Viszkisdoboz

fapalrepulo.jpg

A nevem Fapál László. A Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára voltam, korábban katonatiszt, majd sikeres ügyvéd. Az életem egyik napról a másikra gyökeresen megváltozott egy állítólagos viszkis doboznak köszönhetően.  

 

Egy volt tábornok, egy büntetőügy első számú vádlottja megváltoztatta korábbi vallomásait, és azt vallotta, hogy kenőpénzt adott nekem, amit én egy viszkis dobozba téve elvittem felettesemnek.  A vallomástevő ettől kezdve már nem vádlott, hanem tanú az eljárásban, én pedig minden egyéb bizonyíték híján, pusztán egy önmagát menteni kívánó ember vallomása alapján előzetes letartóztatásba kerültem.

Egy hónapos letartóztatásom alatt megpróbálták elérni, hogy tegyek terhelő vallomást az egykori honvédelmi miniszterre. Nem tettem, mert nem volt miért. Most bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel vádolnak. Naponta jelennek meg rólam hazugságoktól hemzsegő lejárató cikkek, de a valóságra senki sem kíváncsi. Az életem, a karrierem romokban, végzettségemnek megfelelő munkát talán soha nem kapok majd.

Két okból írom ezt a blogot. Egyrészt nem akarok lesütött szemmel járni, mert nincs okom rá: szeretném, hogy egykori munkatársaim, barátaim, ismerőseim, két felnőtt korú és négy kiskorú gyermekem megismerjék az igazságot velem kapcsolatban. Másrészt az a célom, hogy minél többen átlássák azt a folyamatot, amit ma Magyarországon elszámoltatásnak neveznek, és amelynek során bárkit, akinek haragosa van, egyetlen vallomás alapján börtönbe lehet vetni, tönkre lehet tenni. Ezen a blogon nyilvánosságra hozok minden fontos iratot az eljárással kapcsolatban és elmesélem, mi és hogyan történt valójában.

Friss topikok

  • látjátok feleim szümtükkel: @AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: "Ha valaki előkészületeket egy bűncselekményre, akkor is elítélhető... (2018.12.08. 21:02) 291. A Tábornok-per 8. évfordulójára
  • krokodil2008: Az aktív vesztegetők akkor még kaphattak "mentességet" meghatározott esetekben. Szóval ebben semmi... (2018.11.10. 10:27) 290. Perbeszéd az ügyészségi „koronatanú” érdekében
  • Mzperx: kissiú! Ha, meg nem volt annyi, akkor meg hagyják már békén a büdös francba!!! Rohadt aljas állam ... (2018.11.09. 22:02) 288. A védők is elfáradtak
  • krokodil2008: Szomorú olvasni amit a védők teljesítményéről ír. De sajnos nem példa nélküli. Az átlagember, mint... (2018.10.09. 14:54) 289. Debrecen, az nem Kaposvár!
  • Hajnali Blogger: Időről időre beleszaladok ebbe a történetbe, és mindig azzal az érzéssel távozom, hogy tanítani ké... (2018.06.20. 22:03) 286. Rágjuk a gittet!

Linkblog

79. Vallomás kóros elmeállapotban

2012.09.23. 13:11 Viszkisdoboz

Az előző bejegyzésben láthattuk, hogy O. János tábornok, XVI. rendű vádlott milyen körülmények között, miért és hogyan vált „bólogató Jánossá”, a katonai ügyészség engedelmes bábjává. Általa is hallhattuk, amit már mások is már elmondtak: „az ügyészeknek volt egy koncepciójuk, ők mondták, hogy ők ezt jobban tudják nála”. O. János tábornoknak ugyanis csak „bólintania kellett, és mondták, hogy elengedik”.

Képet kaphattunk arról is, hogy az ügyészek Magyarországon semmibe veszik az ártatlanság vélelmét. Semmibe veszik, hogy az ügyészek nem kényszeríthetik a gyanúsítottat, hogy először magára nézve, majd másokra is terhelő vallomást tegyen. Begyógyszerezett, beszűkült tudatállapotú embereket hallgatnak ki, a szabadulás reményével kecsegtetik őket, majd így beszerzett vallomásuk alapján másokat is bebörtönöznek. Az előzetesben lévők kapcsolattartását hozzátartozóikkal megtiltják, vagy korlátozzák, teljesen szabálytalanul magánzárkákban tartatják őket. Alig van olyan ún. elszámoltatási ügy, ahol a gyanúsítottak egy része ne számolt volna be akár bíróság előtt is arról, miként próbálták válogatott eszközökkel (a fürdésmegvonástól a családtagjának temetésétől való távol tartásig) rábírni, hogy az ügyészek koncepciójának megfelelő terhelő vallomást tegyen másokra. Érdemes újra kimondani: ma Magyarországon az ügyészek az előzetes letartóztatás intézményét kényszervallatásként alkalmazzák!

A szokásos ügyészi védekezés az, hogy az előzetes letartóztatást nem az ügyészség, hanem a nyomozási bíró rendelte el. A nyomozási bíró az esetek 99%-ában egyetért az ügyészi indítvánnyal, ugyanis nem érheti az a vád, hogy a nyomozás lefolytatását akadályozza. Volt olyan bíró, aki nyilvánvaló politikai ügyben nem rendelte el az illető előzetes letartóztatását. Ma már nem bíró, hanem ő is gyanúsított.

Nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy az előzetesben lévők felett a hatalmat nem a bíróság, hanem az ügyész gyakorolja. Az ügyész az előzetesben lévőt bármikor azonnal szabadlábra helyezheti. Kell ennél nagyobb hatalom?

Az Orbán-rendszer utáni demokratizálódás folyamatában fel kell állítani egy új igazságügyi szervet, amely kontrollt gyakorol az ügyészség teljes tevékenysége felett. Az új szervezet az ügyészi visszaéléseket hivatott vizsgálni, jogosult lesz az ügyészekkel szembeni vádemelésre és vádképviseletre. Az Igazságügyi Hivatal az ügyészek tevékenységével kapcsolatos panaszokat is kivizsgálja, a nyomozást megtagadó vagy megszüntető ügyészi határozatokat pedig megváltoztatja. Meg kell ugyanis szüntetni azt a gyakorlatot, hogy ügyészek vizsgálják az ügyészek cselekményeit. Holló hollónak nem vájja ki a szemét.

A katonai bíróság által kirendelt igazságügyi szakértők megállapították, hogy O. János tábornokot a kóros elmeállapot képtelenné ugyan nem tette arra, de közepes fokban korlátozta abban, hogy cselekménye, vallomása következményeit felismerje, vagy hogy e felismerésnek megfelelően cselekedjék.

Az alábbiakban a nyilvános bírósági tárgyaláson ismertetett igazságügyi elmeorvos-szakértői véleményt hozom nyilvánosságra:

Oláh első oldal.jpg

Oláh második oldal.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://viszkisdoboz.blog.hu/api/trackback/id/tr294797185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.