Viszkisdoboz

fapalrepulo.jpg

A nevem Fapál László. A Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára voltam, korábban katonatiszt, majd sikeres ügyvéd. Az életem egyik napról a másikra gyökeresen megváltozott egy állítólagos viszkis doboznak köszönhetően.  

 

Egy volt tábornok, egy büntetőügy első számú vádlottja megváltoztatta korábbi vallomásait, és azt vallotta, hogy kenőpénzt adott nekem, amit én egy viszkis dobozba téve elvittem felettesemnek.  A vallomástevő ettől kezdve már nem vádlott, hanem tanú az eljárásban, én pedig minden egyéb bizonyíték híján, pusztán egy önmagát menteni kívánó ember vallomása alapján előzetes letartóztatásba kerültem.

Egy hónapos letartóztatásom alatt megpróbálták elérni, hogy tegyek terhelő vallomást az egykori honvédelmi miniszterre. Nem tettem, mert nem volt miért. Most bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel vádolnak. Naponta jelennek meg rólam hazugságoktól hemzsegő lejárató cikkek, de a valóságra senki sem kíváncsi. Az életem, a karrierem romokban, végzettségemnek megfelelő munkát talán soha nem kapok majd.

Két okból írom ezt a blogot. Egyrészt nem akarok lesütött szemmel járni, mert nincs okom rá: szeretném, hogy egykori munkatársaim, barátaim, ismerőseim, két felnőtt korú és négy kiskorú gyermekem megismerjék az igazságot velem kapcsolatban. Másrészt az a célom, hogy minél többen átlássák azt a folyamatot, amit ma Magyarországon elszámoltatásnak neveznek, és amelynek során bárkit, akinek haragosa van, egyetlen vallomás alapján börtönbe lehet vetni, tönkre lehet tenni. Ezen a blogon nyilvánosságra hozok minden fontos iratot az eljárással kapcsolatban és elmesélem, mi és hogyan történt valójában.

Friss topikok

  • látjátok feleim szümtükkel: @AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: "Ha valaki előkészületeket egy bűncselekményre, akkor is elítélhető... (2018.12.08. 21:02) 291. A Tábornok-per 8. évfordulójára
  • krokodil2008: Az aktív vesztegetők akkor még kaphattak "mentességet" meghatározott esetekben. Szóval ebben semmi... (2018.11.10. 10:27) 290. Perbeszéd az ügyészségi „koronatanú” érdekében
  • Mzperx: kissiú! Ha, meg nem volt annyi, akkor meg hagyják már békén a büdös francba!!! Rohadt aljas állam ... (2018.11.09. 22:02) 288. A védők is elfáradtak
  • krokodil2008: Szomorú olvasni amit a védők teljesítményéről ír. De sajnos nem példa nélküli. Az átlagember, mint... (2018.10.09. 14:54) 289. Debrecen, az nem Kaposvár!
  • Hajnali Blogger: Időről időre beleszaladok ebbe a történetbe, és mindig azzal az érzéssel távozom, hogy tanítani ké... (2018.06.20. 22:03) 286. Rágjuk a gittet!

Linkblog

34. Halasztott honvédelem

2011.11.23. 15:34 Viszkisdoboz

Sajnálom Hende Csabát. Egy olyan időszakban lett honvédelmi miniszter, amikor egy valódi nemzeti intézmény, a Magyar Honvédség lepusztításához kell segédkezet nyújtania. És ezt még úgy kell „eladnia” az embereknek, hogy alkotott valamit, miközben naponta csak „válságkezeli” az egyre csak szaporodó problémákat.

 

A miniszter kezdetben – valódi cselekvési lehetőség híján - pótcselekvésekbe kezdett: emlékezzünk az egy évig tartó, sőt, mai napig is, nem publikusan folyó belső vizsgálatokra, amely hangzatos bejelentésekben sokszor meghaladta Budai Gyula leszámolási kormánybiztos kompetenciáját is. Vagy gondoljunk a magyar hadiiparról szóló bejelentéseire, amelyek mögött a miniszter is tudja, hogy nincs valódi tartalom. Kisebb hazai cégek jelentkeznek ugyan a honvédség beszállítói között, azonban a magyar hadiipar nem képes egy szállító repülőgép vagy egy helikopter felújítására sem, mint ahogy nem volt képes egy híradástechnikai termék, egy NATO kompatibilis rádió összeállítására sem.  

A repülőgépeket és helikoptereket orosz-ukrán relációban újították fel, a rádiókat a norvégok gyártják, a JAS 39 EBS HU Gripen vadászrepülőgépeket közbeszerzés nélkül – köszönhetően Orbán Viktor személyes döntésének (a részleteket a szabadságharcos Matolcsy gazdasági miniszter magyarázta meg) - a svédek szállították, amiért minden évben lízing díjat fizetünk. Akkor nem volt jó az F-16-os amerikai gyártmány, ma pedig, amikor az orosz helikopterek felújítására nincs pénz, jó lesz az amerikai helikopter is. Mert „ingyér” lesz, ha lesz. Hogy a Szolnokon – a forgószárnyas technika váltása miatt - milyen beruházásokat kell végrehajtani, és mibe kerül a személyi állomány átképzése, csak találgathatunk. Az azonban kiderült, hogy erre a jövő évi költségvetésben nincs pénz. Ha lesz, annak fedezetét vagy a minisztériumnak kell előteremtenie (pl. ingatlanok kiürítésre és értékesítése útján) vagy a költségvetés tartalékából kell a kormánynak biztosítania. Nem szoktam fogadni, de ez utóbbi biztosan nem fog sikerülni.

Pedig az alulfinanszírozott honvédelmi költségvetés az idén is zavarokat okozott. A honvédség nem tudja, nem képes beszállítóit határidőben kifizetni, ezért a HM-ben mindenhol halasztott fizetésű konstrukciókat igyekeznek kiharcolni. Éppen ezért nem véletlen, hogy a honvédség egyes beszállítói „halasztott Csabáról” beszélnek, ha a miniszter neve szóba kerül. Természetesen ezt egy évig lehet csinálni, de 2012-ben ez már nem fog működni. El lehet tolni az üzemanyag vásárlások ellenértékének kifizetését 90 vagy akár 120 napra is, de jövő tavasszal is kell a kerozin és a gázolaj, holott a IV. negyedévi számla sem lesz kiegyenlítve.

A jövő évi büdzsé pedig nem ad lehetőséget a tartozások kiegyenlítésére. A 234 milliárdos honvédelmi költségvetés fizetésekre még igen, de egyebekre, fenntartási kiadásokra és különösen hosszú távú szerződésekben rögzített fejlesztési kiadások adott évi kifizetésére már nem. Nem véletlen tehát, hogy a jövő év prioritásaként a miniszter – leplezetlenül - a működőképesség fenntartását jelölte meg.

Források híján az „ingatlanbiznisz” egyik állomása éppen a katonai elhárítás és hírszerzés összevonásának képében jelentkezik. Hende Csaba is tudja, hogy egyetlen szakmai érv sem támogatja a két szolgálat összevonását. Azt is tudja, hogy a korábbi kormányok is vizsgálták ennek lehetőségét, de a nyilvánvaló hátrányok miatt letettek szándékukról. A két nagy értékű budai ingatlanra szemet vetett vásárlói kör érdeke azonban felülírja a szakmai érveket.

Hálátlan szerep ma honvédelmi miniszternek lenni. Hende Csaba áldását adta egy olyan törvénytervezet benyújtásához, ahol a katonákat megfosztják szolgálati nyugdíjuktól, sőt magánéletük érinthetetlenségétől, ahol a szakszervezetek jogait megsemmisítik, és helyette állami szervek gyakorolnak majd érdekvédelmi tevékenységet, ahol a katonai titkosszolgálatok állományában szolgálatot teljesítőket bármikor kötelezhetik a hazugságvizsgálat elvégzésére. Hende Csaba szakminiszter ehhez a nevét adja. Így fogunk emlékezni rá. Bár Hende még nem tudja, hogy ma még csak összevon, holnap már titkosszolgálatok nélkül marad. Az ellenőrizetlen információszerzést ugyanis egyetlen – hogy finoman fogalmazzak – központosított állam kormányzója sem szereti.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://viszkisdoboz.blog.hu/api/trackback/id/tr803406167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.