Viszkisdoboz

fapalrepulo.jpg

A nevem Fapál László. A Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára voltam, korábban katonatiszt, majd sikeres ügyvéd. Az életem egyik napról a másikra gyökeresen megváltozott egy állítólagos viszkis doboznak köszönhetően.  

 

Egy volt tábornok, egy büntetőügy első számú vádlottja megváltoztatta korábbi vallomásait, és azt vallotta, hogy kenőpénzt adott nekem, amit én egy viszkis dobozba téve elvittem felettesemnek.  A vallomástevő ettől kezdve már nem vádlott, hanem tanú az eljárásban, én pedig minden egyéb bizonyíték híján, pusztán egy önmagát menteni kívánó ember vallomása alapján előzetes letartóztatásba kerültem.

Egy hónapos letartóztatásom alatt megpróbálták elérni, hogy tegyek terhelő vallomást az egykori honvédelmi miniszterre. Nem tettem, mert nem volt miért. Most bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel vádolnak. Naponta jelennek meg rólam hazugságoktól hemzsegő lejárató cikkek, de a valóságra senki sem kíváncsi. Az életem, a karrierem romokban, végzettségemnek megfelelő munkát talán soha nem kapok majd.

Két okból írom ezt a blogot. Egyrészt nem akarok lesütött szemmel járni, mert nincs okom rá: szeretném, hogy egykori munkatársaim, barátaim, ismerőseim, két felnőtt korú és négy kiskorú gyermekem megismerjék az igazságot velem kapcsolatban. Másrészt az a célom, hogy minél többen átlássák azt a folyamatot, amit ma Magyarországon elszámoltatásnak neveznek, és amelynek során bárkit, akinek haragosa van, egyetlen vallomás alapján börtönbe lehet vetni, tönkre lehet tenni. Ezen a blogon nyilvánosságra hozok minden fontos iratot az eljárással kapcsolatban és elmesélem, mi és hogyan történt valójában.

Friss topikok

  • Mzperx: Katonai ügyészeket nem vállalsz? Képzelem, mikor a vádlóid az ügyfeleid/védenceid lesznek... :O Va... (2020.05.28. 14:35) 310. Epilógus
  • Pálné Nagy: @Tudok én türelmes is lenni, ha írsz időnként: Örülök, hogy kiderült az igazság és vége a megpróbá... (2020.03.17. 02:30) 309. Itt a vége, fuss el véle
  • Secnir: kitartás Fapál úr! csak ennyit tudok hozzátenni... (2020.02.19. 13:23) 308. Ítélethirdetés előtt
  • Magyaur: Az erkölcsi tisztasága HŐS-sé avatta Önt, a rothadó és kapzsi NER-rel szemben. Példát mutat számun... (2019.12.03. 18:50) 306. Az életre szavaztunk
  • Molen David: Tisztelt Fapál László Ezredes Úr! Volt egy kérdése amiben azt kérdezte van ennél lejjebb? VAN !!... (2019.11.12. 22:29) 303. Az ügyészi fellebbezésre adott védői válasz

Linkblog

129. Katonai bíróság KONTRA orbáni ügyészség

2013.05.26. 16:18 Viszkisdoboz

„Egy demokratikus, XXI. századi jogállamban a jogbiztonság és az igazságszolgáltatás pártatlanságába vetett bizalom érvényesülése megkérdőjelezhetetlen. Így még a látszatát is el kell kerülni annak, hogy egy ügyben a bizonyítékok aggályosan kerültek a felszínre.” (Kaposvári Törvényszék Katonai Tanácsa Kb. II. 18/2011/135. sz. első fokú ítélete)

Megérkezett az írásbeli felmentő ítéletem, abból idéztem. A Kaposvári Törvényszék dr. Ifkovics Béla hadbíró ezredes vezette katonai tanács - egyéves tárgyalássorozatot követően – 2013. február 28. napján a „Tábornok per” néven elhíresült büntetőügyben - az eredetileg 17 vádlottas ügyből - 15 vádlottat felmentett az ügyészség vádja alól, két vádlott ügyét pedig elkülönítette.

A nyomozás során a magát törvényen kívülre helyezett katonai ügyészség hihetetlen nagy vereséget szenvedett. Bebizonyosodott, hogy az ügyben saját koncepciójukat valósították meg. Méghozzá a legalantasabb eszközt felhasználva, amit ügyész megtehet: az előzetes letartóztatást kényszerítő eszközként használva. Elképzelésük szerint, ha a szabadságától megfosztott katonáktól kicsikarnak egy vallomást, akkor nincs az az ember, aki ne ítélné el őket, még ha más objektív bizonyíték nincs is a bűnösségükre.

A katonai tanács viszont megállapította, hogy „Töretlen az ítélkezési gyakorlat abban, hogy ha más bizonyíték nincs, önmagában a vádlotti beismerő vallomás alapján a bűnösség megállapítására nincs lehetőség.”

A XXI. században még mindig Visinszkij nyomdokaiban haladó katonai ügyészek a bíróságtól - az 1950-es évek szellemét idéző koncepciós eljárásuk miatt – megkapták megérdemelt bírálatukat:

„…érthetetlen, hogy a nyomozást végző ügyészek minden látókörükbe kerülő potenciális gyanúsítottat azonnal letartóztatnak, majd aki terhelő vallomásokat vagy csak egyet is tesz valaki másra, esetleg magasabb beosztású személyre, azt azonnal kiengedik, aki pedig hallgat, mert vagy nem csinált semmit vagy nem tud semmit, az marad a börtönben”.

Fő utca.jpg        A katonai ügyészeknél sem az épület sem a gondolkozásmód nem változott.

Nem véletlen, hogy az ítélet kihirdetése után a jobboldali sajtó először megbénult, majd igyekezett leplezni a nagy malőrt. Azonnal a bíróságra mutogattak, hogy biztosan ez is egy kommunista mutyi: az egyik vádlottat tetten érték a pénz átvételekor, akkor hogyan lehet az ítélet felmentő? – harsogták. Miközben ott voltak a tárgyaláson és ők is tudták, az ítélet kihirdetésekor a bíróság külön hangsúlyozta, hogy a tetten ért személy és társa ügyét a bíróság elkülönítette, velük szemben folyik tovább az eljárás. Tehát hazudnak vagy hallgatnak.

Hende Csaba honvédelmi miniszter is megszólalt az ügyben, holott jobban tette volna, ha hallgat. Ahogy a közmondás tartja: Fiam, ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna. Bő két hete a Hír Tv-n a miniszter hitetlenkedett egy stúdióbeszélgetésen, hogy a Tábornok ügyben a kenőpénz átvétele közben tetten ért személyt is felmentette a bíróság, és ő ezt nem érti… Keserű a torta a miniszternek is, hiszen ő volt az, aki 2011 tavaszán a jobboldali médiumokon is túl tett, és maffiavezérnek nevezett. Most pedig bedőlt az ügyészi koncepció alapján összerakott vád: ugyanis a katonai tanács ítélete nem tartalmaz semmiféle viszkis dobozt (de más italos dobozt sem), még nyomokban sem.

Az értelmesebbje, a kollégiumi gyökerekkel nem rendelkező fideszesek megértették, hogy mi történt. Gulyás Gergely képviselő már arról beszélt a jobboldali televíziónak, hogy a szabálytalan nyomozásnak, a törvénytelen vádalkunak kell, hogy legyen következménye az ügyészségen. Félre értés ne essék, nem az alaptalanul meghurcoltak rehabilitációja járt a fejében! Inkább arra gondolt, hogy nem lehetett a bíróság előtt bizonyítani a médiumokban olyan jól megalapozott, a Honvédelmi Minisztériumban működő – az ügyészek által már a nyomozás kezdetén megelőlegezett – genszterszervezetnek nevezett bűnszervezetet, mert O. János tábornok XVI. r. vádlott (az ügyészségi „koronatanú”) vallomását a bíróság halmozott törvénysértések miatt kizárta a bizonyítékok közül.

Ezért a „bűnbánó” tábornokot még a saját magára tett terhelő vallomása alapján sem tudta a bíróság elítélni. Persze ehhez az is kellett, hogy az ügyészek mindegyik gyanúsítotti kihallgatása alkalmával törvényt sértsenek, meg nem mellékesen az is kiderüljön a tábornok úrról, hogy kóros elmeállapotban tett vallomást. Ezt valahogy mindegyik védő észrevette O. János tábornok vallomása olvasásakor, csak az ügyészek nem. Nekik mindvégig O. János tábornok volt az igazmondó juhász. Még akkor is, amikor a tábornoknak már papírja volt arról, hogy nem lehet komolyan venni, amit mond, mert az ügyészeknek kényszeresen megfelelni akaró tábornok személyiségzavara miatt keveredett nála a valóság és a fikció. Márpedig a börtönben lévő O. János tábornok – saját elmondása szerint is - az ügyészi elvárásoknak mindenképpen meg akart felelni.

De visszatérve a magam ügyére. Az eljárás kezdetén védőm, dr. Dezső Antal ügyvéd azt mondta, hogy a felmentő ítélet néhány mondatnál többet nem fog rám vesztegetni. Kiváló büntetőjogász ügyvédemnek teljes mértékben igaza lett.

A bírósági ítélet rám vonatkozó része:

„Dr. Fapál László nyá. ezredes II. r. vádlott, mint a HM közigazgatási államtitkára hivatali működése során feladatköréből adódóan nem volt közvetlen elöljárója vagy hivatali felettese a vádlottaknak. A vádlottak által vezetett vagy irányított és képviselt HM költségvetési szervek és gazdasági társaságok működésével kapcsolatos feladatok, így konkrét szolgáltatási és vállalkozási szerződések magánszemélyekkel, illetve gazdasági társaságokkal történő megkötésére sem rálátása, sem pedig beleszólása, sem pedig utasítási joga nem volt.    

Dr. Fapál László nyá. ezredes II. r. vádlott 2004. december 6. és 2006. június 30. között a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára volt. N. Dénes III. r. vádlott 2005. márciusától ténylegesen 2005. június 30-ig a II. r. vádlott kommunikációs tanácsadója volt. A III. r. vádlott szerződéses viszonya egy állambiztonsági ellenőrzés keretében felszínre került nemzetbiztonsági kockázati tényező miatt szűnt meg.

Dr. Fapál László nyá. ezredes II. r. vádlott államtitkári megbízatásának ideje alatt sem közvetlenül, sem N. Dénes III. r. vádlott közvetítésével nem állt kapcsolatban O. János dandártábornok XVI. r. vádlottal.”

Három mondat a 110 oldalas ítéletből. Eddig három év az életemből.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://viszkisdoboz.blog.hu/api/trackback/id/tr125318879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2013.05.28. 08:04:25

Magyarország államformája kétharmad. Valaki meglepődött?

Magyarország jobban teljesít.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2013.05.28. 08:06:08

Én speciel meglepődtem hogy még nem sikerült a bírói karban mindenkit megfélemlíteni, azt meg kell hagyni.

sas70 2013.05.28. 10:24:15

@Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény]: Mert akár kétharmad, akár nem, még mindig vannak emberek akiknek van gerincük!
süti beállítások módosítása