Viszkisdoboz

fapalrepulo.jpg

A nevem Fapál László. A Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára voltam, korábban katonatiszt, majd sikeres ügyvéd. Az életem egyik napról a másikra gyökeresen megváltozott egy állítólagos viszkis doboznak köszönhetően.  

Egy volt tábornok, egy büntetőügy első számú vádlottja megváltoztatta korábbi vallomásait, és azt vallotta, hogy kenőpénzt adott nekem, amit én egy viszkis dobozba téve elvittem felettesemnek.  A vallomástevő ettől kezdve már nem vádlott, hanem tanú az eljárásban, én pedig minden egyéb bizonyíték híján, pusztán egy önmagát menteni kívánó ember vallomása alapján előzetes letartóztatásba kerültem.

Egy hónapos letartóztatásom alatt megpróbálták elérni, hogy tegyek terhelő vallomást az egykori honvédelmi miniszterre. Nem tettem, mert nem volt miért. Most bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel vádolnak. Naponta jelennek meg rólam hazugságoktól hemzsegő lejárató cikkek, de a valóságra senki sem kíváncsi. Az életem, a karrierem romokban, végzettségemnek megfelelő munkát talán soha nem kapok majd.

Két okból írom ezt a blogot. Egyrészt nem akarok lesütött szemmel járni, mert nincs okom rá: szeretném, hogy egykori munkatársaim, barátaim, ismerőseim, két felnőtt korú és két kiskorú fiam és lányom, s a most születendő gyermekem megismerjék az igazságot velem kapcsolatban. Másrészt az a célom, hogy minél többen átlássák azt a folyamatot, amit ma Magyarországon elszámoltatásnak neveznek, és amelynek során bárkit, akinek haragosa van, egyetlen vallomás alapján börtönbe lehet vetni, tönkre lehet tenni. Ezen a blogon nyilvánosságra hozok minden fontos iratot az eljárással kapcsolatban és elmesélem, mi és hogyan történt valójában.

Hirdetés

Friss topikok

  • eloi: @diszkriminans: Két nagy szocialista rendszer konkurált egymással. A nemzeti és az internacionalis... (2014.07.23. 15:57) 183. A kormányforma: kollégista
  • Mzperx: Gratulálok a családnak! Felvetődik bennem a kérdés, hogy ez a csöppség vajon melyik országban fog... (2014.07.08. 07:43) 182. A hatodik élet
  • Mégmerekgondolkodniis!: @Kovacs Nocraft Jozsefne: Akkor most térjünk vissza a fene nagy erkölcsiségre! Először is leszögez... (2014.07.04. 11:53) 181. Elévülésre játszanak a katonai ügyészek
  • Secnir: én azt látom, hogy az MNO cikke május 10-én jelent meg, míg a bíró május 20-án tűzte ki a tárgyalá... (2014.05.29. 16:00) 179. Újra az arénában
  • Katica2: Most akkor tulajdonképpen vége az ügynek?? (2014.05.26. 10:30) 178. Szörföző ügyészek

Linkblog

Blogajánló

183. A kormányforma: kollégista

2014.07.22. 17:37 Viszkisdoboz

Ez az ország ugyan nem engedhetné meg magának, hogy majd egy évig - a három választás miatt – gyakorlatilag ne történjen semmi. Minden a maga rutinja szerint haladjon, a nehézségi erő forgassa tovább a kerekét. Mégis ez történik. A kormányzati tevékenység 2014-ben minimalizálódott, míg az államtitkárok és helyettes-államtitkárok számát illetően maximalizálódott. Nyilván az olcsóbb állam jegyében. Persze ezzel sem lenne semmi baj, ha jól menne az a bizonyos szekér - amin, ha akarjuk, ha nem, mindannyian rajtaülünk - de nem megy. Csak döcög.

Másrészt örülnünk kellene, mert legalább nem „boldogítanak”, hanem egy kicsit békén hagynak bennünket oda föntről. Nem kell minden nap valami unortodox megoldásnak álcázott, de valójában a maffia valamelyik tagjának egyéni profitot produkáló dolgára felkapni a fejünket.

A napi rutin mozgatja tehát az államgépezetet, Habonyék pedig élénk fantáziáról tanúskodva minden napra tartogatnak valamit, hogy az ellenzéknek legyen min rágódnia, önmagát marcangolnia. Gyakorlatilag az ellenzéki pártok tevékenysége kimerül abban, hogy igyekeznek rátromfolni a másikra, ki a demokratább. Közben pedig az ország végképp elvész alattuk, az emberek pedig egyre jobban elfordulnak a politikától. Egyéni túlélési stratégiákat dolgoznak ki, és már senkit nem érdekelnek a kormánypárti vagy az ellenzéki akciók. Belefásultak.

Lehet Maradna Párt a parlamentben akkor is, ha az ellenzéki képviselők nem vennének részt a törvényalkotásban. Ők akkor is ott lennének, ha kormányzót, és dinasztikus alapon kormányzó-helyettest is választana a parlament 8 évre. A látszat demokrácia színházában kell egy párt, aki bizonyítja: itt többpártrendszer van, és szabad választás alapján nyert hatalmat egy magát jobboldalinak, kereszténynek és konzervatívnak nevezett párt. A valóságban pedig szélsőségesen baloldali programot végrehajtó kollégisták kerültek hatalomra, akik nyíltan a saját klientúrájuknak biztosítják az ország erőforrásait.

Az Orbán rezsim 2014-re már mindent megszerzett magának. Még a baloldaliságot is elorozta. Éppen ezért nincs értelme jobboldali és baloldali programok közötti választásról beszélni. Újra kell definiálni érték alapon azokat a politikai téziseket, amelyek alkalmasak a kormányzók és ellenzéki pártok megkülönböztetésére. Ehhez szükséges az érték tartalmának meghatározása is (pl. sajtószabadság kritériumai), mert e nélkül a kormányzók és ellenzékiek arra a következtetésre jutnának, hogy értékazonosság áll fenn, hiszen mindketten akarják a sajtó szabadságát. Az egyik szavakban, és annak elpusztítására törekszik, a másik pedig a gyakorlatban.

Egy dolog biztosan látszik. A magyar jogállamiság megbukott, a liberális parlamenti demokrácia intézményrendszere nem volt alkalmas a köztársaság védelmére. A Fidesz a demokratikus intézményrendszert kiüresítette, valamennyi hatalmi ágat megragadott és bevezette a kollégista kormányformát (nem összekeverendő a kollegiális kormányformával).

Kollégisták (nepszava.hu).jpg

                                         Kollégisták (fotó: nepszava.hu)

Mi pedig ott vagyunk, mint a rendszerváltáskor. Az állam jogi szervezete önmagában már nem biztosítja mindenki számára a szabadságot és a biztonságot. Elsőrendű fideszes káderek és másodrendű senkik világa alakult ki. A monolitikus hatalomgyakorlás ellenében kell egy közös és teljes ellenzéki fellépés, egy új egységfront, amely nem megoszt, hanem összeköt bennünket. Az egységfront értékmérője az emberi jogok korlátozásmentes biztosítása kell, hogy legyen. Egy új ellenzéki kerekasztal kell tehát, ahol csak a Fidesz utáni Magyarország – emberi jogokon alapuló - alapvető értékeiben kell megállapodni azon kívül, hogy ennek a kormányzatnak – velejéig ható romlottsága miatt – mennie kell. S ha lehet, békésen kell távozásra késztetni őket.

Először azonban végre nevén kell nevezni a gyereket: kollégista kormányformát és azon belül a miniszterelnök egyszemélyi egyeduralmát vezették be. Ezért először is a totalitárius rendszer gerincét kell megtörni. A magát az orbáni rezsim kérlelhetetlen ellenfelének tekintett, valódi ellenzéknek ki kell vonulnia a parlament plenáris üléseiről és nem szabad munkát végezni a bizottságokban sem. Az ellenzéki képviselők személyes jelenlétükkel ne legitimálják a totalitárius rendszert! Minden felelősség kizárólag az állam politikai és jogi szervezetrendszerét megszálló miniszterelnököt és kollégista környezetét, a törvényeket író ügyvédeket, és az azokat megszavazó – gombnyomogató és arctalan - nyájat terhelje. Meg a szégyenszemre maradó álellenzéki, kollaboráns képviselőket.

Mert a jog és a jogtalanság között a határ Magyarországon végképp bizonytalanná vált. A kétharmad által alkotott jogi normában és jogi eljárásokban igazságtalan tartalom is jelentkezik. Határozottan mondjuk ki: azok a törvények, és azok az eljárások, amelyek emberi jogainkat sértik, érvénytelenek! Azt követni nem szabad, mert az emberi jogokba ütköző fideszes törvények, és alantasaik által folyatott jogi eljárások nem alkalmasak arra, hogy a magyar emberek engedelmességi kötelezettsége érvényesüljön (Radbruch).

Arra bíztatok mindenkit, hogy ne mondjon le az emberként bennünket megillető ellenállás jogáról! Ne törődjünk bele a jogaink kijátszásába! Minden nap küzdjünk az egy párti diktatúra, és az azt megtestesítő kollégista maffiaállam elnyomása ellen! Magunkért, gyermekeink jövőjéért, és mindenki másért. Akkor is, ha sokan még mindig nem értik meg, miről beszélünk. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!

 

36 komment

182. A hatodik élet

2014.07.07. 19:26 Viszkisdoboz

„Az Úr 2014. esztendejében, július hónap 7. napján megszületett hatodik gyermekem, Fapál Kamilla, aki a keresztségben – édesanyám után – az Ilona nevet kapja. Kamilla leányom 3430 gramm súllyal és 51 centiméterrel született. Hála Istennek, a leánygyermek és édesanyja a legjobb egészségnek örvend.” - ezt a bejegyzést írtam a családi Bibliába.

Kamilla születése 2014. 07. 07 001.JPG

S Te, tisztelt Olvasóm, most bocsásd meg nekem, hogy személyes hangvételre váltok!

Azt szeretném, hogy gyermekeink egy szabad országban éljenek, ahol politikai utasításra, valódi bizonyítékok nélkül nem lehet vádat emelni emberek ellen. Ahol a munkavállalás, a boldogulás, a tehetség kibontakoztatása nem politikai hitvallás kérdése. Ahol az autonóm civil társadalom és a sajtó elég erős ahhoz, hogy megvédje az emberek jogait. Ahol az állam nem szól bele a mindennapi életünkbe. Ahol észre sem vesszük, hogy a politikai pártok léteznek, mert a közjó számukra azt jelenti, hogy minden intézkedésük valóban, a szó legnemesebb értelmében a közösség érdekeit szolgálja, és nem egyes politikai pártok és holdudvaruk nyers gazdasági érdekeit. Olyan országban akarok tehát élni, ahol egyetlen politikai párt sem arra törekszik, hogy pillanatnyi politikai előnyökért egyeduralmat valósítson meg.

S ha ezt végig gondolom, akkor arra jutok, amire már a múltban számtalan családfő, édesapa. El kell innen menekülni! Addig, amíg nem késő!

Miért? Mert a magyar jogállamiság megszűnt létezni. A hatalommegosztás szervezeti és funkcionális módon leírható, de személyi értelemben nem létezik. A kormányzó párt az elmúlt négy évben zsákmányként szerzett meg minden közjogi tisztséget, saját politikusait ültette be minden olyan szervezetbe (alkotmánybíróság, ügyészség, bíróság, köztársasági elnök stb.), amely képes lehetett volna a hatalom kontrolljára. Nyugodtan kimondhatjuk tehát, hogy a fékek-és ellensúlyok rendszere Magyarországon nem működik! Csak látszat tehát a hatalmi osztottság, ami azt lenne hivatott megoldani, hogy egy kézben ne összpontosulhasson az állam hatalma, amely mindig önkényhez vezetett a történelem során.

Az a nép, amely szabadságával nem tud mit kezdeni, és helyette Orbán Viktor vagy bárki más egyeduralmát választja, megérdemli a szolgaságot.

A parlamentarizmus eszméjének igazi megcsúfolása a díszletellenzék országgyűlésbeli szerepvállalása, ami óhatatlanul legitimálja az orbáni diktatúrát. Az ellenzéki képviselők azon kívül, hogy felveszik nem csekély tiszteletdíjukat, valójában semmi érdemlegeset sem tehetnek a plenáris üléseken és a bizottságokban. Amíg az ellenzéki képviselők az egyéni- és pártérdekeikről a közjó érdekében nem mondanak le, a diktatórikus hatalomgyakorlásnak csak egy teljes gazdasági összeomlás vethet véget. Vagy polgárháború. Amelytől Isten óvjon mindannyiunkat!

A társadalom minden szegmense meghódításának, a politikai zsákmányszerzésnek – mint napjainkban tapasztaljuk - még nincs vége. A kormányzat éppen megszünteti az egyetemek évszázados autonómiáját, a maradék civil társadalmat és az egyre vékonyodó sajtószabadságot. Folytatják tehát a demokrácia teljes felszámolását.

Azonban az élet úgy hozta, hogy a viszkis dobozos ügy bírósági tárgyalásának megismétlése miatt „rabok lettünk” saját hazánkban.

Örömömet azonban ma semmi nem ronthatja el! Nincs annál szebb és boldogabb óra, amikor az újszülött gyermek lilás bőre a karjaidban rózsaszínné válik.  

1 komment · 1 trackback

181. Elévülésre játszanak a katonai ügyészek

2014.06.28. 13:43 Viszkisdoboz

Csak kapkodom a fejemet.

Hernádi Zsolt, MOL vezér - egy lehallgatott beszélgetés szerint - arról tájékoztatta Budapestre látogató lengyel partnerét, miként kell kijátszani a magyar ügyészséggel karöltve a magyar bíróságokat annak érdekében, hogy megússza a horvát büntetőeljárást, s nem utolsó sorban, hogy utazgathasson végre Európában.

Azóta a receptre is fény derült: legyél a szeretett vezér bizalmasa, ezért a Központi Nyomozó Főügyészség megtagadja az eljárást. Aztán jön egy pótmagánvádló, aki nem mellékesen jó barát, mert ha valami mégsem úgy alakult, ahogy eltervezték, akkor a vádtól ő még mindig elállhat. Tehát kell az a bűncselekmény és az a tényállás, amiért Horvátországban eljárást kívánnak indítani Hernádi ellen. A magyar bíróság meg a formális eljárás szabályai alapján eljár, felmentő döntést hoz és így beáll a res iudicata, az ítélt dolog. Kétszer ugyanazért a bűncselekményért ugyanis senkit sem lehet felelősségre vonni. Tehát a horvátoknak le kell nyelniük a békát, Hernádi így megdicsőülten, tisztessége és becsülete csorbítatlan, repkedhet a nagyvilágban újabb üzleteket kötni.

Kéz leporol. Ezt is elintéztük. Nyájas mosoly a kamerák előtt. Magyarország ebben is jobban teljesít. Az igazságszolgáltatás pedig romokban hever.

Az a szép az egészben, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség úgy látta, hogy a büntetőeljárásnak Hernádi esetében nincs helye, mert egy tanúvallomás alapján nem emelhetnek vádat. Ugyanez az ügyészség a Tábornok-perben pedig nem egy tanú, hanem egy gyanúsítotti vallomás alapján úgy látja, hogy vádemelésnek van helye. Pedig egy gyanúsítotti vallomásnak önmagában nem túl sok a bizonyító ereje, a vallomásba foglalt hazugság büntetlen maradhat, ellenben egy tanú a hamis tanúzás törvényes következménye mellett tesz vallomást.

Tehát levonhatjuk a következtetést: ha fideszes vagy, akkor a házi ügyészség az ártatlanság vélelme alapján mindent elkövet, hogy patyolat tisztára mosson, és te a lehető legkényelmesebben éld az életed. Ha nem vagy fideszes, akkor bűnös vagy, majd a bíróság talán kimondja, hogy nem követtél el bűncselekményt. Ja, hogy addig 10 év is eltelhet? Hát kérem, az élet nem habos torta!

A katonai ügyészek a Tábornok-perben olyan sok törvénytelenséget követtek el, hogy további pályafutásuk csak attól függ, hogy elévül-e a nyomozásuk során elkövetett bűncselekmény-sorozat vagy sem. Ha hihetünk (miért ne hinnénk?) a Tábornok-per 1.0-ban elhangzottaknak, akkor a személyi szabadság megsértésétől a kényszervallatásig, a közokirat hamisításon keresztül a hamis tanúzásra rábírástól a hivatali visszaélésig terjedhet a portfólió. Az már csak ráadás, hogy a vádirat részben nem ügyészi szerkesztésű. A Budai-féle leszámolási kormánybiztosság is kivette a munkából a részét. Biztosan kitalálják, melyik részében? Hát persze, hogy a viszkis dobozost részt írták, mivel a jó képességű katonai ügyészek azzal már nem akartak vagy nem tudtak megbirkózni.

Lehet most legyinteni és ügyészként bátran harsogni, hogy a vádlott mindig hazudik. Aminek némileg ellentmond, ha a vádlott vallomása a vádat alátámasztja, akkor, amit mond, az az ügyészek szerint színigaz. Így evett O. János tábornok zavart vallomására Waltner ügyész mérget, és annyira akart hinni benne, hogy a vallomásnak az ellenőrzésétől is eltekintett.

Ha én vagyok a góré, akkor a két derék katonai ügyészünk (Waltner és Mihalik urakra gondolok) legfeljebb a Magyar Honvédségben folytathatják katonai pályafutásukat, mint jogász főtisztek. Ott kevesebb kárt tudnak okozni. De nem ez történik. Jön a jutalom a jó politikai teljesítményért. Meg aztán nehogy már azt higgye a beosztott ügyészi állomány, hogy most ki kellene valakit rúgni az ügyészi szervezetből!

Úgy működik minden, mint a Kádár-rendszerben: az alkalmatlanságáról tanúbizonyságot tevő jó ügyész nertársat, felfelé buktatták. Waltner Roland katonai ügyészt előléptették és magasabb beosztásba is került. Ez pedig azt az üzenetet hordozza, hogy Keresztes Imre főügyész, politikai ügyészségi vezető bizalma töretlen az alezredesben. Na, ná! Hiszen a kapott politikai utasítást maradéktalanul végrehajtotta.

Waltner Roland.jpeg

Visszatérve a lényegre: az elévülésre játszik itt mindenki. Vagyis arra, hogy a bűncselekmény büntetési tétele felső határának megfelelő idő elteltével már nem lehet eljárást indítani ellenük. Ebben érdekeltek az ügyészek és mindazok, akiknek hivatalból kellett volna észlelniük, hogy a nyomozás során az ügyészek bűncselekményt követnek el.

Az ügyészség és a bíróság is felelős abban, hogy anómiás a társadalom. A fideszes Hernádi Zsolt minden korrupciós vád alól felmentve, rekord gyorsasággal. Velem szemben pedig, aki a Gyurcsány-kormány államtitkára voltam, és amire egyre büszkébb vagyok, 4 év után újra nekifutnak az ügyészek egy bukott vádiratban található viszkis dobozos legendának.

Hát, sok sikert fiúk! Azért ne aludjatok nyugodtan. Gondolkodom, hogy egy feljelentéssel megszakítom az elévülést, hogy egy nem túl távoli jövőben, demokratikus viszonyok között legyen lehetőségetek bíróság előtt – az ártatlanság vélelme alapján - védekezni: a nyomozás során kivel szemben, milyen jogtalanságokat követtetek el.

 

26 komment

180. Ismétlés a tudás anyja, a gyakorlás meg senkinek sem árt

2014.06.16. 21:22 Viszkisdoboz

Egy jó sztoriban mindig kell egy nem várt fordulat. De ez most is elmaradt. A szereplők felsorakoztak és a Debreceni Törvényszék Katonai Tanácsa, dr. Nagy László hadbíró ezredes vezetésével a mai napon megkezdte a Tábornok-per 2.0 tárgyalását.

34015_orig.jpg

                                 A katonai tanács tárgyal (fotó: hajdupress.hu)

Az érdeklődő Hírtv nézők közül változatlanul csak az én képemet és hangomat láthatják, hallhatják, mert egyedül én vállaltam a nyilvánosságot.

A Kaposvári Törvényszék Katonai Tanácsa egy éves maratoni tárgyalást követően már felmentett a katonai ügyészek vádja alól, azonban a II. fokú bíróság elrendelte az eljárás megismétlését. Álláspontja szerint a korábbi, első fokú bíróság tévedett, amikor O. János tábornok vallomását teljes egészében kizárta a bizonyítékok közül. Holott a katonai ügyészek nem teljesen, csak részben vezették az orránál fogva és késztették olyan vallomás megtételére, amely nem volt teljes egészében törvényes. Tehát a „vallomás” bizonyos részei felhasználhatók lehetnek, feltéve, ha O. tábornok nem állt kényszer és fenyegetés alatt. De ezt már a Debreceni Törvényszéknek kell kiderítenie, miként azt is, hogy O. tábornokot a vallomása megtétele előtt begyógyszerezték-e vagy sem.

A katonai tanács tagjainak bemutatása után a bíróság visszaegyesítette két vádlott ügyét az alapügyhöz. A tanács elnöke ismertette a másodfokú bíróság végzésében foglaltakat, majd felszólította az ügyészeket, hogy nyilatkozzanak a vádiratról. Fenntartják, nem tarják? Módosítják, vagy sem? Az ügyész urak, Waltner alezredes és Mihalik százados kisebb szövegértési problémákkal küszködve ezt úgy értették, hogy fel kell olvasniuk felváltva az egész vádiratot.

Itt meg kell állnunk egy szóra, mert ez az ügyészi magatartás megrökönyödést keltett a megjelentekben. Dr. Ifkovics Béla hb. ezredes a felmentő rendelkezés indokolásakor már egyszer kifejtette, hogy a vádirat alkalmatlan volt az ügy tárgyalására, de nem dobta vissza a vádiratot kiegészítésre és pontosításra, hanem lehetőséget adott az ügyészeknek, hogy bizonyítsanak.

Ehhez képest a katonai ügyészek – váltott lovakon ülve – szó szerint felolvasták az egyszer már megbukott vádiratot. Még a ténybeli tévedéseiket sem voltak hajlandók korrigálni! Holott erre a büntetőeljárási törvény lehetőséget adott volna. Pedig tisztában kell lenniük azzal, hogy a vádirat bizonyítékrendszere nem támasztja alá a vádirati hibáktól hemzsegő állításokat. Ha más alapján nem, akkor az első bírósági bizonyítási eljárás alapján rá kellett volna már jönniük, hogy kellene az a nem várt fordulat.

Tehát presztízs okokból megismételték azt, ami egy büntetőeljárást egyszer már tragikomédiává változtatott: a „pontosan meg nem állapítható körülményeket”, „a közelebbről meg nem határozható időpontokat”, az „ismeretlen eredetű összegeket”. A vádirati valótlanságokon sem változtattak egy fikarcnyit sem, akkor sem, ha annak ellenkezőjére okirati bizonyíték került csatolásra az első eljárásban. (Pl. az állítólagos postásom nem is dolgozott a „közelebbről meg nem határozott időpontban” a HM-ben.)

Ez persze azt is jelenti, hogy a bíróságnak először a vádtól eltérő tényállást kell megállapítania, aztán jöhet csak majd a jogi minősítés.

A kegyelemdöfés az volt, amikor erre a vádiratnak nevezett kommunikációs tákolmányra senki sem tett észrevételt, és senki nem kérte a nyomozás során sorozatosan törvénytelenségeket elkövető ügyészek kizárását. De minek is? Egyszer már hülyét csináltak magukból, megvan az esélye az újabb lebőgésnek.

A lektor ügyészek felolvasó délelőttje után nyilatkoztam a bíróságnak: nem követtem el bűncselekményt, vallomást kívánok tenni és a bíróság, valamint az ügyészség kérdéseire is válaszolok.

A vádlottak közül ketten (közöttük O. tábornok!), nem fog vallomást tenni, így a vele való szembesítésem is elmarad. Már megint!

A bíróság semmit sem elkapkodva, megfontoltan 2014. október 08. napján 09.00-kor folytatja munkáját. Addig vádlottak és vádlóik gondolkodhatnak a nem várt fordulaton, hátha izgalmasabbá tehetik ezt a szappanoperát.

Szólj hozzá!

179. Újra az arénában

2014.05.29. 12:17 Viszkisdoboz

„Panem et circenses” – üvöltötte a római plebsz, s a császár teljesítette a nép akaratát. A rezsicsökkentéssel és családi adókedvezménnyel megfejelt egykulcsos adórendszer bódítja a népet, az elszámoltatási cirkusz pedig ámulatba ejti őket. A Tábornok-per lehetne egy véres gladiátorjáték is, de helyette a magyar valóságban csak egy ügyészi bohózatra telik. A vád egyszer már teljesen kudarcba fulladt Kaposvárott, de az ügyészek a másodfokú bíróságtól kaptak még egy lehetőséget, hogy bizonyítsanak.

Az arénából a Hír Tv élő közvetítéssel szórakoztatja majd a saját közönségét (mint azt korábban is megtette), amely plebsz, ki tudja milyen erkölcsök mentén mindig vért kíván. Ez a közönség lefelé tartott nagy ujjal elveti az ártatlanság vélelmét, nem az igazságot szomjúhozza, hanem a sajtója által előre megírt és beharangozott bűnösség beteljesülését várja.

Lassan már megszokom, hogy a jobboldali sajtó munkatársai hamarabb írják meg, hogy mi fog történni a bírósági arénában ügyemben, minthogy arról érintettként tudomást szereznék.

Ezért tulajdonképpen meg sem lepődtem, amikor Orbán miniszterelnökké választása napján a Magyar Nemzet megírta, a Hír Tv bemondta, hogy június közepén újrakezdődik a Tábornok-per Debrecenben. Ezért aztán egy posztban kértem a törvényszéktől, hogy nekem is küldjön már idézést, mert fel sem merült bennem, hogy a bíróság úgy tájékoztatja a sajtót a tárgyalás megkezdéséről, hogy az abban érintett személyek idézése nem történt meg. És láss csodát! A véletlenek összjátéka okán aztán június közepére a bíróság hivatalosan is kiküldte a Tábornok-per idézését az első tárgyalásra.

Idézés Debrecen 001.jpg

Mivel a bírósági tárgyaláson hang- vagy képfelvételt csak az érintett hozzájárulásával szabad készíteni, ahhoz már most hozzájárulok. Cserébe semmi mást nem kérek, csak korrekt tájékoztatást.

Tehát, Hölgyeim és Uraim! Folytatjuk! Az előadás helyszíne változik, egy-két szereplő kicserélődik, de a bohózatot úja kezdjük. Mindenki újra eljátssza a maga szerepét. A fegyveregyenlőség elve alapján a vádlónak semmivel sem lesz több joga, mint a vádlottnak vagy a védőnek, s a bizonyítási kötelezettség is a katonai ügyészt terheli. Mert, mint azt Kaposvárott a bíróság is kőbe véste: a vádirat az nem bizonyíték, abba bármit le lehet írni.

Mi várható az első felvonásban? A vádlottak és a védők számbavétele. Ha a nyomozó ügyészek látják el a vádképviseletet, akkor a kizárási indítványok megtétele. Egyéb sóhaj, panasz és kérelem a bírósághoz.

Bár ebben kevéssé bízom, de talán a tárgyalás megkezdésére is sor kerül a vádirat és a II. fokú bíróság végzésének felolvasásával.

A tárgyalás természetesen nyilvános, így azon bárki részt vehet. Sőt, mindenkit arra bíztatok, jöjjön el és legyen tanúja a bíróság részrehajlásmentes eljárásának. Sokan hívtak, amikor megtudták, hogy Debrecenbe kerül az ügy, hogy ott az igazságomat nem találom majd meg. Én nem hiszek ebben. A büntetőeljárási törvény ugyanis nem megyénként és nem katonai tanácsonként tartalmaz előírásokat, ezért nincs okom kételkedni abban, hogy a Debreceni Törvényszék maradéktalanul betartja majd az anyagi és az eljárási szabályokat. Meg a másodfokú bíróság végzésében foglaltakat.

 

1 komment

178. Szörföző ügyészek

2014.05.24. 18:28 Viszkisdoboz

Úgy tűnik, a lakás-ügyben eljáró Központi Nyomozó Főügyészség ügyészei (merthogy kettő volt: a nyomozó ügyésznő civil, a perben eljáró ügyész viszont katona volt) az állami impériumból eredő hatalmukat politikai célok megvalósítására használták fel. A nyomozás kezdetétől az ítélethozatalig szörföztek a jogszabályok között, hogy kiszolgálják a jobboldali médiumok bulvár igényeit. Aztán jött egy óriási hullám, s a szörfözésnek a bíróságon bukás lett a vége.

Történt mindez 2014. február 28. napján, amikor is a Pesti Központi Kerületi Bíróság Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter és volt államtitkárát, vagyis engem minden vád alól felmentett.

A mai napig érthetetlen számomra, hogy a bizonyítás során az ügyész miért olyan okiratokat csatolt be, és miért olyan tanúk kihallgatását kérte, akik nem a vádhatóság, hanem a vádlottak és védők jogi álláspontját támasztották alá. Még csak egy hamis tanút, vagy egy börtönben lévő „együttműködő” gyanúsított hazug vallomását sem vonultatták fel, miként azt politikai természetű ügyekben – a jobboldali közönség idegeinek borzongatására - már többször eljátszották.

Az ügyészség kezdetben úgy látta, hogy közigazgatási államtitkári tisztség betöltése alatt nem is voltam katona, így katonaként nem is kaphattam szolgálati lakást. Mikor felvilágosítottam a civil ügyésznőt a katonai jogszabályokról, elismerték, hogy szolgálati viszonyban álltam, de szerintük nem katonaként, hanem állami vezetőként kaptam lakást. Aztán megint jött egy fordulat, hogy én nem szolgálati lakást kaptam katonaként, hanem állami vezetőként vezetői lakást egy kormányrendelet alapján. Aztán később azt mondták, hogy a szolgálati lakásom volt vezetői lakás egy HM rendelet alapján. Végül a lakásjogszabályokat – saját bevallása szerint - a tárgyaláson tanuló katonai ügyész azt állította a vádbeszédében, hogy nem volt törvénytelen szolgálati lakásom kiutalása és későbbi megvásárlása sem, de más szabályt is alkalmazni lehetett volna.

Nézzük, mit mondott a bíróság:

„A vádlottak mellett a védők is kifogásolták azt – tulajdonképpen a gyanúsítás közlése után folyamatosan – hogy maga az ügyészség is bizonytalan volt abban, hogy a vádlottak milyen szabályokat szegtek meg egyáltalán, mert – ahogy ezt a II. r. vádlott védője (megjegyzés: dr. Dezső Antal ügyvéd) a védőbeszédében igen szemléletesen fogalmazta meg – az ügyészség a nyomozás során és a bírósági szakban is „szörfözött” a jogszabályok között és mindvégig következetlen volt abban, hogy mely vagyonkezelői előírások, illetve mely jogszabályok megszegését rója a vádlottak terhére.

…A védők szerint az ügyészség konkrét jogszabályszegés megjelölése helyett mindvégig csupán különböző alternatívákat közölt, de soha nem mondta meg azt, hogy mi írta elő konkrétan, hogy azokat, vagy kizárólag azokat a szabályokat kellett volna kötelezően alkalmazni, amelyet az ügyészség a vádban megjelölt és emiatt végül az ügyész nem tudott eligazodni saját logikájában sem.

A bíróság a lefolytatott bizonyítási eljárás alapján végül maga is arra az álláspontra helyezkedett, hogy a vádlotti és védői érvelések a helytállóak.”

Szörfözés.jpg                                                                                                (fotó: bevezetem.hu)

A bíróság megjegyezte azt is, ha az ügyészség a lakáskiutalást tekinti jogellenesnek, akkor az már elévült a nyomozás elrendelésekor, másrészt, akkor katonai büntetőeljárásnak lett volna helye. Egy szolgálati lakáskiutalás pedig nem lehet hűtlen kezelés – jegyzem meg halkan - mert vagyoni hátrány objektíve nem következhetett be.

„Ha viszont a vádhatóság ezt az aktust önmagában még nem értékelte olyan kötelezettségszegésnek, amely vagyoni hátrányt okozott volna, azt már végképp nem tekinthette volna annak, hogy a II. r. vádlott (megjegyzés: dr. Fapál László) egy jogszerűen juttatott szolgálati lakás elidegenítését ugyanazon jogszabály – HM rendelet – alapján kezdeményezte, mint amelynek alapján a lakáshoz juttatás alól jogszerű felmentést kapott.”

A bíróság megállapította azt is, hogy téves az az ügyészi állítás, hogy a szolgálati lakásom vezetői lakás lett volna.

„Ezt a lakást ugyanis külön jogi aktussal vezetői lakássá kellett volna minősíteni (ami soha nem történt meg), ráadásul nem is akkor, amikor azt bérbe adták dr. Fapál Lászlónak, hanem már azt megelőzően: akkor, amikor a lakást a HM megvásárolta és lakásgazdálkodási körbe vonta, de ez az eljárás nem a honvédelmi miniszter feladata lett volna.”

Az ügyészség ugyan nem indítványozta, de a bíróság megvizsgálta a vádtól eltérés lehetőségeként a hanyag kezelés bűncselekményének esetleges fennállását.

„Juhász Ferenc alappal bizakodhatott, továbbá eljárásának a jogszerűségében arra figyelemmel is, hogy a kettős jogállású személyek lakáshoz juttatása során korábban is az volt a HM-nél követett gyakorlat, amelyet dr. Fapál László lakáshoz juttatásakor alkalmaztak. Erre tekintettel a bíróság álláspontja szerint nemcsak a hűtlen kezelés, hanem a hanyag kezelés sem valósult meg.”

Ha az ügyészek szörfleckéket vettek volna először és csak utána szálltak volna vízre… Akkor vádat sem emeltek volna. Egy normális országban. Ma azonban a Nemzeti Együttműködés Rendszerében másként mennek a dolgok az igazságszolgáltatás területén is. Na, ott még nem tartunk, hogy az ítélet előbb születik meg, mint a vádirat, de az irány az kétségtelenül erre mutat.

Ha azt kérdezik, hogy miként volt pofájuk vádat emelni, akkor csak annyit mondok, és rögtön megértik: az Orbán kormány nevében eljáró Budai Gyula leszámolási biztos jelentett fel, a házi ügyészség pedig teljesítette kötelességét. Ennyi. Meg két tönkretett ember. És ez lakás nem a Pasa Park.

1 komment