Viszkisdoboz

fapalrepulo.jpg

A nevem Fapál László. A Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára voltam, korábban katonatiszt, majd sikeres ügyvéd. Az életem egyik napról a másikra gyökeresen megváltozott egy állítólagos viszkis doboznak köszönhetően.  

 

Egy volt tábornok, egy büntetőügy első számú vádlottja megváltoztatta korábbi vallomásait, és azt vallotta, hogy kenőpénzt adott nekem, amit én egy viszkis dobozba téve elvittem felettesemnek.  A vallomástevő ettől kezdve már nem vádlott, hanem tanú az eljárásban, én pedig minden egyéb bizonyíték híján, pusztán egy önmagát menteni kívánó ember vallomása alapján előzetes letartóztatásba kerültem.

Egy hónapos letartóztatásom alatt megpróbálták elérni, hogy tegyek terhelő vallomást az egykori honvédelmi miniszterre. Nem tettem, mert nem volt miért. Most bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel vádolnak. Naponta jelennek meg rólam hazugságoktól hemzsegő lejárató cikkek, de a valóságra senki sem kíváncsi. Az életem, a karrierem romokban, végzettségemnek megfelelő munkát talán soha nem kapok majd.

Két okból írom ezt a blogot. Egyrészt nem akarok lesütött szemmel járni, mert nincs okom rá: szeretném, hogy egykori munkatársaim, barátaim, ismerőseim, két felnőtt korú és négy kiskorú gyermekem megismerjék az igazságot velem kapcsolatban. Másrészt az a célom, hogy minél többen átlássák azt a folyamatot, amit ma Magyarországon elszámoltatásnak neveznek, és amelynek során bárkit, akinek haragosa van, egyetlen vallomás alapján börtönbe lehet vetni, tönkre lehet tenni. Ezen a blogon nyilvánosságra hozok minden fontos iratot az eljárással kapcsolatban és elmesélem, mi és hogyan történt valójában.

Friss topikok

Linkblog

280. Megkezdődött a védők éve

2018.05.08. 18:30 Viszkisdoboz

A Tábornok-per megismételt eljárásában, a Debreceni Törvényszék katonai tanácsa előtt elérkezett a védők ideje. Tizenhét vádlott védője jogosult a vád bizonyítékait értékelni és indokolt indítványt tenni a bíróságnak védence büntetőjogi felelőssége tekintetében.

Nincs könnyű dolguk a védőknek. Az alapeljárásban, a Kaposvári Törvényszéken már elmondták a magukét, a bíróság minden vádlottat felmentett. A megismételt eljárásban pedig – ahogy dr. Zamecsnik Péter ügyvéd, I. r. vádlott védőjeként elmondta – 99 %-ában nem változott semmi.

2018. május 7. napjától - előre be nem látható ideig – tehát a vádlottak védelmét ellátó ügyvédeké a főszerep. Az ügyészek és a bíróság hallgatnak. A védőbeszédet félbeszakítani nem szabad.

A katonai tanács elnöke, dr. Nagy László hadbíró ezredes nem korlátozza a megszólalások időtartamát és sorrendjét. Ezért bármelyik védő bármeddig beszélhet.

zamecsnik_peter_atv_hu.jpg

                                                                                                   (fotó: atv.hu)

A sort az ismert védőügyvéd, dr. Zamecsnik Péter kezdte meg. Majd négy órás beszédében az egész eljárást elemezte, a nyomozás elrendelésétől a jelen bíróság előtt lezárt bizonyítási eljárásig.

A védő szerint az ügyészek nem tanultak az alapeljárásban elszenvedett kudarcból, továbbra is fenntartanak minden fenntarthatatlant.

A törvénytelen büntetlenségi ígéretük miatt a másodfokú bíróság által Oláh János már egyszer kizárt vallomásának értékelését is kérik. Valamint arra is felhívta a figyelmet, hogy az ügyészek megsértve a legfőbb ügyész normatív rendelkezését, úgy kötöttek vádalkut Oláh Jánossal, hogy azt – a társsal való elkövetés miatt – nem is lehetett volna megkötni. A Győri Törvényszék katonai tanácsa azonban résen volt és nem hagyta jóvá a törvénytelen vádalkut.

A védő kifejtette, hogy a Debreceni Törvényszék a Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsa másodfokú végzés szerint járt el, azonban érdekes módon a bírósági iránymutatás az ügyészeknél nem fogott táptalajt.

A vádról a védő azt mondta, hogy ugyan törvényes, de tartalmi értelemben hiányosságban szenved, mert nem tartalmazza a vádmódosítás után sem az elkövetési magatartást. A vádmódosítás pedig egy matematikai műveletet jelentett az ügyészeknek, ami elfogadhatatlan.

Hosszasan beszélt arról, hogy az ügyészség dr. Zacher Gábor (tudják, Honvéd Kórház sürgősségi osztályvezető) toxikológiai szakvéleménye alapján akarja lesöpörni az igazságügyi elmeorvosszakértők Oláh János XVI. r. vádlott korlátozott beszámítási képessége és a vallomástételi időszakban tudatmódosító szerek alatt tartása miatt elmeállapotára vonatkozó, az elmeorvosok által levont helytálló következtetést.

Álláspontja szerint meg kell nézni, hogy mi a szakértők kompetenciája. Zacher Gábor nem az igazságügyi elmeorvostan a szakterülete, hanem az honvédorvostan, katasztrófa-orvostan; sürgősségi orvostan (oxyológia); igazságügyi toxikológia; klinikai toxikológia a kompetenciája.

Dr. Zamecsnik Péter arra is felhívta a bíróság figyelmét, hogy a jogszabályok változtak az utóbbi 17 évben, ezért meg kell vizsgálni az ügyészség által vélelmezett elkövetés kori jogszabályokat, mert az lesz szerinte az irányadó.

A bíróság 2018. május 9. napján még tart egy tárgyalást, aztán már csak minden hónapban egyet.

17 védő van…

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://viszkisdoboz.blog.hu/api/trackback/id/tr6313900540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Secnir 2018.05.10. 09:50:29

"A bíróság 2018. május 9. napján még tart egy tárgyalást, aztán már csak minden hónapban egyet.
17 védő van…"

úrjézus, ez most komoly? ez azt jelenti, hogy röpke másfél év a védőbeszédekre szánt idő? és utána még a döntéshozatal, stb...
...szóval jó, ha 2020-ra lesz ítélet?