Viszkisdoboz

fapalrepulo.jpg

A nevem Fapál László. A Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára voltam, korábban katonatiszt, majd sikeres ügyvéd. Az életem egyik napról a másikra gyökeresen megváltozott egy állítólagos viszkis doboznak köszönhetően.  

 

Egy volt tábornok, egy büntetőügy első számú vádlottja megváltoztatta korábbi vallomásait, és azt vallotta, hogy kenőpénzt adott nekem, amit én egy viszkis dobozba téve elvittem felettesemnek.  A vallomástevő ettől kezdve már nem vádlott, hanem tanú az eljárásban, én pedig minden egyéb bizonyíték híján, pusztán egy önmagát menteni kívánó ember vallomása alapján előzetes letartóztatásba kerültem.

Egy hónapos letartóztatásom alatt megpróbálták elérni, hogy tegyek terhelő vallomást az egykori honvédelmi miniszterre. Nem tettem, mert nem volt miért. Most bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel vádolnak. Naponta jelennek meg rólam hazugságoktól hemzsegő lejárató cikkek, de a valóságra senki sem kíváncsi. Az életem, a karrierem romokban, végzettségemnek megfelelő munkát talán soha nem kapok majd.

Két okból írom ezt a blogot. Egyrészt nem akarok lesütött szemmel járni, mert nincs okom rá: szeretném, hogy egykori munkatársaim, barátaim, ismerőseim, két felnőtt korú és négy kiskorú gyermekem megismerjék az igazságot velem kapcsolatban. Másrészt az a célom, hogy minél többen átlássák azt a folyamatot, amit ma Magyarországon elszámoltatásnak neveznek, és amelynek során bárkit, akinek haragosa van, egyetlen vallomás alapján börtönbe lehet vetni, tönkre lehet tenni. Ezen a blogon nyilvánosságra hozok minden fontos iratot az eljárással kapcsolatban és elmesélem, mi és hogyan történt valójában.

Friss topikok

Linkblog

94. Az utolsó felvonás következik

2013.01.11. 17:46 Viszkisdoboz

Elérkezett az idő: egy éves tárgyalássorozat után a Kaposvári Törvényszék a napokban lezárja a „Tábornokperként”, és „Viszkisdobozos ügyként” is ismert büntetőeljárást, és meghozza első fokú ítélet.

A bizonyítási eljárást követően a Kaposvári Törvényszék Katonai Tanácsa előtt perbeszédekkel fejeződik be a büntetőügy. 2013. január 16-án, 17-én és 18-án a bíróság az előzetes tervek szerint meghallgatja a katonai ügyész vádbeszédét, majd két és fél napon keresztül a védőbeszédek következnek. Legvégül az utolsó szó jogán a vádlottak is felszólalhatnak.

A vádlottak száma miatt az ítélet és az indokolás terjedelmes lesz, ezért feltehető, hogy az utolsó szó jogán elhangzott felszólalásokat nem követi azonnal ítélethirdetés. A bíróság valószínűleg elnapolja majd a határozat kihirdetését, amit legfeljebb 15 nappal tehet meg. Ebben az esetben a bíróságnak az ügydöntő határozat kihirdetésének határnapját meg kell jelölnie.

A vádirathoz képest az egy évig tartó bizonyítási eljárás esetemben nem hozott semmi újdonságot. A „Viszkisdobozos ügyben” O. János, XVI. r. vádlott nyomozati szakban tett vallomásán kívül továbbra sem támasztja alá az ügyészség rám vonatkozó vádját semmilyen bizonyíték. Valamivel azonban mégis előbbre jutottunk. A bíróság által kirendelt igazságügyi szakértők a vallomástételi időszakra személyiségzavart állapítottak meg a vád „koronatanújánál”. A Btk. szerint ez kóros elmeállapotnak tekintendő, mivel nem lehet eldönteni, hogy éppen a vallomástételkor igazat szólt-e, vagy személyiségzavaros képzelete ragadta magával. O. Jánost képtelenné ugyan nem tette elmebéli állapota, hogy cselekménye következményeit felismerje, de közepes fokban korlátozta, és jelenleg is korlátozza. Így hiteles vallomást már nem is várhatunk tőle.

Pinokkió3.JPG

           Készül a vádirat

Az utolsó felvonás után a bíróság katonai tanácsának döntenie kell. Blogom szinte minden bejegyzésében jeleztem, hogy a „Viszkisdobozos ügy” egyike az ügyészség próbálkozásainak, hogy koncepciós, vagy koncepciósított perekkel a vádlottak padjára rángassa a 2002 és 2010 közötti kormányok politikusait. Ennek az eljárásnak nem én vagyok az igazi célpontja, hanem Juhász Ferenc, volt honvédelmi miniszter, engem „csak” azért kevertek bele, mert még az erős képzelőerővel rendelkező katonai ügyészek is életszerűtlennek tartották, hogy honvéd tábornokok készpénzt dugdossanak miniszteri zsebekbe a hivatali épületek irodáiban. Az már hihetőbbnek tűnt, hogy a tárca egyik igazgatóságának helyettes, majd első számú vezetője, legalább a közigazgatási államtitkár irodájába bejáratos. Ez sem volt ugyan így, de legalább nem azonnal lóg ki a lóláb, és leplezi le a korlátokat nem ismerő kormányzó pártszövetség hatalomgyakorlását, amely az ügyészséget politikai irányítás alá helyezte, és a pártszövetség vasöklévé tette.

2013-ban az Alkotmánybíróságban végrehajtott – már eldöntött – személycserék és a jegybank tervezett megszerzését követően a maradék jogállamnak egyetlen támasza marad: független bíróságai. Az igazságszolgáltatást a kétharmados hatalom – bár történtek rá kísérletek – még nem tudta a kormányzati politika szolgálóleányává tenni.

Meggyőződésem, hogy a bíró személyes függetlenségét se megtörni, se megvenni nem lehet. Ebben hiszek és egyben ez az egyetlen reményem.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://viszkisdoboz.blog.hu/api/trackback/id/tr525012463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lensver 2013.01.14. 17:53:18

Tisztelt Fapál úr!

Ha végre -remélhetőleg az Ön számára pozitív végkimenettel - lezárul az egész mizéria, megtenné hogy egy bejegyzésben publikálja a blog látogatottsági adatait? Nagyon kíváncsi lennék magukra a puszta adatokra, de még jobban egy összehasonlításra, hogy amikor a sajtóban is megjelent egy-egy cikk a "viszkisdoboz ügyről", akkor azzal párhuzamosan hogyan változott a napi látogatószám...

Stradlin 2013.01.14. 21:15:29

Szerintem nem akartak minden 2002-2010 közötti kormányzati politikust megvádolni, csak az olyanokat, akiket az mszp már ejtett. Az igazi szoci nagyvadakat nem érintett semmilyen eljárás, de még annak a szele sem. Sorolnék szivesen neveket, hogy kik érdemelnék meg a szoci politikusok közül is(!), hogy több 10 évet kapjanak, de nem teszem. Tetszik a blog, de mint már korábban is írtam, a szocialista (vagy akár fideszes) politikusok mosdatásával nem igazán tudok azonosulni. Ennyi sarat ugyanis képtelenség lemosni a politikai elitünkről.