Viszkisdoboz

fapalrepulo.jpg

A nevem Fapál László. A Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára voltam, korábban katonatiszt, majd sikeres ügyvéd. Az életem egyik napról a másikra gyökeresen megváltozott egy állítólagos viszkis doboznak köszönhetően.  

 

Egy volt tábornok, egy büntetőügy első számú vádlottja megváltoztatta korábbi vallomásait, és azt vallotta, hogy kenőpénzt adott nekem, amit én egy viszkis dobozba téve elvittem felettesemnek.  A vallomástevő ettől kezdve már nem vádlott, hanem tanú az eljárásban, én pedig minden egyéb bizonyíték híján, pusztán egy önmagát menteni kívánó ember vallomása alapján előzetes letartóztatásba kerültem.

Egy hónapos letartóztatásom alatt megpróbálták elérni, hogy tegyek terhelő vallomást az egykori honvédelmi miniszterre. Nem tettem, mert nem volt miért. Most bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel vádolnak. Naponta jelennek meg rólam hazugságoktól hemzsegő lejárató cikkek, de a valóságra senki sem kíváncsi. Az életem, a karrierem romokban, végzettségemnek megfelelő munkát talán soha nem kapok majd.

Két okból írom ezt a blogot. Egyrészt nem akarok lesütött szemmel járni, mert nincs okom rá: szeretném, hogy egykori munkatársaim, barátaim, ismerőseim, két felnőtt korú és négy kiskorú gyermekem megismerjék az igazságot velem kapcsolatban. Másrészt az a célom, hogy minél többen átlássák azt a folyamatot, amit ma Magyarországon elszámoltatásnak neveznek, és amelynek során bárkit, akinek haragosa van, egyetlen vallomás alapján börtönbe lehet vetni, tönkre lehet tenni. Ezen a blogon nyilvánosságra hozok minden fontos iratot az eljárással kapcsolatban és elmesélem, mi és hogyan történt valójában.

Friss topikok

  • Mzperx: Katonai ügyészeket nem vállalsz? Képzelem, mikor a vádlóid az ügyfeleid/védenceid lesznek... :O Va... (2020.05.28. 14:35) 310. Epilógus
  • Pálné Nagy: @Tudok én türelmes is lenni, ha írsz időnként: Örülök, hogy kiderült az igazság és vége a megpróbá... (2020.03.17. 02:30) 309. Itt a vége, fuss el véle
  • Secnir: kitartás Fapál úr! csak ennyit tudok hozzátenni... (2020.02.19. 13:23) 308. Ítélethirdetés előtt
  • Magyaur: Az erkölcsi tisztasága HŐS-sé avatta Önt, a rothadó és kapzsi NER-rel szemben. Példát mutat számun... (2019.12.03. 18:50) 306. Az életre szavaztunk
  • Molen David: Tisztelt Fapál László Ezredes Úr! Volt egy kérdése amiben azt kérdezte van ennél lejjebb? VAN !!... (2019.11.12. 22:29) 303. Az ügyészi fellebbezésre adott védői válasz

Linkblog

71. Egy valóban kíváncsi újságíró

2012.07.06. 10:53 Viszkisdoboz

Tulajdonképpen nem történt semmi különös,az én történetemben mégis példátlan a dolog. Egy hivatását komolyan vevő újságíró vette a fáradságot, végig ülte a 3 napos bírósági tárgyalást, és megírta tapasztalatait. Nem csak átvette a manipulált híreket az MTI-től, hanem valóban kíváncsi volt. Alábbiakban olvasható Ungár Tamás július 5-én a Népszabadságban megjelent cikke:

 

 

Támad a Stockholm-szindróma

Tábornokper - Gyengült a vád, olvadt a kenőpénz nagysága a tárgyalásokon

– Nevetséges vád. – Inkább aljas. – A legimpotensebb nyomozás.

Ekképp véleményezte a Kaposvári Törvényszék Katonai Tanácsán folyó tábornokpert az általam kérdezett vádlottak és védőik, valamint a tárgyalást nézők többsége. Írtunk róla, hogy a tábornokper 17 vádlottját az ügyészség üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett vesztegetéssel állította bíróság elé. A vádlottak a Honvédelmi Minisztériumnál dolgozva pénzt kértek és kaptak a tárcának árukat szállító és szolgáltatásokat végző cégek vezetőitől. Utóbbiak azért fizettek, hogy megszerezzenek vagy megtartsanak egy munkát. A vádirat szerint pénzt adott például a HM üdülőit felújító kft., a minisztériumnak karbantartást, takarítást végző, illetve számítástechnikai szolgáltatást nyújtó cég és egy, a katonai küldöttségeket szállító vállalkozás. 2002-től 200 milliót vágtak így zsebre a HM-alkalmazottak, akik között három volt tábornokot, hat ezredest és két alezredest találunk.

(fotó: Varga György, MTI)

A vesztegetést 2009 végén egy nyomdagépeket karbantartó cég tulajdonosa hozta a nyomozók tudomására. A feljelentő vállalkozása évek óta javította a HM térképészeti kft.-jének gépeit, s e kft. egyik vezetője, B. Zsolt százados rendszeresen pénzt követelt a szerződés megújításáért. Akkor épp másfél millió forintot kellett átadnia B. Zsoltnak, s erre az biztosított fedezetet, hogy a karbantartó cég – B. Zsolt intenciója alapján – egy alkatrészt nem a piaci áron vásárolt meg a kft.-nek, hanem annál lényegesen drágábban. Az ártöbbletet 2010. január 10-én egy benzinkútnál adta át a karbantartó a századosnak. Ott várták már a rendőrök B. Zsoltot, s amint átvette a pénzt, kattant a bilincs. A századost kihallgatták, s ő terhelő vallomást tett a térképészeti kft.-nél dolgozó L. Szilárd ezredesre, valamint O. János dandártábornokra, a HM Rendezvényszervező Hivatalának főigazgató-helyettesére,mondván: nekik is jutott volna a pénzből. Ők ezt el is ismerték. Ezt követően O. János további vesztegetéseket is magára vállalt, ám 2010májusában már azt vallotta, hogy a tárca beszállítóitól 2004 és 2009 között gyűjtött pénz javát továbbadta a HM-nél dolgozó,magas rangú tiszteknek. A dandártábornok megnevezte a vesztegetési bevételekhez jutó tiszteket, akik között Fapál László nyugalmazott ezredes volt korábban a legmagasabb beosztásban, ő 2004 decemberétől 2006. júniusi nyugdíjazásáig a HM államtitkáraként szolgált. Azt is elmondta O. János, hogy egyszer 12 milliót vitt Fapál irodájába, amiből az államtitkár négymilliót betett egy whisky díszdobozába, és elvitte főnökének. A főnök nevét nem ejtette ki, de azon egyértelműen Juhász Ferencet, a tárca szocialista vezetőjét értette. O. János vallomása alapján lett gyanúsított, majd vádlott a bíróság elé idézett tisztek és polgári személyek többsége. A HM-nek szállító cégek vesztegetésben részt vevő vezetőit viszont az ügyészség nem vádolta meg, ami arra utal, hogy velük a nyomozó hatóság alkut kötött. Juhászból sem lett vádlott, mivel O. János vallomását ehhez kevésnek ítélte az ügyészség.

A bírósági tárgyalás idén januárban kezdődött, immár meghallgatták az összes vádlottat és a vád tanúit. A vádlottak közül hárman ismerték el, hogy a HM-nek szállító cégektől a tárcától származó bevétel 2-8 százalékát visszakérték, s még hárman azt, hogy vesztegetésből származó vagy ismeretlen eredetű, ám érezhetően nem legális pénzt és ajándékot fogadtak el. A többiek viszont mind a nyomozati szakaszban, mind a bíróságon – tagadtak.

A legelszántabban az 50 éves Fapál László tiltakozik a vád és a mögötte sejtett machináció ellen. Ő 2011 tavasza óta Viszkis doboz címmel ír blogot a büntetőeljárásról. Azért vállalja a nyilvánosságot, mert nyíltan szembe akar menni a becsületét megtámadó és megélhetését elvevő procedúrával. A második feleségével három kicsi gyermeket nevelő férfi az eljárás miatt nem gyakorolhatja ügyvédi praxisát, munkát pedig nem kap. Ő és társai úgy vélik: a vád politikai indíttatású. Többen is állítják: a katonai főügyészség a 2010-es választás után arra ösztönözte őket, vallják azt, hogy Juhász Ferenc és Szekeres Imre volt miniszterek és államtitkáraik is kezdeményezői vagy anyagi javakhoz jutó eltűrői voltak a vesztegetésnek. Az ügyészség ajánlata szerintük az volt, ha magukkal rántják az MSZP-kormányok HM-politikusait, megússzák a kimérhető 10-20 helyett 4-5 évvel. Az ajánlatot egyikük sem fogadta el, s így most – ahogy ők mondják – bukik a mutatvány.

Az eddigiek alapján ezt nehéz cáfolni, minthogy a magukat ártatlannak valló tisztekre a tanúk közül senki sem tett terhelő vallomást se a nyomozati szakaszban, se a bíróságon. Vagyis a magukat bűntelennek mondó 11 vádlott ellen csakis O. János ügyészségen tett, többször módosított vallomása szól. A dandártábornok azonban a bíróságon már nem tett vallomást. Vajon O. János miért csak a vádemelésig működött együtt az ügyészséggel? Fapál László erről így vélekedik: – Az ügyészek azt mondták neki, hogy az ő tetteit külön tárgyalják. Kap egy enyhe büntetést, utána pedig ő lesz a mi ügyünk koronatanúja. Csakhogy a bíróság nem engedte meg ezt, mivel a vesztegetést az ügyészség szerint bűnszövetségben követtük el, s ilyenkor a magyar törvények nem engednek semmiféle alkut. Ezzel O. János reménytelen helyzetbe került, hisz – saját vallomása alapján – ellene szól a legtöbb bizonyíték.

Próbáltam erről megkérdezni O. Jánost, ám ő ügyvédjére, Horváth Z. Péterre hárította a megszólalást. Az ügyvéd a nyomozati szakaszban még nem védte O. Jánost, az ügyészségen felvett jegyzőkönyvekből azonban ugyanarra a következtetésre jutott, amire Fapál. Ezért a bíróságon indítványozta, hogy védence ügyészségi vallomásait rekesszék ki a bizonyítékok közül, hisz azokat a jogszabállyal össze nem egyeztethető ígéretekkel szedték ki belőle. A védő kezdeményezte O. János pszichiátriai vizsgálatát is, ugyanis úgy látja, hogy az ügyészségi kihallgatások idején védence „tudatszűkítő hatást kiváltó elmeállapotban volt”. Az önmagát ugyancsak ártatlannak valló hatodrendű vádlott,M. István a Stockholm-szindróma jeleit fedezte fel O. János viselkedésében. Ez az állapot akkor következik be, amikor a fogvatartott néhány kedves gesztusért cserébe szeretni kezdi fogvatartóját, azonosul vele, szolgálni akarja.

Fapál László szerint beszédes volt az is, ahogy az ügyészségi szembesítéseken viselkedett O. János: – Sosem nézett a szemembe, hanem papírból olvasta hazugságait, s ezt az ügyész engedte.

A bíróságon is beszédes lenne egy ilyen szembesítés, de nincs rá esély, mivel O. János immár megtagadja a vallomást, s így a szembesítést is. A perben azonban nemcsak az elmaradó szembesítéseket hiányolják az érintettek, hanem a tanúvallomások alaposságát is. Mivel kiemelt perről van szó, a vád többtucatnyi tanúját elsősorban az ügyészek kérdezték. Roppant kíméletesen. A tanúk egy része eleve tagadta, hogy a tisztek pénzt kértek volna tőlük egy-egy munka elnyeréséért, s ebbe az ügyészek belenyugodtak. Így viszont a vesztegetés vádiratban szereplő 200 milliós összege 20-30 millióra látszik olvadni. A tanúk másik csoportja azt vallotta, hogy három vádlott követelt tőle pénzt, de amikor elhangzott az ügyészi kérdés, hogy megtörtént-e a pénz átadása, akkor a tanúk megtagadták a választ. S ezt megtehették, hisz egy tanú nem köteles önmagára terhelő vallomást tenni.

– A Polt-féle ügyészség ezzel a vádemeléssel legalizálta a korrupciót – jelenti ki Fapál László. – A vesztegetéshez mindig két fél kell. S ha a pénzt adót nem, csak a pénzt elfogadót vádolják meg, akkor egy veszélyes gyakorlat alapjait rakják le. Mostantól nyugodtan lehet vesztegetni, aztán ha fenyeget a lebukás, azt kellmondani: rendben, tanúként elmondom, mit tudok.

A fentiekből talán érezhető, hogy gyenge lábon áll a tábornokper vádjának nagyobb része. Ettől még az eddigiek alapján nagyon valószínű, hogy vesztegetések és szabálytalan pályáztatások rendszeresen történtek a HM intézményeiben (csak nem bizonyítható, hogy azok követték el, akiket az ügyészség és a mostani politikai vezetés szívesen látna börtönben). Hogy ők bűntelenek-e, az a mostani perben, úgy tűnik, nem fog kiderülni. Pedig ha tényleg ők is vesztegettek, akkor azt operatív eszközökkel nem lett volna nehéz bizonyítani azok után, hogy B. Zsolt lebukott a benzinkútnál. Ezért lehet, hogy azoknak van igazuk, akik úgy fogalmaznak: a tábornokpert megelőző vizsgálat a nyomozó hatóságok tehetetlenségét bizonyítja.

 

Csapattréning, italozással

A tábornokper nem nélkülözi a humort. A HM-hez érkező küldöttségek szállítására szerződött cég vezetője elmondta, hogy egyik évben nem velük kötöttek kontraktust. Aki viszont nyert, annak a munkához se eszköze, se embere nem volt, így a győztes rájuk bízta a feladatot. Ők akkortól számláztak például egy napért 120 ezer forintot, a megbízójuk meg beszedett a HM-től 180 ezret. A bíró erre – mintha csak a barátai közt elmélkedne – megjegyezte:

– Igen, a közbeszerzések nálunk már csak ilyenek. Megnyeri, aki nem is ért hozzá, és rábízza arra, aki igen.

Egy tanút, aki a HM-nek csapattréningeket szervező cégnél dolgozott, a bíró arról kérdezte, hogy miről szóltak ezek a tréningek.

– Italozásról – bökte ki a tanú. A bíró hangosan meditált, hogy ő ilyen tréningekről nem is hallott, mire a tanú hitetlenül rázta a fejét, és azt mondta: csapattréninget minden katonának szerveztek. Volt tréning az ügyészeknek és a bíráknak is.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://viszkisdoboz.blog.hu/api/trackback/id/tr204632687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Secnir 2012.07.14. 19:28:49

...és egy kevésbé kíváncsi (avagy bértollnok):
mno.hu/vezercikk/rabruha-es-munder-1091776

:)

progresszív 2012.07.14. 21:10:51

Tisztelt Fapál László!

Ahogyan múlik az idő, a bírák egyre inkább érzik, hogy függetlenségük mekkora érték. Hiszem, hogy a tegnapi gyanúsítás is megdől....
Kár, hogy civil életben is ugyanez zajlik. CSPA alszóvivő úr, most Székesfehérvárt teheti tönkre: feherenfeketen.blog.hu/2012/07/09/verbosszu_szekesfehervaron
süti beállítások módosítása