Viszkisdoboz

fapalrepulo.jpg

A nevem Fapál László. A Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára voltam, korábban katonatiszt, majd sikeres ügyvéd. Az életem egyik napról a másikra gyökeresen megváltozott egy állítólagos viszkis doboznak köszönhetően.  

 

Egy volt tábornok, egy büntetőügy első számú vádlottja megváltoztatta korábbi vallomásait, és azt vallotta, hogy kenőpénzt adott nekem, amit én egy viszkis dobozba téve elvittem felettesemnek.  A vallomástevő ettől kezdve már nem vádlott, hanem tanú az eljárásban, én pedig minden egyéb bizonyíték híján, pusztán egy önmagát menteni kívánó ember vallomása alapján előzetes letartóztatásba kerültem.

Egy hónapos letartóztatásom alatt megpróbálták elérni, hogy tegyek terhelő vallomást az egykori honvédelmi miniszterre. Nem tettem, mert nem volt miért. Most bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel vádolnak. Naponta jelennek meg rólam hazugságoktól hemzsegő lejárató cikkek, de a valóságra senki sem kíváncsi. Az életem, a karrierem romokban, végzettségemnek megfelelő munkát talán soha nem kapok majd.

Két okból írom ezt a blogot. Egyrészt nem akarok lesütött szemmel járni, mert nincs okom rá: szeretném, hogy egykori munkatársaim, barátaim, ismerőseim, két felnőtt korú és négy kiskorú gyermekem megismerjék az igazságot velem kapcsolatban. Másrészt az a célom, hogy minél többen átlássák azt a folyamatot, amit ma Magyarországon elszámoltatásnak neveznek, és amelynek során bárkit, akinek haragosa van, egyetlen vallomás alapján börtönbe lehet vetni, tönkre lehet tenni. Ezen a blogon nyilvánosságra hozok minden fontos iratot az eljárással kapcsolatban és elmesélem, mi és hogyan történt valójában.

Friss topikok

  • látjátok feleim szümtükkel: @AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: "Ha valaki előkészületeket egy bűncselekményre, akkor is elítélhető... (2018.12.08. 21:02) 291. A Tábornok-per 8. évfordulójára
  • krokodil2008: Az aktív vesztegetők akkor még kaphattak "mentességet" meghatározott esetekben. Szóval ebben semmi... (2018.11.10. 10:27) 290. Perbeszéd az ügyészségi „koronatanú” érdekében
  • Mzperx: kissiú! Ha, meg nem volt annyi, akkor meg hagyják már békén a büdös francba!!! Rohadt aljas állam ... (2018.11.09. 22:02) 288. A védők is elfáradtak
  • krokodil2008: Szomorú olvasni amit a védők teljesítményéről ír. De sajnos nem példa nélküli. Az átlagember, mint... (2018.10.09. 14:54) 289. Debrecen, az nem Kaposvár!
  • Hajnali Blogger: Időről időre beleszaladok ebbe a történetbe, és mindig azzal az érzéssel távozom, hogy tanítani ké... (2018.06.20. 22:03) 286. Rágjuk a gittet!

Linkblog

95. Olvasó ügyészek

2013.01.16. 22:01 Viszkisdoboz

Felment a függöny, megkezdődött az utolsó felvonás: Mától három napon keresztül a vád- és védőbeszédek hangzanak el a Kaposvári Törvényszéken az úgynevezett „Tábornokperben” közelít az ítélethozatal, és egy ilyen összetett ügyben a bíróságnak mindig nehéz dolga van. A bonyolult jogi tényállásokon túl a nyomozás teljesen átpolitizált, és a média, a kormánypárti hírharsonák már nyomozati szakban eredményt is hirdettek. Ilyen körülmények között kell a bírói tanács tagjainak kizárólag a tényekre, az igazságra koncentrálnia.

Már a kormányváltás előtt, de 2010 óta fokozottan a gyanúba kevert vagy keveredett katonák, köztisztviselők, és politikusok esetében ismert táncrend szerint megy minden. Elsőként a jól értesült kormánypárti napilap fogalmazza meg a bűncselekmény gyanúját, illetve a vélt vagy valós (legyünk objektívek, az eddigi eredmények szerint inkább vélt) elkövetőket. Aztán hogy, hogy nem, a Fidesz közeli elektronikus médiumok mindig a közelben tudnak lenni, amikor megtörténik az őrizetbe vétel, hogy hosszan és érzékletesen tudják mutatni a láncon vezetett, megtört bűnöző első lépéseit az igazság birodalmába, ahol a Vezénylő Tábornok, minden magyarok szellemi atyja éppen helyére billenti a sarkából kimozdult világot.

A további részek is ismertek: még nyomozati szakban megjelennek a gyanúsítotti vallomások részletei, választási kampányban az ügy a politikai közbeszéd részévé válik, amivel az ellenfél elvetemültségét lehet illusztrálni, választás után pedig ezt szemléltetni, hogy az új világrend elszámoltat minden fillérnyi közpénzzel. Akivel nem az Simicska, vagy Közgép.

Aztán ahogy megy előre az idő, megkopik az újdonság varázsa, és – nem mellesleg – fogynak az ügyészek kezében a bizonyítékok, amikkel alá lehet támasztani a tetszetős koncepciót, egyre kevesebbet lehet hallani a perről, és mire kiderül, hogy két vádlott – köztük a „koronatanú” – beszámíthatóságát, és így szavahihetőségét is megkérdőjelezik az elmeorvos szakértők, addigra csak apró hír lesz belőle a belső oldalakon. O. János tábornokról, már megállapították, hogy korlátozottan beszámítható, a mai tárgyalási napon pedig a bíróság dr. L. András Szilárd ezredes elmeállapotáról tudakozódott a szakértőktől. A bíróság által kirendelt igazságügyi szakértőket és a meghatalmazott védő által bekért elmeszakvéleményt készítő szakértőket ütköztették, mert a két vélemény némileg ellentmondott egymásnak. Az ügyészség az ellentétre hivatkozva új szakértő kirendelését akarta elérni, de indítványát a bíróság elutasította. Egy füst alatt dr. Waltner Roland őrnagy, főügyészségi katonai ügyész azzal is megpróbálkozott, hogy O. János tábornok esetében is újabb elmeszakértő kerüljön kirendelésre. A bíróság ezt is határozottan elutasította, figyelemmel arra, hogy ebben a katonai tanács már korábban döntést hozott.

Waltner Roland.jpeg

A bíróság ezt követően a bizonyítási eljárást lezárta, és a vádbeszéd megtartására adta meg a szót a főügyészségi katonai ügyészeknek. Az ügyészség a vádirattal megegyező vádbeszéd gyors felolvasásába kezdett. Az ügyészségi perbeszédet négy óra alatt sem sikerült felolvasni, így a holnapi napon délelőtt folytatódik a vádbeszéd ismertetése. Utána kezdődhet a védők perbeszéde. A vádbeszéd engem érintő része szó szerint megegyezik a vádirattal. Azonban egy év alatt annyit előre léptünk, hogy már az ügyészek szerint is az engem érintő vád egyetlen bizonyítéka O. János tábornok előzetes letartóztatásban tett vallomása, ezt pedig – fogalmaz a vádirat, ellentmondva az orvos szakértői véleménynek, és a per folyamán minden vádlott és sok tanú által cáfolt O. Jánosnak – „hitelesnek fogadta el az ügyészség”.

Mára azonban tudjuk, hogy a személyiségzavarban szenvedő tábornok bármi áron ki akart kerülni a börtönből, így védekezett elméjét egyre nagyobb nyomással terhelő stresszhelyzet ellen. Az igazságügyi elmeszakértők szerint hajlamos volt arra, hogy a múlt eseményeit kiszínezze, eltúlozza, vagy – a fokozott megfelelni akarás miatt – éppen ne a valóságot mondja. Ennek egyik fontos bizonyítéka az is, hogy O. János tábornok az elmeszakértőknek úgy nyilatkozott: a 2010-es parlamenti választások kimenetele – a FIDESZ-KDNP pártszövetség győzelme – neki is köszönhető.

Annyi hasonlóság mindenképp van benne, hogy a kétharmadot is ennyi igazmondással szerezték meg, és nem is áll sokkal biztosabb lábakon, mint ez a vádirat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://viszkisdoboz.blog.hu/api/trackback/id/tr95022615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.