Viszkisdoboz

fapalrepulo.jpg

A nevem Fapál László. A Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára voltam, korábban katonatiszt, majd sikeres ügyvéd. Az életem egyik napról a másikra gyökeresen megváltozott egy állítólagos viszkis doboznak köszönhetően.  

 

Egy volt tábornok, egy büntetőügy első számú vádlottja megváltoztatta korábbi vallomásait, és azt vallotta, hogy kenőpénzt adott nekem, amit én egy viszkis dobozba téve elvittem felettesemnek.  A vallomástevő ettől kezdve már nem vádlott, hanem tanú az eljárásban, én pedig minden egyéb bizonyíték híján, pusztán egy önmagát menteni kívánó ember vallomása alapján előzetes letartóztatásba kerültem.

Egy hónapos letartóztatásom alatt megpróbálták elérni, hogy tegyek terhelő vallomást az egykori honvédelmi miniszterre. Nem tettem, mert nem volt miért. Most bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel vádolnak. Naponta jelennek meg rólam hazugságoktól hemzsegő lejárató cikkek, de a valóságra senki sem kíváncsi. Az életem, a karrierem romokban, végzettségemnek megfelelő munkát talán soha nem kapok majd.

Két okból írom ezt a blogot. Egyrészt nem akarok lesütött szemmel járni, mert nincs okom rá: szeretném, hogy egykori munkatársaim, barátaim, ismerőseim, két felnőtt korú és négy kiskorú gyermekem megismerjék az igazságot velem kapcsolatban. Másrészt az a célom, hogy minél többen átlássák azt a folyamatot, amit ma Magyarországon elszámoltatásnak neveznek, és amelynek során bárkit, akinek haragosa van, egyetlen vallomás alapján börtönbe lehet vetni, tönkre lehet tenni. Ezen a blogon nyilvánosságra hozok minden fontos iratot az eljárással kapcsolatban és elmesélem, mi és hogyan történt valójában.

Friss topikok

  • Mzperx: Katonai ügyészeket nem vállalsz? Képzelem, mikor a vádlóid az ügyfeleid/védenceid lesznek... :O Va... (2020.05.28. 14:35) 310. Epilógus
  • Pálné Nagy: @Tudok én türelmes is lenni, ha írsz időnként: Örülök, hogy kiderült az igazság és vége a megpróbá... (2020.03.17. 02:30) 309. Itt a vége, fuss el véle
  • Secnir: kitartás Fapál úr! csak ennyit tudok hozzátenni... (2020.02.19. 13:23) 308. Ítélethirdetés előtt
  • Magyaur: Az erkölcsi tisztasága HŐS-sé avatta Önt, a rothadó és kapzsi NER-rel szemben. Példát mutat számun... (2019.12.03. 18:50) 306. Az életre szavaztunk
  • Molen David: Tisztelt Fapál László Ezredes Úr! Volt egy kérdése amiben azt kérdezte van ennél lejjebb? VAN !!... (2019.11.12. 22:29) 303. Az ügyészi fellebbezésre adott védői válasz

Linkblog

221. Akkor is zörög a haraszt, ha fújják!

2015.09.25. 16:46 Viszkisdoboz

Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter 2015. szeptember 23-án Bánó András és Bolgár György vendége volt a TV13 stúdiójában.

Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos (Fidesz) által a lakás-ügyben feljelentett, az ügyészség politikai koncepciós vádja alatt álló, azonban a bíróságon első fokon bűncselekmény hiányában felmentett volt tárcavezető magáról, és politikai ellehetetlenítéséről is beszélt.

Bánó András: Jó napok kívánok, ez a Bánó és Bolgár itt a TV13-on! A mai vendégünk Juhász Ferenc MSZP-s politikus, volt honvédelmi miniszter. Jó estét kívánok!

Ha megengedi, idézek egy egy hónappal ezelőtti hírt, ez a legfrissebb Önnel kapcsolatban, ami a hírek között megjelent. A cím az, hogy váratlan fordulatot vesz a volt MSZP-s miniszter elszámoltatása. Arról szól ez a hír, hogy legalább két évet csúszik az Önnel szembeni jogerős ítélet, mert nem tudták eldönteni a bíróságok, hol is kellene eljárni a vélelmezett lakás-ügyben. A II. fokon eljáró bíróság rájött, hogy katona ügyében nem ítélkezhet, a civil bíróság ezért új eljárást írt elő, de az illetékes katonai tanács megtámadta a saját bírósága döntését a Kúriánál. A Kúria pedig úgy ítélte meg, hogy az Ön ügyében nyugodtan hozhatnak döntést a civilek is. Nem fáradt még bele ebbe a hosszú pereskedésbe?

Juhász Ferenc: Hát, ha kívül állnék egy fél méterrel is attól a helytől, ahol éppen most vagyok, akkor egészen biztosan fáradtan, enerváltan venném tudomásul a történteket. De, mivel itt azért mégis rólam van szó, az én bőrömről van szó, muszáj ezt mindig folyamatosan, éberen nyomon követni.

A jelenlegi jogi helyzet az, hogy konkrétan Budai Gyula kreálmánya alapján engem feljelentettek. A legfőbb ügyész kapva-kapott az alkalmon, három politikust, Gyurcsányt, Szilvásyt és Juhászt, mint az előző éra fő „bűnöseit” próbálták meg vád alá helyezni, ki-kit milyen sikerrel. Engem egy lakásengedélyezési ügyben vádoltak meg, ahol is én az államtitkárnak engedélyeztem egy lakásvásárlást.

tv13b.jpg (fotó: TV13)

Bánó András: Kedvezményes áron.

Juhász Ferenc: Kedvezményes áron, mint ahogy az önkormányzati lakásokat veszik meg az emberek, amikor az önkormányzat értékesíti. Ezt az eljárást az ügyészség törvénysértőnek vélte. Az első fokú bírósági eljárást lefolytatták. Az első fokú bíró engem felmentett bűncselekmény hiányában. Hosszasan vizsgálták. Mielőtt az első fokú bíróhoz eljutott volna, aki civil bíró volt, előtte már a bíróságok ezt a játszmát lejátszották, hogy ki az illetékes, a katonai bíróság vagy a civil bíróság. Már volt egy korábbi állásfoglalás, amely arról szólt, hogy ezt civil bíróság nyugodtan tárgyalhatja. A civil bíróság meghozta a döntést, ez került másodfokra egy szintén civil bírósághoz, amelynek jogi lehetősége volt az ügy megsemmisítésére, mert a döntés megsemmisítésére nem nagyon volt. Egyszerűen azért, mert nem találtak új elemet, új eljárási kérdést, új tanút, új bizonyítékot, éppen ezért csak az volt a lehetősége, hogy egy ilyen eljárási trükkel megpróbálja ezt az ügyet tovább vinni.

Az első fokú eljárást megsemmisítette azzal az indoklással, hogy a civil bíróságnak nem volt joga ítélkezni. Ezt követte az a hosszú történet, amit Bánó úr az imént felolvasott. Azt mondták, hogy a katonai bíróságnak kell tárgyalnia, de a katonai bíróság emlékezett rá, hogy korábban már ebben az ügyben ő már egyszer kimondta, hogy ebben nem illetékes, és a felsőbb bíróság azt mondta, hogy igazad van katonai bíróság. Éppen ezért a Kúria most azt mondta, hogy csinálja a civil bíróság, azaz hatályon kívül helyezte azt a döntést, ami az első fokú ítéletet hatályon kívül helyezte.

Na, hogy ha a kedves néző ért belőle valamit, akkor azt kell értenie, hogy ebben a pillanatban egy érvényes, de nem jogerős ítélet van, amely azt mondja, hogy nem követtünk el bűncselekményt, és tényleg nem követtünk el bűncselekményt. Ebben az ügyben azt gondolom, hogy politikustársaimmal együtt mi áldozatok vagyunk, sem mint bűnelkövetők!

tv13a.jpgJuhász Ferenc, Bolgár György és Bánó András műsorvezetők társaságában (fotó: TV13)

Bolgár György: Mikorra van kitűzve a másodfok?

Juhász Ferenc: Nincs kitűzve.

Bolgár György: Megkapta a bíróság, a másodfokú bíróság a Kúria végzését és ezután még nem foglalkozott vele?

Juhász Ferenc: Az az igazság, hogy egyszerre van jelen a bíróságok működésében a törvényességre való törekvés, sőt mi több mint az én esetemben is mutatja a példa, hogy van önkorrekció is bizonyos szituációban. És egyszerre van egy megfelelni akarás. Ez bíróságtól és személytől függően változik, de ebben a kettősségben mozog a rendszer. Én azt gondolom, hogy majd a távlati jövőben lesz majd másodfokú döntés. Igazából azt majd megint megtámadja valaki. Mintegy 10 éves történet után kerülhet majd pont az ügy végére.

Bolgár György: Egészen jól néz ki! Komolyan mondom. Mintha a politika fárasztóbb dolog volna, mint akár a bíróságokkal való huzakodás.

Juhász Ferenc: Hiszik, nem hiszik, ebben nagyon sok olyan elem van, miközben azért vérre megy a dolog, ami mulattatja is az embert. Egyszerűen azért, mert olyan szituációk tömkelege jelenik meg, amely, ha egy kicsit távolabbra kerül, mulatságosnak tűnik, másrészt meg olyan abszurdnak, amit egyébként a sci-fi regényben sem olvasott volna. Olyan történetek derülnek ki. A politika, ha ügyes, meg okos, akkor akár a Gyurcsány történetét, akár a Szilvásy történetét, de az enyémet is egészen biztosan fel tudja már használni arra, hogy így egészen biztosan nem szabad leszámolni a politikai ellenfelekkel.

Bánó András: Azt még mondja meg, hogy a katonai bíróság előtt – hogy fogalmazzak – ijesztőbb szerepelni? Vagy van annak valamilyen félelemkeltő dolga, vagy olvasata, ha valakit a katonai bíróság elé idéznek?

Juhász Ferenc: Aki nem volt még bíróság előtt, és úgy megy oda, akár vádlottként, akár tanúként, az pontosan tudja, és vélhetően meg is erősíti a képernyő előtt ülve, hogy nem jó érzés. Szóval úgy oda menni, hogy lényegében az ügyész nagy komolyan – miközben egyébként a folyosón elnézést kér, de neki ezt kell mondania, és most nem viccelek – a bíróság előtt azt mondja, hogy ez bűnös, és börtönt rá 120 évet. Na, jó nem annyit, de börtönt rá! A folyosón meg azt mondja, hogy bocsika, én ezt utasításba kaptam.

Ezek így zajlanak a politikai motiváltságú ügyekben. Ami egészen elképesztő és riasztó a magyar társadalom és a magyar igazságszolgáltatás egyes elemeinek állapotáról.

Bolgár György: De még ettől függetlenül, és ez valóban egy rossz érzés, ha az embert valamilyen váddal bíróság elé citálják, még akkor is, ha tudja, hogy ebből semmi nem igaz. Akkor is, ha tudja, hogy éveken keresztül arra kell számítania, hogy a jön a bíróságra, képtelen vádakat kell cáfolnia, és még az is lehet, hogy az a bíróság nem száz százalékig a javára fog dönteni. Így az ember személyes életét is tönkre lehet tenni, a politikusi karrierről már nem is beszélve.

Juhász Ferenc: Az a penetra, az a meg nem fogható, de mégis jelen lévő sejtetés, hogy ennek valami „ügye” van, az nagyon nehezen viselhető. A politikában diszkriminál, meg még egyébként a szolidárisabb barátaim is félnek attól, hogy jaj, most mi lesz? Elkapják, nem kapják el? A kevésbé szolidárisak talán még szurkolnak is, de jó volna, ha elkapnák! Ez egészen bizonyosan nagy-nagy probléma. És én hiába mondom, emberek, ez nem az én ügyem! Ez a Fideszé, ez az Orbán Viktoré, ez a Polt Péter ügye, aminek én ebben a pillanatban, a bírósági első fokú döntés alapján áldozata vagyok!

Ezzel együtt is, nagyon sokszor érzi az ember, hogy ez a politikában diszkriminálja, bizonyos értelemben oldalra szorítja, mert ott van a sejtetés, ahogyan a magyar közmondás tartja, hogy nem zörög a haraszt, ha nem fúj a szél. És hiába mondom azt, hogy fújják, ezt értsétek meg, hogy fújják azt a betyár harasztot, ezzel együtt is ezzel kell élni, és meg kell próbálnia az embernek a/ emberként, normálisan viselkedni, b/ tudomásul venni, hogy a politikai pálya, az zökkenőkkel is jár. Egyszer hopp, másszor kopp. Ez van benne.

Bánó András: Azért nem véletlen, hogy végül is ennyi ideig húzzák ezt! Minél tovább húzzák, Juhász Ferenc, aki egy fiatal, tehetséges politikusnak számított az MSZP-ben meg az államgépezetben is, azt hosszú időre jegeljük, mert amíg folyik ellene az eljárás, hát addig nem lehet vele számolni, perspektivikusan bizonyosan nem.

Juhász Ferenc: Ez így van!

Bánó András: Tehát Önt végül hidegre teszik, több mint egy évtizedre!

Bolgár György: Egyáltalán, mit tud csinálni ilyen körülmények között?

Juhász Ferenc: Az az igazság, hogy a politika határmezsgyéjén, kicsit keservesen figyelem, mi történik bentebb, másrészt nagy-nagy aggodalommal figyelem, hogy mi van az egész országban...”

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://viszkisdoboz.blog.hu/api/trackback/id/tr737827462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása