Viszkisdoboz

fapalrepulo.jpg

A nevem Fapál László. A Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára voltam, korábban katonatiszt, majd sikeres ügyvéd. Az életem egyik napról a másikra gyökeresen megváltozott egy állítólagos viszkis doboznak köszönhetően.  

 

Egy volt tábornok, egy büntetőügy első számú vádlottja megváltoztatta korábbi vallomásait, és azt vallotta, hogy kenőpénzt adott nekem, amit én egy viszkis dobozba téve elvittem felettesemnek.  A vallomástevő ettől kezdve már nem vádlott, hanem tanú az eljárásban, én pedig minden egyéb bizonyíték híján, pusztán egy önmagát menteni kívánó ember vallomása alapján előzetes letartóztatásba kerültem.

Egy hónapos letartóztatásom alatt megpróbálták elérni, hogy tegyek terhelő vallomást az egykori honvédelmi miniszterre. Nem tettem, mert nem volt miért. Most bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel vádolnak. Naponta jelennek meg rólam hazugságoktól hemzsegő lejárató cikkek, de a valóságra senki sem kíváncsi. Az életem, a karrierem romokban, végzettségemnek megfelelő munkát talán soha nem kapok majd.

Két okból írom ezt a blogot. Egyrészt nem akarok lesütött szemmel járni, mert nincs okom rá: szeretném, hogy egykori munkatársaim, barátaim, ismerőseim, két felnőtt korú és négy kiskorú gyermekem megismerjék az igazságot velem kapcsolatban. Másrészt az a célom, hogy minél többen átlássák azt a folyamatot, amit ma Magyarországon elszámoltatásnak neveznek, és amelynek során bárkit, akinek haragosa van, egyetlen vallomás alapján börtönbe lehet vetni, tönkre lehet tenni. Ezen a blogon nyilvánosságra hozok minden fontos iratot az eljárással kapcsolatban és elmesélem, mi és hogyan történt valójában.

Friss topikok

Linkblog

298. Hősök kora

2019.06.07. 21:05 Viszkisdoboz

Régóta nem foglalkozom aktuális politikai kérdésekkel, mert írni csak akkor érdemes, ha olvasnak is az emberek, de arról éppen leszokófélben vannak.

Mindenki sütögeti a kis pitéjét és úgy tesz, mintha minden rendben lenne.

Szem becsuk, fül befog, száj nem ugat.

1989-ig így éltünk, nem volt nehéz visszaszokni.

Ma azonban történt valami, amit nem hagyhatok szó nélkül.

17 éves nagylányomat Kecskeméten, a Széchenyi téren egy 60 év körüli nő megtámadta, veréssel fenyegette, mikor éppen barátnőivel beszélgetett.

A bősz matróna Emese lányomat üvöltve arab iráni kurvának nevezte. Azt kiabálta, hogy Magyarország pénzén élősködik, szája vörös a magyarok vérétől és takarodjon ebből az országból.

magyarorszag_logo_szlogennel_fekete_final.jpg

A téren a többség elhúzódott. Menjünk arrébb gyerekek…

Rendőrség? Csak az volt a fontos, hogy testi épsége megsérült vagy sem.

Ismerős? Valahogy így kezdődött a lakossági és hatósági félrenézés akkor is, amikor zsidókat, vagy zsidónak kinéző egyedeket ütlegeltek a 30-as évek Németországában.

Aztán két férfiember, két kecskeméti hős lépett elő és az egyik elkísérte, a másik pedig feltartóztatta a magából kikelt, vörös fejjel üvöltöző nőt.

Szerencsére nem voltam ott, mert nagy bizonyossággal állítom, hogy a hölgy kórházban, én pedig egy rendőrségi fogdán ücsörögnék és beteljesülne végre az ügyészség 9 éves álma: végre valamit a Fapál elkövetett.

Mély tisztelettel köszönöm meg a két ismeretlen kecskeméti férfinak, hogy megmentették lányomat a veréstől.

Legyen erkölcsileg helyes tettük példa minden józan gondolkodású magyar ember számára!

Isten áldja meg őket!

Van még remény, Magyarország!   

148 komment

297. Bestseller készül az ügyészségen? – nyílt levélben kérdezem

2019.05.09. 17:07 Viszkisdoboz

Méltóságos ügyész urak!

Január 31-e óta (Felmentő ítéletem másodjára Debrecenben is!) három hónap telt el.

Ez idő alatt nem sikerült jól felkészült ügyészeinknek fellebbezést írniuk, ezért most a nyilvánosságon keresztül szólítom meg Önöket.

Rögtön azzal kezdem, hogy van egy rossz hírem.

Ha az eltelt nyolc év alatt nem voltak képesek tökéletesre csiszolni „remekművüket”, a viszkis dobozos ügyet, akkor már nem is fogják!

Esetleg csak az időt húzzák? De mi célból?

Feltételezni se merném, hogy valamiféle felsőbb utasításnak engedelmeskednek. De akkor miért?

A legszebb az egészben, hogy a valós korrupciós cselekményt elkövetett személyek felfüggesztett szabadságvesztését Önök tudomásul vették, mélységesen tisztelt ügyész urak. Így az jogerős is lett első fokon.

Én pedig a Tábornok-per konstruált, viszkis dobozos szereplőjeként – az Önök kedves akaratából - folytathatom másodfokon.

Önök tudják a legjobban, hogy minden kirakatper alapja egy olyan valós esemény, egy olyan bűncselekmény, amelyre fel lehet fűzni személyeket és történeteket, amelyeket azonban már nem a valóság, hanem az emberi képzelet teremtett.

jogi-csapda.jpg

Ügyész urak! Tőlem körbe is adogathatják az aktákat egymás között! De megint csak van egy rossz hírem: Előbb vagy utóbb elfogynak az íróasztalok, amelyeken egy kis ideig elheverhetnek, miközben jól képzett ügyészeink a fejüket törve írják az évszázad fellebbezését.

Lennének javaslataim is!

A 2019. évi perbeszéd- és jogesetmegoldó versenyt e körben is ki lehetne írni. Ügyészségi szakmai tudományos konferenciát is lehetne a témának szentelni: A büntetőbíróság előtti ügyészségi kirakatperekben a vádlói tevékenység aktuális kérdései témakörben.

Csak haladjunk már!

Vagy egyszerűen csak mestermű készül?

Nyolc év után?

De egyelőre nem látom a bestseller-listákon a felmentő ítéletem elleni ügyészi fellebbezést!

Pedig lelkesen követem a Magyar Nemzet c. polgári napilapot és hírportált, hátha az ismert ügyészségi koreográfiának megfelelőn sajtó nyilvánossá teszik az ügyészi fellebbezést, mint 2010-ben, a nyomozati szakban a gyanúsítotti vallomásokat.

A katonai elhárítás adatai szerint 2010 tavaszán a választási kampányban a Fő utcáról, egy katonai ügyészségi faxról kerültek ki ezek a vallomások a jobboldali napilaphoz. Persze senkit nem vontak felelősségre, a nyomozás vezetője pedig a katonai ügyészség felszámolását követően, csoportvezető katonai ügyészből (sic!) a Központi Nyomozó Főügyészség helyettes vezetője lett.

Rossz vagy jó példa, ügyész urak? Ezt Önöknek, személyesen kell eldönteniük.

Sajnos nincs kétségem afelől, hogy többségük lelkesen követné a waltneri utat.

Lelkük rajta!

Ha pedig ezt a posztot elolvasták, gyúrjanak rá és szíveskedjenek gyorsított tempóban írni azt a nyüves fellebbezést!

Köszönettel:

Az ügyészség által kiosztott szerepét már nagyon uncsinak tartó, többszörösen nem jogerősen felmentett kedves vádlottjuk.

Szólj hozzá!

296. Ártatlannak nem dicsőség a felmentés

2019.03.30. 20:42 Viszkisdoboz

Két hónappal ezelőtt kihirdetett ítéletében a Debreceni Törvényszék katonai tanácsa teljes körűen felmentett a viszkis doboz ügyként elhíresült ügyben az ügyészségi vádak alól.

Az első fokú bíróság ítéletét írásba foglalta, tehát megint léptünk egyet előre a 9. éve folyó büntetőeljárásban.

Kíváncsian vártam az írásba foglalt ítéletet, mert a szóbeli kihirdetéskor kézbesített ítéleti rendelkező rész éppen a viszkis dobozos ügyben nem tartalmazott semminemű rendelkezést, mert azt a tényállást az ügyészség végindítványában – véleményem szerint törvénytelenül – nem minősítette. Minősítés hiányában az általánosan követett bírósági gyakorlat alapján úgy kell tekinteni, hogy az ügyészség a tényállásban rögzített személy cselekvőségét nem értékeli bűncselekménynek és nem is kéri az állam büntetőjogi igényének érvényesítését.

A vitatható ügyészségi álláspont azonban az, hogy a bíróság a vádhoz kötöttség elvének megfelelően nem a jogi minősítéshez, hanem a tényállásba foglalt magatartáshoz kötött, ezért köteles a vádirati tényállásban rögzített terhelti cselekvőséget értékelni akkor is, ha az ügyész a jogi minősítést elmulasztja.

Külön köszönet érte, hogy a katonai tanács az ügyészség álláspontjával értett egyet és értékelte a viszkis dobozos tényállást is írásba foglalt ítéletében. Így nem kerülhet sor egy újabb megismételt eljárásra azon a címen, hogy az első fokú bíróság nem merítette ki a vádat.

Az persze nonszensz, hogy pont az ügy zászlós hajóját nem volt hajlandó az ügyészség végindítványában minősíteni, holott perbeszédében a katonai ügyész a bizonyítékokat értékelve úgy foglalt állást, hogy én vagyok a szavahihető és nem a koholmány kiötlője. Ugyanakkor azonban nem felmentésemre tett indítványt, hanem úgy tett, mintha nem is létezne ez a vádpont.

A bíróság tényállást ugyan nem tudott megállapítani a viszkis dobozos ügyben, de indokolásában számot adott a rendelkezésre álló bizonyítékokról és értékelte azokat, vagyis e tényállásban rögzített vád alól is felmentett. Vagyis az én vallomásomat fogadta el Oláh János vallomásával szemben.

Ha valaki azt hiszi, hogy a felmentő ítéleti rendelkezés egy ártatlan ember esetében dicsőség, az téved! Inkább szomorúságra ad okot, hogy erre kilenc évet és ki tudja még hány évet kell várni.

A bíróság a felmentő rendelkezését az ítéletében a legrövidebben, néhány mondattal indokolja. Mert ezen nincs mit rágódni, nincs mit magyarázni.

A lényeg, hogy a Kaposvári Törvényszék (2013) után a Debreceni Törvényszék (2019) a lefolytatott bizonyítási eljárást követően újra felmentett az ügyészég vádja alól.

 Az ügyészség fellebbezett, így a határozat nem lett jogerős.

gyalog-galopp.jpg

                                Rolland lovag tovább harcol...                 (fotó: librarius.hu)

Most mi következik?

Az elsőfokú bíróság tanácsának elnöke az ügyiratokat - a másodfokú bíróság mellett működő ügyészség útján – hamarosan felterjeszti a Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsához, mint másodfokú bírósághoz.

A másodfokú bíróság mellett működő ügyészség az ügyiratokat az indítványával egy hónapon belül, különösen bonyolult vagy nagy terjedelmű ügyben két hónapon belül megküldi a másodfokú bíróságnak. Arra már gondolni sem merek, hogy erre még egy hónappal rá is fejelhetnek.

Ügyészi fellebbezést nem láttam még, mert a katonai ügyészek felmentésem elleni fellebbezését az ügyiratok felterjesztése után a másodfokú bíróság mellett működő ügyészség akár még vissza is vonhatja. Ebben persze kár gondolkodni, mert ezek az ügyészek elmennek a falig, s ha onnan lepattannak, akkor is újra és újra nekirugaszkodnak. Saját megtépázott presztízsükért folytatott ámokfutásuknak úgy tűnik, csak a bíróság vethet véget, mert egyre nyilvánvalóbb, hogy belső ellenőrzéssel sem rendelkeznek.

Az ügyészi indítvány után a másodfokú bíróságot először meg kell alakítani. Ennek oka, hogy a korábbi másodfokú bírósági tanács eljárása kizárt, mert a vádemelés előtt (2011) a kényszerintézkedésekkel kapcsolatos nyomozási bírói határozatok elleni fellebbezések tárgyában határozatokat hoztak.

A másodfokú bírósági tanács elnöke valamikor majd kézbesíti az ügyészi fellebbezést, amire észrevételt lehet tenni.

Az idén talán még a tárgyalást is kitűzi az ügyiratok érkezésétől számított 2 hónapon belüli időpontra.

Az ügy soron kívüliséget élvez a megismételt eljárásra tekintettel, de erre ne vegyünk mérget, mert a törvény nem ír elő a bíróság számára meghatározott határidőt.

Tehát ül, vár és vár! Esetleg észrevételez. Majd megint vár, vár!

7 komment

295. Fellebbezett az ügyészség a Tábornok-perben

2019.02.05. 18:01 Viszkisdoboz

Szeretünk Rolland! Én és a családom.

Unalmas lenne az életünk nélküled! Úgy látszik, Te is megkedveltél bennünket, mert nem eresztesz minket.

Megható ez a ragaszkodás a részedről...

Ezért gyorsan ittunk is egy pálinkát az egészségedre!

palinka.jpg

Miért is?

Most kaptam a gyorshírt, hogy a Debreceni Törvényszék katonai tanácsa KB.I.13/2014/239. számú ítéletének reám vonatkozó felmentő rendelkezése ellen – bűnösség megállapítása iránt – Waltner Rolland alezredes, a Központi Nyomozó Főügyészség főügyész-helyettese három munkanapig gondolkozott, majd fellebbezést jelentett be a bíróságon.

Mondjuk nem vártam mást, de meglepő volt, hogy nem a sajtóból kellett értesülnöm róla, mint korábban.

Hajrá! Akkor rágjuk tovább a gittet!

Egyszer egy barátom azt mondta nekem, hogy a Kúrián fog befejeződni a viszkis dobozos koholmány. Nem hittem neki.

Most meg úgy állunk, hogy ha a Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsa 6-8 hónap múlva helyben hagyja az első fokú ítéletet, akkor ügyészi felülvizsgálat folytán (még plusz egy év) kerülök a legmagasabb bírói fórumra, ha pedig másodfokon elítélnének, akkor fellebbezés folytán kerülök fel a Kúriára.

Abba már bele sem merek gondolni, hogy egy újabb megismételt eljárást rendel el a táblabíróság. Budapest, Győr, Kaposvár és Debrecen kilőve. Már csak a Szegedi Törvényszék katonai tanácsa a fogadóképes bíróság. Ha azt is lekaszálják, akkor nem lesz Magyarországon bíróságunk sem.

Nem tudnak veszíteni az ügyészek!

Elmennek a falig és azon is átmásznak, ha kell.

Semmi nem számít: tisztességes ügyészi eljárás, ésszerű határidő etc. Meg egyáltalán. Az ellopott életem.

Kedves Rolland!

További sikereket kívánok!

Ha most aztán előléptetnek ezredessé, remélem, meghívsz a csillagáztató bulidra.

Ott leszek!

12 komment

294. Felmentett a törvényszék a Tábornok-perben

2019.01.31. 19:07 Viszkisdoboz

Csont nélkül felmentett a bíróság a katonai ügyészek minden vádpontja alól.

Ártatlanságomat most már bírósági ítélet is megerősíti. Nem is egy, hanem kettő ténybírósági ítélet.

2019. január 31. napján hirdette ki ítéletét a Debreceni Törvényszék katonai tanácsa a Tábornok-perben.

A katonai bíróság felmentett az összes vád alól. Az első fokú ítélet elleni fellebbezési jogomról lemondtam. A katonai ügyész 3 munkanap gondolkodási időt tartott fenn magának, ezért az ítélet nem jogerős.

2013-ban egyszer már felmentett a Tábornok-perbe csomagolt viszkis dobozos ügyben a katonai tanács Kaposvárott. Akkor a bíróság az egyetlen személyi bizonyítékot, egy gyanúsítotti vallomást kizárt a bizonyítékok közül.

A másodfokú bíróság ezt a felmentést hatályon kívül helyezte és megismételt eljárást rendelt el, ez folyt Debrecenben.

2019-ben a Debreceni Törvényszék ezt a gyanúsítotti vallomást értékelte, mérlegelt és így is felmentett a vádak alól.

iaoktkqturbxy8zogq0y2zmzjq5njk5n2y4odrlowywnwjjogm4ytq1mi5qcgvnkpudaadnaxtnabutbc0dfm0bva.jpg

Remélem, hogy 9 éve tartó vesszőfutásom ezzel talán véget ér. Ha nem, akkor a végső szót a Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsa fogja kimondani 6-8 hónap múlva.

Azt már fél lábon állva is kibírom.

Köszönöm az Index.hu minden munkatársának, hogy 8 éve folyamatosan megjelenhettem! Nélkülük csak ügyészek olvasták volna a posztjaimat.

Köszönöm, hogy olvastatok és kommentekkel támogattatok!

Köszönöm, hogy hittetek bennem!

48 komment

293. Felmentésemet kértem

2019.01.15. 19:02 Viszkisdoboz

A Debreceni Törvényszék katonai tanácsa a Tábornok-perben 2019. január 15. napján megtartott tárgyaláson folytatta munkáját. Az ügyészi viszontválasz felolvasása után a megjelent vádlottak nyilatkozhattak az ítélet meghozatala előtt az utolsó szó joga alapján.

Apropó. Ügyészi viszontválasz.

A védők védőbeszédeire a katonai ügyészek reflektálhattak. Természetesen ki nem hagyták volna a lehetőséget, hogy megpróbálják menteni a menthetetlent. Az ügyészi viszontválasz 4-5 oldalasra sikeredett, három témakörben tartalmazott ügyészi álláspontot.

Azt nem tudom, hogy fontossági sorrendben haladtak-e tanult kollégáim, mindenesetre házi szakértőjük, Zacher Gábor véleményével kezdték. Azt várja el az ügyészség a bíróságtól, hogy kilenc igazságügyi elmeorvos-szakértő véleményével szemben a médiasztár toxikológus véleményét fogadja el, mely szerint Oláh János tábornoknak adott tudatmódosító szerek nem voltak hatással a vallomására. A szépséghibája ennek az érvelésnek az, hogy Zacher Gábor a szakértendő személyt nem vizsgálta meg, papírokból „szakértett”. A doktor maga is elismerte, hogy Oláh János a börtönben a vallomástételi időszak alatt a jogszabályok által tudatmódosító szernek minősülő gyógyszereket kapott.

Nekem nem oszt, nem szoroz, hogy Oláh János hétfőn vagy kedden tett-e vallomást, aznap sütött-e a nap vagy sem, szedett-e tudatmódosító szereket vagy sem, elmebeteg volt-e vagy sem, ez az ember hazudott! Hogy bőrét mentse a Honvédelmi Minisztérium állami vezetőire tett hazug vallomásokat.

Aztán következett a szappanoperák világa. Adott egy ex élettársnő, aki hogy bosszút álljon volt hapiján, besétált az ügyészeinkhez és hablatyolt valamit holmi borítékokról, persze minden konkrétum nélkül. Természetesen az ügyészek eme vallomást is bizonyítéknak tekintik, s kérik a bíróságtól, hogy ők is tegyenek így, bár azt nem határozták meg, hogy mégis, melyik vádponthoz is kapcsolódik eme fontos személyi bizonyíték.

Kimaradhatatlan szereplője lettem az ügyészi viszontválasznak. A kreatív büntetőjog élharcosai elmondták: tény, hogy nem minősítették a viszkis dobozos vádpontot, de az úgy általában benne van az ügyben, azt más vádpontoknál (sic!) minősítették. Kérik ebben is a bíróság döntését, minősítsen a katonai tanács úgy, ahogy akarja, csak ítéljen el, az a lényeg.

images_3.jpg                                                Hol van, hol nincs

Az ügyészek szerint én államtitkárként nem voltam hivatalos személy, hanem önálló intézkedésre jogosult dolgozóként irányítottam a HM szakigazgatási szervezetrendszerét. Sőt, hol hivatalos személy voltam, hol nem. A „legfőbb bűnt” azzal követtem el, hogy közigazgatási államtitkári tevékenységem alatt felterjesztettem a honvédelmi miniszternek különféle beszerzéseket miniszteri jóváhagyásra.

Az utolsó szó jogán – szándékom ellenére - kénytelen voltam egy mondatnál többet mondani.

Először a katonai ügyészekhez fordultam. Megkértem őket, hogy végre fejezzék be a kettős beszédet. Van, amit az ügyész elmond a tárgyaláson és van a vádirat, amely meghatározott személy, meghatározott cselekvőségét tartalmazza. Az ügyészi viszontválasz - ami még mindig csak sejtetéseket tartalmaz - és a konkrét vádirat köszönő viszonyban sincs egymással. A vádiratban egyetlen mondat sincs, amely közigazgatási államtitkári tevékenységem körében azzal vádol, hogy jogszabálysértést követtem volna el. Éppen ezért határozottan visszautasítottam, hogy e körben az ügyészség engem lejárató módon nyilatkozzon.

Elmondtam azt is, hogy szakmai szempontból a vádirati cselekmény ügyészi minősítése a törvényes vád kelléke. E nélkül a bíróság érdemben nem tud dönteni. Ugyanakkor elfogadtam, hogy az ügyészség kéri a viszkis dobozos tényállás bírósági értékelését is.

A bírósághoz fordulva magam is kértem a viszkis dobozos tényállás bírósági értékelését, és az utolsó szó jogán indítványt tettem felmentésemre a katonai tanácsnak.

Január 21. és 22 napjain tovább gördül az utolsó szó joga, a még nem nyilatkozó vádlottak kapnak lehetőséget. Ezeken a tárgyalásokon már nem veszek részt, ezt be is jelentettem a bíróságnak.

A bíróság az ítéletét 2019. január 31. napján 09.30-kor a Debreceni Törvényszéken (Debrecen, Széchenyi u. 9., bejárat a Simonffy u. 10. szám felől) hirdeti ki, amelyre mindenkit szeretettel meghívok.

A sajtó képviselői részére tudatom, hozzájárulok ahhoz, hogy rólam hang- és képfelvétel készüljön.

Ebben az ügyben sem nekem kell szégyenkeznem, nekem nincs mit takargatnom!

6 komment