Viszkisdoboz

fapalrepulo.jpg

A nevem Fapál László. A Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára voltam, korábban katonatiszt, majd sikeres ügyvéd. Az életem egyik napról a másikra gyökeresen megváltozott egy állítólagos viszkis doboznak köszönhetően.  

 

Egy volt tábornok, egy büntetőügy első számú vádlottja megváltoztatta korábbi vallomásait, és azt vallotta, hogy kenőpénzt adott nekem, amit én egy viszkis dobozba téve elvittem felettesemnek.  A vallomástevő ettől kezdve már nem vádlott, hanem tanú az eljárásban, én pedig minden egyéb bizonyíték híján, pusztán egy önmagát menteni kívánó ember vallomása alapján előzetes letartóztatásba kerültem.

Egy hónapos letartóztatásom alatt megpróbálták elérni, hogy tegyek terhelő vallomást az egykori honvédelmi miniszterre. Nem tettem, mert nem volt miért. Most bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel vádolnak. Naponta jelennek meg rólam hazugságoktól hemzsegő lejárató cikkek, de a valóságra senki sem kíváncsi. Az életem, a karrierem romokban, végzettségemnek megfelelő munkát talán soha nem kapok majd.

Két okból írom ezt a blogot. Egyrészt nem akarok lesütött szemmel járni, mert nincs okom rá: szeretném, hogy egykori munkatársaim, barátaim, ismerőseim, két felnőtt korú és négy kiskorú gyermekem megismerjék az igazságot velem kapcsolatban. Másrészt az a célom, hogy minél többen átlássák azt a folyamatot, amit ma Magyarországon elszámoltatásnak neveznek, és amelynek során bárkit, akinek haragosa van, egyetlen vallomás alapján börtönbe lehet vetni, tönkre lehet tenni. Ezen a blogon nyilvánosságra hozok minden fontos iratot az eljárással kapcsolatban és elmesélem, mi és hogyan történt valójában.

Friss topikok

  • Mzperx: Katonai ügyészeket nem vállalsz? Képzelem, mikor a vádlóid az ügyfeleid/védenceid lesznek... :O Va... (2020.05.28. 14:35) 310. Epilógus
  • Pálné Nagy: @Tudok én türelmes is lenni, ha írsz időnként: Örülök, hogy kiderült az igazság és vége a megpróbá... (2020.03.17. 02:30) 309. Itt a vége, fuss el véle
  • Secnir: kitartás Fapál úr! csak ennyit tudok hozzátenni... (2020.02.19. 13:23) 308. Ítélethirdetés előtt
  • Magyaur: Az erkölcsi tisztasága HŐS-sé avatta Önt, a rothadó és kapzsi NER-rel szemben. Példát mutat számun... (2019.12.03. 18:50) 306. Az életre szavaztunk
  • Molen David: Tisztelt Fapál László Ezredes Úr! Volt egy kérdése amiben azt kérdezte van ennél lejjebb? VAN !!... (2019.11.12. 22:29) 303. Az ügyészi fellebbezésre adott védői válasz

Linkblog

109. Ügyészségi színjátékok - Színjátszó ügyészek

2013.02.24. 14:08 Viszkisdoboz

Előző bejegyzésemben éppen azon örvendeztem, hogy harmadik gyanúsításomat végre nem a Népi Megfigyelő Magyar Nemzet hasábjain olvashattam először, de az örömöm nem tartott sokáig. A gyanúsítást követő napon a Magyar Nemzet szó szerint idézte az előző nap ismertetett jegyzőkönyvet, miután megszólaltatta a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivőjét, Fazekas Gézát.

Fazekas Géza.jpg

A viszkis doboz ügyhöz hasonlatosan a Nemzeti Együttműködés Rendszerének kritikátlan szócsöve a nyomozás kellős közepén jut hozzá a dokumentumokhoz, jegyzőkönyvekhez, amikből aztán azokat a részleteket közli, amelyek alátámasztják az ügyész által kreált politikai konstrukciót. A következő lépés majd az lesz, amikor az én ügyvédemet vádolják meg a kiszivárogtatással, mint tették a viszkis doboz perben, ahol az őrizetbe vételek után, a nyomozás lezárta előtt egy évvel már elkezdtek szivárogni az ügyészség előtt tett vallomások.

A Kaposvári Törvényszék előtt folyó perben aztán az ügyészek a tizenhét vádlott védőjére fogták, hogy megjelentek a vallomások, noha ez éppen nekik nem állt érdekükben. Annál inkább szolgálta az ügyészség, pontosabban egyes ügyészek személyi ambícióit, hiszen a bombasztikus kijelentések, amelyek a Honvédelmi Minisztérium akkori szocialista vezetése ellen fogalmazódtak meg, hogy, hogy nem éppen a 2010-es választási kampány hajrájában jelentek meg, hol másutt, mint a Magyar Nemzetben?!

A közlések időpontjában egyébként a „Tábornok per” majdnem összes gyanúsítottja azért ült előzetesben, hogy nehogy összebeszéljen gyanúsított társaival, és megtudhassa, azok mit vallottak, esetleg ellene. Fura módja a prevenciónak, hogy bevisznek mindenkit, mert ott úgysem jár az az újság, amiben viszont minden megjelenik a nyomozásról. O. János tábornoknak, a vád „koronatanújának” is az volt az első kedvezménye - miután a HM felső vezetésére valótlan vallomást tett - hogy a katonai ügyész engedélyezte a Magyar Nemzet előfizetést. Így nyugodtan olvasgathatta cellájában a „társak” vallomásait és a sajátját ehhez igazgatta.

Még az a „komikus” eset is előfordult, hogy a napilapban megjelent vallomás nem volt megtalálható a bűnügyi iratok között. Eltűnt. Biztosan kiesett belőle. Soha senki nem kereste….

Az akkor kialakult "nemes" hagyományokat követték most is, amikor a polgári lapnak csúfolt újság hasábjain részletes, a gyanúsításommal szövegszerűen is egyező cikket találtam. Én azért nem hoztam le előző nap a gyanúsítás teljes szövegét, mert nem akartam, hogy az ügyészség megvádoljon: a nyomozás érdekeit sértem. Hiszen hogyan fog nyomozni a katonai ügyész, ha az egész ország értesül a tényállásról? Úgy tűnik, hogy ez csak nekem okozott gondot.

Nem véletlenül jegyeztem meg, amikor az eljáró katonai ügyész felolvasta a gyanúsítást három és fél oldalon keresztül, olyan érzésem volt, mintha vádiratot ismertetne. Ezt el is mondtam. Erre az ügyész közölte, hogy ne minősítsem a munkáját. Nem minősítettem, de minek eljátszani, hogy nyomozunk, a terhelt érdekeit figyelembe vesszük, a nyomozás során betartjuk a Nemzetközi Ügyészi Egyesület Etikai Kódexében előírtakat, amikor a büntetőeljárási törvényt sem tartják be.

Folyamatban lévő ügyben maga az ügyészség az, aki a valószínűleg már elkészült vádirati tényállásra kiterjedő hatállyal tájékoztatja a saját sajtóját, oszt jó napot. Ki kérdezi meg, hogy ez megfelel-e a jogszabályoknak és az etikai szabályoknak? Senki. Azt tesznek, amit akarnak. Az pedig egy baklövés volt, hogy Fazekas Géza olyan információkat is közölt a napilappal, miért másokat „összebeszélés” miatt a nyomozási bírók előzetes letartóztatásba helyeznek: „csaló társam” nem tett vallomást és panaszt jelentett be a gyanúsítás ellen. Köszönöm az információt.   

Amikor azt állítom, hogy a kiszivárogtatás egyéni ambíciókat szolgál, akkor arra is kérem az olvasót, hogy vegye velem együtt szemügyre Fazekas Géza ügyészi életpályáját. A Békés megyei fiatalember viharos gyorsasággal emelkedett az ügyészség korrupcióellenes főosztályának élére, miközben megtartotta szóvivői posztját, és tagja lett Polt Péter legfőbb ügyész kabinetjének is. Valószínűleg hűsége játszott közre abban, hogy ilyen sokra vitte, tehetsége nem annyira, mert első nagy vesztegetési-korrupciós ügye sikertelenül zárult.  Miközben évekig telenyilatkozta a sajtót az erzsébetvárosi polgármester hihetetlen bűneiről, a perben, ahol ő képviselte a vádat Hunvald Györgyöt felmentették a vesztegetés vádja alól.

Jogászszakmai indokokat akkor sem soroltak fel nagy számban, amikor átvehette az Ügyészek Országos Egyesülete által adományozott Finkey Ferenc díjat. Az indoklás szerint 2012-ben azért vehette át az elismerést (némi késéssel), mert 2007-ben, az egyesület megyei tagozatvezetőjeként „felpezsdítette a békés megyei tagozat életét. Sokrétű, színes programok szervezésével sikerült megmutatnia a kollégáknak, hogy milyen előnyökkel jár az egyesületi tagság…”

Fazekas Gézát kitüntették2.JPG

Fazekas úr ugyanis elsősorban arra koncentrált, hogy az ügyészi testület tagjai kibontakoztathassák művészi ambícióikat. A laudációban azonban már feltűnik az a képesség is, amire a Nemzeti Együttműködés Rendszerében egy ügyész bízvást alapozhat ígéretes karriert: „Fazekas Géza úr volt az, aki feltérképezte az alkotó ügyészeket, illetve az ügyészségi alkotókat…. nagy szerepe volt a nagy sikerű próbatárgyalásos játékok megszervezésében.”

Tudják, ahogy a régi vicc mondja. Hááááááááááát, ha csak úgy nem!

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://viszkisdoboz.blog.hu/api/trackback/id/tr15101653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Stradlin 2013.02.25. 19:12:54

Ez a Fazekas no comment... De a Hunvald ügy azért ennél bonyolúltabb. Ne feledjük, hogy társa és barátja, Gál György 8 és fél évet kapott, részben vesztegetés és csalás miatt. Hihető, hogy Hunvald semmit nem tudott arról, hogy mi folyik a háta mögött... De tény, bizonyítottság hiányában felmentették.

polsan 2013.02.26. 21:14:48

A mai Hagyó M tárgyaláson, a kecskeméti törvényszéken derült ki, hogy 1 vallomást az ügyészség visszatartott, egyet pedig "megváltoztatott." Ugye ha ilyet rendőr csinál, azonnal kirúgják okirat hamisításért. Magyarországon mikor hal már ki, az ÁVH-ás beidegződés?

polsan 2013.02.26. 21:17:07

A Népszava Online további értesüléseket közölt: eszerint a Hagyó-per keddi tárgyalásán, a Kecskeméti Törvényszéken kiderült, hogy egy vallomást visszatartott, egyet pedig megváltoztatott az ügyészség a BKV-per iratai közül.

Kovács János 18 2013.02.28. 14:01:30

Fapál úr, olvasom a hírt, hogy felmentették. Gratulálok :)

Dumabomber 2013.02.28. 18:54:40

Kedves László!

Eddig nem szóltam hozzá, csak a háttérből figyeltem a legnagyobb rokonszenvvel azt a küzdelmet, amit az igazságáért folytatott, de most már mindenképpen meg kell szólalnom. Bevallom, nagyon megörültem a hírnek felmentéséről, mert ez némi reménysugarat jelent másoknak is. Talán még hihetünk abban, hogy ha kiállunk az igazunkért, akkor nem tehetnek meg minden velünk.

Gratulálok a mai sikerhez, és remélem, lesz ereje és kitartása ahhoz, hogy végigvigye azt, amibe belekezdett, és elégtételt vesz mindazokért a súlyos méltánytalanságokért, amelyekkel megpróbálták tönkretenni az életét. Bízom benne, hogy nem csak erkölcsileg, de anyagilag is kárpótlást nyerhet az elmúlt évekért.

Minden tiszteletem az Öné.

Sok erőt, egészséget kívánok!

zassz 2013.02.28. 19:54:54

Csatlakozva az előttem szólokhoz két dologban:
1. Gratulálok!
2. Magam is háttérből figyeltem a küzdelmet, eddig én sem szóltam hozzá.

Maximálisan egyetértek az ügyészségről (csupa kis betűvel!) írt gondolatokkal.
Teszem ezt több okból: náluk nagyobb manipulátor csapattal - és akkor igen enyhén fogalmazok, mert ezt saját IP címről teszem - nem találkoztam. Ügyvédként naponta tapasztalom a törvénytelen, hatalomból, izomból végrehajtott dolgaikat, szoros partnerségben a magyar nemzettel (mármint az újsággal, nem velem, magyar állampolgárral), s végül: 6 évig főügyészségi beosztásban dolgoztam, nem küldtek, önként hagytam el ezt az elveimmel össze nem egyeztethető nódon regnáló, kézivezérelt, fideszfüggő társaságot. Így talán van némi alapom a kritikára.
Ennek immár 16 éve, s azt tapasztalom, hogy a helyzet napról napra, mondhatni poltról-poltra csak rosszabb. Persze, amíg következmények, továbbmegyek személyes negatív anyagi következmények nélkül tehet azt egy ügyész, amit akar, ne is várjak változást. Meg amíg -sajnos- sok esetben a bírók is behunyják a szemüket.

De nem akarok ünneprontó lenni pont ma, s nem akarok senkit a jogászkörökben unalomig ismert tényekkel untatni, úgyhogy mégegyszer gratulálok!
Egy kolléga.

Szalontai Máté 2013.03.01. 07:06:42

Tisztelt Fapál Úr!

Gratulálok a felmentéséhez! Az Ön kálváriája adta a végső elhatározást ahhoz, hogy ne az ügyészi pályát válasszam. Borzasztó volt olvasni az érdekelvűségről, szakmaiatlanságról. Viszont azt nagyon sajnálom, hogy az Ön meghurcoltatása, a visszaélések, az eljárás koncepciós jellege szinte semmilyen sajtóvisszhangot nem kapott!

Üdvözlettel,

Szalontai Máté
süti beállítások módosítása