Viszkisdoboz

fapalrepulo.jpg

A nevem Fapál László. A Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára voltam, korábban katonatiszt, majd sikeres ügyvéd. Az életem egyik napról a másikra gyökeresen megváltozott egy állítólagos viszkis doboznak köszönhetően.  

 

Egy volt tábornok, egy büntetőügy első számú vádlottja megváltoztatta korábbi vallomásait, és azt vallotta, hogy kenőpénzt adott nekem, amit én egy viszkis dobozba téve elvittem felettesemnek.  A vallomástevő ettől kezdve már nem vádlott, hanem tanú az eljárásban, én pedig minden egyéb bizonyíték híján, pusztán egy önmagát menteni kívánó ember vallomása alapján előzetes letartóztatásba kerültem.

Egy hónapos letartóztatásom alatt megpróbálták elérni, hogy tegyek terhelő vallomást az egykori honvédelmi miniszterre. Nem tettem, mert nem volt miért. Most bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel vádolnak. Naponta jelennek meg rólam hazugságoktól hemzsegő lejárató cikkek, de a valóságra senki sem kíváncsi. Az életem, a karrierem romokban, végzettségemnek megfelelő munkát talán soha nem kapok majd.

Két okból írom ezt a blogot. Egyrészt nem akarok lesütött szemmel járni, mert nincs okom rá: szeretném, hogy egykori munkatársaim, barátaim, ismerőseim, két felnőtt korú és négy kiskorú gyermekem megismerjék az igazságot velem kapcsolatban. Másrészt az a célom, hogy minél többen átlássák azt a folyamatot, amit ma Magyarországon elszámoltatásnak neveznek, és amelynek során bárkit, akinek haragosa van, egyetlen vallomás alapján börtönbe lehet vetni, tönkre lehet tenni. Ezen a blogon nyilvánosságra hozok minden fontos iratot az eljárással kapcsolatban és elmesélem, mi és hogyan történt valójában.

Friss topikok

  • Cuhavidéki: A koncepciós perek elméleti alapjait ismerjük, de persze minden eset más és más. de.wikipedia.org/... (2015.10.03. 21:54) 222. A rangom a vesztem
  • Cuhavidéki: Persze a katonai és a polgári bíróság közötti libikóka-játékot amiatt lehet lehet megtenni, mert a... (2015.09.11. 10:05) 219. Trükköző bírák
  • hogyéáadja: Természetesena fővárosi Ítélőtábla nem felettes bírósága a Fővárosi törvényszéknek, úgyhogy a has... (2015.07.29. 12:40) 218. Kiütéssel győzött a Kúria
  • bogyu: Kulturált módon sem lehet erre mást mondani, mint hogy " a jó édes nőnemű felmenőjüket"! (2015.07.12. 13:47) 217. Szívatnak anyám, stop!
  • alte trottel: Szerintem gondosan őrizd meg az iratokat és keress meg egy fiatal rendezőt és egy gyakorlott forga... (2015.07.08. 11:57) 216. Csörgősipkás bohóc bírák - laza ügyészek

Linkblog

222. A rangom a vesztem

2015.10.03. 10:05 Viszkisdoboz

Még nincs vége a látványperként indult Tábornok-pernek, bár kormányzati kirakatpernek már nem alkalmas. Elhasználódott, korrodálódott és bebizonyosodott, hogy több benne a manipuláció, mit az igazságtartalom.

A koncepciós perek megkonstruálásának módszere nem ismeretlen Magyarországon. A nagy előd egyik tagja, egy ÁVH-s tiszt a következőképp foglalta össze a koncepciós eljárások lényegét: "A koncepció alatt értettük, hogy az őrizetes által önként elismert valamilyen gyanús, de a valóságnak megfelelő tényadathoz olyan adatokat fűztünk, amelyek esetleg megfelelnek a valóságnak, de annak bizonyítására semmiféle eszköz nem állott rendelkezésünkre. Így aztán az őrizetessel azt elismertettük, és mint bizonyítékot mutattuk be az eljárás során, mintha megtörtént volna." (Tomka Ferenc: Halálra szántak, mégis élünk!, Budapest 2005, 51. oldal)

A bűncselekmények tucatjait elkövető katonai ügyészek arra kimondottan vigyáztak, hogy némi kis igazságmorzsa legyen a nagy hazugságban, mert akkor sikerülhet azt a látszatot kelteni, mintha valóság lenne a kitalált koncepció.

Az ügyészek figyeltek arra is, hogy állami- és szolgálati titok, lehallgatási jegyzőkönyv, katonai elhárító szervtől beszerzett irat ne szerepeljen a peranyagban, elkerülve így a zárt tárgyalást. Hiszen kimondva kimondatlanul, de ennek a pernek célja a látványper volt. Láttatni tábornokokat és főtiszteket a vádlottak padján szorongani. A’ már nem semmi! Ilyen korrupt és hazug volt az előző rendszer, hogy még az egyenruhások is! Borzalom, a nép vért kíván! El kell takarítani az egész szoci bandát! Írmagjuk se maradjon!

Pont ezért a Tábornok-per is egy olyan látványper, amelyben csak magas katonai rendfokozattal rendelkező személyek lehettek a bíróság elé kerülő vádlottak.

kirakatper1.jpg

A megismételt eljárásban a Tábornok-per bírósága 2015. október 1. napján tanúkat hallgatott meg. Igyekszem odafigyelni a tárgyaláson elhangzottakra, hiszen jogászként izgalmas végig nézni egy valódi, politikai motiváltságú koncepciós pert. Bár azért élvezetesebb lenne, ha nem az én bőrömre menne a játék!

Néhány tanú kihallgatása azért volt érdekes, mert rámutatott arra, hogy katonai ügyészeink hogyan szegték meg hivatali kötelességüket a nyomozás során, hogy az ügy alkalmas legyen látványpernek.

kirakatper2.jpg

Az ügyészek az egész nyomozás alatt irányított kihallgatásokkal biztosították, hogy melyik gyanúsított vagy tanú kikről és miről beszéljen, vagy beszélhet. Ezt rendszerint úgy érték el, hogy Oláh János vallomását tárták azonnal a kihallgatandó delikvens elé, vagy arra is volt példa, hogy segítő igyekezetükben Oláh János vallomását kivonatolták és táblázatba szerkesztették. A kihallgatandó személy választhatott, hogy vagy megerősíti Oláh János vallomását és tanú lesz az eljárásban, vagy ha nem, akkor gyanúsítottként kerül kihallgatásra.

Azokat viszont, akiket az ügyészség a kirakatper vádlottjaiként kívánt szerepeltetni, azokat nem illette meg a választás joga. Személyes szabadságuktól önkényesen megfosztották őket, szolgálati gépjárművel az ügyészségre szállították, meggyanúsították, őrizetbe vették és előzetesbe is kerültek mindannyian. A jó vallomásért szabadlábra helyezés, a rosszért további börtön járt.

Már az irányított nyomozás is abszolút törvénytelen volt kiváló ügyészeink részéről, de a hivatali bűncselekmény gyanúját leginkább az veti fel, amikor a katonai ügyészek azt is önkényesen döntötték el, hogy kiből legyen gyanúsított és kiből legyen tanú.

Ugyanis a katonai ügyész, Oláh János terhelő vallomása alapján, az előre megírt szereposztásnak megfelelően eldöntötte, hogy a vallomással érintett személy gyanúsított vagy tanú lesz. Ha túl alacsony rendfokozatú volt a mázlista, akkor nem lehetett belőle vádlott.

Hogyan is kerülhetne egy zászlós a tábornokok, ezredesek közé! Az mégiscsak skandalum lenne!

De lássunk egy konkrét példát!

Oláh János, 2010. május 10., gyanúsítotti vallomás: „… más személyek is részesedtek (az ún. visszaosztott pénzekből), így például S. törzszászlós és F. zászlós… F. zászlós minden hónapban kapott 100.000-Ft.-ot…”

A fent írtak alapján Önök szerint vádlott vagy tanú? Igen, jól tippeltek! Tanúként hallgatták ki őket. Igazmondásra kötelezve azt vallották, hogy Oláh János hazudott, ők semmilyen pénzt nem kaptak sem Oláh Jánostól, sem mástól.

Ugyanezt megtettem én is! Elmondtam, hogy semmilyen pénzt nem vettem át Oláh Jánostól, hogy azt viszkis dobozba csomagolva elvigyem a honvédelmi miniszternek. Csakhogy én pechemre nem tiszthelyettes voltam, hanem államtitkár, ráadásul ezredes.

Lehettem volna tanú? Természetesen a fent vázolt ügyészi logika alapján nem. Ha Oláh János tiszthelyettesre állított valamit, akkor hazudott, ha tábornokra vagy főtisztre, akkor igazat mondott.

Persze Oláh János vallomását nemcsak az gyengíti, hogy kóros elmeállapotú és hetet-havat összehordott, hanem az is, hogy logikátlanul, vallomásait az ügyészi elvárásoknak megfelelően állandóan módosította.

Csak egy dolog látszik világosan. Oláh János meseszerű történetei közül csak azok véreztek el már a nyomozati szakban, amelyek nem fértek bele az ügyészi koncepcióba.

A legjobban az akasztott ki mégis a tegnapi napból, amikor az előzékeny és segítőkész Oláh János nyugtatót akart osztogatni mindenkinek a tárgyalás szünetében. Nem találtam viccesnek.

1 komment

221. Akkor is zörög a haraszt, ha fújják!

2015.09.25. 16:46 Viszkisdoboz

Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter 2015. szeptember 23-án Bánó András és Bolgár György vendége volt a TV13 stúdiójában.

Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos (Fidesz) által a lakás-ügyben feljelentett, az ügyészség politikai koncepciós vádja alatt álló, azonban a bíróságon első fokon bűncselekmény hiányában felmentett volt tárcavezető magáról, és politikai ellehetetlenítéséről is beszélt.

Bánó András: Jó napok kívánok, ez a Bánó és Bolgár itt a TV13-on! A mai vendégünk Juhász Ferenc MSZP-s politikus, volt honvédelmi miniszter. Jó estét kívánok!

Ha megengedi, idézek egy egy hónappal ezelőtti hírt, ez a legfrissebb Önnel kapcsolatban, ami a hírek között megjelent. A cím az, hogy váratlan fordulatot vesz a volt MSZP-s miniszter elszámoltatása. Arról szól ez a hír, hogy legalább két évet csúszik az Önnel szembeni jogerős ítélet, mert nem tudták eldönteni a bíróságok, hol is kellene eljárni a vélelmezett lakás-ügyben. A II. fokon eljáró bíróság rájött, hogy katona ügyében nem ítélkezhet, a civil bíróság ezért új eljárást írt elő, de az illetékes katonai tanács megtámadta a saját bírósága döntését a Kúriánál. A Kúria pedig úgy ítélte meg, hogy az Ön ügyében nyugodtan hozhatnak döntést a civilek is. Nem fáradt még bele ebbe a hosszú pereskedésbe?

Juhász Ferenc: Hát, ha kívül állnék egy fél méterrel is attól a helytől, ahol éppen most vagyok, akkor egészen biztosan fáradtan, enerváltan venném tudomásul a történteket. De, mivel itt azért mégis rólam van szó, az én bőrömről van szó, muszáj ezt mindig folyamatosan, éberen nyomon követni.

A jelenlegi jogi helyzet az, hogy konkrétan Budai Gyula kreálmánya alapján engem feljelentettek. A legfőbb ügyész kapva-kapott az alkalmon, három politikust, Gyurcsányt, Szilvásyt és Juhászt, mint az előző éra fő „bűnöseit” próbálták meg vád alá helyezni, ki-kit milyen sikerrel. Engem egy lakásengedélyezési ügyben vádoltak meg, ahol is én az államtitkárnak engedélyeztem egy lakásvásárlást.

tv13b.jpg (fotó: TV13)

Bánó András: Kedvezményes áron.

Juhász Ferenc: Kedvezményes áron, mint ahogy az önkormányzati lakásokat veszik meg az emberek, amikor az önkormányzat értékesíti. Ezt az eljárást az ügyészség törvénysértőnek vélte. Az első fokú bírósági eljárást lefolytatták. Az első fokú bíró engem felmentett bűncselekmény hiányában. Hosszasan vizsgálták. Mielőtt az első fokú bíróhoz eljutott volna, aki civil bíró volt, előtte már a bíróságok ezt a játszmát lejátszották, hogy ki az illetékes, a katonai bíróság vagy a civil bíróság. Már volt egy korábbi állásfoglalás, amely arról szólt, hogy ezt civil bíróság nyugodtan tárgyalhatja. A civil bíróság meghozta a döntést, ez került másodfokra egy szintén civil bírósághoz, amelynek jogi lehetősége volt az ügy megsemmisítésére, mert a döntés megsemmisítésére nem nagyon volt. Egyszerűen azért, mert nem találtak új elemet, új eljárási kérdést, új tanút, új bizonyítékot, éppen ezért csak az volt a lehetősége, hogy egy ilyen eljárási trükkel megpróbálja ezt az ügyet tovább vinni.

Az első fokú eljárást megsemmisítette azzal az indoklással, hogy a civil bíróságnak nem volt joga ítélkezni. Ezt követte az a hosszú történet, amit Bánó úr az imént felolvasott. Azt mondták, hogy a katonai bíróságnak kell tárgyalnia, de a katonai bíróság emlékezett rá, hogy korábban már ebben az ügyben ő már egyszer kimondta, hogy ebben nem illetékes, és a felsőbb bíróság azt mondta, hogy igazad van katonai bíróság. Éppen ezért a Kúria most azt mondta, hogy csinálja a civil bíróság, azaz hatályon kívül helyezte azt a döntést, ami az első fokú ítéletet hatályon kívül helyezte.

Na, hogy ha a kedves néző ért belőle valamit, akkor azt kell értenie, hogy ebben a pillanatban egy érvényes, de nem jogerős ítélet van, amely azt mondja, hogy nem követtünk el bűncselekményt, és tényleg nem követtünk el bűncselekményt. Ebben az ügyben azt gondolom, hogy politikustársaimmal együtt mi áldozatok vagyunk, sem mint bűnelkövetők!

tv13a.jpgJuhász Ferenc, Bolgár György és Bánó András műsorvezetők társaságában (fotó: TV13)

Bolgár György: Mikorra van kitűzve a másodfok?

Juhász Ferenc: Nincs kitűzve.

Bolgár György: Megkapta a bíróság, a másodfokú bíróság a Kúria végzését és ezután még nem foglalkozott vele?

Juhász Ferenc: Az az igazság, hogy egyszerre van jelen a bíróságok működésében a törvényességre való törekvés, sőt mi több mint az én esetemben is mutatja a példa, hogy van önkorrekció is bizonyos szituációban. És egyszerre van egy megfelelni akarás. Ez bíróságtól és személytől függően változik, de ebben a kettősségben mozog a rendszer. Én azt gondolom, hogy majd a távlati jövőben lesz majd másodfokú döntés. Igazából azt majd megint megtámadja valaki. Mintegy 10 éves történet után kerülhet majd pont az ügy végére.

Bolgár György: Egészen jól néz ki! Komolyan mondom. Mintha a politika fárasztóbb dolog volna, mint akár a bíróságokkal való huzakodás.

Juhász Ferenc: Hiszik, nem hiszik, ebben nagyon sok olyan elem van, miközben azért vérre megy a dolog, ami mulattatja is az embert. Egyszerűen azért, mert olyan szituációk tömkelege jelenik meg, amely, ha egy kicsit távolabbra kerül, mulatságosnak tűnik, másrészt meg olyan abszurdnak, amit egyébként a sci-fi regényben sem olvasott volna. Olyan történetek derülnek ki. A politika, ha ügyes, meg okos, akkor akár a Gyurcsány történetét, akár a Szilvásy történetét, de az enyémet is egészen biztosan fel tudja már használni arra, hogy így egészen biztosan nem szabad leszámolni a politikai ellenfelekkel.

Bánó András: Azt még mondja meg, hogy a katonai bíróság előtt – hogy fogalmazzak – ijesztőbb szerepelni? Vagy van annak valamilyen félelemkeltő dolga, vagy olvasata, ha valakit a katonai bíróság elé idéznek?

Juhász Ferenc: Aki nem volt még bíróság előtt, és úgy megy oda, akár vádlottként, akár tanúként, az pontosan tudja, és vélhetően meg is erősíti a képernyő előtt ülve, hogy nem jó érzés. Szóval úgy oda menni, hogy lényegében az ügyész nagy komolyan – miközben egyébként a folyosón elnézést kér, de neki ezt kell mondania, és most nem viccelek – a bíróság előtt azt mondja, hogy ez bűnös, és börtönt rá 120 évet. Na, jó nem annyit, de börtönt rá! A folyosón meg azt mondja, hogy bocsika, én ezt utasításba kaptam.

Ezek így zajlanak a politikai motiváltságú ügyekben. Ami egészen elképesztő és riasztó a magyar társadalom és a magyar igazságszolgáltatás egyes elemeinek állapotáról.

Bolgár György: De még ettől függetlenül, és ez valóban egy rossz érzés, ha az embert valamilyen váddal bíróság elé citálják, még akkor is, ha tudja, hogy ebből semmi nem igaz. Akkor is, ha tudja, hogy éveken keresztül arra kell számítania, hogy a jön a bíróságra, képtelen vádakat kell cáfolnia, és még az is lehet, hogy az a bíróság nem száz százalékig a javára fog dönteni. Így az ember személyes életét is tönkre lehet tenni, a politikusi karrierről már nem is beszélve.

Juhász Ferenc: Az a penetra, az a meg nem fogható, de mégis jelen lévő sejtetés, hogy ennek valami „ügye” van, az nagyon nehezen viselhető. A politikában diszkriminál, meg még egyébként a szolidárisabb barátaim is félnek attól, hogy jaj, most mi lesz? Elkapják, nem kapják el? A kevésbé szolidárisak talán még szurkolnak is, de jó volna, ha elkapnák! Ez egészen bizonyosan nagy-nagy probléma. És én hiába mondom, emberek, ez nem az én ügyem! Ez a Fideszé, ez az Orbán Viktoré, ez a Polt Péter ügye, aminek én ebben a pillanatban, a bírósági első fokú döntés alapján áldozata vagyok!

Ezzel együtt is, nagyon sokszor érzi az ember, hogy ez a politikában diszkriminálja, bizonyos értelemben oldalra szorítja, mert ott van a sejtetés, ahogyan a magyar közmondás tartja, hogy nem zörög a haraszt, ha nem fúj a szél. És hiába mondom azt, hogy fújják, ezt értsétek meg, hogy fújják azt a betyár harasztot, ezzel együtt is ezzel kell élni, és meg kell próbálnia az embernek a/ emberként, normálisan viselkedni, b/ tudomásul venni, hogy a politikai pálya, az zökkenőkkel is jár. Egyszer hopp, másszor kopp. Ez van benne.

Bánó András: Azért nem véletlen, hogy végül is ennyi ideig húzzák ezt! Minél tovább húzzák, Juhász Ferenc, aki egy fiatal, tehetséges politikusnak számított az MSZP-ben meg az államgépezetben is, azt hosszú időre jegeljük, mert amíg folyik ellene az eljárás, hát addig nem lehet vele számolni, perspektivikusan bizonyosan nem.

Juhász Ferenc: Ez így van!

Bánó András: Tehát Önt végül hidegre teszik, több mint egy évtizedre!

Bolgár György: Egyáltalán, mit tud csinálni ilyen körülmények között?

Juhász Ferenc: Az az igazság, hogy a politika határmezsgyéjén, kicsit keservesen figyelem, mi történik bentebb, másrészt nagy-nagy aggodalommal figyelem, hogy mi van az egész országban...”

Szólj hozzá!

220. Fekália kupac a hagyaték

2015.09.22. 11:34 Viszkisdoboz

Évekig az évszázad korrupciós ügyeként emlegetett Tábornok-per már a debreceni helyi sajtó ingerküszöbét sem lépi át. Teljes érdektelenségbe fulladt. Csak az én és családom életét keseríti meg, ha ez volt a cél, akkor sikeres volt a NER kormányának kommunikációs stratégiája.

Talán nem csak én, hanem más is emlékszik rá, hogy Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos és Hende Csaba honvédelmi miniszter éveken keresztül szajkózták a vádlottak bűnösségét. A sajtó útján ítélkeztek is, így próbálták befolyásolni a bírósági igazságszolgáltatást.

images4.jpg

A kormányzattal szimbiózisban élő ügyészség hangzatos vádiratot szerkesztett, de állításának bizonyítékai rendre hiányoztak az egyes vádpontoknál. A vádirati tényállást egy vádlott vallomása alapján szerkesztették meg, és annak bizonyítéka szintén ugyanezen vádlotti vallomás lett. Ez a vádlotti vallomás Oláh János volt honvéd tábornok börtönben tett vallomása. Az ügyészi manipuláció egyik iskolapéldája. Egyetemi tananyag lesz belőle, ha az Orbán diktatúra elbukik.

Az állandóan mozgásban lévő, az ügyészségi koncepciónak megfelelően kihallgatásról kihallgatásra módosított vallomás kicsikarása érdekében az ügyészség elég sokat tett: először is büntetlenséget ígért (hazudott). Utána szintén törvénytelenül, szóban vádalkut kötött (holott tudta vagy tudnia kellett volna, hogy a bíróság azt nem fogja helyben hagyni). Amikor pedig kiderült, hogy Oláh Jánosból nem lesz tanú, hanem be kell ülnie vádlott társai mellé, azzal hitegették, ha fenntartja a vallomását, akkor néhány évvel megússza a történetet. Ha visszavonja vallomását, akkor meg hamis vád miatt emelnek ellene újabb vádakat. Bezárult a kör. Oláh János a bíróság előtt nem tesz vallomást, üldögél a vádlottak padján és maga elé mered.

Az már csak hab a tortán, hogy az ügyészségi tényállás alapja és egyben bizonyítéka az igazságügyi elmeszakértők (Budapesti Orvosszakértői Intézet) szerint beteg ember.

Oláh János „vádlott a nyomozati eljárás során tett vallomásainak időszakában is a fentebb részletezett, kevert személyiségzavarban, valamint ennek a traumatikus élmények hatására való dekompenzálódásában, súlyos alkalmazkodási zavarban szenvedett, amely szorongásos-regresszív, az elmebetegség szintjén mozgó hullámzó állapotban nyilvánulhatott meg és amely kóros elmeállapot képtelenné ugyan nem tette arra, de közepes fokban korlátozta abban, hogy cselekménye, vallomása következményeit felismerje, vagy hogy e felismerésnek megfelelően cselekedjék.”

Csakhogy el ne felejtsük a kreációt, amelyet nem tudom ki talált ki, bár sejtésem van róla, de mindenesetre Oláh volt tábornok szájába adták.

Oláh János börtönben tett nyomozati vallomása szerint 2006-ban egyszer, ki tudja mikor és honnan származó pénz (tizenkettő millió forintot) hozott a minisztériumi dolgozószobámba, aminek egy részét, mintegy négy millió forintot én egy viszkis dobozba (illetve piros italos dobozba) téve azon minutumban elvittem a főnökömnek, akin a vallomástevő Oláh szerint Juhász Ferenc volt honvédelmi minisztert kellett érteni. E vallomást követően Oláh Jánost az ügyészek kiengedték az előzetes fogva tartásból.

Valaki azért egyszer elmondhatná az ügyészek közül, hogy a viszkis doboz miért nem volt jó, hogy a következő kihallgatásán már piros italos dobozra módosíttatták Oláhval a dobozt? Mert ezt egyszerűen nem értem. Féltek, hogy megsértődik Amerika?

Persze a vádirat ennél karcsúbb lett. Hogy hova vittem volna a pénzt, az nem derül ki, és nem is kell azzal foglalkoznia a bíróságnak a vádhoz kötöttség miatt. Az Oláh vallomást egyszerűen snittelték az ügyészek! A vádirat szerint kiléptem az ajtón a nagy semmibe négy millával, és már vissza sem találtam az irodámba soha.

A viszkis dobozos hazugságtörténet pedig nem csak kommunikációs okokból, de jogi értelemben is megbukott! A Kaposvári Törvényszék Katonai Tanácsa bűncselekmény hiányában felmentett az ügyészség vádja alól. A Fővárosi Ítélőtábla elrendelte az első fokú eljárás megismétlését, eljárási hibákkal indokolva azt.

A Debreceni Törvényszék Katonai Tanácsa 2015. szeptember 15. napján tárgyalást tartott. A szokásos, egy óra húsz percet meg nem haladó tárgyaláson három tanút hallgatott ki a bíróság.

Engem a vád tanúinak vallomása ugyan nem érint, de ott vagyok és minden alkalommal vádlóim szemében nézek. Nem hiszem, hogy ezeknek az embereknek van lelkiismeretük, de bízom benne, hogy lesz olyan része az életüknek, amikor arra fognak hivatkozni, hogy amit tettek azt felsőbb ügyészségi utasításra tették. Kevés lesz.

A viszkis dobozos kreálmányt az ügyészség és Budai Gyula a Tábornok-perbe csomagolta. Ez a történet adta az egész ügy savát és borsát. Mára azonban kimúlt, mint a nokiás doboz. Vagy, mint Budai Gyula vagy Hende Csaba.

images3.jpg

Csak a szar maradt utánuk!

De az jó sűrű és büdös. Néha kavarnak is rajta, hogy éppen jobban lehessen érezni a fekáliát. Olykor persze próbálják speckó ügyészségi parfümmel elnyomni, de sikertelenül: a bűz csak bűz marad.

Szólj hozzá!

219. Trükköző bírák

2015.09.09. 13:03 Viszkisdoboz

Mostanság előfordulnak olyan bírósági tárgyalások, ahol meghasonlok, mint jogász, és mint törvénytisztelő állampolgár. Ilyen volt a Fővárosi Törvényszék 2015. április 29. napján tartott nyilvános ülése, ráadásul a rám aggatott koncepciós peremben.

Írott maszlag lenne csupán, hogy az állam büntetőjogi igényének érvényesítése során a vád, a védelem és az ítélkezés egymástól elkülönül? Meg, hogy a bíróság a vádon túl nem terjeszkedhet?

Úgy tűnik, a Fővárosi Törvényszék 25. Bf. tanácsa (Csákányi Ildikó a tanács elnöke, Keszthelyi Csaba előadó bíró, Koós Béla Gergely szavazó bíró) számára a büntetőeljárás alapvető elvei semmit sem jelentenek.

Határozottan nem tetszik, hogy eme bírósági tanács az ügyészség számára a vád tartalmára iránymutatást ad, nyilvánvaló törvénytelenséget is elkövet annak érdekében, hogy az ügyészség – a bírósági iránymutatásnak megfelelően - a vádat módosíthassa egy új első fokú eljárás nyitányaként.

Pedig ez megtörtént a lakás-ügyben, ahol első fokon Juhász Ferenc volt honvédelmi minisztert és engem bűncselekmény hiányában felmentettek az ügyészség vádja alól.

A Fővárosi Törvényszék 25. Bf. tanácsa megtagadta törvényi kötelezettségét, a másodfokú eljárás érdemi lefolytatását és az ügyészi fellebbezés elbírálását, helyette kitalálta, hogy a bíróságnak nem volt és jelenleg sincs hatásköre az ügy elbírálására.

Nem szeretem, amikor egyes bírósági tanácsok úgy gondolják, hogy az ügyészség egy idiótákból álló gyülekezet, ezért szájbarágósan, tök szabálytalanul, az ügy érdemébe is belemenve támpontokat kell adni nekik, hogy miként kellene képviselniük a vádat, hogy a volt honvédelmi minisztert és államtitkárát ők – majd a jövőben - elítélhessék. Meghökkenve hallgattam a végzés indokolásakor, hogy az ügyészség tévedett, amikor felbujtói szereppel ruházott fel, mert valójában a bűnsegéd kabátja jobban illik rám.

Elképzelésük szerint persze ment volna minden, mint a karikacsapás. A katonai bíróság megint felterjesztette volna az ügyet az ítélőtáblára, az ítélőtábla megint megmondta volna, hogy civil bíróság jár el, aztán megint kezdődött volna egy első fokú eljárás a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, egy olyan bírónál, aki értette volna a Fővárosi Törvényszék végzésbe foglalt utasításait.

Így kell a Pesti Központi Kerületi Bíróság felmentő ítéletét kigolyózni, mert a bíróság nem a politikai elvárásoknak megfelelő döntést hozta, hanem a jogszabályok alapján járt el. Csak azért nem írom le, hogy Keszthelyi Csaba előadó bíró ez az ügyészséggel megbeszélte, mert nincs rá bizonyítékom.

Aztán, lám-lám, micsoda meglepetés! A Legfőbb Ügyészég is úgy képzelte teljesen véletlenül, mint a Fővárosi Törvényszék! A Legfőbb Ügyészség „azt indítványozta, hogy a Kúria az iratokat küldje vissza a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsának azzal, hogy miután megállapította hatáskörének hiányát, az ügyet tegye át a Pesti Központi Kerületi Bírósághoz”.

Tehát az ügyészség számára is világos volt, hogy a Fővárosi Törvényszék 25. Bf. tanácsa törvénytelen döntést hozott, amikor hatályon kívül helyezte a Pesti Központi Kerületi Bíróság ítéletét, de ennek farvizén próbált maradni, mert neki az az érdeke, hogy minél később derüljön ki, hogy már a vádemelésnek sem volt jogi alapja. Meg aztán hátha lesz olyan bíró a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, aki a formális jogszabályi előírások mellett is bűnösséget állapít meg.

Aztán, ha megint felmentő az ítélet, akkor meg van a régi recept, a hatáskör hiánya miatti hatályon kívül helyezés. Ha pedig elítélő a döntés, akkor van hatáskör, és meghozhatja az érdemi döntést a Nagy Tiszteletű Törvényszék.

itelethirdetes_sandor_zsuzsa.jpg

            Örökös vádlottat kívánt belőlünk csinálni a Fővárosi Törvényszék.

Na, ezt húzta keresztbe a Kúria döntése! Megelégelte, hogy a bíróságok a farkát körbe-körbe kergető kiskutyásat játszanak, megunta a bírósági huzakodását, az ügyészégi ügyeskedést, és hatályon kívül helyezte a Fővárosi Törvényszék 25. Bf. tanácsának végzését. Egyben kötelezte a másodfokú bíróságot, hogy érdemi döntést hozzon.

Hol vagyunk most?

Ott, ahol 2014. február 28. napján. Nem jogerős papírunk van arról, hogy ártatlanok vagyunk. Az első fokú bíróság felmentett bennünket a hűtlen kezelés alól bűncselekmény hiányában, az ügyészég fellebbezett, ezt kellene érdemben elbírálni nyilvános ülésen.

dscf5756.JPG

A Kúria határozatában megállapította:

„A Fővárosi Törvényszék másodfokú tanácsa helyezkedett szembe a Fővárosi Ítélőtábla kijelölő határozatában foglaltakkal, amikor a törvényszék katonai tanácsához áttette az ügyet.”

A hatáskör és illetékesség kérdése egy büntetőügyben a vád tartalmához igazodik. Tévesen értékelte a másodfokú tanács, hogy a II. r. vádlott jogosulatlanul jutott volna szolgálati lakásához. Ilyen következtetés levonására egyébként sem volt lehetősége, miután az ügyészség a vádat kifejezetten a lakás megvásárlásához kötötte. Ha a lakásbérlet jogosulatlan igénybevétele merült fel, és az az ügyész szerint bűncselekménynek minősül, emiatt is vádat kellett volna emelnie. Ilyen vád nincs, a bíróság a vádon túl nem terjeszkedhet. A másodfokú bíróság tévesen hivatkozott eseti döntésekre, és tévesen állapította meg hatáskörének hiányát.

Vége az ítélkezési szünetnek. A bírók visszatértek munkahelyükre, mi pedig várunk, és azon totózunk, hogy újra 14 hónapot kell-e várni a Fővárosi Törvényszék idéző végzésére vagy hamarabb is ki lehet tűzni egy nyilvános ülést az első fokú felmentő ítélet ellen bejelentett ügyészi fellebbezés elbírálására.

Valami azonban megváltozott. A Fővárosi Törvényszék nem trükközhet tovább! Hatáskör hiányának, előkészületnek, kísérletnek, cselekményegység vagy más elméleti tézisek bevetésének nincs helye. Dönteni kell.

Apropó! A Fővárosi Törvényszék 2015 tavaszán a volt honvédelmi miniszter és államtitkára ügyét nem tekintette közérdeklődésre számot tartónak (sic!), hogy azon a sajtó megjelenjen. Ezért ezt a nemes feladatot – ha megérkezik az idézés - tőle átveszem és magam gondoskodom a sajtó tájékoztatásáról és meghívásáról.

1 komment

218. Kiütéssel győzött a Kúria

2015.07.28. 11:19 Viszkisdoboz

Visszakaptam a hitemet.

Az elmúlt öt évben többször megingott a bizalmam a magyar igazságszolgáltatásban, sőt néha már-már el is veszítettem. Magam sem hittem volna, hogy a bírósági rendszer még képes az önkorrekcióra. de kiderült, hogy igen, képes.

A Fidesz-KDNP mindent megtett annak érdekében, hogy az általuk kreált politikai koncepciós perek alapján ártatlan embereket börtönbe zárjanak. Orbán Viktor az ügyészséget kézi irányítás alá helyezte Polt Péter legfőbb ügyész személyén keresztül, ezért ma nincs Magyarországon olyan ember, aki egy ügyészben megbízhatna. Legyen szó kártyaadósságról vagy vádemelésről. Az ügyészi szakma mára a kormánypolitika eszköze és egyben foglya is lett. Teljesen leértékelődött. Odáig jutottunk, hogy ma egy jogász sem lehet arra büszke, hogy ügyészségen dolgozik.

Emlékeznek még a kis gömböc meséjére, aki mindent és mindenkit felfalt, aki csak az útjába került? Hát az orbáni rendszer ilyen kis gömböc. Az egyre dagadó kis gömböc megpróbálta bekebelezni a bíróságokat is, de egyelőre úgy tűnik, hogy a torkán akadt.

kisgomboc_mozaweb_hu.jpg                                                          (fotó: mozaweb.hu)

A Kúria kezében volt a kis bicska, amivel felsértette a már alaposan belakmározott kis gömböc nyelőcsövét. Pedig nem csak apró próbálkozások voltak, hogy sikerüljön neki egészben lenyelnie: kinevezték az OBH élére Handó Tündét, jogellenesen eltávolították a Legfelsőbb Bíróság elnökét, kényszernyugdíjazták a Legfelsőbb Bíróság bíráit, érvénytelenítették a 2006-os zavargások elkövetőit elmarasztaló bírósági ítéleteket, lecserélték a bírósági vezetőket megbízható pártkáderekre. A megfelelési kényszer sok bíróban feledtette esküjét és olyan ítéleteket hoztak, amelyek nem feleltek meg a törvény rendelkezéseinek. Példák hosszú sorát tudnám sorolni Debrecentől Szegeden át, egészen Budapestig.

Igen, Budapesten a Fővárosi Törvényszék 25. Bf. tanácsa is beállt a sorba. A lakás-ügynek nevezett koncepciós perben Juhász Ferenc volt honvédelmi minisztert és az engem felmentő első fokú bírósági ítéletet a másodfokú bíróság nyílt törvénysértéssel hatályon kívül helyezte!

Azt mondta a nagytiszteletű bírósági tanács, vagyis azt találta ki Keszthelyi Csaba előadó bíró, hogy az első fokon eljárt bíróságnak nem volt hatásköre az ügyre, holott a bíróság hatáskörét a Fővárosi Törvényszék felettes bírósága, a Fővárosi Ítélőtábla jelölte ki végzésében! Hogy egy példával tegyem érthetőbbé. Olyan mintha egy gyári munkás a vezérigazgató feje felett döntene a termelés menetéről. Vagy, hogy stílszerű maradjak: egy tiszthelyettes felettes parancsnoka utasítása ellenére adná ki a tűzparancsot. Ezen az arcátlan és szégyenteljes döntésen Keszthelyi bíró egy éven át gondolkodott, s ami a legszörnyűbb, hogy a tanács többi tagja nevét adta ehhez a jogellenes döntéshez.

Amikor a tanács elnökétől megkérdeztem, hogy mi a garancia arra, hogy a katonai bíróság majd eljár az ügyben (holott bírósági papírjuk van arra nézve, hogy nem járhat el!), azt a cinikus választ kaptam, hogy erre neki nincs hatásköre. Ekkor megköszöntem neki, hogy újabb négy évre bezárt bennünket egy olyan eljárásba, amelynek csak politikai célja van, vádlottként lehet mutogatni egy volt minisztert és államtitkárát. A bíróságok iránti általános tiszteletem azonban akkor és ott nem engedte meg, hogy durvább mondatokkal fejezzem ki véleményemet az előre legépelt törvénysértő végzés felolvasása után.

De aztán jött a Kúria, zsebében a kis bicskával.

A Kúria a katonai bíróság felterjesztése folytán végzést hozott, és a törvénysértő Fővárosi Törvényszéket alaposan rendre utasította! A megbillent jogi egyensúlyt a Kúria helyreállította és a következőket mondta ki:

„A hűtlen kezelés bűntette miatt Juhász Ferenc és társa (vagyis én) ellen folyamatban lévő büntetőügyben a Fővárosi Törvényszék 25. Bf.9811/2014/6. számú végzését hatályon kívül helyezi, és a Fővárosi Törvényszéket, mint másodfokú bíróságot a másodfokú eljárás lefolytatására utasítja. A végzés ellen fellebbezésnek nincs helye.”

Vagyis a Fővárosi Törvényszék köteles az ügyészi fellebbezést érdemben elbírálni és a törvénynek megfelelő határozatot hozni!

Persze kíváncsi vagyok, hogy miként teljesítik a kiszabott politikai feladatot, nehezített körülmények között. Vagyis hogyan mérlegelnek felül egy felülmérlegelhetetlen ítéletet. Mert ma már ezen kell gondolkodniuk. Vagy azon, hogyan kell elszabotálni a Kúria döntését. Lehet, hogy éveket kell még várni a nyilvános ülés kitűzésére, vagy meg kell várni, amíg minden rebellis, vagyis a törvények szerint ítélő bírót kiebrudalnak a rendszerből. Végül még az is meglehet, hogy Orbán utasítására az ítéletet maga Handó Tünde hozza meg. (Handó nagyon jó bíró volt korábban, szerettem vele tárgyalni munkaügyi ügyekben. Akkor még nem adta el a lelkét a gonosznak.)

Az ügyészség álságos magatartásával és a Kúria végzésének indokaival a következő posztban jelentkezem. Addig is okuljanak a velem történtekből, mert Önökre is sor kerülhet. Amíg Orbán és vazallusai uralják az igazságszolgáltatást, minden megtörténhet és annak ellenkezője is.

Mert a kis gömböc gurul tovább, még nem durrant ki.

10 komment

217. Szívatnak anyám, stop!

2015.07.09. 20:51 Viszkisdoboz

Szeretem a 4-es főutat. Ismerek lassan minden kilométerkövet… Havonta, jobb esetben kéthetente két és fél órát nyomom a gázt, hogy odaérjek Debrecenbe a tárgyalásomra. Egy-másfél órát üldögélek a bíróság dísztermében, majd megint nyomom a gázpedált.  

Közben meg azon gondolkodom, hogy mi végre ez a szívatás! Mert már végleg kipukkant a Fidesz elszámoltatási lufija! A politikailag irányított koncepciós eljárások vagy bírósági felmentésekkel zárultak, vagy éppen a közérdeklődés teljes hiánya mellett döglődnek még hosszú évekig valamelyik bíróságon. Ahogy azt a Tábornok-per is teszi.

Pedig Orbánék készültek, nagyon készültek az általuk potenciálisan veszélyesnek minősített állami vezetők, rendőri- és titkosszolgálati vezetők lemészárlására. Az elszámoltatásnak nevezett egzisztenciális ellehetetlenítés és a politikai ellenfél börtönbe juttatásának elképzelése nem ad hoc ötlet volt.

Az elszámoltatás politikai gépezete 2009-ben épült ki, amikor Orbán pártelnök jogi kabinetjében az „elszámoltatás” program felelőse Balsai István lett. Ekkor jelölték ki Orbán egyetértésével az ügyeket és a célszemélyeket. A Fidesz hatalomra kerülését követően azonnal létrehozták az elszámoltatási kormánybiztosságot. Ezt Papcsák Ferenc néhány hónapig vezette, majd kimenekült, és helyét a gátlástalanságáról hírhedt volt katonai ügyész vette át, Budai Gyula.

A nagyvezír politikai elképzelése szerint az igazságszolgáltatás függetlensége nem lehet abszolút, ezért azt meg kell szüntetni, és a végrehajtó hatalom alá kell rendelni. Első lépésként Orbán Viktor miniszterelnök a hatalommegosztás tanaiból csúfot űzve pártkatonákat ültetett az igazságszolgáltatás élére. Úgy gondolta, hogy Polt Péter legfőbb ügyész és Handó Tünde OBH elnök kinevezésével biztosítja az ügyészség és a bíróság feletti politikai kontrollt.

nol_hu.jpg

              Fej fej mellett. Középen Handó Tünde és Polt Péter (fotó: nol.hu)

Az ügyészséget Polt könnyen irányította az utasítási rendnek megfelelően, ráadásul csak egy ügyészségnek, a Központi Nyomozó Főügyészségnek kellett prostituálódnia (mivel minden koncepciós ügy ide tartozik). A Legfőbb Ügyészség utasításaira az ügyészeknek egyrészről vádat kellett kreálniuk a célszemélyekről, másrészt a Legfőbb Ügyészségnek hályogot kellett tennie a nyomozó ügyészek szemére a 2010-től állami, maffiaállami szinten szervezett korrupció észlelése esetén.

Amilyen könnyű dolga volt az ügyészekkel a kormányzatnak, olyan nehézségekkel találta szembe magát a bíróságokon. Ott nem sikerült (még) minden bírót befolyásolniuk, hogy a koncepciós vád egy koncepciós ítélettel végződjön. Az első fokú ténybíróságokon a konstruált vádak általában rendre elvéreztek, míg egyes másodfokú bíróságok már a politikai kívánalmaknak is meg akartak felelni.

Orbánék nem értették, hogy miért nem rohad börtönben minden politikai ellenfél, holott úgy működött minden 2010-ben és 2011-ben, mint a karikacsapás! Budai feljelentései alapján a Központi Nyomozó Főügyészség azonnal nyomozást rendelt el, a Hír Tv kamerái előtt vették őrizetbe, majd helyezték előzetes letartóztatásba a célszemélyeket, hogy azután nagy csinnadrattával megkezdődjenek a koncepciós eljárások.

Célszemély voltam. Ellenem is három büntető-eljárást indítottak. Azért szép kis repertoárt állítottak össze! Vesztegetés, hűtlen kezelés és csalás!

Az én történetem is ékesen bizonyítja, hogy hogyan lehet vád alatt tartani valakit, aki semmi törvénybe ütközőt nem követett el. Hogyan lehet vádat koholni egy teljesen jogszerű eljárásból (lakás-ügy). Hogyan lehet egy gyanúsított börtönben, a szabadulás reményében inspirált hazugságát (viszkis dobozos ügy) komolyan venni. Hogyan lehet az egyik ügyben a honvédelmi miniszter a cinkosom, a másik ügyben pedig az általam megtévesztett személy (csalásos ügy).

Persze minden lehetséges volt, minden csak az ügyészi képzeleten múlt.

Úgy kezdték az ügyészek, ahogy az 50-es években a bolsevik időkben megtanulták, ahogy akkor szocializálódtak. Hajnalban megjelentek, a családomtól elhurcoltak, majd az ügyészégen őrizetbe vettek. Két nap múlva meg letartóztattak. 2010 adventjében, a börtönben el akarták érni, hogy vallomást tegyek a volt honvédelmi miniszterek (Juhász Ferenc, Szekeres Imre) valamelyikére. Nem tettem meg, nem akartam hamis vallomással szabadulni szorult helyzetemből! Aztán 30 nap múlva már nem is kérték az ügyészek az előzetes fogvatartás meghosszabbítását a bíróságtól, maguk engedtek ki. Aztán jött a jobboldali médiahadjárat, miközben a titkosszolgálatok szoros megfigyelés alá vontak. Éjjel és nappal „őriztek”.

Aztán 2011 tavaszán vádat emeltek ellenem a viszkis dobozos ügyben egy gyanúsítotti vallomás, mint „bizonyíték” alapján. E vád alól Kaposvárott ugyan felmentettek, de a másodfokú bíróság ismétlő eljárást rendelt el. Debrecenben egy év alatt eljutottunk a vádlottak meghallgatásáig. Előreláthatóan még kettő, de pesszimistább becslések szerint akár négy évig is eltarthat az első fokú eljárás. Tehát 2020-ra várható jogerős döntés, vagy egy újabb megismételt eljárásra kerül sor, amire azért valljuk be őszintén, elég nagy a sanszunk.

A lakás-ügyben a katonai és a polgári bíróságok hatásköri összeütközése folytán a polgári bíróság nyerte meg az ítélkezés jogát. A vád alól a bíróság felmentett, de a másodfokú bíróság a nyílt törvénysértést is vállalva a polgári bíráskodás hatáskörének hiányát állapította meg, mert szerinte katonáéké az eljárás. Agyrém! Így 5 év után megint kezdődik valamikor és valahol egy újabb 5 éves eljárás.

A csalásos ügyben az ügyészség maga szüntette meg ellenem az eljárást bűncselekmény hiányára hivatkozva. Hogy miért voltak ilyen kegyesek? Nem tudom, de nincs mit megköszönnöm nekik.

2015. június 07. napján hatodik gyermekem, Kamilla születésnapját a 4-es főúton töltöttem, mert éppen tárgyalásra mentem és jöttem. Sokat nem időztem Debrecenben. 50 perc alatt tokkal vonóval végeztünk.

A Debreceni Törvényszék Katonai Tanácsa ugyanis tanúkihallgatásokat végzett. Volna. A bíróság 4 fő tanút idézett, amelyből 1 fő megjelent. A másik három tanú hollétéről a bíróság nem tudott beszámolni.

Most nyári szünet következik. Főállású apaként, szép számú családom nevében kellemes kikapcsolódást kívánok az igazságügyben dolgozók számára…is.

4 komment