Viszkisdoboz

fapalrepulo.jpg

A nevem Fapál László. A Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára voltam, korábban katonatiszt, majd sikeres ügyvéd. Az életem egyik napról a másikra gyökeresen megváltozott egy állítólagos viszkis doboznak köszönhetően.  

 

Egy volt tábornok, egy büntetőügy első számú vádlottja megváltoztatta korábbi vallomásait, és azt vallotta, hogy kenőpénzt adott nekem, amit én egy viszkis dobozba téve elvittem felettesemnek.  A vallomástevő ettől kezdve már nem vádlott, hanem tanú az eljárásban, én pedig minden egyéb bizonyíték híján, pusztán egy önmagát menteni kívánó ember vallomása alapján előzetes letartóztatásba kerültem.

Egy hónapos letartóztatásom alatt megpróbálták elérni, hogy tegyek terhelő vallomást az egykori honvédelmi miniszterre. Nem tettem, mert nem volt miért. Most bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel vádolnak. Naponta jelennek meg rólam hazugságoktól hemzsegő lejárató cikkek, de a valóságra senki sem kíváncsi. Az életem, a karrierem romokban, végzettségemnek megfelelő munkát talán soha nem kapok majd.

Két okból írom ezt a blogot. Egyrészt nem akarok lesütött szemmel járni, mert nincs okom rá: szeretném, hogy egykori munkatársaim, barátaim, ismerőseim, két felnőtt korú és négy kiskorú gyermekem megismerjék az igazságot velem kapcsolatban. Másrészt az a célom, hogy minél többen átlássák azt a folyamatot, amit ma Magyarországon elszámoltatásnak neveznek, és amelynek során bárkit, akinek haragosa van, egyetlen vallomás alapján börtönbe lehet vetni, tönkre lehet tenni. Ezen a blogon nyilvánosságra hozok minden fontos iratot az eljárással kapcsolatban és elmesélem, mi és hogyan történt valójában.

Friss topikok

  • Mzperx: Katonai ügyészeket nem vállalsz? Képzelem, mikor a vádlóid az ügyfeleid/védenceid lesznek... :O Va... (2020.05.28. 14:35) 310. Epilógus
  • Pálné Nagy: @Tudok én türelmes is lenni, ha írsz időnként: Örülök, hogy kiderült az igazság és vége a megpróbá... (2020.03.17. 02:30) 309. Itt a vége, fuss el véle
  • Secnir: kitartás Fapál úr! csak ennyit tudok hozzátenni... (2020.02.19. 13:23) 308. Ítélethirdetés előtt
  • Magyaur: Az erkölcsi tisztasága HŐS-sé avatta Önt, a rothadó és kapzsi NER-rel szemben. Példát mutat számun... (2019.12.03. 18:50) 306. Az életre szavaztunk
  • Molen David: Tisztelt Fapál László Ezredes Úr! Volt egy kérdése amiben azt kérdezte van ennél lejjebb? VAN !!... (2019.11.12. 22:29) 303. Az ügyészi fellebbezésre adott védői válasz

Linkblog

259. Az ügyészség esete a döglött lóval

2017.03.21. 20:31 Viszkisdoboz

Ha megdöglött a lovad, szállj le róla! – tartja a közmondás. De ezt a gyöngyszemét dakota indiánjainknak úgy látszik, csak Orbán Viktor ismeri. A magyar katonai ügyészség nem!

A Tábornok-per megismételt eljárásában 2017. március 21. napján a Debreceni Törvényszék katonai tanácsa nyilvános tárgyaláson ismertette a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ Orvosszakértői Intézetének igazságügyi elmeorvosszakértői vélemény kiegészítését.

A kérdés az volt, hogy Oláh János volt honvéd tábornok, a Tábornok-per XVI. r. vádlottja, tudatmódosító szer hatása alatt tett-e vallomást az ügyészeknek vagy sem.

Bizonyságot nyert a nyilvántartások alapján, hogy Oláh János volt tábornok az előzetes letartóztatás alatt a büntetés-végrehajtási intézetben pszichotrop anyagot kapott. A szakértők megállapították, hogy 2010. március 29. napjától kezdődően olyan mennyiségben adagolták az „anyagot”, hogy hatásuk a másnapi kihallgatások alatt is fennállhatott.

személyiségzavar1.jpeg

A szakértők azért nyilatkoztak feltételes módban, mert az ténykérdés, hogy a pszichotrop anyagokat a vádlott bevette-e vagy sem, erről ők nem tudnak nyilatkozni. A köztudomású tényeket azonban még a büntetőeljárásban sem kell bizonyítani. A börtönben a gyógyszerek bevétele az egészségügyi személyzet szigorú ellenőrzése mellett történik. A gyógyszereket mindenkinek nyelvre adják és egy pohár vízzel azonnal le kell nyelni, majd meg kell mutatni, hogy nem maradt gyógyszer a szájüregben. A gyógyszerek bevételének esetleges megtagadását az egészségügyi dokumentációban azonnal be kell jegyezni és az orvosnak jelenteni kell.

Védőm, dr. Csóka Velmira az ügyészségnek címezve a mondandóját felszólalt:

A büntetőeljárási törvény szerint az ügyész a közvádló. Az ügyész kötelessége, tehát nem szabadon választott műfaj, hogy a terheltet mentő körülményeket az eljárás minden szakaszában, így a bírósági eljárás során is figyelembe vegye.

A Be. 78. § (4) bekezdése szerint nem értékelhető bizonyítékként az olyan bizonyítási eszközből származó tény, amelyet

  • az ügyész bűncselekmény útján, vagy más tiltott módon szerzett meg (2010. május 10. napjáig az Oláh vallomásokat valótlan ügyészi büntetlenségi ígéret miatt a Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsa már kizárta),
  • a résztvevők eljárási jogainak lényeges korlátozásával szerzett meg (2010. március 29. napjától kóros elmeállapotú személyt, pszichotrop anyag hatása alatt az ügyészség kihallgat és e személy vallomása alapján sokakat börtönbe vet, és további vallomásokat próbál kicsikarni több-kevesebb sikerrel, hogy Oláh János vallomása igaznak tűnjék).

 

Meg kívánom jegyezni azt is, hogy Oláh János gyanúsítotti vallomása tartalmi fogyatékosságban szenvedő, akarathibás cselekmény volt, mert bizonyítottan pszichotrop anyag hatása alatt tett vallomást. Ezeket az akarathibás vallomásokat a bírósági gyakorlat szerint, vagy ki kell zárni, vagy figyelmen kívül kell hagyni.

Végül nem utolsó sorban a Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsának a megismételt eljárásra vonatkozó iránymutatása szerint Oláh János vallomásának még ki nem zárt részei akkor értékelhetők bizonyítékként, ha Oláh János nem volt tudatmódosító szerek alatt.

A védelem álláspontja szerint éppen ezért nincs tartami értelemben vett törvényes vád, mert a vádirati tényállás szó szerint megegyezik Oláh János gyanúsítotti vallomásával és e vallomás a tényállás egyetlen „bizonyítéka” is. Ezt a vallomást pedig ha tetszik az ügyészségnek, ha nem, ki kell zárni a bizonyítékok közül, vagy figyelmen kívül kell hagyni.

Tehát e vallomásra sem tényállást nem lehet építeni, és sem bizonyítani nem lehet vele semmit.

Az ügyészség képviselője a védőnek azt felelte, hogy szerinte továbbra is létezik a törvényes vád. Oláh János vallomásának értékelhetősége tekintetében a szakértőkhöz kérdést kívánnak feltenni, mert az homályos (sic!). Lehet, hogy hiányoztak a szövegértési gyakorlatokról a középiskolában? Ezért szorulnak segítségre az orvosszakértőktől a leírtak megértésére? Az ügyészek kifejtették azt is, hogy vallomás értékelhetőségére majd a vádbeszédükben kitérnek, és ex catedra kijelentették, hogy a vádelejtés pedig szóba sem kerülhet.

Így válaszolt tehát a NER ügyészsége.

Én meg csak kikérhetem magamnak, hogy egy bizonyítottan személyiségzavarban szenvedő, bizonyítottan bedrogozott, az előzetesből szabadulni és önmagát menteni kívánó ember ügyészségi vallatása alapján hetedik éve büntetőeljárás alatt tartsanak. Felmerül bennem a gyanú, hogy mindez azért van, hogy egzisztenciálisan, mentálisan és egészségileg is tönkre tegyenek.

Mert nekik szabad!

Azt hiszem, elszívok egy jointot, és magam is beállok ügyészségi koronatanúnak. Megígérem, azt mondom, amit hallani akarnak, ha megmondják, kire kell vallomást tennem. Lehet, hogy jobbat találok ki náluk, mint a nokiás doboz mintájára készült viszkis dobozos mese, ha szárnyalhat a fantáziám.

De haladjunk csak tovább a nagy semmibe, katonai ügyész urak!

Ti csak, ha megdöglött is alattatok a ló, továbbra is tegyetek úgy, mintha lovagolnátok!

Nincs nektek főnökötök?

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://viszkisdoboz.blog.hu/api/trackback/id/tr6012359855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

krokodil2008 2017.03.22. 10:40:52

Mikor lesz a következő tárgyalás? Mikorra várható ítélet?

viszkisdoboz 2017.03.22. 14:26:14

@krokodil2008: Április 18 és 26. Szakértők meghallgatása és iratok ismertetése. Utána vádbeszéd, 17 védő védőbeszéde, utolsó szó joga és ítélet. A bíróság szerint ősszel lesz ítélet, szerintem még egy év is benne van első fokon.
süti beállítások módosítása