Viszkisdoboz

fapalrepulo.jpg

A nevem Fapál László. A Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára voltam, korábban katonatiszt, majd sikeres ügyvéd. Az életem egyik napról a másikra gyökeresen megváltozott egy állítólagos viszkis doboznak köszönhetően.  

 

Egy volt tábornok, egy büntetőügy első számú vádlottja megváltoztatta korábbi vallomásait, és azt vallotta, hogy kenőpénzt adott nekem, amit én egy viszkis dobozba téve elvittem felettesemnek.  A vallomástevő ettől kezdve már nem vádlott, hanem tanú az eljárásban, én pedig minden egyéb bizonyíték híján, pusztán egy önmagát menteni kívánó ember vallomása alapján előzetes letartóztatásba kerültem.

Egy hónapos letartóztatásom alatt megpróbálták elérni, hogy tegyek terhelő vallomást az egykori honvédelmi miniszterre. Nem tettem, mert nem volt miért. Most bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel vádolnak. Naponta jelennek meg rólam hazugságoktól hemzsegő lejárató cikkek, de a valóságra senki sem kíváncsi. Az életem, a karrierem romokban, végzettségemnek megfelelő munkát talán soha nem kapok majd.

Két okból írom ezt a blogot. Egyrészt nem akarok lesütött szemmel járni, mert nincs okom rá: szeretném, hogy egykori munkatársaim, barátaim, ismerőseim, két felnőtt korú és négy kiskorú gyermekem megismerjék az igazságot velem kapcsolatban. Másrészt az a célom, hogy minél többen átlássák azt a folyamatot, amit ma Magyarországon elszámoltatásnak neveznek, és amelynek során bárkit, akinek haragosa van, egyetlen vallomás alapján börtönbe lehet vetni, tönkre lehet tenni. Ezen a blogon nyilvánosságra hozok minden fontos iratot az eljárással kapcsolatban és elmesélem, mi és hogyan történt valójában.

Friss topikok

  • Mzperx: Katonai ügyészeket nem vállalsz? Képzelem, mikor a vádlóid az ügyfeleid/védenceid lesznek... :O Va... (2020.05.28. 14:35) 310. Epilógus
  • Pálné Nagy: @Tudok én türelmes is lenni, ha írsz időnként: Örülök, hogy kiderült az igazság és vége a megpróbá... (2020.03.17. 02:30) 309. Itt a vége, fuss el véle
  • Secnir: kitartás Fapál úr! csak ennyit tudok hozzátenni... (2020.02.19. 13:23) 308. Ítélethirdetés előtt
  • Magyaur: Az erkölcsi tisztasága HŐS-sé avatta Önt, a rothadó és kapzsi NER-rel szemben. Példát mutat számun... (2019.12.03. 18:50) 306. Az életre szavaztunk
  • Molen David: Tisztelt Fapál László Ezredes Úr! Volt egy kérdése amiben azt kérdezte van ennél lejjebb? VAN !!... (2019.11.12. 22:29) 303. Az ügyészi fellebbezésre adott védői válasz

Linkblog

163. Védőbeszédek a Tábornok perben

2014.01.20. 17:21 Viszkisdoboz

A Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsa, dr. Ruzsás Róbert hadbíró dandártábornok, a katonai tanács elnöke vezetésével 2014. január 17-én nyilvános ülést tartott a Tábornok perként elhíresült büntetőügyben.

Tudják, ez az ügy, ahol pénzzel teli viszkis dobozzal bolyongok a bekamerázott, különösen védett Honvédelmi Minisztérium I. emeletének irodáiban és folyosóin.

Emlékeztetem az Olvasókat, hogy 2013. február 28. napján a Kaposvári Törvényszék dr. Ifkovics Béla hadbíró ezredes vezette katonai tanács bűncselekmény hiányában felmentett a vád alól. Ellenem kizárólag O. János tábornok törvénysértések árán kicsalt és az igazságügyi elmeszakértők által dokumentált, zavart pszichés állapotban született vallomása állt „bizonyítékként” a vádhatóság rendelkezésére. Ennek a vallomásnak a bizonyítékok köréből történő kirekesztése azt eredményezte, hogy a vádirati tényállást egyetlen más bizonyíték sem támasztotta alá.

Azért került sor a másodfokú bíróság eljárására, mert az ítélet ellen a katonai ügyész fellebbezést jelentett be.

A fellebbezésben dr. Hegedűs Antal dandártábornok, fellebbviteli katonai ügyész azt indítványozta, hogy a másodfokú bíróság helyezze hatályon kívül az első fokú ítéletet, utasítsa a bíróságot új eljárás lefolytatására és a megismételt eljárást más bíróság, de semmiképpen ne a Kaposvári Törvényszék Katonai Tanácsa folytassa le.

A katonai ügyészek szerint O. János tábornok vallomását a bíróságnak fel kellett volna használnia, mert az ügyészek nem követtek el törvénysértést, ha mégis, akkor azt később kijavították. O. János a vallomását nem vádalku keretén belül tette, azt csak később kötötték meg írásban, tehát felhasználható a nyomozati vallomás. Az elmeszakértői véleményt pedig nem fogadhatják el, szerintük ugyanis O. János tábornok vallomása megtételekor befolyásoló hatás alatt nem volt.

Már a vádló személyével sem vagyok kibékülve. Hegedűs tábornok úr a Tábornok per nyomozása alatt a Budapesti Katonai Ügyészség vezetője volt. Tehát ennek a kiemelt ügynek a nyomozását ő irányította: az ügy állásáról Waltner Roland őrnagy csoportvezető katonai ügyész naponta jelentett neki, az ő szóvivője titulálta 2010 tavaszán a Honvédelmi Minisztériumot „gengszterszervezetnek”, erről az ügyészségről kerültek ki – információim szerint a katonai elhárítás által is dokumentáltan - a vallomások a Magyar Nemzet című napilaphoz, és Hegedűs tábornok úr maga jelentette be sajtótájékoztatón a vádemelést is.

Hegedűs Antal tábornok.jpg Dr. Hegedűs Antal dandártábornok, fellebbviteli főügyészségi katonai ügyész (fotó: hírtv)

Hegedűs tábornok úr személye tehát nem kontrollja a volt beosztottja által bejelentett fellebbezésnek, mert a törvénysértések, a szakmai mulasztások és túlkapások az általa vezetett katonai ügyészségen következtek be. Nem mellékesen Hegedűs tábornok úr (talán ennek az ügynek is köszönhetően?) beosztott lett az első számú vezetőből, amikor a katonai ügyészségeket Polt Péter legfőbb ügyész – szerintem szakmai hibát elkövetve - beolvasztotta a nyomozó főügyészségekbe. Látom magam előtt, amint Polt Péter cinikusan közli vele, hogy most már személyesen hozza helyre, amit elbarmoltak, s képviselje ő a vádat.

Dr. Zamecsnik Péter ügyvéd az Európai Bíróság eseti döntéseire hivatkozva védőbeszédében azonnal rá is mutatott, hogy a nyomozó ügyészek nem lehetnek a bíróságon a vád képviselői (holott ők képviselték a vádat is), de - szerintem - nem járhatnak el a fellebbviteli ügyekben sem. Ennek pedig egyszerű az oka: a törvénytelenségeket elkövető ügyészek soha nem fogják elismerni, hogy hibáztak. A védő azt is kifejtette, hogy a hatóság nem tájékoztathatja félre a terheltet. Az ügyészek pedig nem takarózhatnak azzal, hogy a kihallgatáson védő is részt vett és nem jelezte, hogy törvényt sért a katonai ügyész, mert a védő lehet hozzá nem értő, de a kihallgatást vezető ügyész, az nem.

Védőm, dr. Dezső Antal ügyvéd a lakás ügy tárgyalásán végezte munkáját, ezért dr. Farsang Andrea ügyvédet bízta meg helyettesítésével. Védőm a nyilvános ülésen többek között előadta, hogy az elsőfokú katonai tanács helyesen rekesztette ki XVI. r. O. János tábornok vallomásait, mint nem értékelhető bizonyítékot, ugyanis a Be. 78. § (4) bekezdése egyértelműen fogalmaz: Nem értékelhető bizonyítékként az olyan bizonyítási eszközből származó tény, amelyet az ügyészség bűncselekmény útján, más tiltott módon vagy a résztvevők eljárási jogainak lényeges korlátozásával szerzett meg. A védő kifejtette azt is, hogy az ügyben aggálytalan szakértői vélemények állnak rendelkezésre, erre tekintettel egy megismételt eljárásnak ugyanaz lenne az eredménye, amelyre az első fokú bíróság jutott.

A védők mindegyike az első fokú ítélet hatályban tartását kérte. Indokaik között az szerepelt fajsúlyosan, hogy a büntetőeljárás garanciális szabályait a nyomozó hatóságnak be kell tartania, ha ezt betartották volna, akkor nem kerül az ügyészség olyan helyzetbe, hogy hibáit úgy kívánja orvosolni, hogy a törvényes ítélet hatályon kívül helyezését kéri.

Az ügyvédek közül többen is elmondták, hogy O. János tábornok gyanúsítotti vallomását – a törvénytelenségektől függetlenül – elmeállapotára figyelemmel akkor sem lehetne elfogadni, ha más objektív bizonyítékok az ő állításait alátámasztanák.

O. János tábornok védője, dr. Horváth Z. Péter ügyvéd a katonai tanács előtt kifejtette, hogy az első fokú eljárásban miért ő volt az első, aki indítványozta a bíróságnak védence vallomásának kizárását, sőt álláspontja szerint azt a bizonyítási eljárás részévé még felolvasással sem lett volna szabad tenni. A védő elmondta, hogy az önvádra kötelezés tilalma, a törvénytelen ügyészségi ajánlat (vádalku) miatt a vallomást ki kellett zárni a bizonyítékok közül. A jegyzőkönyvekből pedig megállapítható, hogy nem szó szerint jegyzőkönyveztek az ügyészek, ezért gyakoriak a szünetek.  O. János tábornok beszámítási képessége a vallomás megtétele időszakában közepes fokban korlátozva volt személyiségzavara miatt, amit a szakértői vélemények azzal fejeltek meg, hogy a gyógyszeres kezelés azon csak ronthatott. Tehát valójában nem oszt és nem szoroz, hogy a vallomástételi időszakban gyógyszerezték-e O. tábornokot vagy sem. Nem igaz, hogy a katonai ügyészek új szakértő kijelölésére vonatkozó indítványát a bíróság lesöpörte, állította a védő. A katonai ügyészek a szakértőknek összesen két kérdést tettek fel. Arról érdeklődtek, hogy ki és miért írta alá a szakvéleményt, meg van-e hozzá szakmai kompetenciájuk.

A védők rendre visszatérő kérdése volt, hogy miből gondolja az ügyészség, hogy a megismételt eljárásban a törvénytelen bizonyíték egy másik bíróságon törvényessé válik?

2014. január 27. napján a Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsa folytatja munkáját, az ügyészi viszontválasz után a terheltek az utolsó szó joga alapján szólhatnak a bírósághoz.          

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://viszkisdoboz.blog.hu/api/trackback/id/tr295771807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.01.21. 12:27:02

A korrupció azért is aljas bűncselekmény, mert az esetek 99%-ában nincs rá bizonyíték.
süti beállítások módosítása