310. Epilógus
  • Pálné Nagy: @Tudok én türelmes is lenni, ha írsz időnként: Örülök, hogy kiderült az igazság és vége a megpróbá... (2020.03.17. 02:30) 309. Itt a vége, fuss el véle
  • Secnir: kitartás Fapál úr! csak ennyit tudok hozzátenni... (2020.02.19. 13:23) 308. Ítélethirdetés előtt
  • Magyaur: Az erkölcsi tisztasága HŐS-sé avatta Önt, a rothadó és kapzsi NER-rel szemben. Példát mutat számun... (2019.12.03. 18:50) 306. Az életre szavaztunk
  • Molen David: Tisztelt Fapál László Ezredes Úr! Volt egy kérdése amiben azt kérdezte van ennél lejjebb? VAN !!... (2019.11.12. 22:29) 303. Az ügyészi fellebbezésre adott védői válasz

Linkblog

296. Ártatlannak nem dicsőség a felmentés

2019.03.30. 20:42 Viszkisdoboz

Két hónappal ezelőtt kihirdetett ítéletében a Debreceni Törvényszék katonai tanácsa teljes körűen felmentett a viszkis doboz ügyként elhíresült ügyben az ügyészségi vádak alól.

Az első fokú bíróság ítéletét írásba foglalta, tehát megint léptünk egyet előre a 9. éve folyó büntetőeljárásban.

Kíváncsian vártam az írásba foglalt ítéletet, mert a szóbeli kihirdetéskor kézbesített ítéleti rendelkező rész éppen a viszkis dobozos ügyben nem tartalmazott semminemű rendelkezést, mert azt a tényállást az ügyészség végindítványában – véleményem szerint törvénytelenül – nem minősítette. Minősítés hiányában az általánosan követett bírósági gyakorlat alapján úgy kell tekinteni, hogy az ügyészség a tényállásban rögzített személy cselekvőségét nem értékeli bűncselekménynek és nem is kéri az állam büntetőjogi igényének érvényesítését.

A vitatható ügyészségi álláspont azonban az, hogy a bíróság a vádhoz kötöttség elvének megfelelően nem a jogi minősítéshez, hanem a tényállásba foglalt magatartáshoz kötött, ezért köteles a vádirati tényállásban rögzített terhelti cselekvőséget értékelni akkor is, ha az ügyész a jogi minősítést elmulasztja.

Külön köszönet érte, hogy a katonai tanács az ügyészség álláspontjával értett egyet és értékelte a viszkis dobozos tényállást is írásba foglalt ítéletében. Így nem kerülhet sor egy újabb megismételt eljárásra azon a címen, hogy az első fokú bíróság nem merítette ki a vádat.

Az persze nonszensz, hogy pont az ügy zászlós hajóját nem volt hajlandó az ügyészség végindítványában minősíteni, holott perbeszédében a katonai ügyész a bizonyítékokat értékelve úgy foglalt állást, hogy én vagyok a szavahihető és nem a koholmány kiötlője. Ugyanakkor azonban nem felmentésemre tett indítványt, hanem úgy tett, mintha nem is létezne ez a vádpont.

A bíróság tényállást ugyan nem tudott megállapítani a viszkis dobozos ügyben, de indokolásában számot adott a rendelkezésre álló bizonyítékokról és értékelte azokat, vagyis e tényállásban rögzített vád alól is felmentett. Vagyis az én vallomásomat fogadta el Oláh János vallomásával szemben.

Ha valaki azt hiszi, hogy a felmentő ítéleti rendelkezés egy ártatlan ember esetében dicsőség, az téved! Inkább szomorúságra ad okot, hogy erre kilenc évet és ki tudja még hány évet kell várni.

A bíróság a felmentő rendelkezését az ítéletében a legrövidebben, néhány mondattal indokolja. Mert ezen nincs mit rágódni, nincs mit magyarázni.

A lényeg, hogy a Kaposvári Törvényszék (2013) után a Debreceni Törvényszék (2019) a lefolytatott bizonyítási eljárást követően újra felmentett az ügyészég vádja alól.

 Az ügyészség fellebbezett, így a határozat nem lett jogerős.

gyalog-galopp.jpg

                                Rolland lovag tovább harcol...                 (fotó: librarius.hu)

Most mi következik?

Az elsőfokú bíróság tanácsának elnöke az ügyiratokat - a másodfokú bíróság mellett működő ügyészség útján – hamarosan felterjeszti a Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsához, mint másodfokú bírósághoz.

A másodfokú bíróság mellett működő ügyészség az ügyiratokat az indítványával egy hónapon belül, különösen bonyolult vagy nagy terjedelmű ügyben két hónapon belül megküldi a másodfokú bíróságnak. Arra már gondolni sem merek, hogy erre még egy hónappal rá is fejelhetnek.

Ügyészi fellebbezést nem láttam még, mert a katonai ügyészek felmentésem elleni fellebbezését az ügyiratok felterjesztése után a másodfokú bíróság mellett működő ügyészség akár még vissza is vonhatja. Ebben persze kár gondolkodni, mert ezek az ügyészek elmennek a falig, s ha onnan lepattannak, akkor is újra és újra nekirugaszkodnak. Saját megtépázott presztízsükért folytatott ámokfutásuknak úgy tűnik, csak a bíróság vethet véget, mert egyre nyilvánvalóbb, hogy belső ellenőrzéssel sem rendelkeznek.

Az ügyészi indítvány után a másodfokú bíróságot először meg kell alakítani. Ennek oka, hogy a korábbi másodfokú bírósági tanács eljárása kizárt, mert a vádemelés előtt (2011) a kényszerintézkedésekkel kapcsolatos nyomozási bírói határozatok elleni fellebbezések tárgyában határozatokat hoztak.

A másodfokú bírósági tanács elnöke valamikor majd kézbesíti az ügyészi fellebbezést, amire észrevételt lehet tenni.

Az idén talán még a tárgyalást is kitűzi az ügyiratok érkezésétől számított 2 hónapon belüli időpontra.

Az ügy soron kívüliséget élvez a megismételt eljárásra tekintettel, de erre ne vegyünk mérget, mert a törvény nem ír elő a bíróság számára meghatározott határidőt.

Tehát ül, vár és vár! Esetleg észrevételez. Majd megint vár, vár!

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://viszkisdoboz.blog.hu/api/trackback/id/tr8714728563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kvadrillio 2019.03.31. 16:29:15

OK ! AKINEK VAN KALASNYIKOVJA NYUGODTAN HASZNÁLJA A KILAKOLTATÓKKAL SZEMBEN !!!
Újra felpörögnek a kilakoltatások?
Sokan számára lehet rossz hír, hogy április 1-jén lejár a kilakoltatási moratórium.
Domokos László, 2019. március 31. vasárnap, 13:50
Fotó: Napi.hu

Hozzászólok

Elküldöm

Ajánlom

Holnap, április 1-én lejár a kilakoltatási moratórium. Sok bajbajutott család rémálma válhat valóra napokon belül - állapította meg Hegyesi Beáta, a Párbeszéd elnökségi tagja.

MERT ILYEN RENDSZARVÁLTOZTATÁSRA EBBEN AZ ORSZÁGBAN SENKI NEM SAVAZOTT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

kvadrillio 2019.03.31. 16:30:25

@kvadrillio: HOGY MÉG ÉRTHETŐBB LEGYEK?
ILYEN RENDSZARVÁLTOZTATÁSRA EBBEN AZ ORSZÁGBAN SENKI NEM SAVAZOTT

kvadrillio 2019.03.31. 16:33:21

EZEKET, A KILAKOLTATOTTAK LAKÁSAIT VÁSÁROLJÁK FEL BAGÓÉRT AZ AIRBNB-ZŐK ÉS NYERÉSZKEDNEK RAJTUK ! LEGYEN VÉGE ENNEK AZ UZSORÁNAK !!! VAGY ROBBANTSÁK FÖL A MAGYAR KORMÁNYT ! ESZEVESZETT ÁLLATOK URALKODNAK A MAGYAR NÉPEN !!!!!!!

kvadrillio 2019.03.31. 16:34:38

A rothadtkörösztyénkurvaanyjukat ezeknek a kizsákmányoló, nyerészkedő, ügyeskedő fasszopóknak ! dögöljön meg mind !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kelly és a szexi dög 2019.03.31. 16:51:00

kétséget kizáróan kell bizonyítani a bűnösséget - úgy látszik, nem sikerült...

Mzperx 2019.05.13. 18:39:07

@Kelly és a szexi dög:
Soha nem volt semmiféle bizonyíték, csak egy aljas ember egyetlen állítása. Normális ügyészség nem emelt volna vádat sem.
Ez olyasmi, mintha az én állításomra, h orbán egy aljas tolvaj (ami igaz is) az ügyészség bevágná a dutyiba a miniszterelnököt. Persze vele ez nem történhet meg Poltnál.

Boycie 2019.06.09. 14:12:04

@Mzperx: A nagyon fejlett és demokratikus brit jogrendben amikor X fociszurkoló bedobott egy banánt a játéktérre, akkor azonnal letartóztatták és bilincsben vitték börtönbe. Majd utólag kivizsgálják hogy rasszista bűncselekmény történt-e (börtön) vagy csak szemetelt (szabálysértés)

A korrupciós bűncselekményeket azért nehéz bizonyítani, mert normális esetben csak a dologban érdekeltek vesznek benne részt, akik nyilván nem fognak tanuskodni maguk ellen.

Nem megkérdőjelezve a fidesz közpénzelsajátító tevékenységét, elég nyilvánvaló hogy az MSZP SZDSZ kormányok idején is nagyon elterjedt volt a korrupció (sőt inkább akkor, mert a NER már state capture kategoria, ott nem viszkis meg nokiás dobozokban viszik a pénzt) és mégsem sikerült szinte senkit elitélni 9 év fidesz "diktatúra" és kézivezérelt ügyészség és bíróság mellett sem. Vajon miért??

Mzperx 2019.08.31. 23:10:02

@Boycie: Elismerem azt, h a korrupciós tevékenységet nehéz bizonyítani. De miért nem használják fel a titkosszolgálatokat annak bizonyítására? Meddig tart lehallgatni a delikvenseket, meddig tart megfigyelni őket, adatokat gyűjteni stb. Dolgoznia kellene a bűnüldözőknek és az ügyészségnek nem kellene szimpla elképzeléseket, jelen esetben politikai érdekeket vinni a bíróság elé.
süti beállítások módosítása