Viszkisdoboz

fapalrepulo.jpg

A nevem Fapál László. A Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára voltam, korábban katonatiszt, majd sikeres ügyvéd. Az életem egyik napról a másikra gyökeresen megváltozott egy állítólagos viszkis doboznak köszönhetően.  

 

Egy volt tábornok, egy büntetőügy első számú vádlottja megváltoztatta korábbi vallomásait, és azt vallotta, hogy kenőpénzt adott nekem, amit én egy viszkis dobozba téve elvittem felettesemnek.  A vallomástevő ettől kezdve már nem vádlott, hanem tanú az eljárásban, én pedig minden egyéb bizonyíték híján, pusztán egy önmagát menteni kívánó ember vallomása alapján előzetes letartóztatásba kerültem.

Egy hónapos letartóztatásom alatt megpróbálták elérni, hogy tegyek terhelő vallomást az egykori honvédelmi miniszterre. Nem tettem, mert nem volt miért. Most bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel vádolnak. Naponta jelennek meg rólam hazugságoktól hemzsegő lejárató cikkek, de a valóságra senki sem kíváncsi. Az életem, a karrierem romokban, végzettségemnek megfelelő munkát talán soha nem kapok majd.

Két okból írom ezt a blogot. Egyrészt nem akarok lesütött szemmel járni, mert nincs okom rá: szeretném, hogy egykori munkatársaim, barátaim, ismerőseim, két felnőtt korú és négy kiskorú gyermekem megismerjék az igazságot velem kapcsolatban. Másrészt az a célom, hogy minél többen átlássák azt a folyamatot, amit ma Magyarországon elszámoltatásnak neveznek, és amelynek során bárkit, akinek haragosa van, egyetlen vallomás alapján börtönbe lehet vetni, tönkre lehet tenni. Ezen a blogon nyilvánosságra hozok minden fontos iratot az eljárással kapcsolatban és elmesélem, mi és hogyan történt valójában.

Friss topikok

  • Mzperx: Katonai ügyészeket nem vállalsz? Képzelem, mikor a vádlóid az ügyfeleid/védenceid lesznek... :O Va... (2020.05.28. 14:35) 310. Epilógus
  • Pálné Nagy: @Tudok én türelmes is lenni, ha írsz időnként: Örülök, hogy kiderült az igazság és vége a megpróbá... (2020.03.17. 02:30) 309. Itt a vége, fuss el véle
  • Secnir: kitartás Fapál úr! csak ennyit tudok hozzátenni... (2020.02.19. 13:23) 308. Ítélethirdetés előtt
  • Magyaur: Az erkölcsi tisztasága HŐS-sé avatta Önt, a rothadó és kapzsi NER-rel szemben. Példát mutat számun... (2019.12.03. 18:50) 306. Az életre szavaztunk
  • Molen David: Tisztelt Fapál László Ezredes Úr! Volt egy kérdése amiben azt kérdezte van ennél lejjebb? VAN !!... (2019.11.12. 22:29) 303. Az ügyészi fellebbezésre adott védői válasz

Linkblog

159. Évértékelő a Központi Nyomozó Főügyészségen

2013.12.23. 19:48 Viszkisdoboz

Egy éjjel mertem nagyot álmodni. S képzeletben a Központi Nyomozó Főügyészség új épületében tartott évértékelőjén jártam. Ha valaki ráismerne a valóságra, az csak a képzelet műve (lehetne, ha nem 2013-at írnánk).

Történt a Nemzeti Együttműködés Rendszerének 4. évében az OVI érdemrenddel kitüntetett Központi Nyomozó Főügyészségen…

K. Imre ügyészségvezető évet értékelt. Megállapította, hogy az általa vezetett Központi Nyomozó Főügyészségen dolgozó ügyészei nem teljesítenek olyan jól, ahogy azt Magyarország, a magyar zemberek és főként Szeretett Vezérünk megérdemelné.

K. Imre főügyész először is lehordta az ügyészeket, hogy hiába alkalmaztak A. J. Visinszkijtől tanult, jól bevált módszereket, azok nem vezettek eredményre, mert a bíróságok betartják az eljárási szabályokat. Holott a nyomozás során az ügyész az úr, és nem is érti, hogy miért kell azt vizsgálni, hogy egy-egy vallomás miként született meg.

K. Imre előadta, hogy az elszámoltatás során a fizikai ráhatás nélküli kényszervallatás nem hozta a várt eredményt. Keserűen idézte a Bajusz fedőnevű egykori kommunista pártaktivistát, jelenlegi házelnököt, hogy „a nagy hó leesett, majd elolvadt”. Kifejtette, hogy személyesen is rosszul esett neki, hogy volt katonai ügyész kollégája, az elszámoltatási kormánybiztos (jelenlegi disznóügyi államtitkár) is az ügyészeket ostorozta, hogy elszúrták az ügyeket.

- Mert mi történt? – tette fel a kérdést. - Az őrizetbe vetteknél vagy az előzetes letartóztatásba helyezetteknél nem engedélyeztük a kapcsolattartást a hozzátartozókkal sem telefonon, sem személyesen, sem levél formájában. Volt, akit egy karácsonyra, volt, akit kettőre is bezártunk, hogy megtegye a beismerő vallomását. Volt, aki meg is tette, de a legtöbben tartották magukat.

Aztán kiszabadulva a börtönből a szabad lábra helyezés érdekében tett kikényszerített vallomásaikat, a bíróságon sorba visszavonták. A megfélemlített, megzsarolt tanúktól kicsikart vallomásokról pedig kiderült, hogy azokat az ügyészek diktálták. Arra is fény derült, hogy elmebeteg emberrel kötöttünk vádalkut, holott mindent megtettünk annak érdekében, hogy ne derüljön ki az illető elmebéli állapota – mondta. - Olyan vádiratokat nyújtottunk be a bíróságnak, ahol egyetlen bizonyíték sincs a vádlottak bűnösségét illetően, és a koncepció is kissé bizonytalan lábakon állt, de egy kis jóakarattal igazán … - nem fejezte be a mondatot.

Néhány percig magában merengett, majd a hallgatósághoz fordult.

- Miért nem voltunk hatékonyak? – tette fel a kérdést. Körülnézett, de nem szólalt meg senki. - Ha lehetőségünk nyílt volna a leghatásosabb módszereket alkalmazni, kesergett a főügyész, mint a körömtépés, vagy ha nem hagytuk volna egy hétig ezeket a baloldaliakat aludni, nagyobb lett volna az eredményességünk. Nagyobb? Legalább 120 százalék lett volna! De jogállamban élünk, ilyet most még nem lehet csinálni - fejtegette.

- Mi a teendő? – kérdezte a publikumtól, amely továbbra is mélyen hallgatott.

- Jogszabály módosításért fordultam a Legfőbb Ügyészhez – jelentette ki és hangsúlyosan körülnézett a teremben. A legegyszerűbb, tőlünk elvárható legnemesebb formát választottam, ami illik a Nemzeti Együttműködés Rendszeréhez.

A büntetőeljárási törvény – visszaható hatállyal - úgy módosuljon, hogy

  1. az ártatlanság vélelmét váltsa fel a bűnösség vélelme, mert aki ellen az ügyész vádat emel, az eleve bűnös;
  2. a vádat alátámasztó körülmények bizonyítása a vádló kötelezettsége;
  3. a vádat megdöntő körülmények bizonyítása a vádlott kötelessége;
  4. a vádlott a bűncselekmény elkövetésének beismerését nem vonhatja vissza;
  5. a vádlott köteles legyen a vádat elismerni, ha nem tudja annak ellenkezőjét bizonyítani;
  6. a védő is kérhessen büntetést a vádlottra, ha meggyőződött arról, hogy a vádlott a vádat nem tudja cáfolni. A védő azonban – mert humánusan kell eljárnunk - nem kérhet súlyosabb büntetést, mint az ügyész;
  7. a bíróság a vádlott nyomozás során tett beismerése esetén a vádat alátámasztó körülmények bizonyításától köteles eltekinteni.

 

A módosítások hatására a bírói gyakorlat gyorsan abba az irányba fog fordulni, ami már most is kívánatos lenne:

 „…elleni vád alátámasztására a bíróság felhozza azt a körülményt, hogy a vádlottak nem terjesztettek elő bizonyítékot a maguk ártatlansága tekintetében”, vagy

„a vádlottak … nem ismerték el bűnösségüket, az ellenük emelt vádat azonban semmivel sem cáfolták meg, miért is azt bizonyítottnak kell tekinteni” – idézte kedvenc mondatait az 1930-as évek szovjet büntetőbírósági gyakorlatából.

antikvárium.hu.jpg 

Végül kijelentette. Nincs már messze, hogy az ügyészek is jobban teljesítsenek, nem csak az ország! Elvárom, hogy munkájukat kérlelhetetlenül, szánakozás nélkül és csak az eredményességre törekedve végezzék! Tíz vád alá helyezettből inkább nyolc üljön ártatlanul, mint azt a kettő bűnöst futni hagyjuk. Ezt kívánja maguktól az ország! A zemberek!

Az értékelés végeztével minden ügyész számára, akik az elszámoltatási ügyekben kudarcot vallottak - fájdalom díjként - főügyész helyettesi státuszt, valamint egyéb anyagi és erkölcsi elismerést osztott ki.

Úgy búcsúzott, hogy mindenki vegye tudomásul: vagy szolgálja a NER-t vagy el kell hagynia az ügyészi pályát. Ez pedig azt jelenti, hogy egyik oldalon becsukjuk a szemünket, a másik oldalon pedig azt látjuk, amit Szeretett Vezérünk látni kíván.

Nem láttam, hogy valaki felállt volna – persze, mert csak álmodtam, gondoltam magamban.   

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://viszkisdoboz.blog.hu/api/trackback/id/tr255706475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása