Viszkisdoboz

fapalrepulo.jpg

A nevem Fapál László. A Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára voltam, korábban katonatiszt, majd sikeres ügyvéd. Az életem egyik napról a másikra gyökeresen megváltozott egy állítólagos viszkis doboznak köszönhetően.  

 

Egy volt tábornok, egy büntetőügy első számú vádlottja megváltoztatta korábbi vallomásait, és azt vallotta, hogy kenőpénzt adott nekem, amit én egy viszkis dobozba téve elvittem felettesemnek.  A vallomástevő ettől kezdve már nem vádlott, hanem tanú az eljárásban, én pedig minden egyéb bizonyíték híján, pusztán egy önmagát menteni kívánó ember vallomása alapján előzetes letartóztatásba kerültem.

Egy hónapos letartóztatásom alatt megpróbálták elérni, hogy tegyek terhelő vallomást az egykori honvédelmi miniszterre. Nem tettem, mert nem volt miért. Most bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel vádolnak. Naponta jelennek meg rólam hazugságoktól hemzsegő lejárató cikkek, de a valóságra senki sem kíváncsi. Az életem, a karrierem romokban, végzettségemnek megfelelő munkát talán soha nem kapok majd.

Két okból írom ezt a blogot. Egyrészt nem akarok lesütött szemmel járni, mert nincs okom rá: szeretném, hogy egykori munkatársaim, barátaim, ismerőseim, két felnőtt korú és négy kiskorú gyermekem megismerjék az igazságot velem kapcsolatban. Másrészt az a célom, hogy minél többen átlássák azt a folyamatot, amit ma Magyarországon elszámoltatásnak neveznek, és amelynek során bárkit, akinek haragosa van, egyetlen vallomás alapján börtönbe lehet vetni, tönkre lehet tenni. Ezen a blogon nyilvánosságra hozok minden fontos iratot az eljárással kapcsolatban és elmesélem, mi és hogyan történt valójában.

Friss topikok

  • Mzperx: Katonai ügyészeket nem vállalsz? Képzelem, mikor a vádlóid az ügyfeleid/védenceid lesznek... :O Va... (2020.05.28. 14:35) 310. Epilógus
  • Pálné Nagy: @Tudok én türelmes is lenni, ha írsz időnként: Örülök, hogy kiderült az igazság és vége a megpróbá... (2020.03.17. 02:30) 309. Itt a vége, fuss el véle
  • Secnir: kitartás Fapál úr! csak ennyit tudok hozzátenni... (2020.02.19. 13:23) 308. Ítélethirdetés előtt
  • Magyaur: Az erkölcsi tisztasága HŐS-sé avatta Önt, a rothadó és kapzsi NER-rel szemben. Példát mutat számun... (2019.12.03. 18:50) 306. Az életre szavaztunk
  • Molen David: Tisztelt Fapál László Ezredes Úr! Volt egy kérdése amiben azt kérdezte van ennél lejjebb? VAN !!... (2019.11.12. 22:29) 303. Az ügyészi fellebbezésre adott védői válasz

Linkblog

17. Munkát, kenyeret! avagy a munkaalapú társadalom kapujában

2011.08.01. 21:12 Viszkisdoboz

Annak, aki egész életében dolgozott és egy reggel arra ébred, hogy előre nem látható ideig nem dolgozhat a szakmájában, el kell gondolkoznia azon, mit is fog magával kezdeni a jövőben. Főleg, ha négy, hamarosan pedig öt gyerekről kell gondoskodnia. Kezdetben számba veszi iskolai végzettségét, szakmai gyakorlatát és bízik abban, hogy majd csak lesz valahogy:

Rendelkezem lakatos szakmával, betanító ív- és lánghegesztői végzettséggel, lehetnék sportedző egy lőtéren, vagy gépészmérnök egy vállalatnál. Tudásom azonban megkopott és már korszerűtlen, mert mindezt az „átkosban” szereztem. A katonai diplomámat (okleveles gépesített lövésztiszt) hasznosítva biztonsági őr is lehetnék, de büntetőeljárás alatt állok, s a feddhetetlenség követelménye miatt nem alkalmazhatnának. Ami piacképesebb: 1994-ben végeztem az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán (summa cum laude eredménnyel), rá három évre szakvizsgáztam (jeles eredménnyel). 1997 óta ügyvédi tevékenységet folytatok, kivéve másfél év megszakítást, amikor állami vezető voltam. Ha ügyvédként nem is praktizálhatok, amíg az eljárás tart, jogászként jól hasznosítható tudással rendelkezem.


Életrajzom egy régi honvédségi évkönyvben.

 

Az ábrándozó állástalan ezek után megpróbálja kapcsolatrendszerét állás ügyben frissíteni, de hamar rá kell jönnie, hogy minden kedvező bíztatás ellenére a büntetőeljárás alá vontakat a munkaadók nem szeretik. Akinek pedig a neve mellé az „elszámoltatás” szót is kidobja az internetes kereső, az a leginkább politikafüggetlen munkaadónál is csak zavart magyarázkodásra számíthat. Volt, aki kerek-perec megmondta, hogy nem kívánja az állami szervek figyelmét felhívni a cégére, és ezt én értsem meg. Megértettem. 60 éve is kockázatot vállalt, aki osztályellenséget alkalmazott, ma újra ilyen időket élünk.

Én azonban nem adom fel, hiszen azt olvasom az újságban, hogy jön a munkaalapú társadalom, ahol, aki dolgozni akar, az boldogul. Ráadásul a katonai szakmában már el is kezdődött a munka forradalma. Kormányunk szívén viseli a szolgálati nyugdíjasok sorsát, elveszi vagy adóztatja a nyugdíjakat, ha nem mennek vissza dolgozni. Meg is fordult a fejemben, hogy nyugállományú ezredesként kérhetném a honvédelmi minisztertől reaktiválásomat. Némiképp nehezíti a dolgot, hogy az utolsó munkakörébe kell a katonákat visszahelyezni. Az én utolsó beosztásom közigazgatási államtitkár volt a honvédelmi minisztériumban – érdekes lenne, amikor erre hivatkozva munkára jelentkeznék egykori munkahelyemen. A másik perspektíva is izgalmas: a reaktivált rendőrökhöz hasonlóan – a belügyminiszter elképzelése szerint – közmunka felügyelő is lehetne belőlem egy korszerű, szigorúan önkéntes munkatáborban. Csakhogy úgy tűnik, a gigantikus állami építkezésekre egy kicsit még várni kell, nekem pedig már most el kellene tartanom a családomat.

Ezért úgy döntöttem, hogy álláshirdetéssel próbálkozom:

„Kormányzati elszámoltatás miatt állástalanná vált nyugállományú honvéd ezredes 14 év ügyvédi (büntető, polgári és munkajogi szakterület), valamint államigazgatási gyakorlattal, egyetemi adjunktusi fokozattal, lakatos, gépészmérnök, ív- és lánghegesztő szakmai végzettséggel állást keres. Minden megoldás érdekel! További részletek: http://viszkisdoboz.blog.hu Értesítés: dr.fapal.laszlo@gmail.com

 

A hirdetés a mai napon megjelent az Expressz újság internetes oldalán. Budapesten és Pest megyében bárhol vállalok munkát. Mivel valamilyen kerületet meg kellett adni a hirdetőújság oldalán lakóhelyül, Budai Gyula kedvéért a XIII. kerületet választottam, ha már ott található az állítólagos luxuslakásom. Egyébként most Táborfalván lakom.

Kíváncsian várom az ajánlatokat.

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://viszkisdoboz.blog.hu/api/trackback/id/tr973116984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Venlo · https://hessenwinkel.wordpress.com/ 2011.08.03. 10:44:40

Álláskeresés – anno (a történelem csak ismétli önmagát): twitpic.com/608h0a

Erdős 2011.08.03. 19:21:02

Lacikám eredeti megoldást választottál. A korábbi barátságunkat nem feladva, én is megpróbálok segíteni, hátha fontos a munkaadóknak a becsületes önéletraj mellett a szakmai múlt. Budaik meg jönnek és mennek, őt most ezért fizetik. Remélem sikerül a családod eltartásáról gondoskodnod. Barátsággal Erdős László a HÉF egyik volt oldalának képviselője.

labirintus1 2011.08.04. 14:59:38

Nagyon jó humora van. Igazi fekete. Bár azért nagyon átüt az íráson a kétsébeesés.

Azt hiszem, itt az ideje családi céget alapítani. Nem olyan időket élünk, hogy pl. a szolgálati nyugdíjra hosszútávon számítani lehetne, de gondolom egyébként sem ebből gondolta a családot eltartani. Vagy a felesége lesz kénytelen karriert építeni, ami viszont az önbecsülésnek tesz nagyon rosszat. Igazi csapda helyzet.

A baj az, hogy ez az ügy láthatóan nem fog évekig lezárulni. És még ha pozitív lesz is a végkifejlet, az sem fogja a munka gondokat azonnal megoldani. Nálunk egy hasonló helyzetet csak külföldre költözéssel sikerült kezelni.

Kitartás és szebb napokat kívánok.

aser 2011.08.05. 23:17:59

Tisztelt Fapál ur!
Nem lehetne az első bejegyzést felülre tenni,és az ujakat alulra?
És nem tudná az ön által leirtakat is másolhatóvá tenni?
Vagy az egészet PDF-ben,mert igy csak a vádat és a rágalmakat lehet kimásolni.
Üdv,és sok sikert kivánok.
De nehéz ügy,mert a diktaturának sikerről kell beszámolni.Aki nem teljesit,azt könnyen lecsukják.Ez már igy ment a szálasi-rákosi rendszerekben is.

2011.08.07. 14:43:22

A kurva anyjukat!

Kálmán Mihály 2011.08.08. 19:35:18

Hol máshol, mint Magyarországon történhetne meg ez, hogy koncepciós pereket készítenek elő totalitárius módszerekkel, tudomást se véve arról, hogy közben az egyik áldozat élőben közvetíti....

Talán nem túlzás történelmi kezdeményezésnek nevezni ezt a blogot, ami reménykeltő kell, hogy legyen mindazoknak, akik hisznek a nyilvánosság és az alapvető emberi jóérzés erejében. Csak így tovább!

SKÁL a KóPé 2012.02.06. 12:32:15

Tisztelt Fapál úr!
Az Ön ellen folyó eljárásról a médiából korábban már értesültem. A média torzításait figyelembe véve felháborodással álltam a témához.
A blog-ra napokkal ezelőtt találtam rá, jelenleg itt tartok az olvasásban.
Egy érző, jó tollú ember írásainak köszönhetően már árnyaltabban látom a történetet, mint korábban.
Most még az ügyészség tálalásában és koncepcionális próbálkozása szerint kerül a nyilvánosság elé az ügy, de remélem, a bíróság mielőbb helyre tesz mindent.
Amiért tollat ragadtam: az a 17.számú bejegyzés. Nem tudom, a következőkben miről fogok olvasni, de szerintem ezt a bejegyzést nem kellett volna megtennie! Nagyon rossz fényt vet Önre!!!
Ehhez rövid összefoglalás az Ön pályájáról:
63-ban született. Tiszti iskolát végzett. (kb.84-85-ben). 94-ben jogot végez. Joggal egyidőben újabb tisztiiskola. 97-től ügyvéd.
A tiszti munkája (ez pontosan mikor is?) / előmenetele mellett tipikusan civil – ügyvédi gyakorlatot szerez, az ügyvédi kamara tagjaként. Tanít is.
Közben még valamilyen ügyes módon nem akármilyen tiszti pályafutást mondhat magáénak: ezredesi rendfokozattal, államtitkári beosztással. (ne feledjük, innen nyugdíjat is lehúz…)
Emellett mikor lett Ön képzett vasmunkás (lakatos, hegesztő…)? Mikor végezte el a Ön a műszaki egyetemet, ahol gépészmérnöki végzettséget osztogatnak? E szakmákban mikor szerzett bármilyen gyakorlatot?
Nem bírom mindezt összerakni!
Vagyonosodás: 74 nm-es lakás, 146 nm-es (luxus-)lakás, táborfalvai családi ház, 2 lakás a gyerekeknek…Ha azt állítaná, kb. 20 év alatt mindezekhez az Ön saját erőforrásainak bármilyen köze is lenne! Na, akkor kerül távol Ön a szavahihetőség leghalványabb gyanújától.
Jelenkori egzisztenciális gondjaihoz: ismeretesek a 2006-2010 közötti jövedelmi viszonyai. (HM-, Zrínyi kht., MÁV-jogtanácsosként). Felélt mindent?!
Nem tipikus, de példa: Én 3 db (valós mérnöki, valós közgazdászi) diplomával, szakmai gyakorlattal, 65 éves korban megyek majd nyugdíjba (ha lesz egyáltalán munkahelyem). Vagyonosodásomról most nem szeretnék említést tenni…
Visszacsatolok: a 17.sz. bejegyzés úgy gusztustalan, ahogy van! Nem hiszem, hogy Önnek bármikor bármilyen egzisztenciális problémája lenne!
Ha napi kenyér problémája lenne, javaslom: ma van hómunkás-felvétel. A lapátolás közben a hómunkások közt azért futólag említse meg: Mindezek mellett Ön 48 évesen ezredesi nyugdíjat élvez…
Sokat segítene, ha egy-egy kommentre válaszolna. Nem merem kívánni, hogy ez a válasz pont az én bejegyzésemre érkezne – de MEGKÖSZÖNNÉM!

Mzperx 2012.02.06. 16:26:04

@SKÁL a KóPé: Mivel a blogíró eddig egyetlen kommentre sem válaszolt, gondolom az Önére sem fog, tisztelt SKÁL a KóPé. Megpróbálok én válaszolni Önnek, nyilván a saját észjárásom szerint.

Orbán Viktor egyidős a blogíróval, kérdezem: miért nem őt kérdezi meg, hogy honnan vannak a sok százmilliót érő bányák, szőlők, ingatlanok, amit ő, de leginkább a családja birtokol. A blogíró nyilván kisfiú OV-hez képest, de ott volt Magyarország első 50 embere között, ha nem is sokáig. Ön hányadik az országos rangsorban, tisztelt SKÁL a KóPé?

Gyakran csodálkozom, amikor egészen egyszerű, tehetségtelen és néha még tanulatlan emberek is összehasonlítják pozíciójukat és a fizetésüket, mondjuk a jegybank elnökkel és annak fizetésével. NEM LEHET! És nem is szabad.
Leszögezem: az egyszerű, tehetségtelen és tanulatlan jelzők nem Önnek szóltak tisztelt SKÁL a KóPé, csak általánosságban beszéltem.

A blogíró felsorolta, hogy milyen szakképzettségekkel rendelkezik, azaz milyen papírjai vannak. Az nem jelenti azt, hogy gyakorlata is van. A gépészmérnöki diplomát minden katonai főiskolás megkapta, akik a Kossuth-on végeztek, a szakmunkás képesítések meg jártak a szakközépiskolai érettségi bizonyítvánnyal.

A nyugdíjba meneteli lehetőséget ugyanúgy kihasználta a blogíró, mint Pintér Sándor például, de ha Ön került volna abba a helyzetbe, tisztelt SKÁL a KóPé, Ön is kihasználta volna, mert az emberek ilyenek és kész! A jog szerint járt neki a nyugdíj 25 év után, tehát elfogadta. Jogszerűen járt el, ennyi.

A blogíró jövedelme elég szépen le van írva Budai Gyula honlapján, belinkelem, hogy megnézhesse, kijönnek-e belőle a megvásárolt vagyontárgyak:
elszamoltatas.kormany.hu/download/4/57/20000/fap%C3%A1l%20%C3%B6sszes%C3%ADt%C5%91.pdf

Remélem segítettem.

SKÁL a KóPé 2012.02.07. 09:18:43

@Mzperx: T. @Mzperx!
Köszönöm a reagálást, többségében elfogadom. (elfogadom azt is, a blogíró nem reagál semmire - van róla véleményem)
Amivel az Ön soraiból nem értek egyet: az országos "rangsorra" való utalását, ebben soha nem fogunk egyetérteni. Ez az eltérés összefügg továbbá a köz szolgálatának, a tisztességnek, a mindezekhez kapcsolódó alázat hirdetésének felfogásával.
És itt jön a képbe a 17.sz. bejegyzés, amit továbbra is gusztustalannak, szerénytelennek tartok.
Az elvégzett iskolákat nem vitatom, de hogy az iskola mellé milyen címzeteket kell osztogatni, azt már vitatom. És ha kap valaki ilyen címzetet, akkor kérem, legyen szerény, ne éljen vele! Ne gondolja, a munka világában ez bármilyen szinten összemérhető a gépészmérnöki szakismeretekkel... Amit művel, az pimasz degradálása a "valósan", kemény munkával szerzett szakmai címeknek. Nos, sajnálom h. ezt nem értette meg Ön sem.
Igen, én is élnék a korai nyugdíjazás lehetőségével. De akkor tán nem hirdetném hogy kenyér-gondjaim vannak.
Valószínűleg Ön is egyetért velem abban, egzisztenciális felhangú húrokat a blogírónak tán nem kellene pengetnie...

Mzperx 2012.02.07. 10:55:48

@SKÁL a KóPé:

Tisztelt SKÁL a KóPé!
Az Ön inspirálására elolvastam újra a 17. fejezetet. Nem érzem, hogy a blogíró büszkélkedne a szakképesítéseivel, mindössze felsorolja őket. Utána megjegyzi: 'Tudásom azonban megkopott és már korszerűtlen, mert mindezt az „átkosban” szereztem.' Tehát beismeri, hogy papírja van, de aligha lenne képes a gépészmérnökként dolgozni.

Abban az időben a katonai főiskolákon a katonai szakképesítés mellé adtak civil diplomát is, na nem csak úgy ajándékba, hanem olyan diszciplínákat is tanítottak, amelyek megalapozottá tették annak kiadását. Ezzel az állomány biztonságérzetét szerették volna növelni, hogyha elhagyja a testületet, akkor legyen valamilyen civil kenyérkereseti lehetősége.
Szeretnék eloszlatni egy másik tévhitet az ezredesi nyugdíjjal kapcsolatban. Nincs úgynevezett "ezredesi" nyugdíj, hanem a Tb. törvény alapján szolgálati idő után járó nyugdíj volt, amíg járadékká nem degradálták, amely sokkal kevesebb, mint Ön gondolná.

Ha körbenéz az országban, akkor érzékelheti, hogy a Fidesz egzisztenciálisan semmisíti meg ellenfeleit, a másként gondolkodókat, bosszút áll rendőrökön, vállalkozókon, baloldali gondolkodású embereken. Az emberek azért nem mondják el politikai véleményüket ma Magyarországon, mert félnek - megalapozottan -, hogy a kenyérkereseti lehetőségüket veszi el a hatalom. (Ezért vannak szinte csak nyugdíjasok a tüntetéseket)
Ráadásul ezt törvénybe is iktatják, lásd a Hjt. módosításait.

Fentiek alapján valósnak vélem a blogíró egzisztenciális gondjait.

SKÁL a KóPé 2012.02.07. 11:38:38

Tisztelt Mzperx!
Elfogadom, hogy a katonai műszaki főiskolák "civil" szakképesítést is adtak. Nem tudom, ez az ún."átkos"-hoz mennyire köthető.
Pontosítsunk: Ismereteim szerint a műszaki főiskolák ún. üzemmérnöki diplomát adtak (ezt a mérnöki diploma védelmében említem meg). Ha a szakmai ismeret megkopott, nem azért történt, mert az "átkos"-ban adták. Azért kopott meg, mert 25 élve adták, és szakmai gyakorlat nem társul hozzá.
"Ezredesi nyugdíj": tudom, definitíve ilyen nincs! De: van olyan (magasabb) beosztás, amely ezt a rendfokozatot igényli, és van rendfokozati illetmény. És az ennél a főtiszti kategóriánál persze magasabb. (persze főtisztnek sem nevezzük már) Erre vetített nyugdíjra/járadékra gondoltam.

grotti 2012.02.08. 15:48:04

@SKÁL a KóPé:

T. Skál a KóPé! "Jól" időzítette a megszólalását!
Mily' véletlen, hogy éppen a 2. meggyanúsítás napján írta le először - nem éppen hízelgő - véleményét és éppen 2 napja ontja magából a rosszindulatú megjegyzések sorozatát! Ilyen sok ráérő ideje van?

SKÁL a KóPé 2012.02.09. 11:06:30

T. grotti!
A blogra 1 hete, véletlenül bukkantam rá. Igen, érdekel a téma - az igazságérzetem, -elvárásom alapján is.
Végigolvastam, és kritikus gondolataimat azóta valóban olvashatja. Fáj Önnek?
Semmiféle "időzítést" ne tételezzen fel.
És rosszindulat sincs bennem. Sőt.
Kívánok a blogírónak stabil és biztató jövőt, ezzel szemben az említett 2.meggyanúsítást már alapozottnak érzem.
Érdekes amúgy, hogy a blog-kommentek között felmerülnek egyes hozzászólók egymás iránti piszkálódásai - ezek a témától elvonatkoztathatóak lennének.
Öntől kérdem: miért is esett ebbe a hibába?

SKÁL a KóPé 2012.02.13. 08:16:27

T.Mzperx!

Ön írta, nekem címezve:
"...a Tb. törvény alapján szolgálati idő után járó nyugdíj... sokkal kevesebb, mint Ön gondolná."
Furcsa, mert én nem utaltam olyasmire, hogy ezt sokallom vagy kevesellem.
Közlöm: A t.blogírónak köszönhetően viszonylag pontos fogalmunk lehet az ő szolgálati járadéka összegéről. A 47. bejegyzésben minden adatot közölt ehhez.

2012.03.28. 11:01:23

Megszűnt a több évtizedes munkahelyem.
Saját kezembe kellett venni a sorsom alakulását, ezért kezdtem el keresni az interneten. Így bukkantam rá a KMD által kínált lehetősére, melyet mindenkinek ajánlok a mellékelt honlapon:

kmdholding.com/hub3p3a

Mzperx 2012.04.10. 09:33:52

Az oldalon gyors meggazdagodást ígérő álláshirdetéseket közzétévők számára:
A munka alapú társadalomban hiszek. Azon "munkák", ahol nincs értékteremtő tevékenység, az a ravaszkodás egyfajta formája, amelyből lehet, hogy terem valamennyi pénz a kitalálója számára, de hosszú életű és az embert megelégedéssel eltöltő munkaviszony aligha keletkezhet.
süti beállítások módosítása