Viszkisdoboz

fapalrepulo.jpg

A nevem Fapál László. A Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára voltam, korábban katonatiszt, majd sikeres ügyvéd. Az életem egyik napról a másikra gyökeresen megváltozott egy állítólagos viszkis doboznak köszönhetően.  

 

Egy volt tábornok, egy büntetőügy első számú vádlottja megváltoztatta korábbi vallomásait, és azt vallotta, hogy kenőpénzt adott nekem, amit én egy viszkis dobozba téve elvittem felettesemnek.  A vallomástevő ettől kezdve már nem vádlott, hanem tanú az eljárásban, én pedig minden egyéb bizonyíték híján, pusztán egy önmagát menteni kívánó ember vallomása alapján előzetes letartóztatásba kerültem.

Egy hónapos letartóztatásom alatt megpróbálták elérni, hogy tegyek terhelő vallomást az egykori honvédelmi miniszterre. Nem tettem, mert nem volt miért. Most bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel vádolnak. Naponta jelennek meg rólam hazugságoktól hemzsegő lejárató cikkek, de a valóságra senki sem kíváncsi. Az életem, a karrierem romokban, végzettségemnek megfelelő munkát talán soha nem kapok majd.

Két okból írom ezt a blogot. Egyrészt nem akarok lesütött szemmel járni, mert nincs okom rá: szeretném, hogy egykori munkatársaim, barátaim, ismerőseim, két felnőtt korú és négy kiskorú gyermekem megismerjék az igazságot velem kapcsolatban. Másrészt az a célom, hogy minél többen átlássák azt a folyamatot, amit ma Magyarországon elszámoltatásnak neveznek, és amelynek során bárkit, akinek haragosa van, egyetlen vallomás alapján börtönbe lehet vetni, tönkre lehet tenni. Ezen a blogon nyilvánosságra hozok minden fontos iratot az eljárással kapcsolatban és elmesélem, mi és hogyan történt valójában.

Friss topikok

  • Mzperx: Katonai ügyészeket nem vállalsz? Képzelem, mikor a vádlóid az ügyfeleid/védenceid lesznek... :O Va... (2020.05.28. 14:35) 310. Epilógus
  • Pálné Nagy: @Tudok én türelmes is lenni, ha írsz időnként: Örülök, hogy kiderült az igazság és vége a megpróbá... (2020.03.17. 02:30) 309. Itt a vége, fuss el véle
  • Secnir: kitartás Fapál úr! csak ennyit tudok hozzátenni... (2020.02.19. 13:23) 308. Ítélethirdetés előtt
  • Magyaur: Az erkölcsi tisztasága HŐS-sé avatta Önt, a rothadó és kapzsi NER-rel szemben. Példát mutat számun... (2019.12.03. 18:50) 306. Az életre szavaztunk
  • Molen David: Tisztelt Fapál László Ezredes Úr! Volt egy kérdése amiben azt kérdezte van ennél lejjebb? VAN !!... (2019.11.12. 22:29) 303. Az ügyészi fellebbezésre adott védői válasz

Linkblog

255. Begyógyszerezve lehet vallomást tenni?

2016.11.26. 16:43 Viszkisdoboz

A Tábornok-per valamennyi tárgyalásán jelen voltam. Eddig. Most azonban az élet közbe szólt. A 2016. november 24. napján megtartott tárgyaláson nem tudtam részt venni, mert előtte néhány nappal a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjában egy műtéti beavatkozáson estem keresztül (köszönöm szépen, a műtét sikerült, egyre jobban érzem magam).

A Debreceni Törvényszék Katonai Tanácsa persze távollétemben is dolgozott, és úgy döntött, hogy az ügyészség indítványa nem megalapozott, Oláh János volt tábornok (eredendően ügyészségi „koronatanú”, ma már a per vádlottja) esetében nincs helye újabb elmeorvosi szakértő kirendelésének.

A másodfokú bíróság végzésében foglaltaknak maradéktalanul eleget téve a Debreceni Törvényszék a kérdéseket megfogalmazza és a gyógyszerezési naplóval együtt megküldi a Kaposvári Törvényszék előtt eljárt Budapesti Orvosszakértői Intézetnek, hogy egészítsék ki korábbi szakvéleményüket.

Még az első eljárás során Kaposvárott a bíróság kirendelt orvosszakértőket Oláh János tábornok elmeállapotának vizsgálatára. Akik megállapították, hogy a vallomástételi időszakban (2010) Oláh közepes fokban korlátozva volt vallomása következményei felismerésében. Ezt az állapotát pedig nem tudatbeszűkülés, hanem személyiségzavar okozta, amely dekompenzálódott a börtönben. A szakértők személyes meghallgatásukkor azt is elmondták, hogy „a regresszív állapotban lévő személy – amikor fokozott elvárás irányul felé, hogy valamit mondjon – hajlamos arra, hogy kiszínezze, eltúlozza a dolgot, vagy ha abban a pillanatban az érdekét úgy látja, olyat mondjon, ami nem valóságos” (KT KT II./18/2011/117. sz. tárgyalási jegyzőkönyv 15.oldal).

Ehhez járult még állandó gyógyszerezése, amelynek hatása még nem ismert. Ezt hivatott az újabb vizsgálat kideríteni.

Az az, a pszichotróp anyagok csökkentették vagy növelték a felelősségáthárításként alkalmazott meseszövési hajlamot, milyen volt a tábornok fizikai készsége a kihallgatások folyamán, ellent tudott-e állni mentálisan a nyomozó hatóságok részéről bizonyíthatóan jelen volt csábításnak, befolyásolásnak?

slide_50.jpg

                                        A P4 alá sorolt szer például a Rivotril.

A kihallgatási jegyzőkönyvek nem tartalmazzák, hogy Oláh nem volt kihallgatható állapotban. Az orvosszakértők leszögezték, hogy a katonai ügyészektől nem volt elvárható, hogy felismerjék zombi állapotú delikvensüket. Tehát látszólag minden rendben volt, legalábbis az ügyészek szemszögéből!

Oláh, kiszabadulva az ügyészek karmaiból azt mondta: „az ügyészeknek volt egy koncepciójuk, ők mondták, hogy ők ezt jobban tudják nála. Volt egy váz, és mintha „helyi kis színesekkel” kellett volna kitöltenie” (Budapesti Orvosszakértői Intézet Osz: 3166/2011., 3-4. oldal).

Hol van akkor az ügyészek felelőssége?

Ott, hogy az Oláh által előadott viszkis dobozos mese vonatkozásában nyomozást nem folytattak, vallomását ténynek és egyben annak bizonyítékának is tekintették, és e nyomozati vallomás, mint egy szem személyi bizonyíték alapján vádat emeltek ellenem. Az hagyján, de több, mint 6 éve fenn is tartják!

A Kaposvári Törvényszék Katonai Tanácsa figyelemmel a szakértői megállapításokra is, kizárta Oláh tábornok vallomását a bizonyítékok közül, és egyéb bizonyíték híján felmentett az ügyészség vádja alól. Ezt követően a Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsa részben ellentétes jogi álláspontra helyezkedett. Az egész vallomást nem engedte kizárni, csak egy részét tartotta kizárhatónak a bizonyítékok közül, ahol a katonai ügyészek egyértelműen félrevezették Oláhot a büntető jogszabályok tartalmáról (mindezt a volt szocialista igazságügyi miniszter védői részvétele mellett (sic!).

A táblabíróság a „maradék” Oláh-féle vallomás vonatkozásában kifejtette azt is, hogy a tényállás alapjaként Oláh János gyanúsítotti vallomását automatikusan nem lehet elfogadni, hanem azt az első fokú bíróságnak a többi bizonyítékkal együtt kell mérlegelnie.

Tehát, ha az orvosszakértők a begyógyszerezett gyanúsított tekintetében nem zárják ki a volt tábornok beszámítási képességét jogilag értékelhetővé nyilvánított vallomás-részlete tekintetében, akkor az első fokú bíróság ezt a vallomást nem zárhatja ki a bizonyítékok közül, hanem állást kell foglalnia hitelt érdemlőségének kérdésében.

Kíváncsian várom a szakvélemény kiegészítését.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://viszkisdoboz.blog.hu/api/trackback/id/tr812000792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása