Viszkisdoboz

fapalrepulo.jpg

A nevem Fapál László. A Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára voltam, korábban katonatiszt, majd sikeres ügyvéd. Az életem egyik napról a másikra gyökeresen megváltozott egy állítólagos viszkis doboznak köszönhetően.  

 

Egy volt tábornok, egy büntetőügy első számú vádlottja megváltoztatta korábbi vallomásait, és azt vallotta, hogy kenőpénzt adott nekem, amit én egy viszkis dobozba téve elvittem felettesemnek.  A vallomástevő ettől kezdve már nem vádlott, hanem tanú az eljárásban, én pedig minden egyéb bizonyíték híján, pusztán egy önmagát menteni kívánó ember vallomása alapján előzetes letartóztatásba kerültem.

Egy hónapos letartóztatásom alatt megpróbálták elérni, hogy tegyek terhelő vallomást az egykori honvédelmi miniszterre. Nem tettem, mert nem volt miért. Most bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel vádolnak. Naponta jelennek meg rólam hazugságoktól hemzsegő lejárató cikkek, de a valóságra senki sem kíváncsi. Az életem, a karrierem romokban, végzettségemnek megfelelő munkát talán soha nem kapok majd.

Két okból írom ezt a blogot. Egyrészt nem akarok lesütött szemmel járni, mert nincs okom rá: szeretném, hogy egykori munkatársaim, barátaim, ismerőseim, két felnőtt korú és négy kiskorú gyermekem megismerjék az igazságot velem kapcsolatban. Másrészt az a célom, hogy minél többen átlássák azt a folyamatot, amit ma Magyarországon elszámoltatásnak neveznek, és amelynek során bárkit, akinek haragosa van, egyetlen vallomás alapján börtönbe lehet vetni, tönkre lehet tenni. Ezen a blogon nyilvánosságra hozok minden fontos iratot az eljárással kapcsolatban és elmesélem, mi és hogyan történt valójában.

Friss topikok

  • Mzperx: Katonai ügyészeket nem vállalsz? Képzelem, mikor a vádlóid az ügyfeleid/védenceid lesznek... :O Va... (2020.05.28. 14:35) 310. Epilógus
  • Pálné Nagy: @Tudok én türelmes is lenni, ha írsz időnként: Örülök, hogy kiderült az igazság és vége a megpróbá... (2020.03.17. 02:30) 309. Itt a vége, fuss el véle
  • Secnir: kitartás Fapál úr! csak ennyit tudok hozzátenni... (2020.02.19. 13:23) 308. Ítélethirdetés előtt
  • Magyaur: Az erkölcsi tisztasága HŐS-sé avatta Önt, a rothadó és kapzsi NER-rel szemben. Példát mutat számun... (2019.12.03. 18:50) 306. Az életre szavaztunk
  • Molen David: Tisztelt Fapál László Ezredes Úr! Volt egy kérdése amiben azt kérdezte van ennél lejjebb? VAN !!... (2019.11.12. 22:29) 303. Az ügyészi fellebbezésre adott védői válasz

Linkblog

67. Vádlott tanúk

2012.05.27. 20:57 Viszkisdoboz

Nem tudom, mit gondoltak a tanúk, amikor a Központi Nyomozó Főügyészség szolgálati lakásom megvásárlása ügyében - hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt - tanúként idézte őket, majd azzal szembesültek, hogy a már lezárt viszkisdoboz-ügyben, vesztegetés miatt kellene tanúként Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszterre és Fapál László volt közigazgatási államtitkárra vallomást tenniük. A vádlott tanúk ügyvéddel jelentek meg a kihallgatáson. Mert akkor még lehetett jogi képviselőjük.

 

A jogrendszer azonban fejlettebb lett, a Kormány jobban védi az emberek érdekeit, ezért ma már ügyvéd nem lehetne jelen kihallgatásukkor. Nem csodálkoznék már azon sem, ha a jövőben a vád alá kerülő személyeket, a bíróság hatáskörét csorbítva ugyanabban az ügyben tanúként is ki lehetne hallgatni. Ma azonban ezt nem teszik lehetővé a jogszabályok. A vádemeléssel ugyanis a bíróság hatáskörébe tartozik a vádlottakkal kapcsolatos minden kihallgatás és döntés, ahol a vád és védelem egyenjogú, és a fegyverek egyenlősége érvényesül. A Központi Nyomozó Főügyészség azonban ezt másként gondolja. Nyomozás elrendelése nélkül, már vád alá helyezett személyeket hallgatott ki tanúként, ezzel a Kaposvári Törvényszék hatáskörét is megsértette.

 

 

Tehát ne csodálkozzunk azon a jövőben, ha nyomozó hatóság teljesen más ügyben kérdezget minket, mint amiért beidéztek, akár olyan témában is, amiről már bíróság tárgyal vagy akár ítélet is született. Ha ilyesmi történne, nem lesz, aki a törvényekre emlékeztesse a jogsértő ügyészeket, mert nem lesz mellettünk ügyvéd, mert azt a törvény csak a sértett tanúknál teszi lehetővé. Szép új világ.

 

Az ügyész persze feltette a kérdést, hogy rendelkezik-e a vádlott tanú Fapál László szolgálati lakásának megvásárlásáról információval, de rendre nemleges választ kapott. (O. János tábornoknál még ez a kérdés sem hangzott el.) Másra persze az ügyész sem számíthatott, mert a vádlott tanúknak beosztásuknál fogva semmi közük nem volt a HM lakásgazdálkodásához.

 

A Budapesti Katonai Ügyészség 2011. márciusában vádat emelt a bíróságnál az un. vesztegetési ügyben. A bíróság a vádiratot a vádlottaknak májusban kézbesítette. A Központi Nyomozó Főügyészség 2011 júniusában és augusztusában hallgatta meg a vádlottak egy részét tanúként.

 

Most nézzük a hamis tanúzás törvényes következményei mellett tett vallomásokat:

 

L. Attila István dandártábornok, I. rendű vádlott tanúként kijelenti: „Ügyészi kérdésre kijelentem, hogy nincs tudomásom arról, hogy dr. Fapál László vagy Juhász Ferenc érintve lett volna azokban a cselekményekben, amelyeket a Budapesti Katonai Ügyészség vesztegetés bűntette miatt velem szemben indított eljárásban vizsgált.”

 

H. András nyá. dandártábornok, IV. r. vádlott tanúként kijelenti: „Ügyészi kérdésre kijelentem, hogy – mint ahogy már az ellenem büntetőeljárást folytató Budapesti Katonai Ügyészségen is elmondtam - nincs semmi konkrét tudomásom, információm arról, hogy Dr. Fapál Lászlónak a büntetőeljárás tárgyát képező korrupciós, vesztegetési ügyhöz bármiféle kapcsolata lenne.”

 

T. István ezredes, X. rendű vádlott tanúként kijelenti: „A Budapesti Katonai Ügyészségen vesztegetés bűntette miatt folyó eljárásban én már nyilatkoztam a dr. Fapál Lászlóval kapcsolatban feltett kérdésekre a katonai ügyész úrnak, jelenleg sem tudnék mást elmondani, mint a gyanúsítotti jegyzőkönyvemben foglaltakat.”

 

L. András Szilárd XI. rendű vádlott tanúként kijelenti: „Újabb kérdésre kijelentem, nincs tudomásom arról, hogy dr. Fapál László vagy Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter érintve lett volna azokban a bűncselekményekben, amelyeket a Budapesti Katonai Ügyészség a vesztegetési ügy kapcsán vizsgált. Tehát nincs tudomásom arról, hogy ők részesültek volna a HM megbízásaiból visszaosztott pénzekből.”

 

O. János dandártábornok, XVI. rendű vádlott tanúként az alábbiakat nyilatkozza: Az eljáró ügyész a tanú elé tárja a Budapesti Katonai Ügyészség B.IV. 165/2010. számú, 2010, május 10. napján kelt folytatólagos jegyzőkönyvét, mely O. János dandártábornok gyanúsított kihallgatásáról készült. Az ügyész felolvassa a jegyzőkönyv 27. oldalán tett gyanúsítotti nyilatkozatokat. (megjegyzés: a viszkisdoboz legendáját)

Ügyész: Kérem nyilatkozzon arról, hogy ezt a vallomást fenntartja-e?

Válasz: Kijelentem, hogy erre a kérdésre élni kívánok a vallomás megtagadásának jogával, nem kívánok erre a kérdésre válaszolni, illetve a felolvasott vallomásomban szereplő tényállással kapcsolatban sem kívánok a további kérdésekre válaszolni.”

 

Ezzel lett vége a Központi Nyomozó Főügyészségen a viszkisdoboz legendájának. O. János dandártábornok gyanúsítottként büntetlenül mondhatott bármilyen valótlanságot, ha úgy gondolta, hogy azzal magát védi, tanúként azonban igazmondásra kötelezett. Meggyőződésem, hogy O. János dandártábornok azért tagadta meg a vallomástételt, mert nem akarta Juhász Ferenc honvédelmi minisztert és engem hamis váddal illetni, és egyben hamis tanúvallomást tenni.  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://viszkisdoboz.blog.hu/api/trackback/id/tr384549680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása