Viszkisdoboz

fapalrepulo.jpg

A nevem Fapál László. A Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára voltam, korábban katonatiszt, majd sikeres ügyvéd. Az életem egyik napról a másikra gyökeresen megváltozott egy állítólagos viszkis doboznak köszönhetően.  

 

Egy volt tábornok, egy büntetőügy első számú vádlottja megváltoztatta korábbi vallomásait, és azt vallotta, hogy kenőpénzt adott nekem, amit én egy viszkis dobozba téve elvittem felettesemnek.  A vallomástevő ettől kezdve már nem vádlott, hanem tanú az eljárásban, én pedig minden egyéb bizonyíték híján, pusztán egy önmagát menteni kívánó ember vallomása alapján előzetes letartóztatásba kerültem.

Egy hónapos letartóztatásom alatt megpróbálták elérni, hogy tegyek terhelő vallomást az egykori honvédelmi miniszterre. Nem tettem, mert nem volt miért. Most bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel vádolnak. Naponta jelennek meg rólam hazugságoktól hemzsegő lejárató cikkek, de a valóságra senki sem kíváncsi. Az életem, a karrierem romokban, végzettségemnek megfelelő munkát talán soha nem kapok majd.

Két okból írom ezt a blogot. Egyrészt nem akarok lesütött szemmel járni, mert nincs okom rá: szeretném, hogy egykori munkatársaim, barátaim, ismerőseim, két felnőtt korú és négy kiskorú gyermekem megismerjék az igazságot velem kapcsolatban. Másrészt az a célom, hogy minél többen átlássák azt a folyamatot, amit ma Magyarországon elszámoltatásnak neveznek, és amelynek során bárkit, akinek haragosa van, egyetlen vallomás alapján börtönbe lehet vetni, tönkre lehet tenni. Ezen a blogon nyilvánosságra hozok minden fontos iratot az eljárással kapcsolatban és elmesélem, mi és hogyan történt valójában.

Friss topikok

  • Mzperx: Katonai ügyészeket nem vállalsz? Képzelem, mikor a vádlóid az ügyfeleid/védenceid lesznek... :O Va... (2020.05.28. 14:35) 310. Epilógus
  • Pálné Nagy: @Tudok én türelmes is lenni, ha írsz időnként: Örülök, hogy kiderült az igazság és vége a megpróbá... (2020.03.17. 02:30) 309. Itt a vége, fuss el véle
  • Secnir: kitartás Fapál úr! csak ennyit tudok hozzátenni... (2020.02.19. 13:23) 308. Ítélethirdetés előtt
  • Magyaur: Az erkölcsi tisztasága HŐS-sé avatta Önt, a rothadó és kapzsi NER-rel szemben. Példát mutat számun... (2019.12.03. 18:50) 306. Az életre szavaztunk
  • Molen David: Tisztelt Fapál László Ezredes Úr! Volt egy kérdése amiben azt kérdezte van ennél lejjebb? VAN !!... (2019.11.12. 22:29) 303. Az ügyészi fellebbezésre adott védői válasz

Linkblog

77. Még várni kell az első fokú ítéletre

2012.08.28. 21:36 Viszkisdoboz

A várakozásokkal ellentétben mégsem fejeződött be a tábornokper. Sőt, az eljárás befejezésének időpontja egyre bizonytalanabbá vált.

Sajnálatos módon az eddig kiváló munkát végző bírói tanács tagjai közül, a belügyminiszter az egyik ülnököt, Mergancz Sándor rendőr dandártábornokot Somogy Megyei Rendőr-főkapitányi tisztségéből azonnali hatállyal felmentette és a Terrorelhárítási Központba vezényelte. A Dr. Ifkovics Béla hadbíró ezredes által vezetett katonai tanácsnak így ülnök után kell néznie, amely az amúgy is régóta húzódó eljárást további hónapokkal nyújthatja meg. Mivel a katonai tanács illetékességi területén nincs más megfelelő rendfokozattal rendelkező ülnök, ezért valószínűleg ülnökválasztást kell tartani. Érdemes visszaemlékezni rá: a per éppen azért került Kaposvárra, mert  az országban nem találtak olyan bíróságot, ahol lett volna két tábornoki rendfokozatú ülnök, így a helyzet egyáltalán nem könnyű. A tanács elnökének bejelentése szerint a mielőbbi megoldás érdekében a Dr. Handó Tünde vezette Országos Bírósági Hivatal is segítséget ígért.

juhasz.jpg

A négy napos tárgyalás helyett a Katonai Tanács két nap alatt befejezte munkáját, mivel O. János XVI. r. vádlott elmeállapotáról meghallgatandó szakértők jelentős része más elfoglaltság miatt nem tudott a bíróság előtt megjelenni. A vád tanúinak bírósági kihallgatása azonban befejeződött. A tanúk közül senki nem tett rám terhelő vallomást. Csak azok a tanúk ismertek személyesen, akikkel munkakapcsolatban voltam (pl. minisztériumi tolmácsok).

A vád tanúi kihallgatását követően a védelem által indítványozott tanúk egy részét a bíróság kihallgatta. Így került sor Juhász Ferenc országgyűlési képviselő (MSZP) tanúként történő kihallgatására 2012. augusztus 27. napján. A volt honvédelmi miniszter vallomásával a sajtó részletesen foglalkozott. Juhász Ferenc megerősítette vallomásomat, hogy senkitől, így tőlem sem fogadott el semmit. Különösen nem ajándékot vagy vesztegetési pénzt. A viszkisdobozos történetet népmesei elemnek titulálta.

A tanács elnöke ismertette O. János XVI. r. vádlott elmevizsgálatának eredményét, ugyanis a Kaposvári Törvényszék Katonai Tanácsa 2012 júliusában igazságügyi szakértői intézetet jelölt ki O. János XVI. r. vádlott elmeállapotának vizsgálatára, amelyet az intézet szakértői 2012. augusztus 03. napján el is végeztek. Az elmeszakértők szakvéleményükben megerősítették O. János védője által már korábban csatolt elmevizsgálat eredményét:

  • O. János XVI. r. vádlott személyiségzavara a vádirat szerinti cselekmény elkövetésekor enyhe fokban korlátozta, hogy cselekménye következményeit felismerje
  • O. János XVI. r. vádlott a vallomástételi időszakban súlyos alkalmazkodási zavarban szenvedett, ami közepes fokban korlátozta abban, hogy vallomása következményeit felismerje, illetve e felismerésnek megfelelően cselekedjék;
  • az elmeszakértők azt is megállapították, hogy O. János XVI. r. vádlott a vallomástételi időszakban nem tudatbeszűkülésben, hanem személyiségzavarban szenvedett, de jelenleg már nem elmebeteg.

Érdekes fejleményként számolhatok be arról is, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség a bírósági hatásköri szabályokat szándékosan megsértve polgári bíróságon nyújtotta be a vádiratot a lakásügyben Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter és ellenem. Dr. Dezső Antal, meghatalmazott védőm indítványozta a Pesti Központi Kerületi Bíróságnak, hogy a hatáskörrel rendelkező Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsához tegye át az ügyet elbírálásra.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság a vádirat benyújtását követően, 2012. július 17. napján a lakásügy iratait megküldte a Kaposvári Törvényszék Katonai Tanácsának egyesítés megfontolása végett. A Katonai Tanács megállapította, hogy az egyesítést kizárólag dr. Fapál László nyugállományú ezredes személye indokolhatja, azonban a lakásügyben tanúként kihallgatott személyek egy része (lásd: 67. Vádlott tanúk) a viszkisdoboz ügy vádlottjai, ami miatt a vádlottakat nem lehet tanúként kihallgatni. A Katonai Tanács ezért nem egyesítette a két ügyet és a lakásügy iratait visszaküldte a Pesti Központi Kerületi Bíróságnak. Mindig is tudtuk, hogy a két ügy a koncepció szerint előbb-utóbb összeér. Milyen örömet szerzett volna népének a mi népügyészségünk, ha be tudja illeszteni Juhász Ferenc honvédelmi minisztert a viszkisdoboz ügy vádlottjai közé. Ezzel a védelmet is megfosztotta volna attól a lehetőségtől, hogy Juhász Ferenc az eljárásban tanúként vegyen részt.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://viszkisdoboz.blog.hu/api/trackback/id/tr34738049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása