Viszkisdoboz

fapalrepulo.jpg

A nevem Fapál László. A Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára voltam, korábban katonatiszt, majd sikeres ügyvéd. Az életem egyik napról a másikra gyökeresen megváltozott egy állítólagos viszkis doboznak köszönhetően.  

 

Egy volt tábornok, egy büntetőügy első számú vádlottja megváltoztatta korábbi vallomásait, és azt vallotta, hogy kenőpénzt adott nekem, amit én egy viszkis dobozba téve elvittem felettesemnek.  A vallomástevő ettől kezdve már nem vádlott, hanem tanú az eljárásban, én pedig minden egyéb bizonyíték híján, pusztán egy önmagát menteni kívánó ember vallomása alapján előzetes letartóztatásba kerültem.

Egy hónapos letartóztatásom alatt megpróbálták elérni, hogy tegyek terhelő vallomást az egykori honvédelmi miniszterre. Nem tettem, mert nem volt miért. Most bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel vádolnak. Naponta jelennek meg rólam hazugságoktól hemzsegő lejárató cikkek, de a valóságra senki sem kíváncsi. Az életem, a karrierem romokban, végzettségemnek megfelelő munkát talán soha nem kapok majd.

Két okból írom ezt a blogot. Egyrészt nem akarok lesütött szemmel járni, mert nincs okom rá: szeretném, hogy egykori munkatársaim, barátaim, ismerőseim, két felnőtt korú és négy kiskorú gyermekem megismerjék az igazságot velem kapcsolatban. Másrészt az a célom, hogy minél többen átlássák azt a folyamatot, amit ma Magyarországon elszámoltatásnak neveznek, és amelynek során bárkit, akinek haragosa van, egyetlen vallomás alapján börtönbe lehet vetni, tönkre lehet tenni. Ezen a blogon nyilvánosságra hozok minden fontos iratot az eljárással kapcsolatban és elmesélem, mi és hogyan történt valójában.

Friss topikok

Linkblog

265. Pszichiátriai szerekkel kezelték az ügyészségi „koronatanút”

2017.05.25. 18:31 Viszkisdoboz

Eldőlt az úgy látszik legfontosabb kérdés (sic!) a viszkis dobozos perben. Oláh János volt tábornok, a katonai ügyészek által kinézett és menedzselt „koronatanú”, jelenlegi XVI. r. vádlott a vallomástételi időszakban dokumentált módon pszichiátriai gyógyszereket szedett.

A kérdés az volt, hogy bevette, vagy nem vette be a börtönben ezeket a szereket.

A bevette, nem vette be játékot az ügyészség forszírozta, mert maga is belátta (gondolom én), hogy a leszedált tábornok viszkis dobozos vallomása sem politikai kommunikációs, sem jogi értelemben nem használható.

Az ügyészek nyilván azt szerették volna elérni, hogy ne legyen bizonyított, hogy a volt tábornok a börtönben a legális drogokat magához vette. És akkor a bíróság megállapíthatja, hogy mivel nem bizonyított, hogy bevette Oláh a pszichiátriai szereket, ezért a bizonyítás köréből még ki nem zárt vallomásait értékelheti, az elmeorvosszakértők kiegészítő véleménye meg mehet a kukába.

bfb_fejleckep_2015_01_19.jpg

A Budapesti Fegyház és Börtön parancsnoka megküldte a bíróságnak a 2010-ben hatályos 30/2009. számú parancsnoki intézkedését, ami alapján már egyértelműen megállapítható, hogy Oláh János volt tábornok az orvos által felírt tekintélyes mennyiségű pszichotrop szereket bevette. Reggel, és este is.

Az intézkedés szerint gyógyszert csak egészségügyi ápoló oszthat. A pszichiátriai szerek osztása reggel és este történik az egészségügyi ápoló szigorú felügyelete mellett. Ezeket a szereket törve kell kiadni az előzetesen fogvatartottnak.

Ha a fogvatartott az egészségügyi ellátás visszautasításának jogával él, ezt a döntését az egészségügyi törzslapra kell bevezetni és a fogvatartottal alá kell íratni.

A büntetés-végrehajtás által megküldött egészségügyi dokumentációban olyan feljegyzés nem szerepel, hogy a tábornok visszautasította volna a pszichotrop anyagok bevételét.

Az elmeorvosszakértők feltételesen határozták meg Oláh János kihallgatáskori tudati állapotát. A rögzített dekompenzálódott személyiségzavar mellett csak akkor állt a másnapi ügyészi kihallgatások alatt tudatmódosító szerek hatása alatt, ha a dilibogyókat ténylegesen is bevette. Ha pedig bevette, akkor a tudati kontroll és a kritikai készség bizony-bizony fellazult.

1329766578_6717-magicalbookabstractbookfantasymagic640x480-f.jpg

Nekem persze egy percig sem volt kétségem afelől, hogy a börtönben nem szabadon választott műfaj a gyógyszer bevétele, de aki nem járt még ilyen helyen, az azt gondolhatná, hogy megtehette a fogvatartott, hogy nem veszi be az orvos által felírt szereket.

Ezzel legalább megvolnánk, de a szappanopera folytatódik tovább.     

Az ügyész indítványára, az indítvány szó szerinti átvételével ugyanakkor igazságügyi orvosi toxikológiai szakértőt is kirendelt a bíróság dr. Zacher Gábor személyében.

Az ismert szaktekintélynek arra kellene választ adnia, hogy Oláh János tábornok az ügyészi kihallgatásai idején kihallgatásra alkalmas állapotban volt-e. Ha nem, akkor az ügyészek észlelhették-e, hogy kihallgatásra alkalmatlan állapotban volt a gyanúsított, illetve észlelhették-e azt, hogy pszichiátriai gyógyszerek hatása alatt állt. A szakértőnek ki kell térnie arra a kérdésre is, hogy a pszichiátriai szerekkel együtt szedett egyéb gyógyszerek milyen hatással voltak Oláh Jánosra a vallomástételi időszakban, valamint azt is kérdezik a bíróság útján az ügyészek, hogy ezekhez a pszichiátriai szerekhez hozzá lehet-e szokni és annak milyen élettani hatásai vannak.

A bíróság a szakértőnek 2017. június 15. napjáig adott határidőt a szakvélemény elkészítéséhez. 2017. július 11. napján pedig a szakértő személyes meghallgatására is sor kerülhet Debrecenben.

Ez a per menthetetlenül belesodródott az abszurditásba. Már nem az a kérdés, hogy történt-e egyáltalán bűncselekmény, és ha igen, akkor ki, mikor, mit, miért és hogyan követett el. Hanem, hogy az ügyésznek fel kellett-e ismernie, hogy a gyanúsított tudati és érzelmi állapota nem kóser, miközben referenciaszemélyként úgy vezethették a gondolatait, ahogy akarták.

De hát miért tették volna, hiszen Oláh János érdekesebbnél érdekesebb meséket adott elő és a katonai ügyészek boldogok voltak: akár a fél hadsereget börtönbe lehet vetni! Minek elküldeni az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe, meggyőződni arról, hogy minden rendben van vele? Ugyan már? Még kiderült volna, hogy az álmuk szertefoszlik, a „koronatanúnak” kinézett ember beteg is, szedált is. Megtehették mindezt büntetlenül? Hát persze, egy ügyésznek mindent szabad!

Az utasításalapú ügyészség az illiberális államban felelőtlen és sérthetetlen. Ha a politikai utasításra végezett „elszámoltatás” alapján (tehát bizonyítékok nélkül) akar valakit elítéltetni a Központi Nyomozó Főügyészség és az megakad a ma még független bíróságon, általános esetben lehülyézik a bírót, rosszabb esetben meglebegtetik a gyanúsítás és a vád alá helyezés lehetőségét, még rosszabb esetben meg is vádolják a bírót valami mondva csinált dologgal. A katonai büntetőeljárások gyakorlatában sajnos találunk rá példát.

A jövő adott. A törvény által rendelt, ellenőrizhető ügyelosztási rend alapján ítélkező bíró (bírósági tanács) függetlenséget meg kell erősíteni. Az OBH-t azonnal meg kell szüntetni, mert ügyészi mintára hamarosan ott készülnek az ítéletek vázlatai. Az ügyészek vádjait bírói kontroll alá kell helyezni. Törvényben kell kimondani, objektív bizonyítékok nélkül vádat az ügyész nem emelhet, a bírósági vádtanács a vádemelést objektív bizonyíték hiányában nem engedélyezi.

27 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://viszkisdoboz.blog.hu/api/trackback/id/tr1212540693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Kelly és a szexi dög 2017.05.26. 13:37:41

Akkor sem volt korrupció és most sincs - mindenki tudja!

Legeslegalja · http://berrettegok.blog.hu 2017.05.26. 13:38:15

Vettél három lakást is kedvezményes áron.

Az utolsót Juhászék direkt azért adták neked bérbe, hogy bagóért megvedd.

Tolvaj vagy.
Kár a szóért.

Persze megúszod, mint minden tolvaj, aki politikus haverjai segedelmével meglopta az adófizetőket.

Secnir 2017.05.26. 14:27:38

@Legeslegalja:
jó a nicked. ez tényleg a legalja.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.26. 14:56:14

@Legeslegalja: Te már tényleg a Legeslegalja vagy :(

Pierr Kardán 2017.05.26. 14:57:24

És ha valaki pszichotróp szereket szed, akkor kizárt, hogy igazat mondjon?

John Doe3 2017.05.26. 15:11:25

@Pierr Kardán: ha valaki pszichotróp szereket szed, akkor könnyebben terelhető a vallomása a megkívánt irányba. A tanúvallomásnak nem eshetőlegesen, hanem ténylegesen kell igaznak lennie -- legalábbis erre kell fölesküdnie, és ha nem mond igazat, annak büntetőjogi következményei vannak. Ha viszont olyan pszichés állapotban van -- akár gyógyszerektől --, hogy nem ismeri fel vallomásának hamis voltát, vagy annak következményeit, akkor nem büntethető, illetve jogi értelemben felelőtlen, így a vallomása sem értékelhető.

Measurer 2017.05.26. 15:23:39

Ennėl azėrt bonyolultabb a helyzet, a bírói függetlenség is csak egy idea. Ugyanakkor a nyílt befolyásolás, mint pl. a verőlegėnyek beküldėse a tárgyalóteremben, annak bemutatására, hogy ki az úr, csak ritkán fordul elő Magyarországon.
A fő irány a birák befolyásolására a közvetett befolyásolás, pl. a mėdián keresztül, amely pl. bizonyosnak állít be bizonytalan esemėnyeket, vagy társadalomra veszėlyesnek ártalmatlan cselekmėnyeket. Tapasztalható ellenállás a biróságok rėszėről, de a manipulációnak, főleg, ha fortėlyosabb módon törtėnik, nehėz ellenállni.

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.26. 15:56:25

Nekem az teccik, hoyg az ügyészek felimerhették-e, hoíg drogok hatása alatt áll.
Basszus! Hiszen az ügyész felügyeli, hogy a bötönben kivel, mit tehetnek, kinek mit adhatnak, így az ügyész tudja azt is, hogy gyógyszerezik-e a fogvatartottat.
vagy ez az ügyszt nm érdekelte?

Egébként meg legalja is vehetett volna olcsón állami lakást, ha anno ő is katona lett volna. Budapesten eladták azokat a lakásokat amikbe a katonák laktak szolgálati lakás címén. Megvették 8-900 ezerért, majd néhány évvel később eladták 10-11 millióért. Akkor minden katona korrupt volt?

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.26. 15:58:58

@Pierr Kardán:

Sokan már attól "igazat" mondanak, hogy fogva tartják. Vagy gondolod, hogy a fogvatartásba becsomagolt bőrönddel megy az érintett, úgy, mintha welnes hétvégére menne?:D

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2017.05.26. 18:28:42

Ez így azért elég bizonytalan, és megfoghatatlan, mivel nem derül ki, hogy miféle pszichiátriai gyógyszerről ("dilibogyóról") van szó.

"Ha pedig bevette, akkor a tudati kontroll és a kritikai készség bizony-bizony fellazult."
Nem, egyáltalán nem biztos. Ha valaki teszem azt antidepresszánst szed, attól nem lazul fel a tudati kontrollja és a kritikai készsége.

CyberPunK 2017.05.26. 19:01:07

@látjátok feleim szümtükkel: Szerintem olvass utána, itt konkrétan a MH vett egy lakást 66 misiért, amit kb fél évvel később vitt tovább 22-ért. Ami ráadásul a harmadik lakástámogatása volt.

Még mindig okés a dolog?

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.26. 22:18:52

@CyberPunK:

Úgy tűnik jogilag rendben volt akár három támogatás is. Erről nem ő tehet, mert nem ő csinálta a rendeletet. Eddig a bíróság nem ítélte el, most is csak azt akarják kideríteni, az ügyész tudhatta-e, hogy a "tanú" befolásolt. Mert ha tudta, és még is kihallgatta, akkor bezony nem a poszt tolóra megy a játék. Mert ebben az esetben az ügyész a hunyó, de nagyon.

Azt hiszem jelen esetben közömbös, hogy a lakás megszerzése okés-e vagy sem.

CyberPunK 2017.05.27. 08:49:09

@látjátok feleim szümtükkel: Figyu, ez a tisztességes állampolgár államtitkár volt, illetve jogász is. Mondthatni az ő dolga is volt, hogy az ilyen helyzeteket beszabályozzák, függetlenné tegyék a munkájukat, és amúgy is, próbáljanak egy élhető, átlátható országot csinálni. Most komolyan sajnáljam, hogy az általa kreált rendszer bedarálja a tökénél fogva?

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.28. 09:58:12

@CyberPunK:

Szerinted egy államtitkárnak lehet önálló vélménye? Hiszen soknak joga is csak ahhoz van, hogy elmondja amit leírnak neki.

Aludj nyugodtan, a szoci államtitkároknak sem volt több joguk beleszólni a dolgokba, mint amennyi az elmúlt majdnem nyócévben volt/van.

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.28. 09:59:19

@CyberPunK:

A rendszereket meg mi kreáljuk akkor, amikor beszavazzuk őket a hatalomba és utána nem protestálunk, ha szarul hatalmaskodnak.

CyberPunK 2017.05.28. 11:33:54

@látjátok feleim szümtükkel: Ja, tulajdonképpen az én hibám. Igazad van.

Bocsánat a kérdésért, de neked mennyi esett le a közpénzből, hogy ennyire véded? Vagy szerinted az egész ügy rendben van, nincs itt semmiféle látnivaló?

CyberPunK 2017.05.28. 11:41:43

@látjátok feleim szümtükkel: Amúgy nekem ezzel az egésszel üggyel egyetlen problémám van. Veri itt a nyálát a csóka, hogy mennyire kibaszott vele a rendszer, pedig ő törvényesen járt el és blabla. Nekem igazából egyetlen kérdésem volt hozzá, méghozzá nem egyszer, sőt ezt mások is kérdezték tőle. Mikor lepapírozták a 66 misis lakást 22-ért, akkor ennek volt egy feltétele, méltányosságit kellett kérnie. Na, erre voltunk sokan kíváncsiak, mi állt a méltányossági mögött. Erre azóta se hajlandó válaszolni. Mondjuk ennek fényében nehéz is: mandiner.hu/cikk/20110413_szazmillio_forintert_vasarolt_lakasokat_fapal_laszlo

CyberPunK 2017.05.28. 11:44:19

@látjátok feleim szümtükkel: Ja, és még egy apróság: kozigazgatas.magyarorszag.hu/portretar/archivum/fapallaszlo.html

1994 - 2004

Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem jogtudományi és politikaelméleti tanszék

egyetemi tanársegéd, majd adjunktus

Vajon ezek közül az ügyészek közül, akik rájárnak, vajon mennyit oktatott? :)

Amúgy becsületére legyen mondva, hogy még nem tiltott ki engem innen. Én már vagy egy éve számítottam rá...

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.28. 12:11:39

@CyberPunK:

A törvényben megállapított havi fizetésem. Azért viszont megdolgoztam mindig rendesen.

Akik az egyetemeken tanítanak, miért felelnek azért, mert a tanítványaik bénák, bírkák, ostobák? Azért feleljen aki annak csinálta őket, meg az, aki megválasztja őket. Felvetésed alapján Sólyomszem miért is volt ilyen alapon köztársasági elnök? Ezek az ő tanítványai is voltak.

Persze ettől függetlenül, ha a posztoló bármikor is közrehatott abban hogy törvénysértéssel kapja meg a lakását, akkor azt a bíróság bizonyítás után honorálni is fogja. Neki is, meg másoknak is.

Ez a téma viszont nem is erről szól, mármint, hogy törvénytelen-e vagy sem, hanem arról, hogy eléggé nem tisztességes egy büntető ügyet úgy lenyomozni, hogy a bírósági tárgyaláson akarják azt felderíttetni. Különösen azt, tudhatta-e az ügyész vagy sem, hogy a letartóztatott gyanúsított gyógyszer hatása alatt áll. Basszus, ha az ügyészt nyomozzák a tárgyaláson, az már valami nagyon nagy baj. Ő nem tanú, és nem is vádlott. Nyomozó ügyészként is csak a munkáját végezte (?). Ezért nem a posztotó felel, hanem a kormányzat, amelyik az ilyen eljárást eltűrni.

Amúgy meg, ha a nyomozás szar volt, azért nem kell az állampolgárnak sok-sok évig a bíróságon kínlódni, mert közben az élet halad, még a volt államtitkárnak is. Neki is etetni kell a családját nem csak neked. Egy sok éves büntető ügy elleheteleníti az ilyen ügyek válottjainak életét. Pedig ugyé az ártatlanság vélelme egészen addig szól, amíg jogerősen ki nem mondják, hogy bűnös. Nos, szóval miért is az ügyész "komptenciájára" bizonyítanak?

CyberPunK 2017.05.28. 12:32:58

@látjátok feleim szümtükkel: Akkor meg nem értem a problémádat. Az, hogy mit vizsgál az ügyészség/bíróság, az egy dolog. Pont ismerjük a magyarországi állapotokat, soha senki semmit nem csinál törvénytelenül. Nekem az a véleményem, hogy mint jogot végzett, majd jogot oktatott, majd mint közigazgatási államtitkár, neki azért bőven benne volt a keze a rendszer alakításában, jobban, mint átlagjózska adófizetőnek. Egye meg, amit főzött. Esszük mi is eleget.

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.28. 12:48:15

@CyberPunK: "Nekem az a véleményem, hogy mint jogot végzett, majd jogot oktatott, majd mint közigazgatási államtitkár, neki azért bőven benne volt a keze a rendszer alakításában, jobban, mint átlagjózska adófizetőnek."

Nekem meg az nem biztos, hogy sokkal több volt. Az meg, hogy a többit nem érted, az szintén ebből a nem többből fakad, és ha ez nem zavar, az a te bajod. Majd amikor te is évekig jársz a bíróságra, akkor ne reklamálj sehol.

CyberPunK 2017.05.28. 12:49:43

@látjátok feleim szümtükkel: Ok, majd ha én is leakasztok harmadáron egy lakást közpénzből, és még sírok is utána két év felfüggesztett miatt, akkor nem fogok. Rendben?

Viszkisdoboz 2017.05.28. 17:07:30

Tisztelt Kommentelők!
Örülök, hogy ilyen jól elvitatkoznak felettem, rólam, nálam.
Csak a tényszerűség kedvéért elmondom megint, ha elkerülte volna a figyelmüket, hogy a kettes számú büntetőeljárásban (lakás-ügy)nem elítéltek, hanem bűncselekmény hiányában felmentettek.
Ennek fényében további jó vitatkozást kívánok!
viszkisdoboz.blog.hu/2016/06/20/247_nem_kovettem_el_buncselekmenyt_jogeros

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.28. 18:17:21

@CyberPunK:

Az a te egyéni bajod, hogy nem laktál olyan lakásban, amit a hatyályos rendeletek szerint megvehettél volna potom áron. Úgy, mint ahogy pl. Orbán is megvette azt a lakást kicsi pénzért, amit valami 70 millió körül adott el egy későbbi diplomatának ( akit ő nevezett ki ). Az miért nem zavart ennyire? Az is törvényes volt, és itt is azt vizsgálta a bíróság eddig, hogy a posztoló követtet-e el olyan cselekményt, aminek ereményeként kapta annyiért a lakást amennyiért. Értem én amit ragozol, és van is igazad, csak nem jó helyre címzed.
Talán tedd fel a kérdést az ügyészségnek, hogy azokat, akik a kérdéses rendeletet alkották, miért nem vádolták meg? Mert erre én is kíváncsi lennék.

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.28. 18:26:33

@Viszkisdoboz:

Tisztelt posztoló!

Annyi poszt jelent már meg ami rólad szól, hogy a fene sem emlékszik melyik az egyes és melyik a kettes számú ügy.

A lényeg az, hogy ha az ügyész kompetenciáját vizslatják a váddal indult ügyben, az nagyon nagy baj. Mert a vád nem róla szól. Ha szarul dolgoztak, akkor a bíróságnak azt kell figyelembe vennie, és nem az ügyész tudatát vizitálnia. Mellesleg tisztességes ügyészség nem is engedné, hogy az ügyészt vizslassák, mert ezzel a saját tekintélyüket alázzák. Hiszen ezért vettek ki a rendőrség kezéből is bizonyos nyomozásokat, mert vélelmezték, hogy az ügyész az annyival okosabb és jobban dolgozik.
A vádlott meg hivatkozhat majd arra, hogy az ügyész nem volt kompetens?;Đ

Mellesleg én ma megvizitáltam egy nokiás dobozt. Nekem telefonos dobozom van, nem tudom, hogy van-e ettől nagyobb. Ha kell szívesen kölcsön adom megnézni, bele fér-e nehány millió. Huszasokból. Sajnos nekem még nem volt annyi, hogy kipróbáljam.:(

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.28. 18:32:27

@Viszkisdoboz:

Elnézést, én összekevertem a nokiás dobozt a wiszkissel. Sajnos a wiszkit meg doboz nélkül szoktam inni igaz, amikor volt doboza, az se volt túlzottan nagy, de mivel nem volt annyi húszezresem, meg tizes sem, így próba nélkül gyötör a kétség.
Azért ez az ügyészi kompetencia csak érdekel. Már annál is inkább, mert az ügyész alkalmassági vizsgán is átesik, és talán pont ilyen szakértő vizitálja, akire most bízták a kérdést. :D

krokodil2008 2017.05.30. 10:02:59

Én azt nem értem, hogy attól mert valaki kormánypárti vagy mert utálja a Fapált, miért gondolja azt, hogy bármilyen eszközzel meg kell semmisíteni. Miért gondolják azt, hogy akkor már a tisztességes eljárás neki nem is jár?

Az a baj, hogy bármikor TE is büntetőeljárás alá kerülhetsz! Elég egy figyelmetlenség pl: közlekedési baleset.

Szóval akkor TE is joggal várod el a tisztességes eljárást a saját ügyedben! Nem értem mással szemben ezt miért nem tartod alapkövetelménynek.