Viszkisdoboz

fapalrepulo.jpg

A nevem Fapál László. A Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára voltam, korábban katonatiszt, majd sikeres ügyvéd. Az életem egyik napról a másikra gyökeresen megváltozott egy állítólagos viszkis doboznak köszönhetően.  

 

Egy volt tábornok, egy büntetőügy első számú vádlottja megváltoztatta korábbi vallomásait, és azt vallotta, hogy kenőpénzt adott nekem, amit én egy viszkis dobozba téve elvittem felettesemnek.  A vallomástevő ettől kezdve már nem vádlott, hanem tanú az eljárásban, én pedig minden egyéb bizonyíték híján, pusztán egy önmagát menteni kívánó ember vallomása alapján előzetes letartóztatásba kerültem.

Egy hónapos letartóztatásom alatt megpróbálták elérni, hogy tegyek terhelő vallomást az egykori honvédelmi miniszterre. Nem tettem, mert nem volt miért. Most bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel vádolnak. Naponta jelennek meg rólam hazugságoktól hemzsegő lejárató cikkek, de a valóságra senki sem kíváncsi. Az életem, a karrierem romokban, végzettségemnek megfelelő munkát talán soha nem kapok majd.

Két okból írom ezt a blogot. Egyrészt nem akarok lesütött szemmel járni, mert nincs okom rá: szeretném, hogy egykori munkatársaim, barátaim, ismerőseim, két felnőtt korú és négy kiskorú gyermekem megismerjék az igazságot velem kapcsolatban. Másrészt az a célom, hogy minél többen átlássák azt a folyamatot, amit ma Magyarországon elszámoltatásnak neveznek, és amelynek során bárkit, akinek haragosa van, egyetlen vallomás alapján börtönbe lehet vetni, tönkre lehet tenni. Ezen a blogon nyilvánosságra hozok minden fontos iratot az eljárással kapcsolatban és elmesélem, mi és hogyan történt valójában.

Friss topikok

  • Mzperx: Katonai ügyészeket nem vállalsz? Képzelem, mikor a vádlóid az ügyfeleid/védenceid lesznek... :O Va... (2020.05.28. 14:35) 310. Epilógus
  • Pálné Nagy: @Tudok én türelmes is lenni, ha írsz időnként: Örülök, hogy kiderült az igazság és vége a megpróbá... (2020.03.17. 02:30) 309. Itt a vége, fuss el véle
  • Secnir: kitartás Fapál úr! csak ennyit tudok hozzátenni... (2020.02.19. 13:23) 308. Ítélethirdetés előtt
  • Magyaur: Az erkölcsi tisztasága HŐS-sé avatta Önt, a rothadó és kapzsi NER-rel szemben. Példát mutat számun... (2019.12.03. 18:50) 306. Az életre szavaztunk
  • Molen David: Tisztelt Fapál László Ezredes Úr! Volt egy kérdése amiben azt kérdezte van ennél lejjebb? VAN !!... (2019.11.12. 22:29) 303. Az ügyészi fellebbezésre adott védői válasz

Linkblog

112. Magashegyi edzőtábor és túlzott tésztafogyasztás, azaz hazudik a(z legfőbb) ügyész 2.0

2013.03.06. 14:05 Viszkisdoboz

A két részre szakított társadalmakban nincsenek egyértelmű dolgok. A demokráciákban elfogadott szabályrendszerek vannak, amelyek világosan megmutatják, mi a helyes, mi a helytelen, mi a jogos, és mi nem az. Az irányított demokráciákban, demokratúrákban viszont minden egyes jelentősebb esemény értelmezése körül fogalmi háború tör ki. Ez történt a Tábornokper néven elhíresült tárgyalássorozat felmentő ítéletének kihirdetése után is: a jobboldal három éve tartó lejárató hadjárata után próbálja döntetlenre hozni, hogy a Honvédelmi Minisztériumban megtelepedett "szocialista bűnszervezet" bíróság elé állított tizenhét tagjából tizenötöt felmentett a bíróság bűncselekmény, vagy bizonyítottság hiányában.

Az elsőfokú bírósági ítélet indoklásában a Kaposvári Törvényszék hadbíró ezredese kifejtette: a tizenhét vádlott közül tizenöt ellen a vád javarészt egyetlen ­- törvényellenesen kicsikart, korlátozottan beszámítható személytől származó - vallomáson alapult, amit az ügyészek meg sem próbáltak egyéb bizonyítékokkal (vagyonosodási vizsgálatokkal, a vádlottak közötti kapcsolatokat bizonyító híváslistákkal, tanúkkal stb.) bizonyítani. Ezért fordulhatott elő, hogy felmentették azt is, aki tett magára terhelő vallomást, és azt is, aki ellen csak a "bűnbánó tábornok" meséje volt aduként az ügyész kezében. A katonai ügyészek hanyagsága miatt történt ez, akik nem választották külön O. János tábornok vallomásában a valós és a kitalált részeket, nem nyomozták végig külön-külön az eseteket, és nem szereztek pro vagy kontra bizonyítékokat, csak elhitték az egészet úgy, ahogy volt. Sokszor elmondtam már, de nem tudom elégszer elismételni: ahhoz hogy a viszkis dobozról szóló vallomásrészletről kiderüljön, hogy hazugság, elég lett volna megkérdezni néhány HM-dolgozót a miniszter környezetéből, és kiderül, hogy azért sem vihettem éppen Juhász Ferencnek egy italos dobozban pénzt, mert ő szigorúan megtiltotta az ajándékozást a HM-ben.  

De mit mond ezekre a népmesei elemekre a  kormányoldal? Ahol az egyik nagyágyú, Polt Péter legfőbb ügyész próbálta elsőként értelmezési keretbe helyezni 2013. március 4-én az Országgyűlésben a Tábornokper végeredményét. Harangozó Tamás, az MSZP képviselője ugyanis azonnali kérdést tett fel „Testközelben az ötvenes évek?” címmel. A szimbólumok iránt érzékeny jobboldali olvasók figyelmét szeretném felhívni, hogy a válaszadás a koncepciós perek atyja, Joszif Visszarionovics Sztálin halálának hatvanadik évfordulója előtt egy nappal hangzott el a magyar Országgyűlésben...

Polt és Orbán mandiner kép.jpeg                                                  A két régi harcostárs

A képviselő az azonnali kérdésben kifejtette, hogy az elsőfokú ítélet megszületett, amelyben a bíróság nagyon súlyos megállapításokat tett az ügyészség tevékenységére vonatkozóan. Sajtóbeszámolók szerint a Törvényszék katonai tanácsa múlt csütörtöki ítéletében törvénytelenül megszerzett bizonyítéknak minősítette a hazugsággal kikényszerített vallomást. Az ítéletet hozó háromtagú katonai tanács elnöke indoklásában hosszan kitért arra, hogy az ügyészség milyen hibákat követett el a nyomozás során. A valótlan ígérettel kikényszerített vallomást a demokratikus jogállammal összeegyeztethetetlen módszernek minősítette. A bíróság egyértelmű indoklása ezek szerint: az ügyészség nemcsak szakmailag hibás, hanem tételesen törvénysértő módszereket alkalmazott a gyanúsítottak megtévesztésére, megfélemlítésére hamis tanúvallomások kicsikarása érdekében. Harangozó Tamás tételesen az alábbi kérdésekre várt választ Polttól:

1. Cáfolja-e a legfőbb ügyész, hogy az ítélet a Központi Nyomozó Főügyészség szakmailag hibás és törvénytelen munkája miatt végződött így?

2. Ha nem cáfolja, mert nem lehet, akkor milyen következményei lesznek ennek az ügynek?

3. Indult-e fegyelmi eljárás a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője ellen?

4. Indult-e büntetőeljárás az ügyben eljáró ügyészek ellen?

5. Amennyiben a Központi Nyomozó Főügyészség vezetőinek felelőssége megállapításra kerül, kezdeményezik-e a köztársasági érdemrendjétől való megfosztást, és azonnali eltávolítását az ügyészségtől?

A legfőbb ügyész a feltett kérdések egyikére sem válaszolt, hanem a magyar labdarúgó válogatott mindenkori szövetségi kapitányait idéző magyarázkodásba kezdett, amelyben nyilvánvalóvá tette, hogy vereségről szó sincsen, a kérdező "rossz kontextusban értelmezi" a történteket. Élvezettel várom, amikor a legfőbb ügyész majd hosszan értekezik a magashegyi edzőtáborozás, a tárgyalás előtt túlzott tésztafogyasztás teljesítményre hátrányos voltáról...

De lássuk, hogy látjuk az ügyet, ha ügyészi szemüveg van rajtunk!

1. Polt Péter legfőbb ügyész válaszában visszautasította a párhuzamot az ötvenes évekkel, majd kifejtette, „ez nem lehet koncepciós per, már csak azért sem, mert ebben az ügyben a feljelentő ismertetése alapján tettenérésre került sor. Tehát azt gondolom, hogy ennél jobb bizonyíték nem kell.”

Árulkodó, hogy a képviselő nem is beszél a kérdésben koncepciós eljárásról, Polt viszont elsőként ezt a gyanút tagadja... Majd azonnal lecsap: az ügyben tettenérésre került sor, azaz valakit rajtakaptak a bűncselemény elkövetésén, ezért botorság koholt vádakkal dobálózni. A bírósági ítélet pontos ismerete azonban ebben a kérdésben is eligazít minket: valóban történt rajtaütés (tehát volt olyan cselekmény, amiben az ügyészek nem csak vallattak, hanem nyomoztak is), ezt a bíróság el is különítette a többitől. Így fordulhatott elő, hogy tizenhét vádlottból tizenötöt felmentettek, kettő ellen, köztük a bűncselekményen (pénzátvételen) kapott százados ellen folytatódik az eljárás, és minden bizonnyal lesz is ítélet vesztegetési ügyben.

Visinszkij.jpgVisinszkij (középen) Sztálin főügyésze a tizenhetek pere idején olvassa vádiratot

2. A legfőbb ügyész azt is elmondta, hogy „ebben az ügyben nemcsak az ügyészség járt el, hanem a bíróság is eljárt, tekintettel arra, hogy 12 terhelt esetében az előzetes letartóztatást a bíróság rendelte el, illetve aztán később tartotta fenn, azok alapján a bizonyítékok alapján, amelyek később a perben is szerepeltek.”

A válasz azonban egyszerűbb, mint gondolnánk! Az előzetes letartóztatás elrendeléséről döntő nyomozási bíró a vallomásokat nem értékelheti, hogy igaz vagy hamis, csak azt vizsgálja, hogy valószínűsíthető-e olyan ok, ami miatt a terhelt nem hagyható szabadlábon (szökés, elrejtőzés, összebeszélés). Azt azonban nem tudhatja, hogy az egyetlen bizonyíték, amit az ügyész felmutat a bíróság előtt egy hazug ígérettel, szabálytalanul kicsikart vallomás. A nyomozati bírónak ráadásul mérlegelési jogköre sem nagyon volt a letartóztatások tekintetében, mert az ügyész bűnszervezetben elkövetett vesztegetéssel vádolt meg mindenkit az ügyben, s ilyen esetben az elsőfokú ítélet megszületéséig szabadon sem lehet engedni a gyanúsítottat/vádlottat. A katonai ügyészek azonban az előzetest a kényszervallatás egyik formájaként alkalmazták, aki nem vallott, az ült, aki beszélt, mindegy, hogy igazat, vagy hazugságot az szabadult. És olyan eset is volt, ahol a nyomozati bíró mutatott rá arra, hogy az ügyészek négy hónap alatt egyetlen bizonyítékot sem tudtak felmutatni valakinek a bűnössége mellett, és nem hosszabbították meg az előzetest.  

Egy pillanatra szeretnék külön kitérni a bűnszervezet vádjára is. Ezt az ügyész úgy eszkábálta össze, hogy a vádlottak többsége nem is ismerte egymást. Ráadásul a vád szerint a bűncselekmény sorozat 2001-ben kezdődött és 2010-ben ért véget. A (megdőlt) vád szerint én 2004 és 2006 között kaptam pénzt a vállalkozóktól származó összegekből. Már csak azt nem értem, akkor hogyan lehettem tagja annak a bűnszervezetnek, amelynek egyik tagját három évvel később rajtakapják, hogy pénzt vesz át?  

3. Polt Péter azt is elmondta, hogy „ebben az ügyben több beismerés született - egyébként nemcsak az az egy, ami az újságokban megjelent, hanem ennél több -, s meg kell hogy mondjam, hogy amire hivatkoznak, hogy ez esetlegesen törvénytelenül szerzett bizonyítéknak minősül, azért nem lehet igaz, mert ezek a beismerések azt követően születtek, illetve azt követően lettek megerősítve, hogy az ön által említett úgymond ígéret elhangzott, majd kiderült, hogy ennek a teljesítése törvényes okokból nem lehetséges.”

Nézzük a tényeket. 2010 tavaszán nem egy, hanem minden vallomás megjelent a Magyar Nemzet című napilapban. Még olyan vallomás is, amely a nyomozati iratokból eltűnt! Ezekből a vallomásokból az derült ki, hogy néhány katonatiszt elismerte, hogy átvett kisebb-nagyobb összegeket az elmúlt években. Ilyen tekintetben megerősítették az ügyészség gyanúját. Abban a tekintetben viszont cáfolták, hogy ebből akár nekem, akár a honvédelmi tárca más vezetőjének juttattak volna egy fillért is. Ilyet egyedül az egész eljárás során O. János dandártábornok mondott. Vagyis nem az egész eljárás, hanem csak a nyomozás során, mert a bíróság előtt már ő sem ismételte meg a vallomását. A beismerő vallomások között volt egy olyan, ami "kimutatott" az ügyészségi koncepcióból, egy tábornok esete, akit egyszeri vesztegetéssel vádoltak meg. Itt - a többi esettel ellentétben - minden összetevő megvolt a vádhoz, a vesztegető, a vesztegetett, összeg és időpont. Nem is fért bele az általános koncepcióba, ahol rendszerint mindez hiányzott, a kijelölt bűnös kivételével, persze. Ebben az ügyben korábban történt vádemelés, és a tábornokot bűntársával együtt el is ítélték letöltendő börtönbüntetésre. Nem érte meg benntartani őket az ügyben, mert magukon kívül csökönyösen nem tettek másra terhelő vallomást, így sem a bűnös szocikat, sem a bűnszervezeti álmokat nem sikerült igazolni velük. Kilógtak a koncepcióból.   

A kormánypártok jogértelmezési erőfeszítései mellett külön említést érdemel nyelvőri tevékenységük. A legfőbb ügyész ugyanis nem mindennapi nyelvi leleménnyel számol be arról, hogy az ügyészek a büntetés elengedésével, illetve csökkentésével csaltak ki hazug tanúvallomást, később azonban "kiderült" - Polt szó szerint így fogalmaz, hogy ennek az ígéretnek a "teljesítése törvényes okokból nem lehetséges". Tehát, a törvényesség őre szerint teljesen normális, hogy a jogalkalmazók, akik például személyi szabadságuktól is megfoszthatják a polgárokat, nem ismerik a törvényeket, amelyek alapján dolgoznak. Képzeljük el, ha egy osztályos főorvos egy elszúrt műtét után azzal védené a műhibát elkövető beosztott orvost az elhunyt páciens hozzátartozói előtt, hogy "kiderült, a megoprelandó vakbél másutt volt, mint ahol a kolléga eredetileg feltételezte!"

Ebből a válaszból egyetlen érdemi információ derül ki számunkra: a legfőbb ügyész elismerte, hogy O. János tábornok vallomását törvénytelenül szerezték be a katonai ügyészek. Pont. Ezen nem nagyon van mit magyarázni.

4. A legfőbb ügyész szerint „az ügyészség szakszerűen, törvényesen és az igazságosságnak meggyőződése szerint megfelelően járt el, ezért semmifajta felelősségre vonás nem indokolt.”

Erre viszont azt szokták mondani, hogy helyes feltételezésből rossz következtetést vont le a legfőbb ügyész. Miután elismerte (bár elkente) az ügyészi felelősséget, nem tartotta fontosnak, hogy a beszerzése körülményei miatt törvénytelennek minősített egyetlen bizonyíték keletkezése miatt vizsgálat induljon. Két következtetést lehet levonni Polt magyarázatából: vagy lehetséges a jogot nem ismerő ügyészek alkalmazása a Központi Nyomozó Főügyészségen, vagy a katonai ügyészek egy Polt által is jóváhagyott koncepciót hajtottak végre, ezért a főnök segít menteni az irhájukat! A helyes megfejtéseket a kiadóba várom.... A megoldásban segíthet, hogy a koncepciós jelleget olyan "apróságok" is erősítik, mint az a tény, hogy jelenleg is folyik kényszervallatás miatt eljárás börtönőrök ellen, akik N. Dénes III. r. vádlottnak "hozták a tudomására" ki ellen kellene vallania szabadsága visszanyerése érdekében.

5. Polt az Országgyűlésben arra is felhívta a kérdező képviselő figyelmét, hogy „amit mondunk, azt bizonyítani kell. Ha ezt anélkül mondjuk, akkor az a szégyenletes.”

Na, ebben a pontban viszont maximálisan egyetértek a legfőbb ügyésszel! Ez lett volna beosztottai feladata is, akik azonban semmilyen más bizonyítékkal nem álltak elő az ügyben, csak O. János tábornok vallomásával. Egy törvénytelen ígéretekkel beszerzett, törvénytelen vádalkuval kicsikart, kóros elmeállapotban lévő ember gyanúsítotti vallomásával kívánta bizonyítani bűnösségemet az ügyészség, akit ráadásul tanúként kívántak ellenem felhasználni. Ez legfőbb ügyész úr, tényleg szégyenletes!

Ön akkor járt volna el helyesen, ha bejelenti, hogy vizsgálatot rendelt el az ügyben. Nem ezt tette. Elvtelenül megvédte azokat az ügyészeket, akiknek a törvénysértéseit a bíróság két és fél órán keresztül – jegyzőkönyvről jegyzőkönyvre - ítéletének indokolásában ismertetett.

Polt Péter bízik a másodfokú ítéletben, hogy a bíróság majd az ügyészségnek ad igazat. Egyet biztosan leszögezhetünk: miként a jogtalanságból jog nem keletkezhet, úgy az ügyészség törvényi eljárási szabályokat semmibe vevő, a „cél szentesíti az eszközt” típusú eljárásából büntető anyagi jogszabályok alkalmazása sem következhet. Egy jogállamban. Ennek mára már csak egy letéteményese maradt: a bíróságok. Szúrja is a kormánypártok szemét ez a függetlenség, és a per kapcsán biztosra veszem, hogy meg fogják támadni a kommunista idők köztünk maradt zárványát: a bíróságokat. Másodszor ebben a kormányzati ciklusban! De ha ez a bástya is bedől, akkor az állampolgárok vitás ügyeiket nem a bíróságokon, hanem a tálió elvnek megfelelően egymás között fogják lerendezni.

Ez pedig mindenkinek fájni fog. Poltnak és megbízóinak is.

19 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://viszkisdoboz.blog.hu/api/trackback/id/tr465119777

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gumirocker 2013.03.06. 14:52:19

Remélem, hogy a másodfok is legalább ennyire karakán lesz. /Bár mint tudjuk... lóra és bírósági ítéletre ne fogadj!:-( /

Mindenesetre nagyon árulkodó volt Polt Péter tegnapi testbeszéde is. Mintha kissé kínosan érezte volna magát és bele is zavarodott az egész szituációba.

Volt tüzér 2013.03.06. 16:00:03

@gumirocker: Hogy polt belezavarodott volna? Frászt! Olyan magabiztosan mondta a hülyeségeit, mint annak a rendje!

gumirocker 2013.03.06. 18:22:37

@Volt tüzér: a testbeszédét nézd.... ahogy izgett-mozgott..... és volt egy mondata, amikor majdnem dadogott. Utána persze rutinos nyilatkozóként darálta le a mondókáját - azaz mellébeszélt. Mondjuk valljuk be, elég hülyén nézne ki, ha a Legfőbb Ügyész ne tudna bárkinek az arcába hazudni.:-) Elvégre sokszor pont olyan dolgokról kérdezik, amiről valami miatt nem akar vagy nem beszélhet. Ilyenkor meg el kell mísmásolnia.

Szerintem illúzió volt azt várni, hogy térdre hull, mea culpázik és mindenkitől bocsánatot kér az elmúlt két évért.....

Mzperx 2013.03.06. 22:44:39

Hová lettek a bejegyzések lájkjai? A 110-es számú bejegyzésnek közel 1000 like-ja volt még tegnap, most meg 9!!!
Ejnye-bejnye, valakik ezzel is csökkentik az oldal népszerűségét. Micsoda piti patkányok!

regress 2013.03.07. 09:23:23

méghogy polt hazudik? á dehogy.csak aztmondja amit viktor elvár tőle.ő sem szeretne közmunkás lenni

DezInf 2013.03.07. 09:44:44

@regress:

Polt elvtárs jó elvtárs. Tessék békén hagyni,mert TEKegolyón lészen billentve egy TEKetlen által. Itten rend van és demokrizé. Akinek nem teccik a renccer az szójjon,oszt elviszik....

felcsutisuttyo 2013.03.07. 10:20:02

@gumirocker:
Ez se ússza meg a lámpavasat! Mad akkor fog..térdre rogyva mea culpázni!!

TrueY · http://qltura.blog.hu 2013.03.07. 10:42:56

"Kilógtak a koncepcióból."
Ezen mit kell meglepődni? Simor meghallgatásán is előhúzta a fityiszes bizottsági tag, hogy mit kellene elfogadni. A bizottság jobbikos elnöke meg kiakadt, hogy milyen koncepciós per folyik az MNB elnöke ellen. Azt hiszem ehhez már nincs mit hozzátenni... :(

regress 2013.03.07. 10:56:46

@TrueY: igazad lehet,mert most nem hemzsegnek itt az agyhalottak

Kis Leokádia 2013.03.07. 13:29:05

Amikor ilyen híreket olvasok, mindig felmerül bennem, hogy a sértett miért nem indít "hivatali visszaélés" bűncselekménye miatt pert? Ugye az ügyész a kötelességét megszegte (bizonyítékot kellett volna gyűjtenie, nem tette), emiatt embereket börtönbem tartottak. Ha esetleg kiderül, hogy _szándékosan_ nem vakaróztak, mert nem lett volna semmi bizonyíték, akkor meg egyből jogellenes fogvatartás lesz belőle.

Az esélyekkel a jelenlegi helyzetben tisztában vagyok, de ha senki sem emeli fel a szavát, akkor ne csodálkozzunk hogy a legfőbb ügyész félrebeszélhet. Ez nem csak erre az ügyre vonatkozik.

kronosz6 2013.03.07. 13:43:30

Ezek a liberálisok tényleg mindenre képesek. Védik a korrupt katona tiszteket. Persze hasonlók, ezért a nagy szolidaritás.

☉ ☾ 2013.03.07. 14:18:14

Recseg ropog az egész tákolmány, akinek esze van lefelé mászik róla.

zassz 2013.03.07. 14:39:16

@Kis Leokádia: "az ügyészség szakszerűen, törvényesen és az igazságosságnak meggyőződése szerint megfelelően járt el, ezért semmifajta felelősségre vonás nem indokolt.”

22 éve foglalkozom büntetőjoggal, ebből 6-ot ügyészként, de 16 éve elegem lett a felelőtlen, büntetlen, szakmailag
megalapozatlan működésből, amely szakmai hiányosságaikat szorgalommal és arroganciával pótolják.
Csodálkoztam már a korábbi fidesz kormány bukása után, de csodálkozom a mai napig, hogy a nyilvánvalóan bizonyítható hivatali visszaélések ellenére senki sem tett/tesz semmit. Igenis meg kell indítani a büntetőeljárásokat, hiszen, ha a "törvényesség őre", mi több a "legfőbb őre" bűncselekményt követ el, ráadásul nem gondatlant, akkor igenis fokozottan el kell járni vele szemben.
Amit Polt állított, az figyelemmel a Be., Tákolmány, Ügyészségi törvény stb. passzusaira egészen egyszerűen nem igaz. Tehát ha nem indít eljárást, akkor "hivatali helyzetével egyébként visszaélve közreműködik abban, hogy valakik (jelen esetben az ügyészei)jogtalan előnyhöz (nincs ellenük eljárás) jussanak." Ez simán beleütközik a Btk. 225-be szerintem, de ezt a listát reggelig lehetne folytatni: Kubatov lista, hivatalból észleli, de nem indít ügyet, holott neki, mint hiv. szem.-nek ez hivatali kötelessége. Handó Tünde szerződése ügyvédi irodával, az általa nem megfelelően végzett munkája miatt indított perekben (bírók pere)Hűtlen kezelés: 1. ha betartja az AB határozatát, akkor a bíróknak nem kell egyenként pert indítania az OBH ellen. 2. Ha mégis indul per, nehogy már ne tudja magát az OBH képviselni, holott állítom, még a takarítónő is jogvégzett náluk. Mégis óranként 30 ezres ügyvédi díjjal megbíz egy irodát arra, amit neki végzettsége okán csuklóból tudnia kellene, hiszen munkaügyi perekről van szó. Tehát a közvagyont hűtlenül kezeli.
Persze, lehet, hogy ez nem jut "hivatalból" Polt tudomására, ui. ezt nem hozta a Nemzet:)

Ez csak két gyorsan kiemelt kapaszkodó, ébresztő ellenzéki jogász politikusok, de ha mégsem, hát én szóltam, itt a mankó!

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.03.07. 15:17:43

Mocskos tolvaj vagy, mint a többiek, és ezt az egész ország tudja !

Legfeljebb megúszod te rohadt komcsi tolvaj geci !

Megúsztatok már nagyobb rablásokat is !

Kis Leokádia 2013.03.07. 17:58:28

@zassz: Mivel en csak partvonalon kivülről ugatom a dolgokat volna egy kérdésem: a hivatali visszaélés magánvádas, vagy köteles lett volna eljárni akinek tudomására jut, hogy nem csinálnak semmit? (Nem vagyok jogász)

Azt most felejtsük el, hogy az ügyészégen belül a "főnöknek" már eleve szankcionálnia kellett volna a semmittevést, kifejezetten az érdekel, hogy meg kellett volna vádolni őket, vagy sem.

zassz 2013.03.07. 22:06:49

@Kis Leokádia: a magánvádas eljárás az más jogi fogalom. Itt arról van szó, hogy ha hivatalból észleli a hivatalos személy, hogy bűncselekmény történt, köteles az eljárást megindítani az arra illetékes hatóság előtt. Ez nem lehetőség, ez kötelesség. Amúgy ebben az ügyben szerintem bíztak abban, hogy nem derül ki a túrpisság. Sajna a bírók egy része még mindíg azt gondolja, hogy a tárgyalás KIZÁRÓLAG arról szól, hogy a vádat érvényre juttassa. Így tehát soxor érzem úgy -bár hála a rendszernek, és Handónak, hogy a bírák végre valóban KÖZÉPEN ülnek- hogy két ügyésszel kell küzdenem a tárgyalóban. A "középen ülést" persze kötelezővé tette már réges régen egy-egy jogelv, pl. a fegyveregyenlőség elve, stb., de a gyakorlatban ez alig érvényesült.

Azt gondolom, hogy az ügyész felettese azért van, hogy ellenőrizze a beosztott ügyész munkáját. Tehát esetünkben két opció akad szerintem. 1. ellenőrizte és egyetértett vele. 2. ellenőrizte és nem vette észre a hibát. + 1. nem is ellenőrizte. Mindegyik eset minimum fegyelmi, ismerve a vonatkozó jogszabályokat. Persze a szervezet kifelé zárt, elmennek a végletekig vélt igazuk okán, aztán belül akad néha enyje-benyje. Lsd Kaiser Ede ügye: már régen felmentették, mert nem ő volt Móron, de az alibijét igazoló barátnőt és szüleit még évekig zsinnyegtették hamis tanúzás miatt. A bírót pedig ezesetben kötötte a saját szabályrendszere, végig kellett tárgyalnia az ügyet. De az ügyész ejtheti a vádat BÁRMIKOR. Nem tették. Na tudtommal ezt sem követte szankicó. hát ez van. Mindig azzal "nyugtatom" védenceimet, hogy Magyarország jogállam. Kelet-Timbuktuból nézve :(

bulista 2013.03.08. 18:00:05

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Kire gondolsz, te szerencsétlen agyhalott: a Simlicska Lala-Nyerges Zsótti párosra?

alte trottel 2013.03.08. 19:47:38

@bulista:
Hagyd a 'csába! Ez egy szerencsétlen, intellektuálisan erős kihívásokkal küszködő hímivarszerv (hülye fasz, hogy ő is megértse). A Finesznek már csak ilyenek hajlandók ingyen nyalni.
süti beállítások módosítása