Viszkisdoboz

fapalrepulo.jpg

A nevem Fapál László. A Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára voltam, korábban katonatiszt, majd sikeres ügyvéd. Az életem egyik napról a másikra gyökeresen megváltozott egy állítólagos viszkis doboznak köszönhetően.  

 

Egy volt tábornok, egy büntetőügy első számú vádlottja megváltoztatta korábbi vallomásait, és azt vallotta, hogy kenőpénzt adott nekem, amit én egy viszkis dobozba téve elvittem felettesemnek.  A vallomástevő ettől kezdve már nem vádlott, hanem tanú az eljárásban, én pedig minden egyéb bizonyíték híján, pusztán egy önmagát menteni kívánó ember vallomása alapján előzetes letartóztatásba kerültem.

Egy hónapos letartóztatásom alatt megpróbálták elérni, hogy tegyek terhelő vallomást az egykori honvédelmi miniszterre. Nem tettem, mert nem volt miért. Most bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel vádolnak. Naponta jelennek meg rólam hazugságoktól hemzsegő lejárató cikkek, de a valóságra senki sem kíváncsi. Az életem, a karrierem romokban, végzettségemnek megfelelő munkát talán soha nem kapok majd.

Két okból írom ezt a blogot. Egyrészt nem akarok lesütött szemmel járni, mert nincs okom rá: szeretném, hogy egykori munkatársaim, barátaim, ismerőseim, két felnőtt korú és négy kiskorú gyermekem megismerjék az igazságot velem kapcsolatban. Másrészt az a célom, hogy minél többen átlássák azt a folyamatot, amit ma Magyarországon elszámoltatásnak neveznek, és amelynek során bárkit, akinek haragosa van, egyetlen vallomás alapján börtönbe lehet vetni, tönkre lehet tenni. Ezen a blogon nyilvánosságra hozok minden fontos iratot az eljárással kapcsolatban és elmesélem, mi és hogyan történt valójában.

Friss topikok

  • Mzperx: Katonai ügyészeket nem vállalsz? Képzelem, mikor a vádlóid az ügyfeleid/védenceid lesznek... :O Va... (2020.05.28. 14:35) 310. Epilógus
  • Pálné Nagy: @Tudok én türelmes is lenni, ha írsz időnként: Örülök, hogy kiderült az igazság és vége a megpróbá... (2020.03.17. 02:30) 309. Itt a vége, fuss el véle
  • Secnir: kitartás Fapál úr! csak ennyit tudok hozzátenni... (2020.02.19. 13:23) 308. Ítélethirdetés előtt
  • Magyaur: Az erkölcsi tisztasága HŐS-sé avatta Önt, a rothadó és kapzsi NER-rel szemben. Példát mutat számun... (2019.12.03. 18:50) 306. Az életre szavaztunk
  • Molen David: Tisztelt Fapál László Ezredes Úr! Volt egy kérdése amiben azt kérdezte van ennél lejjebb? VAN !!... (2019.11.12. 22:29) 303. Az ügyészi fellebbezésre adott védői válasz

Linkblog

10. A szabadulás

2011.06.18. 23:10 Viszkisdoboz

2011. január 3-án hajnalban nyílt a zárkám ajtaja, kihallgatásra vittek a katonai ügyészségre. A kihallgatás végén védői indítványra a katonai ügyész szabad lábra helyezett. Nem értettem, és ma sem értem, hogy miért helyeztek előzetes letartóztatásba, és miért engedtek szabadon. De azt hiszem, ezt nem is kell megértenem.

 

Csontsoványan, sápadtan érkeztem haza, akik nem tudták mi történt, azt gondolhatták, halálos beteg vagyok. Délután már én hoztam el a gyerekeket iskolából és óvodából. Gyermekeim úgy tudták, hogy külföldön dolgozom. Olyan magyarokon segítek ügyvédként, akik nagy bajba kerültek ártatlanul. Talán mások is emlékeznek az Élet szép c. filmre. Abban egy egész koncentrációs tábor játszotta az édesapa által kitalált játékot, hogy gyermeke ne vegye észre a körülötte zajló borzalmat. Ezt tette a feleségem is. Családom, barátaink, a gyerekek pedagógusai „játszottak”. Össznépi összefogás volt annak érdekében, hogy a gyerekek minél kevésbé sérüljenek.

Napokig nem tudtam örülni szabadulásomnak. Egy dolgot megtanultam: a személyi szabadság szeretet nélkül semmit sem ér. Ha szeretnek és szereted a családodat, ha van hited, a legnehezebb, legigaztalanabb helyzetben is kitartasz. Ahogy egyik rabtársam a Venyigén mondta: „az adjon erőt, hogy örökké nem tarthatnak bent”.

Megpróbáltam leírni azt, ami leírhatatlan. Ezt át kell élni, hogy értsd, mit tettek veled. A sors fintora, hogy azért lettem jogász, mert a katonai ügyészségnek dolgoztam az egyik ezred nyomozótisztjeként. Hallgatóként azért jelentkeztem büntetés-végrehajtási speciális kollégiumba, mert börtönlátogatáson is részt vehettünk. Természetesen a Budapesti Fegyházban és Börtönben voltunk. Szerettem az ELTE Állam-és Jogtudományi Karán oktatókat, szinte minden tanáromból híres ember lett. Polt Péter 2010. decemberében megválasztott legfőbb ügyész büntetőeljárás szemináriumvezetőm volt.

English version

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://viszkisdoboz.blog.hu/api/trackback/id/tr862996317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

labirintus1 2011.06.21. 19:38:26

Nem tudom, hány évesek a gyerekek, de szerintem nagyon rossz ötlet hazudni nekik.

Egy ismerősöm 2 fia között 20 év korkülönbség van és amikor a nagyobbik börtönbe került, az akkor 5 éves kisebbet rendszeresen horda beszélőre. Ezek a találkozások rengeteget adtak mindkét fiának.

A gyerekek nem hülyék, tökéletesen tudják/érzik mi történik körülöttük. És szerencsére hamar alkalmazkodnak szinte bármilyen helyzethez.

Ráadásul a világ kicsi. Sokkal rosszabb, ha úgy járnak, mint Angyal István gyereke, aki úgy tudta meg, hogy az apját kivégezték, hogy az egyik osztálytársa közölte vele, hogy az ő apukája végeztette ki.

jozsef76 2011.06.21. 21:28:17

Szörnyű hogy ebben az országban ilyen dolgok megtörténhetnek, olyan mintha visszamentünk volna az 50-es évekbe!

Ebben a helyzetben nem lehet jogállamról beszélni, hiszen láthatóan nincs ilyen.

svejkné 2011.06.22. 20:21:49

@jozsef76: A történelem ismétli önmagát, zajlottak korábban is koncepciós perek, és a hatalom urai mindig megtalálták a kiszolgálóikat ( az elszámoltatási kormánybiztos, a főügyész) és sorolhatnám hosszasan, de minek, aki nyitva tartja a szemét, úgyis tudja.
Ijesztő, hogy a XXI.században a hatalom urai koholt vádak alapján bárkit börtönbe csukhatnak, bárkit tönkre tehetnek, nem számít se Isten, se ember, se család, se senki. Mert övék a hatalom. Most még.
Elfelejtik, hogy "bár felül a gálya, alul a víznek árja, azért a víz az úr!" (Petőfi)

svejkné 2011.06.22. 20:26:48

@labirintus1: A hazugság, és aközött, hogy egy 9 és egy 6 éves gyereket megkímélnek ettől a számukra (is ) felfoghatatlan, elképesztő és vérlázító aljasságtól, amit a volt honvédelmi államtitkárral csinálnak, úgy gondolom, van egy kis különbség.
A család, a pedagógusok és a barátok igyekeztek megvédeni a kicsiket. Jól tették.

labirintus1 2011.06.24. 08:05:38

A hazugság, hazugság. Attól, hogy azt mondják a gyerekeknek, hogy "apa külföldön dolgozik", apa még börtönben volt. A gyerekek igenis látják, érzik, hogy valami nagy baj van, hiszen az anyjuk nyilván nagyon feszült, elkapnak félmondatokat, stb. Ezzel nem "megkímélik" a gyerekeket, hanem egy olyan helyzetbe kényszerítik, hogy elképzeljék mi történik, ami valószínűleg sokkal rémísztőbb a valóságnál.

Valóban szörnyű, ami Fapál Lászlóval történik, és én sem gondolom, hogy ennek minden részletét meg kell osztani egy 6 évessel. De ez a helyzet úgy néz ki, hogy ebből egy évekig tartó eljárás lesz, aminek a végén valószínűleg vissza kell mennie.

Sokkal hasznosabb lenne most elmondani a gyerekeknek a saját verzióját, hiszen előbb utóbb válaszolni kell olyan kérdésekre, hogy apu miért nem megy minden reggel dolgozni. Ráasásul a gyereke valószínűleg már úgyis tudják, hiszen egy 9 éves nem burokban él.

jozsef76 2011.06.24. 16:34:54

Én azt nagyon kétlem, hogy Fapál László Úrnak vissza kellene mennie a büntetésvégrehajtási intézetbe az eljárás végén. Véleményem szerint azok alapján amiket Fapál Úr közölt, nemhogy elítélni, de még vádat emelni sem lehetne senki ellen JOGÁLLAMBAN. Az más kérdés, hogy ebben az országban egy diktatúra vert gyökeret és ez az ügy sem más, mint koncepció.

Én nem akarok olyan országban élni, ahogy egyetlen ember "vallomása" (illetve hazugsága) nyomán valakit börtönbe vetnek, eljárás alá vonnak, netán elítélnek, mer politikai érdekek ezt kívánják. Ennyi erővel fél Magyarországot büntetőeljárás alá lehetne vonni és bezárni, hiszen olyat minden bokorban találnak aki hajlandó másra vallani.

Jogász vagyok és akként mondom magam is, hogy a tanúvallomás jogi szempontból nulla. Arra nem lehet építeni semmit, az véleményem szerint nem is bizonyíték a szó szoros értelmében, hiszen bárki bármit mondhat.

jozsef76 2011.06.24. 16:40:01

És főleg nem lehet valakit 10 éves börtönbüntetéssel sújtani azért mert valaki mondott valamit, ráadásul gyanúsítottként igazmondási kötelezettség nélkül.

A bűncselekmény elkövetését kétséget kizáróan kell a hatóságnak bebizonyítania, ahhoz hogy elmarasztaló ítélet születhessen egy ügyben. Márpedig ez a viszkisdoboz mese nekem egyátalán nem tűnik igaznak, sem életszerűnek.

svejkné 2011.06.27. 13:57:27

@labirintus1: Remélem, a bíróságok még nem politikai megrendelésre dolgoznak, és nem lesz Önnek igaza, az édesapa a gyermekeivel, családjával marad.
Kívánom, sose történjen Önnel hasonló, és sose kelljen eldöntenie, hogy cselekszik helyesen, hogyan tudja a legjobban megóvni a gyermekeit.

labirintus1 2011.06.28. 21:50:46

@svejkné: Nem arról van szó, hogy én vagy bárki más el tudom-e dönteni, hogy helyesen cselekszik-e a blog írója. Aki gyereket nevel, napi szinten hoz döntéseket, aminek következményei vannak.

Figyelmébe ajánlom az utolsó bejegyzést, amiben arról van szó, hogy a Hír TV az ajtó előtt táborozik, a testvéreket napi szinten gyalázzák a tévében és idegenek kutakodnak a lakásban. Ezeket is figyelembe véve nyilván tarthatatlan az "apu külföldön dolgozik" fedő-sztori. Sokkal jobb lett volna, ha a gyerekek már kezdetektől tudják, hogy mi van, de nyilván mostmár muszáj velük érdemben beszélni.

Ugyanakkor ez a késedelem nem baj, egy normális gyerek-szülő viszony ennél sokkal nehezebb dolgokat is kibír, és kívánom, hogy Fapál László viszonya a gyerekeivel örökre szeretetteljes maradjon.

A mai híreket olvasva viszont kétlem, hogy ebből a történetből jól lehet kijönni. Úgy tűnik iszonyat nagy erők valamiért a fegyveres szervek körül csapkodnak és tragikus módon teljesen ártatlan emberek is bemocskolódnak. Egy újabb "érdekes" eset:
www.origo.hu/itthon/20110628-orizetbe-vettek-az-nbh-volt-foigazgatojat-galambos-lajos.html

Mzperx 2011.07.01. 20:26:48

@labirintus1: ezért írta a blogíró, hogy le fognak vadászni mindenkit, akinek nem tetszik az ábrázata. Nagy bátorságnak tartom az NBH volt főnökét lefogni, mikor az nyilvánvalóan rengeteg kompromittáló anyaggal bír a jelenlegi politikai vezetés viselt dolgaival szemben. Lám, ma már házi őrizetbe tették, tehát megindult a "játék". Kíváncsi vagyok, hogy miféle kémkedés a vád, hiszen munkaköri kötelessége volt, hogy kémkedjen. Abszurdum, a fő kémet kémkedéssel megvádolni, ez kabaré vagy politika?

Fapál László gyerekei nagyon okosan viselkedtek a nehéz napok alatt, persze, tudták, hogy nem stimmel valami, de nem feszegették a kérdést, intelligensen megkímélték anyjukat a kikényszerített hazugságoktól.
Tisztán pedagógiailag én értem labirintus1 álláspontját, a legapróbb hazugság elvetését is, a körülmények, a valóság azonban sokszor kényszerít "kegyes hazugságba" bennünket, amikor éppen a hazugságot elszenvedőnek a jól felfogott érdekében hazudunk.
süti beállítások módosítása