Viszkisdoboz

fapalrepulo.jpg

A nevem Fapál László. A Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára voltam, korábban katonatiszt, majd sikeres ügyvéd. Az életem egyik napról a másikra gyökeresen megváltozott egy állítólagos viszkis doboznak köszönhetően.  

 

Egy volt tábornok, egy büntetőügy első számú vádlottja megváltoztatta korábbi vallomásait, és azt vallotta, hogy kenőpénzt adott nekem, amit én egy viszkis dobozba téve elvittem felettesemnek.  A vallomástevő ettől kezdve már nem vádlott, hanem tanú az eljárásban, én pedig minden egyéb bizonyíték híján, pusztán egy önmagát menteni kívánó ember vallomása alapján előzetes letartóztatásba kerültem.

Egy hónapos letartóztatásom alatt megpróbálták elérni, hogy tegyek terhelő vallomást az egykori honvédelmi miniszterre. Nem tettem, mert nem volt miért. Most bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel vádolnak. Naponta jelennek meg rólam hazugságoktól hemzsegő lejárató cikkek, de a valóságra senki sem kíváncsi. Az életem, a karrierem romokban, végzettségemnek megfelelő munkát talán soha nem kapok majd.

Két okból írom ezt a blogot. Egyrészt nem akarok lesütött szemmel járni, mert nincs okom rá: szeretném, hogy egykori munkatársaim, barátaim, ismerőseim, két felnőtt korú és négy kiskorú gyermekem megismerjék az igazságot velem kapcsolatban. Másrészt az a célom, hogy minél többen átlássák azt a folyamatot, amit ma Magyarországon elszámoltatásnak neveznek, és amelynek során bárkit, akinek haragosa van, egyetlen vallomás alapján börtönbe lehet vetni, tönkre lehet tenni. Ezen a blogon nyilvánosságra hozok minden fontos iratot az eljárással kapcsolatban és elmesélem, mi és hogyan történt valójában.

Friss topikok

  • Mzperx: Katonai ügyészeket nem vállalsz? Képzelem, mikor a vádlóid az ügyfeleid/védenceid lesznek... :O Va... (2020.05.28. 14:35) 310. Epilógus
  • Pálné Nagy: @Tudok én türelmes is lenni, ha írsz időnként: Örülök, hogy kiderült az igazság és vége a megpróbá... (2020.03.17. 02:30) 309. Itt a vége, fuss el véle
  • Secnir: kitartás Fapál úr! csak ennyit tudok hozzátenni... (2020.02.19. 13:23) 308. Ítélethirdetés előtt
  • Magyaur: Az erkölcsi tisztasága HŐS-sé avatta Önt, a rothadó és kapzsi NER-rel szemben. Példát mutat számun... (2019.12.03. 18:50) 306. Az életre szavaztunk
  • Molen David: Tisztelt Fapál László Ezredes Úr! Volt egy kérdése amiben azt kérdezte van ennél lejjebb? VAN !!... (2019.11.12. 22:29) 303. Az ügyészi fellebbezésre adott védői válasz

Linkblog

230. Elítélték az asszonyt is

2016.01.23. 18:31 Viszkisdoboz

Lehetetlen helyzet! Ilyen nehéz helyzetben még nem voltam, sem mint jogász, sem mint férj. De kezdjük az elején! Egy januári borús délelőttön levelet hozott a postás. Egy várt levelet, egy váratlan hírrel.

Egyszóval képzelje el, hogy soha nem indult Ön ellen büntetőeljárás. Nem gyanúsították meg, nem vádolták meg az ügyészek. Egy bizonyos bírósági eljárás során fel sem merült az Ön érintettsége, ezért bizonyítási eljárást nem is folytattak le. Részt vett a hallgatóság soraiban a bírósági ítélet kihirdetésén, ahol sem a rendelkező részben, sem az indokolásban Önre vonatkozóan nem hallott semmit.

Aztán csenget a postás és tértivevényes levelet hoz a bíróságtól. A verdikt szerint 8 napja van, hogy fellebbezzen az Önre vonatkozó rendelkezés ellen!

Nem érti, nem talál a bírósági rendelkezésben magára vonatkozóan semmit, ezért átnyálazza a 28 oldalas ítéletet, és annak utolsó oldalán az indokolásban megtalálja a választ három sorban: a bíróság szerint nincs indok arra, hogy maga tisztességes és jóhiszemű, ezért vagyonának egy részét elkobozza.

Igen, még mindig a Fővárosi Törvényszék 23. Bf. tanácsa által hozott jogszabálysértő másodfokú ítéletről van szó lakás-ügyben, ahol Raczky Katalin előadó bíró, Vukovich Orsolya a tanács elnöke és Ledeczki Tünde a PKKB bírója (!) a bűncselekmény hiányos felmentő ítéleti rendelkezést – nyilvános ülésen, bizonyítás lefolytatása nélkül – megváltoztatta, és elítélte Juhász Ferenc volt honvédelmi minisztert és engem is. No meg most már azt is megtudtuk az írásbeli ítéletből, hogy a feleségemet is.

nol_hu10.jpg

                                                                                                           (fotó: nol.hu)

Mondtam az asszonynak, hogyha fellebbezni szándékszik, akkor forduljon ügyvédhez, de nem tartotta igazán viccesnek az indítványomat! Nem írhatom le, hogy mit mondott (annyit azért elárulhatok, hogy nem volt úrinőhöz méltó). Inkább – hozzájárulásával – közzé teszem a Fővárosi Ítélőtáblának címzett fellebbezésének főbb indokait.

„Alulírott, Fapál Orsolya vagyonelkobzásban részesült, büntetőeljárás alatt nem álló személyként fellebbezést jelentek be, és a kérem a Tisztelt Fővárosi Ítélőtáblát, hogy a Fővárosi Törvényszék, mint másodfokú bíróság vagyonelkobzásról rendelkező ítéleti indokolását, mint jogsértőt hatályon kívül helyezni szíveskedjék.

Az ítélet rendelkező része nem tartalmazza, hogy Fapál Orsolya ingatlan tulajdonostól a bíróság vagyonelkobzás címén elkobozza ingatlan tulajdonjogának 32,5 %-át, vagy ha úgy értelmezzük, hogy a bíróság dr. Fapál László II. r. vádlottól elkobozza az őt megillető teljes 50 %-os tulajdoni hányadot, akkor 15 %-át (ebben is van némi bizonytalanság).

Ez az intézkedés egyrészt sérti a jogbiztonsághoz és tulajdonhoz való alapjogi (Alaptörvény) és polgári jogi jogosultságaimat (Ptk.), másrészt velem szemben nem alkalmazható, mert fogalmilag kizárt, hogy a jogszerűen szerzett vagyonra a bíróság vagyonelkobzást rendeljen el (Btk.).

Nem is értem, hogy hol érte az államot kár vagy vagyoni hátrány, mert azt az összeget fizettük ki vételárként, amit a Lakástörvény és végrehajtási rendeletei előírtak! Tudomásom szerint az ügyészség nem is sérelmezte, a bíróság pedig nem állapította meg, hogy az árképzés ne felelt volna meg a jogszabályoknak.

Nyilvánvaló, hogy akkor érte volna kár az államot, ha az értékbecslés nem felelt meg a valóságnak (az ingatlan alulértékelt) vagy a vételár kiszámítási módja nem felelt volna meg a jogszabályoknak, és olyan kedvezményeket is elszámoltak volna, amire nem volt jogosultságunk (alacsonyabb vételár). Ilyen állítást a vádirat nem tartalmaz, miként azt sem állította a vádhatóság, hogy nem rendelkeztünk megfelelő jövedelemmel ahhoz, hogy az ingatlant megvásároljuk.

A vagyonelkobzás nem terjedhet ki a jogszerűen megszerzett vagyonra, vagyontárgyakra, illetve nem sértheti más személyeknek az adott vagyontárgyon fennálló jogait (2001. évi CXXI. törvénnyel módosított Btk.)”

Mi következik még? Együtt ücsörgünk majd az asszonnyal a vádlottak padján? Gyerekek jobb esetben nagynéniknél, nagybácsiknál, rosszabb esetben Fóton? Értesítenek minket, vagy csak viszik az asszonyt egy hajnali órán, miként velem tették anno?

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://viszkisdoboz.blog.hu/api/trackback/id/tr418304990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SHERIFF66 2016.01.23. 19:10:10

Ez egy ilyen ország lett sajnos!Más országban ha ilyen vagy hasonló ügyek vannak már régen ügyész vagy bíró fejébe kerül de szó szerint!!!!
Gondolom nem hagyják és mennek a lehető legvégsőkig (Strasbourg)!Sok erőt kívánok hozzá!

Gárdonyi Pál 2016.01.23. 20:33:50

Az ítélet FA PÁL-is tévedés.:).

philozófika 2016.01.24. 00:14:01

strassburgban legkésőbb buknak, és fizetniük kell majd. persze az éveket senki nem fogja visszaadni. :(

György Pados Mészáros 2016.01.24. 11:20:05

Sajnos megvallom, nem egészen értem, miről van szó.

György Pados Mészáros 2016.01.24. 12:02:05

Persze Lajcsi esete is elgondolkoztató. A magyar jogrend szerint Lajcsit bármikor visszavihetik, bevihetik, csak egy ügyészi indítvány kell ás a megfelelő bíró. Azt pedig pillanatok alatt találni.
Szóval Simicska Lajoska, el kellene gondolkodni.

legeslegujabbkor 2016.01.24. 13:22:51

Ebben az a szomorú, hogy a politikusokról bármit feltételezünk, anyjukat is eladnák néhány szavazatért. De hogy valaki a saját szakmáját köpje arcon ezekkel a megrendelt ítéletekkel, ez már más kategória.

Secnir 2016.01.26. 15:52:21

@György Pados Mészáros:
"Sajnos megvallom, nem egészen értem, miről van szó."

nehéz követni, de.
a bíró vagyonelkobzást rendelt el fapál ellen. gondolom a lakás 50%-50% arányban van fapál és a neje nevén. erre a bíróság közölte, hogy elkobozza a lakás fapál orsolyára eső részéből X%-ot is. csak úgy.

lobster thermidor 2016.01.30. 15:56:43

Ezt a Pál utcai fiúkban úgy mondták a Pásztorok, hogy Einstand. Ma a t. bíróság játszik a pályán, csak nem színes üveggolyókkal, hanem emberek életével.
süti beállítások módosítása